Sigurisht në çdo shtëpi ka vezë të mbetura nga e diela e Pashkëve. E mira është që ato mund të mbahen për disa ditë dhe javë kur të gatuhen, kështu që ajo që u mungon shumicës është ideja.
Në çdo rast, di se si vezët e ziera mbahen në frigorifer për 2-3 javë, ndërsa vezët e freskëta mbahen për rreth një muaj. Për të parë sa e freskët është një vezë e Pashkëve, gjithçka që duhet të bëni është të shikoni pellgun e vogël në bazën e saj. Sa më e vogël të jetë, aq më e freskët është veza.
Vezët klasike të plota mund të vendosen në një listë të mishit të grirë ose të copëtohen si një shoqërues i salmonit të tymosur për shembull.
Italianët i vendosin të gjithë në byrekë dhe thekra me perime pranverore, kryesisht angjinare dhe shparguj.
Në Evropën Qendrore, vezët e ziera bëhen kroketa. I përzieni të grira imët me besamel dhe pasi të qëndrojnë për disa orë në frigorifer që të ngurtësohet përzierja, ato kalohen përmes një torte dhe skuqen.
Më poshtë do të gjeni disa mënyra për të përdorur atë që ju ka mbetur, nga sallata me makarona te përhapja e sanduiçit.
Sallatë pikante me vezë: Qëroni dhe copëtoni 6 vezë të ziera. Vendosni në një tas 1 filxhan majonezë, 1 lugë rrikë, 1 lugë mustardë, mundësisht pikante, 2 turshi, të prerë imët dhe 1 qepë mesatare, të copëtuar imët. Kripë, përzierje dhe shërbejeni në një tas, duke derdhur sallatën me pak vaj ulliri dhe majdanoz të copëtuar.
Sallatë makarona me vezë: Zieni ½ pako me makarona të vogla dhe kullojeni. I lini të ftohen dhe i lagni me pak vaj luledielli në mënyrë që të mos ngjiten. Prisni 1 piper të pjekur florin, 2 qepë pranvere, 1 lugë gjelle kaperi dhe 10 ullinj pa gropa. Vendoseni në një enë. Kupë kos të kultivuar, kupë majonezë, pak vaj ulliri, perime të copëtuara dhe përziejeni. Shtoni makaronat, kripën dhe piperin dhe koprën e copëtuar mjaftueshëm. Vendosni sallatën në tas dhe vendosni 6 vezë të prera në feta mbi sallatë. Zbukuroni me disa maja kopër. Si të gjitha sallatat e makaronave, duhet ta bëni pak para se të shërbeni në mënyrë që makaronat të mos zbuten.
Përhapja e sanduiçit: Vendosni një paketë (200 g) krem djathi, 3 vezë të ziera të copëtuara, 2 lugë gjalpë, 1 lugë gjelle kaperi, 2 lugë majdanoz të copëtuar, majdanoz të kripur dhe kripë në procesorin e ushqimit. Mash përzierje dhe ju do të keni një përhapje të shijshme sanduiç. Mbani atë për 2-3 ditë të mbuluar në frigorifer.
Vezë pikante të mbushura: Pritini 8 vezë në gjysmë dhe hiqni të verdhat me kujdes pa i thyer të bardhat. Vendosni në një tas të verdhat, 3 lugë majonezë, 1 lugë çaji pluhur mustardë, disa pika salcë pikante dhe 1 qepë të prerë të freskët. Përziejeni përzierjen dhe ndani atë në gjysmë me të bardhat e vezëve me një lugë të vogël ose me kon pastë. Pritini shirita të hollë të prerjeve të ftohta (sallam ose proshutë) dhe vendosini sipër vezëve. Zbukuroni me gjethe majdanozi./abcnews.al