Cila është mënyra më e shëndetshme për të ngrënë dhe gatuar vezë

schedule17:04 - 9 Maj, 2021

schedule 17:04 - 9 Maj, 2021

Metodat e gatimit që përfshijnë temperatura të larta ose që zgjasin për një kohë të gjatë dëmtojnë përbërjen e vezëve. Në këtë kuptim, është më mirë të zgjidhni një metodë relativisht të shkurtër gatimi me një temperaturë të reduktuar.

Prandaj, ngrënia e vezëve të gatuara ose të skuqura me një temperaturë të ulët mund të jetë mënyra më e mirë për të konsumuar vezë pa pasur nevojë të sakrifikoni përmbajtjen e tyre ushqyese dhe pa rrezikuar probleme shëndetësore rreth kolesterolit, siç thekson Healthline.

Gatimi i vezëve për një kohë të gjatë mund të dëmtojë lëndët ushqyese

Edhe pse gatimi i vezëve përbën disa nga lëndët ushqyese të tyre, gatimi mund të dëmtojë edhe të tjerët, megjithëse në mënyra të pazakonta.

Në fakt, shumica e ushqimeve tregojnë një humbje të lëndëve ushqyese në një shkallë më të vogël ose më të madhe kur gatuhen , por kjo ndodh veçanërisht nëse ato përgatiten për një kohë të gjatë dhe në temperatura të larta.

Mënyrat e përgatitjes së vezëve, për të gjitha shijet. Për të arritur ndonjë prej tyre, duhet të kemi kujdes që të mos e teprojmë me gatimin.

Ky fenomen është vërejtur në vezë. Një studim tregoi se gatimi i tyre uli përmbajtjen e tyre të vitaminës A me 17 deri në 20%, ndërsa një tjetër zbuloi se zierja ose skuqja e tyre mund të zvogëlojë antioksidantët e tyre me 6 deri në 18%.

Nga ana tjetër, metodat e shkurtra të gatimit, edhe në temperatura të larta, janë treguar se ruajnë më mirë lëndët ushqyese në vezë sesa metodat më të qëndrueshme.

Studimi arriti në përfundimin se një vezë e zier mund të humbasë rreth 18% të përmbajtjes së saj në vitaminë D, por që një vezë e pjekur për 40 minuta humbi të njëjtën lëndë ushqyese me 61%.

Gatimi i vezëve në temperatura të larta mund të oksidojë kolesterolin

Kur vezët gatuhen në temperatura të larta, përmbajtja e kolesterolit të saj mund të oksidohet dhe të gjenerojë përbërje të njohura si oksiterol.

Këto përbërje janë shqetësuese për disa njerëz, sepse prania e tyre dhe e kolesterolit të oksiduar në gjak janë lidhur me një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës.

Mendohet se ushqimet që përmbajnë kolesterol të oksiduar dhe oksiterol mund të kontribuojnë në një rritje të pranisë së këtyre përbërjeve në gjak. Disa nga këto ushqime janë ushqime të skuqura, të tilla si peshku i skuqur, pula e skuqur dhe patatet e skuqura.

Sidoqoftë, vlen të përmendet se nuk ka studime që tregojnë rritjen e rrezikut kardiak tek njerëzit e shëndetshëm nga gëlltitja e vezëve. Prandaj, marrëdhënia midis të dy variablave nuk mund të afirmohet me siguri.

Pavarësisht nga sa më sipër, hani vezë është zakonisht shumë e shëndetshme pavarësisht nga mënyra se si i gatuani, por mbani në mend se ka metoda gatimi që ruajnë më mirë përmbajtjen e ushqimit sesa të tjerët, të cilat do të ndikojnë në thithjen e lëndës ushqyese./abcnews.al