Çfarë thonë fantazitë tuaja seksuale për ju?

schedule20:20 - 5 Dhjetor, 2022

schedule 20:20 - 5 Dhjetor, 2022

Nuk ka dyshim se ëndrrat tona romantike ofrojnë një rrugë të shëndetshme për stresin. Por a e dini se, sipas psikologëve të seksit dhe marrëdhënieve, fantazitë tona seksuale gjithashtu mund të na tregojnë shumë për veten? Ato veprojnë si një portë jo vetëm për dëshirat tona më të thella, por për personalitetet tona, nevojat tona emocionale dhe mënyrën se si e shohim veten dhe botën.

Nga vetë natyra e tyre, fantazitë seksuale janë të vështira për t’u studiuar shkencërisht, në fund të fundit, ato janë kaq subjektive.

Megjithatë, në vitin 2018, Justin Lehmiler, një psikolog social dhe studiues në Institutin Kinsey, u përpoq. Ai kreu studimin më të madh dhe më gjithëpërfshirës të këtij lloji mbi këtë temë, duke pyetur më shumë se 4000 njerëz, nga mosha 18 deri në 87 vjeç, për mendimet e tyre seksuale.

Rezultati ishte libri i tij: “Më thuaj çfarë dëshiron: Shkenca e dëshirës seksuale dhe si mund t’ju ndihmojë të përmirësoni jetën tuaj në seks”.

Ndër gjetjet e tij ishte fakti se fantazitë tona erotike priren të bien në tre kategori kryesore: seksi në grup, BDSM (përfshirë dominimin, nënshtrimin dhe sadomazokizmin), risinë dhe aventurën.

Brenda këtyre klasifikimeve, skenarët më të njohur ishin treshe, të jesh skllav i dikujt, të provosh pozicione të reja ose të bësh seks në vende të reja.

Si ndikon personaliteti juaj në imagjinatën tuaj

Më interesante, ajo që Lehmiller zbuloi gjithashtu ishte se personalitetet tona shpesh diktonin fantazitë tona.

Pjesa më e madhe e kësaj kishte kuptim: Për shembull, ekstrovertët kishin më shumë gjasa të kishin fantazi për seksin në grup dhe jo-monogaminë.

Për personat e ndjeshëm, gjërat si vendndodhja ishin më të rëndësishme. Në fakt, gratë kishin më shumë gjasa të përqendroheshin në atë se ku dhe si, ndërsa burrat kishin më shumë gjasa të përqëndroheshin tek “me kë”.

Në punën e saj si terapiste, Stella Sonnenbaum ka zbuluar se fantazitë seksuale të njerëzve shpesh ofrojnë një mundësi për të përjetuar role alternative dhe marrëdhënie dinamike që ata nuk mund t’i përjetojnë në jetën reale.

“Gratë dhe burrat e fortë dhe të fuqishëm që janë të lartë në karrierën e tyre, për shembull, shpesh kanë fantazi mazokiste”, zbulon ajo.

“Ata duket se dëshirojnë seksualisht të kundërtën e asaj që jetojnë në kohën e tyre: të jenë në krye, të menaxhojnë ekipet dhe të marrin vendime. Seksualisht ata mund të dëshirojnë të dominohen plotësisht nga të tjerët, ku ata janë të detyruar të heqin dorë nga kontrolli.”

Në këtë mënyrë, fantazitë tona seksuale, thotë Sonnenbaum, ndonjëherë mund të na tregojnë të kundërtën e asaj se si e shohim veten, duke pasur kështu atë që ajo e quan një “element terapeutik ose kompensues”./abcnews.al