Bashkitë, 6.6 miliardë lekë borxhe, rekordin e mban Kavaja

schedule15:16 - 29 Tetor, 2021

schedule 15:16 - 29 Tetor, 2021

Nga Erblina Mile

6.6 miliardë lekë janë detyrimet e vendorëve vetëm në gjysmën e parë të këtij viti.Të dhënat  tregojnë se këto borxhe janë krijuar kryesisht si pasojë e mospagesës së investimeve të ndryshme që janë realizuar e sidomos nga largimet e padrejta nga puna. Stokun kryesor të borxhit e mbajnë 6 bashki.

Niveli më i lartë i detyrimeve të prapambetura vijon të shënohet në bashkinë Kavajë me rreth 908 milionë lekë apo 14% e stokut total, ndjekur nga bashkitë Tiranë me rreth 800 milionë lekë dhe Vorë me rreth 667.8 milionë lekë.

Nga të dhënat rezulton se disa bashki e kanë shlyer borxhin duke e përmirësuar situatën e detyrimeve të prapambetura.Roskoveci ka paguar më shumë detyrime në vlerën e 142 mln lekëve e ndjekur nga Vlora me 102 milion, Fieri, Korça dhe Tropoja.

Në kuadër të forcimit të disiplinës financiare për të parandaluar krijimin e detyrimeve të parapambetura,

qeveria po i kushton një fokus të posaçëm shlyerjes së detyrimeve të prapambetura nga njësitë e

vetëqeverisjes vendore. Ministria e Financave dhe Ekonomisë në bashkëpunim me njësitë e vetëqeverisjes

vendore është duke zbatuar një plan veprimi për shlyerjen e detyrimeve.

Bashkitë që kanë shlyer borxhe

Roskovec     142.5 mln lekë

Vlorë         102.5 mln lekë

Fier          81.7 mln lekë

Korçë      43.3 mln lekë

Tropojë 42 mln lekë

Selenicë   40.6 mln lekë

Himarë 37.7 mln lekë

Bashkitë me nivel më të lartë borxhi

Kavajë     908 mln lekë

Tiranë     800  mln lekë

Vorë 667.8 mln lekë

Pogradec 347.3 mln lekë

Belsh   303.6 mln

Lezhë    300.8 mln lekë

/abcnews.al