Financial Times: Vetoja e Macron për hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe RMV gabim historik

schedule16:59 - 22 Tetor, 2019

schedule 16:59 - 22 Tetor, 2019

Në një editorial të saj Financial Times thekson se vetoja e presidentit francez për hapjen e negociatave për anëtarësimin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në Bashkimin europian, ishte një gabim historic. Me këtë veprim Makron e lë BE-në pa një panoramë të besueshme bashkëpunimi në marrëdhëniet me fqinjët.

Vetoja e presidentit francez Emanuel Makron për mos hapjen e negociatave për anëtarësimin në bashkimin Europian të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut, konsiderohet si një gabim historic nga Financial Times. Kjo e fudit në një editorial shkruan se një gjë e tillë dobëson Europën dhe minon aspiratat e saj për tu bërë një forcë gjeopolitike.

Me një veprim prej neo – golisti, presidenti francez ndaloi politikën e zgjerimit të Bashkimit europian, duke privuar bllokun në një nga instrumentet e tij thelbësore të politkës së jashtme; duke minuar besimin në premtimet e tij dhe duke destabilizuar Ballkanin. Jo keq vetëm për një mbrëmje pune, shkruan më tej Financial Times. Dhe e gjithë kjo nga një lider i cili deklaron se dëshiron të bëjë shembull shpirtin europian të solidaritetiti dhe bashkëpunimit.

Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut iu dha një shpresë për hapjen e negociatave që në muajin qershor, por të dyja vendet u përballën me “jo”-në e Francës.

Dy vendet ballkanike kanë bërë shumë rrugë për të mbërritur në këtë pikë, por Maqedonia e Veriut ka bërë pak më shumë, duke ndryshuar dhe emrin për të zgjidhur një konflikt të vjetër me Greqinë. Kryeministri Zaev, një reformues i shëndetshëm, tregoi shumë kurajë kur firmosi këtë marrëveshje dhe investoi shumë capital politik në të. E tashmë ai rrezikon të zbresë nga pushteti

Macron tregoi dy arsye për vendimin e tij. E para ishte se Bashkimi Europian ka nevojë të përforcojë politikat e tij të ekzistencës dhe institucionet para se të pranojë anëtarë të rinj. Dhe arsyeja e dytë kishte të bënte me faktin se procesi i zgjerimit i ofron anëtarëve të rinj të gjitha përfitimet që nag fillimi, pa pasur një mundësi për të korrigjuar gabimet e bëra gjatë rrugës. Parë kështu, janë dy arsye të vlefshme.

Bashkimi europian duhet të rregullojë vendimmarrjen të forcojë euro zonën dhe shumë gjëra të tjera. Duhet të sigurojë që anëtarësimi ka më pak lidhje me përputhshmërinë teknike sesa ndryshimi thelbësor në kulturën e pluralizmit, përgjegjshmërisë dhe sundimit të ligjit. Por nuk ka asnjë arsye pse këto nuk mund të adresohen pasi BE të fillojë negociatat zyrtare të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, një proces që ndoshta do të zgjasë një dekadë.

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime të thella për krimin e organizuar, korrupsionin dhe sundimin e ligjit, veçanërisht në Shqipëri, mafia e së cilës është bërë e shquar në disa vende të BE-së. Danimarka dhe Hollanda gjithashtu kundërshtuan ofertën e Tiranës. Duke refuzuar gjithashtu Shkupin, megjithatë, Franca tregoi se nuk dëshiron aspak ndonjë zgjerim. E vështirë të imagjinohet që zoti Macron të ndryshojë mendimin e tij

Duke mbyllur derën e zgjerimit, Franca lë BE-në pa një kornizë të besueshme për marrëdhëniet me fqinjësinë e saj, jo vetëm të gjithë Ballkanin Perëndimor, por vendet si Moldavia, Ukraina dhe Gjeorgjia, për të cilët anëtarësimi është ende një propozim, megjithëse i largët. Nëse BE nuk mund t’i tërheqë tokat e tij kufitare në një orbitë të qëndrueshme, do të luftojë të veprojë më tej një politikë të jashtme autonome, gjoja një objektiv kryesor për Parisin. Nëse  Zaev zëvendësohet nga nacionalistët e rreptë në Maqedoninë e Veriut, të cilët më pas kundërshtojnë marrëveshjen e emërtimit me Greqinë dhe ndezin ndjenjën pan-shqiptare në të gjithë rajonin, Ballkani mund të shkojë përsëri drejt ditëve të errëta.