Denaj: Prioritet eksportet shqiptare drejt tregjeve të BE-së

schedule22:30 - 18 Mars, 2019

schedule 22:30 - 18 Mars, 2019

Sipas Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave, qeveria shqiptare ka në fokusin e saj nxitjen dhe mbështetjen e eksporteve vendase drejt tregjeve të Bashkimit Evropian, çka përkthehet në rritje të të ardhura për ekonominë.

Ministria e Financave dhe Ekonomisë deklaron se mbështetja e prodhuesve vendas është prioritet i qeverisë dhe në fokus mbetet rritja e nivelit të eksporteve vendase. Gjatë një vizite në një sipërmarrje në Vlorë, ministrja Anila Denaj tha se do të nxiten eksportet me vendet e BE-së

Anila Denaj, ministre e Ekonomisë dhe Financave: Ne duam të nxisim eksportet, si ato të menaxhuara nga shqiptarët, por edhe të kemi mundësi për ta zgjeruar dhe për të huajt, e rëndësishme është që të mundësojmë sa më shumë punësim. Qeveria shqiptare është e angazhuar edhe në skema të drejtpërdrejta vetëm të fondeve nacionale që i menaxhon me AZHBR, por edhe në skemat e mbështetjes të fondeve të garancisë. Unë dua ta lançoj që këto skema mbështetëse ekzistojnë sot. Janë dy skema mbështetëse nga dy donatorë shumë të rëndësishëm në Shqipëri, BERZH dhe KfW.

Sipas ministrisë së Ekonomisë dhe Financave, eksportet shqiptare kanë njohur rritje gjatë viteve të fundit, ku gjatë 2018 në total llogaritet të jenë rreth 310 milion lekë, ndërsa 2 mujori i parë i 2019 llogaritet në vlerën e rreth 44 milion lekëve. Vendet ku eksportojmë më shumë janë Italia, Kosova, Spanja, Gjermania dhe Greqia./abcnews.al