Astronomët mund të kenë zbuluar planetin e parë që ka orbituar 3 yje

schedule19:57 - 2 Tetor, 2021

schedule 19:57 - 2 Tetor, 2021

Studiuesit dhe kolegët e UNLV mund të kenë identifikuar planetin e parë të njohur që ka orbituar tre yje.

Ndryshe nga sistemi ynë diellor , i cili përbëhet nga një yll i vetmuar, besohet se gjysma e të gjitha sistemeve të yjeve, si GW Ori ku astronomët vëzhguan fenomenin e ri, përbëhen nga dy ose më shumë yje që janë të lidhur në mënyrë gravitacionale me njëri -tjetrin.

Por asnjë planet që orbiton tre yje, një orbitë e rrumbullakët, nuk është zbuluar ndonjëherë, ndoshta deri tani.

Duke përdorur vëzhgimet nga teleskopi i fuqishëm Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA), astronomët e UNLV analizuan tre unazat e vëzhguara të pluhurit rreth tre yjeve, të cilat janë kritike për formimin e planetëve .

Por ata gjetën një hendek thelbësor, por çuditshëm, në diskun rrethues.

Ekipi kërkimor hetoi origjina të ndryshme, përfshirë mundësinë që hendeku të krijohej nga çift rrotullues gravitacional nga tre yjet. Por pasi ndërtuan një model gjithëpërfshirës të GW Ori, ata zbuluan se shpjegimi më i mundshëm dhe më tërheqës për hapësirën në disk është prania e një ose më shumë planetëve masivë, të ngjashëm me Jupiterin në natyrë. Gjigantët e gazit, sipas Jeremy Smallwood, autori kryesor dhe një Ph.D. të diplomuar në astronomi nga UNLV, janë zakonisht planetët e parë që u formuan brenda një sistemi yjesh. Planetet tokësore si Toka dhe Marsi pasojnë.

Vetë planeti nuk mund të shihet, por gjetja e theksuar në një studim të shtatorit në Njoftimet mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike sugjeron se ky është planeti i parë i rrumbullakët i zbuluar ndonjëherë. Vëzhgime të mëtejshme nga teleskopi ALMA priten në muajt e ardhshëm, të cilat mund të japin dëshmi të drejtpërdrejta të fenomenit.

“Është vërtet emocionuese sepse e bën teorinë e formimit të planetit vërtet të fortë”, tha Smallwood. “Kjo mund të nënkuptojë që formimi i planetit është shumë më aktiv sesa menduam, gjë që është shumë e mirë.”/abcnews.al