Dilema mijëravjeçare: Pse britanikët timonin e kanë në të djathtë?

schedule17:18 - 30 Nëntor, 2020

schedule 17:18 - 30 Nëntor, 2020

Një dilemë që i ka shoqëruar të gjithë drejtuesit e automjeteve është pse britanikët e kanë timonin në anën e djathtë dhe jo në të majtë.

Lidhur me këtë ka versione të ndryshme, por ai i vërtetuari lidhet me mijëra vite më parë.

Gjërat ndryshuan në fund të viteve 1700, kur vagonë të mëdhenj, të tërhequr nga disa palë kuaj, u përdorën për të transportuar prodhime bujqësore në Francë dhe Shtetet e Bashkuara.

Në mungesë të një vendi të shoferit në kamionçinë, kalorësi u ul në kalin e majtë të pasmë, e dorën e djathtë të lirë përdorte një kamxhik për të mbajtur kuajt në lëvizje. Meqenëse ai ishte ulur në të majtë, donte që karrocat e tjera të kalonin në të majtën e tij, kështu që ai u mbajt në të djathtë të rrugës.

Qeveria britanike refuzoi të braktisë mënyrën e vendosur të drejtimit të automjetit dhe në 1773 prezantoi Aktin e Përgjithshëm të Autostradave, i cili inkurajonte drejtimin në të majtë. Kjo u konfirmua më vonë në Aktin e Autostradës të 1835. l.k/abcnews.al