Çfarë e shkakton mukusin e tepërt në fyt dhe si të shpëtoni nga ky problem

schedule10:25 - 26 Mars, 2021

schedule 10:25 - 26 Mars, 2021

Mukusi e mbron sistemin tuaj të frymëmarrjes me vajosje dhe filtrim. Prodhohet nga mukozat që rrjedhin nga hunda në mushkëri. Sa herë që merrni frymë, alergjitë, viruset, pluhuri dhe mbeturinat e tjera ngjiten në mukus, i cili më pas derdhet nga sistemi juaj. Por ndonjëherë trupi prodhon më shumë mukus, gjë që kërkon pastrim më të shpeshtë të fytit.

Çfarë e shkakton mbiprodhimin e mukusit në fyt?

Ekzistojnë një numër kushtesh shëndetësore që mund të shkaktojnë prodhimin e tepërt të mukusit, të tilla si:

  • zbaticë acidi
  • alergji
  • astma
  • infeksione, të tilla si ftohja e zakonshme
  • sëmundje të mushkërive, të tilla si bronkit kronik, pneumoni, fibrozë cistike dhe COPD (sëmundje pulmonare obstruktive kronike)

Prodhimi i tepërt i mukusit gjithashtu mund të rezultojë nga faktorë të caktuar jetese dhe mjedisore, të tilla si:

  • ambientI i brendshëm i thatë
  • konsum i ulët i ujit dhe lëngjeve të tjera
  • konsum i lartë i lëngjeve të tilla si kafeja, çaji dhe alkooli
  • ilaçe të caktuara
  • pirja e duhanit

Çfarë mund të bëni në lidhje me një mbiprodhim të mukusit në fyti?

Nëse prodhimi i tepërt i mukusit bëhet një dukuri e rregullt dhe e pakëndshme, merrni parasysh një vizitë te mjeku.  Por gjithashtu ka dhe zgjidhje të tjera, të cilat abcneës.al do jua tregojë më poshtë.

1. Gargarë me ujë të kripur të ngrohtë

Ky ilaç shtëpiak mund të ndihmojë në pastrimin e mukusit nga pjesa e pasme e fytit tuaj dhe mund të ndihmojë në shkatërrimin e mikrobeve.

2. Lagni ajrin

Lagështia në ajër mund të ndihmojë në mbajtjen e hollë të mukusit.

3. Qëndroni të hidratuar

Pirja e lëngjeve, veçanërisht uji, mund të ndihmojë në zbutjen e kongjestionit dhe të ndihmojë rrjedhjen e mukusit. Lëngjet e ngrohta mund të jenë efektive, por shmangni pijet me kafeinë.

4. Ngrini kokën lart

Shtrirja e rrafshët mund ta bëjë atë të ndjehet sikur mukoza po mblidhet në pjesën e pasme të fytit.

5. Shmangni dekongjestantët

Megjithëse dekongjestantët thajnë sekrecione, ato mund ta bëjnë më të vështirë zvogëlimin e mukusit.

6. Shmangni irrituesit, aromat, kimikatet dhe ndotjen

Këto mund të irritojnë mukozat, duke sinjalizuar trupin për të prodhuar më shumë mukus.

7. Nëse pini duhan, përpiquni ta lini

Lënia e duhanit është e dobishme, veçanërisht me sëmundje kronike të mushkërive të tilla si astma ose COPD./e.b-abcnews.al