Buka është një ushqim i pashmangshëm që përdoret në të gjithë botën. Ka lloje të ndryshme buke, por më së shumti konsumohet buka e zezë dhe e bardhë.
Eksperti i të ushqyerit Ruchhi Parmar foli për dallimet mes bukës së zezë dhe të bardhë.
Cili është ndryshimi i vërtetë?
Ndërsa nuk ka dallim të madh në kalori, ka një ndryshim të madh në lëndë ushqyese.
Kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese, buka e zezë ka padyshim më shumë lëndë ushqyese se buka e bardhë.
Buka e zezë bëhet nga pjesë të kokrrave të grurit: krunde, endosperma dhe embrion, prandaj ka ngjyrë të errët.
Buka e bardhë, nga ana tjetër, bëhet nga endosperma e grurit, e cila i jep ngjyrën e bardhë karakteristike.
Gjithçka për bukën e zezë
Buka e zezë bëhet nga mielli i grurit, i cili nuk përpunohet për të hequr krundet dhe embrionet.
Është më ushqyese sepse përmban më shumë fibra dhe lëndë ushqyese se buka e bardhë.
Gjithashtu, buka e zezë është më e pasur me fibra, dhe përmban më shumë vitamina B-6 dhe E, magnez, acid folik, mangan, zink dhe bakër.
Buka e zezë është sigurisht më e shëndetshme dhe më ushqyese dhe me kalori.
Vlerat ushqyese të bukës së zezë janë veçanërisht të përshtatshme për të rriturit dhe njerëzit që janë të fokusuar në humbjen e peshës.
Gjithçka për bukën e bardhë
Buka e bardhë është bërë nga mielli i rafinuar i grurit që përpunohet për të hequr krundet dhe embrionet.
Buka e bardhë përmban miell gruri që është “zbardhur” me kimikate për ta bërë ngjyrën e bukës më të lehtë.
Gjithashtu, niseshteja e rafinuar i shtohet bukës së bardhë. Krahasuar me bukën e zezë, ajo ka më pak fibra.
Gjithmonë lexoni etiketën
Për të përcaktuar nëse buka e zezë që po konsumoni është e shëndetshme apo jo, këshillohet që thjesht të kontrolloni përbërësit e shënuar në paketim.
Nëse thotë se ka karamel në të, do të thotë se buka është thjesht e ngjyrosur.
Nëse në përbërës është i pranishëm “kokrra e grurit”, do të thotë se ka mikrobet dhe krundet e kokrrës së grurit.