Fëmijët me stabilitet emocional kanë prindër që bëjnë këto 5 gjëra

schedule08:34 - 15 Dhjetor, 2021

schedule 08:34 - 15 Dhjetor, 2021

Kur flasim për edukimin, të gjithë prindërit duan t’u rrënjosin fëmijëve tanë të gjitha virtytet. Ne duam që ai të jetë shpirtmirë, bujar, i zgjuar, i sigurt dhe me humor.

Në shumicën e rasteve, për të mësuar diçka, duhet ta përvetësojmë atë në jetën tonë të përditshme, si bujaria dhe vullnetarizmi. Ne duhet të bëhemi shembulli që do të ndjekim.

Kur flasim për stabilitetin emocional, atëherë ka gjëra që mund të bëjmë për të dhënë një shembull.

Lëreni të bëjë gabime

Është krejtësisht në rregull ta lini fëmijën të bëjë gabime, sepse ai thjesht mëson prej tyre. Asnjë prind nuk dëshiron ta shohë fëmijën e tij të dështuar dhe kështu, tenton të përpiqet ta arrijë ose ta ‘mbulojë’ atë. Ju mund të mendoni se kështu e mbroni atë dhe se thjesht po bëni atë që duhet, por realiteti është se së pari duhet të bjerë në mënyrë që të mësoni të ngriheni.

Respekt

Respekti mund të duket i thjeshtë, por nuk është ashtu. Shumë prindër duan t’u imponohen fëmijëve të tyre, por ata duhet të kenë një ndjenjë barazie për t’ju këshilluar dhe dëgjuar, jo nga frika apo detyrimi, por sepse ata ju respektojnë vërtet. Për ta arritur këtë duhet të njihni ndjenjat e fëmijës dhe të mos e kritikoni apo debatoni me të.

Për shembull, nëse mendoni se ai nuk ju ka folur mirë në një moment, mos u mundoni të imponoheni me ‘letrën e prindit’ por shpjegoni se si ndikuan fjalët e tij tek ju. Ju mund të vendosni kufijtë që dëshironi dhe të jeni të rreptë dhe në të njëjtën kohë fëmija ndjen se ju e kuptoni dhe se jeni anëtarë të barabartë të një familjeje.

Kur është i mërzitur

Është e rëndësishme që ndonjëherë ta lini të ndihet e mërzitshme. Nëse ai shprehet se është i mërzitur, atëherë inkurajojeni që të gjejë zgjidhje dhe të merret me diçka. Shumë prindër priren të heqin dorë nga gjithçka kur fëmija i tyre u thotë se janë të mërzitur, por në realitet ata duhet ta lënë të qetë për pak kohë për të zbuluar interesa të reja, ose ndonjë prirje që mund të kenë.

Si të inkurajojë veten

Ka shumë momente në jetën e një fëmije që i kujtojnë elementet negative të karakterit apo dështimet e tij. Pra, është e rëndësishme t’i mësoni atij vlerën e të folurit me veten. Është ky monolog i brendshëm që ne bëjmë për të motivuar veten për të bërë diçka dhe na inkurajon duke na kujtuar pikat e forta të karakterit tonë.

Kështu që ju duhet t’i mësoni të voglit tuaj se si të menaxhojë dështimet dhe të flasë pak me veten kur ai ndihet i pasigurt për veten dhe aftësitë e tij.

Mësoni karakterin dhe sjelljen e tij

Shumë herë harrojmë se fëmija ka një personalitet dhe karakter krejtësisht personal. Mund të jetë i vogël në madhësi dhe i adhurueshëm, por ka preferencat, karakteristikat dhe ritmin e vet që dëshiron t’i bëjë gjërat.

Përveç kësaj, njohja e të voglit tuaj si një person i pavarur do t’ju ndihmojë të qëndroni në krah dhe të mbuloni çdo nevojë të tij. Në fund të fundit, ajo nuk është ‘prona’ jonë, por anëtarët e familjes sonë.

Duke e mësuar fëmijën tuaj të menaxhojë emocionet negative, të bëjë gabime dhe të ndihet i sigurt për veten e tij, atëherë do të bëhet një i rritur emocionalisht i qëndrueshëm./abcnews.al