Fëmijët mund të vihen në rrugën e zhvillimit të alergjive, astmës dhe ekzemës para se të lindin.
Analiza e jashtëqitjes së parë të foshnjës, e njohur si mekonium, tregon se mungesa e disa biokimikateve dhe baktereve të zorrës që normalisht shihen në feçe lidhet me një rrezik më të lartë të alergjive dhe kushteve të tjera.
Kushtet alergjike të tilla si alergjitë ushqimore, ethet, astma dhe ekzema shkaktohen nga reagimi i tepërt i sistemit imunitar ndaj përbërjeve të padëmshme në mjedis. Shumë studime kanë gjetur lidhje midis reaktivitetit të tillë të sistemit imunitar dhe një diversiteti më të ulët të baktereve të zorrëve, ose mikrobiomës. Një ide është që një ekosistem i larmishëm i baktereve të dobishme ndihmon për të “stërvitur” sistemin imunitar në zhvillim për të toleruar përbërjet jo të dëmshme.
Hulumtimi i ri, nga Charisse Petersen në Universitetin e British Columbia në Vancouver dhe kolegët e saj, analizoi mekoniumin e 100 foshnjave që kishin qenë pjesë e një studimi më të madh, të vazhdueshëm Kanadez të zhvillimit të fëmijëve. Meconiumi nuk është feçe normale, por një përzierje e substancave që hynë në gojën e fëmijës në fund të shtatzënisë, të tilla si lëngu amniotik, qelizat e lëkurës dhe substancat e bëra nga lëkura e foshnjës.
Kimikisht, ai përfshin një gamë të molekulave yndyrore, aminoacideve dhe përbërësve të tjerë nga dieta e nënës. “Meconium është një lloj kapsule kohore sepse përmban të gjitha molekulat ndaj të cilave foshnja ishte e ekspozuar”, thotë Petersen.
Shumica e kushteve alergjike zhvillohen në fëmijërinë e mëvonshme, kështu që për të marrë rezultate kur foshnjat ishin 1 vjeç, ekipi bëri një test të lëkurës që mat reaktivitetin e sistemit imunitar.
Tremujori i grupit me mekanizmin më të larmishëm kimikisht kishte gjysmën e rrezikut të një sistemi imunitar tepër reaktiv, krahasuar me tremujorin që kishte mekanizmin më pak të ndryshueshëm. Ekzistonte një lidhje me madhësi të ngjashme midis baktereve të ndryshme të zorrëve në mekonium dhe reaktivitetit imunitar më vonë.
“Ajo që është në mekonium bëhet burimi i ushqimit për të gjitha ato baktere që duam të na kolonizojnë”, thotë Petersen. “Sa më i larmishëm burimi i ushqimit, aq më shumë gjasa do të jeni në gjendje të mbështesni kolonizimin e të gjithë atyre mikrobeve të dobishme.”
Prindërit mund të përpiqen të ulin rrezikun e fëmijëve të tyre nga gjendje alergjike përmes hapave të tillë si shmangia e antibiotikëve të panevojshëm dhe përpjekja për t’i bërë fëmijët e tyre të luajnë më shumë jashtë, thotë Petersen. Një faktor tjetër që lidhet me një rrezik më të ulët të alergjive është të kesh një qen manar në shtëpi, thotë Tom Marrs në King’s College në Londër./abcnews.al