FMN “shuplakë” planit të Liz Truss për taksat: Do të rrisë pabarazinë dhe çmimet

schedule09:56 - 28 Shtator, 2022

schedule 09:56 - 28 Shtator, 2022

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka kritikuar hapur qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar për planin e saj për uljen e taksave, duke paralajmëruar se masat ka të ngjarë të nxisin krizën e kostos së jetesës.

Në një deklaratë jashtëzakonisht të hapur, FMN tha se propozimi ka të ngjarë të rrisë pabarazinë dhe të shtojë presionet që rrisin çmimet.

Tregjet tashmë kanë ngritur alarmin mbi planet, duke e çuar paundin në rënie. Qeveria thotë se masat do të nisin rritjen ekonomike.

FMN tha se e kuptonte se paketa synonte të nxiste rritjen, por paralajmëroi se shkurtimet mund të përshpejtojnë ritmin e rritjes së çmimeve, të cilin banka qendrore e Mbretërisë së Bashkuar po përpiqet të ulë.

“Për më tepër, natyra e masave të MB ka të ngjarë të rrisë pabarazinë”, tha FMN.

FMN tha se qeveria që publikoi një plan fiskal në 23 nëntor i dha asaj një mundësi për të “rivlerësuar” masat tatimore, “veçanërisht ato që përfitojnë fituesit me të ardhura të larta”.

Propozimet e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar do të heqin normën më të lartë të tatimit mbi të ardhurat dhe do t’i japin fund një kufiri mbi bonuset e bankierëve, ndër masat e tjera.

Njoftimi ndezi ditë trazirash financiare, pasi investitorët hodhën poshtë paundin dhe borxhin e Mbretërisë së Bashkuar. Disa nga huadhënësit më të mëdhenj të vendit pezulluan gjithashtu marrëveshjet e hipotekave mes pasigurisë.

Paundi arriti një rekord të ulët kundrejt dollarit të hënën Të martën, Banka e Anglisë sinjalizoi se ishte e përgatitur të rriste normat e interesit në përgjigje të rënies së vlerës së paundit.

Deklarata e plotë e FMN-së:

Ne po monitorojmë nga afër zhvillimet e fundit ekonomike në Mbretërinë e Bashkuar dhe jemi të angazhuar me autoritetet.

Ne e kuptojmë se paketa e konsiderueshme fiskale e shpallur synon të ndihmojë familjet dhe bizneset të përballen me goditjen e energjisë dhe të nxisë rritjen nëpërmjet uljes së taksave dhe masave të furnizimit.

Megjithatë, duke pasur parasysh presionet e rritura të inflacionit në shumë vende, përfshirë Britaninë e Madhe, ne nuk rekomandojmë paketa fiskale të mëdha dhe të pa synuara në këtë moment, pasi është e rëndësishme që politika fiskale të mos funksionojë në qëllime të kryqëzuara me politikën monetare.

Për më tepër, natyra e masave të Mbretërisë së Bashkuar ka të ngjarë të rrisë pabarazinë.

Buxheti i 23 nëntorit do të paraqesë një mundësi të hershme për qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar që të shqyrtojë mënyrat për të ofruar mbështetje që është më e synuar dhe të rivlerësojë masat tatimore, veçanërisht ato që përfitojnë personat me të ardhura të larta. /abcnews.al