Arsyeja pse nuk duhet ta hani të verdhën e vezës veç nga e bardha

schedule20:00 - 6 Dhjetor, 2021

schedule 20:00 - 6 Dhjetor, 2021

Veza është një ushqim i plotë, pasi përmban shumë proteina me vlerë të lartë biologjike, vitamina dhe elementë gjurmë. Ai gjithashtu përmban kalcium , fosfor , natrium, kalium, vitaminë A, B12, acid folik dhe hekur . Shumë njerëz që mbajnë dietë ose vëzhgojnë dietën e tyre, shmangin ngrënien e vezëve ose ngrënien e vetëm të bardhëve të vezëve dhe përjashtoni të verdhat.

Nëse jeni një prej tyre, është koha për të ndryshuar qëndrimin tuaj: Studimet e fundit të publikuara sugjerojnë se ne nuk marrim mjaftueshëm koline nga dieta jonë dhe se mënyra më e mirë për ta arritur këtë është të hamë të verdhat e vezëve.

Marrja e kolinës është jashtëzakonisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë dhe laktacionit. Marrja e duhur e kolinës nga nëna shoqërohet me performancë më të mirë të të mësuarit të fëmijës, vizion dhe kujtesë më të mirë .

Ngrënia e vezëve të plota parandalon plakjen e trurit, përmirëson kujtesën, mbron mëlçinë dhe rrit performancën atletike. Sidomos e verdha e vezës ndihmon në përmirësimin e shikimit. Duke ngrënë dy vezë të plota çdo ditë, merrni gjysmën e sasisë ditore të kolinës që është e nevojshme për trupin.

Vezët dhe truri

Studiuesit finlandezë analizuan dietën e 2497 meshkujve të moshës 42 deri në 60 vjeç, të cilët nuk ishin diagnostikuar me çrregullime të kujtesës. Gjatë një periudhe prej 22 vjetësh, 337 prej tyre zhvilluan një çrregullim neurologjik, ku shumica e rasteve ishin Alzheimer.

“As kolesteroli dhe konsumimi i vezëve nuk u shoqëruan me një rrezik më të lartë të zhvillimit të demencës ose sëmundjes së Alzheimerit,” shpjeguan autorët e studimit./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!