Eksperimenti italian: Qentë do të zbulojnë të infektuarit me Covid nga djersa

schedule14:19 - 31 Mars, 2021

schedule 14:19 - 31 Mars, 2021

Autoritetet italiane janë drejt përfundimit të eksperimentit për të zbuluar personat pozitivë me Covid-19 nga qentë e stërvitur duke nuhatur djersën.

Projekti i parë kërkimor do të fillojë në Romë dhe janë të përfshirë mbi një mijë pacientë, përcjell abcnews.al.

Siç raportojnë mediat italiane, projekti është i pari në botë zhvillohet nga kampusi universitar Bio-Medico i Romës dhe ka të dhëna të konsiderueshme statistikore prej mbi 1.000 pacientësh. Efikasiteti i nuhatjes së qenit do të testohet me teste molekulare për diagnozën e Covid-19.

Pas një faze të parë të eksperimentimit që zgjat 6-8 javë, në të cilën qentë do të përgatiten për njohjen e Covid-19 përmes teknikave specifike të huazuara nga trajnimi për eksplozivë.

Brenda një ene prej rreth 40 metra katrorë kushtuar projektit, qeni do të nuhasë mostrat që përmbajnë djersën e pacientëve, por kurrë nuk do të vihet në kontakt të drejtpërdrejtë me substancën biologjike.

Operatori do të shënojë rezultatin e provës si pozitiv ose negativ në një regjistër të veçantë. Në të njëjtën kohë, laboratori i analizës së Poliklinikës do të kryejë tamponin të të njëjtit pacient dhe do të regjistrojë rezultatet në një bazë të dhënash në të cilën pacientët do të jenë anonimë.

Nëse projekti është i suksesshëm, do të përdoren qen të stërvitur në kontekste të tilla si ngjarje të mëdha, në hyrje të kinemave, stadiumeve dhe aeroporte. g.v/abcnews.al