Sallatë jeshile dhe bishtajore apo biftek me patate të skuqura? Çfarë do të hani për në mbrëmje? Shihni se çfarë lidhje ka zgjedhja juaj me uljen e rrezikut kardiovaskular.
Do të preferonit një sallatë me bishtajore për darkë ose një burger me patate të skuqura? Nëse përgjigjja është e dyta, atëherë padashje e vendosni zemrën tuaj në rrezik. Sipas një studimi të fundit, njerëzit që hanë shumë karbohidrate të përpunuara dhe mish yndyror gjatë darkës kishin më shumë të ngjarë të zhvillonin sëmundje kardiovaskulare sesa ata që hëngrën ushqime të ngjashme me mëngjesin, sipas hulumtimit të botuar në Journal of Clinical Endocrinology.
Te sëmundjet kardiovaskulare të tilla si dështim të zemrës, sulmi në zemër dhe infarkti është shkaku kryesor i vdekjes mbarë botën. Një dietë e pasur me yndyrna të ngopura, mish të përpunuar dhe sheqerna të shtuara rrit nivelet e kolesterolit së bashku me shanset për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare. Por duke bërë ndryshimin dhe duke shtuar më shumë karbohidrate të papërpunuara në dietën tuaj, të tilla si perime, drithëra integrale dhe drithëra, ju lehtë mund të shmangni rrezikun. Nuk është rastësi që, sipas hulumtimeve të tjera, vegjetarianët kanë kolesterol të ulët.
Studiuesit studiuan të dhëna nga pothuajse 28,000 të rritur në Shtetet e Bashkuara si pjesë e Sondazhit Kombëtar të Shëndetit dhe të Ushqimit (NHANES) dhe analizuan zakonet e të ngrënit përmes intervistave me pjesëmarrësit për dy ditë. Ata shqyrtuan marrëdhëniet midis konsumit të yndyrnave, karbohidrateve dhe proteinave të ndryshme në mëngjes ose darkë me normat e sëmundjeve të zemrës së pjesëmarrësve. Analiza tregoi se një darkë vegjetariane uli rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare deri në 10%.
“Ajo që hamë dhe kur hamë është shumë e rëndësishme dhe duhet të përqendroheni në cilësinë e ushqimit nëse doni të zvogëloni shanset për të zhvilluar një sëmundje kardiovaskulare. Studimi ynë zbuloi se njerëzit që hëngrën një darkë vegjetariane me më shumë karbohidrate dhe yndyrna të pangopura ulin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare deri në 10%”, tha autori i studimit Ying Li i Shkollës së Mjekësisë të Universitetit Harbin në Harbin.
“Megjithëse ne gjithmonë rekomandojmë një dietë të shëndetshme, veçanërisht për ata me rrezik të lartë për sëmundje kardiovaskulare, ne kemi zbuluar se ngrënia e mishit dhe karbohidrateve të përpunuara për mëngjes në vend të darkës shoqërohej me një rrezik të reduktuar”, shtoi ai/abcnews.al