Frutat e thata që janë privuar nga pjesa më e madhe e ujit që përmbajnë.
Ato janë praktike dhe shumë i preferojnë si ushqime, pasi janë të pasura me vitamina, minerale dhe elementë gjurmë.
Frutat e thata mund të ruhen për një kohë shumë më të gjatë se sa homologët e tyre të freskët dhe mund të jenë një meze e lehtë dhe e përshtatshme pasi mbahen jashtë frigoriferit.
Ato ndihmojnë në kontrollin e sheqerit:
Për shkak të shijes së tyre të ëmbël, ata kënaqin oreksin për ëmbëlsira, duke ndihmuar në zvogëlimin e konsumit të ëmbëlsirave yndyrore. Ato janë një kënaqësi ideale midis vakteve, por duhet të konsumohen me masë, pasi janë më të pasura me kalori për copë, në krahasim me frutat e freskëta përkatëse.
Mbroni kockat:
Sipas një studimi të Universitetit të Oklahomës, ato ndihmojnë në parandalimin e osteoporozës. Studiuesit vunë re se konsumi i rregullt i kumbullave të thata çoi në formimin e kockave të reja tek gratë në menopauzë.
Ata mbrojnë zemrën:
Sipas hulumtimit të publikuar në Journal of the American College of Nutrition, përbërja antioksiduese e këtij fruti mbron sistemin kardiovaskular, duke parandaluar oksidimin e kolesterolit “të keq”.
Ato ndihmojnë zorrët:
Ata kanë një efekt të butë laksativ për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave. Është vlerësuar se 10-12 kumbulla të thata japin 7 g. fibra, që korrespondon me 30% të lejimit të rekomanduar ditor. Gjithashtu, ngrënia e frutave të thata nuk shkakton dhimbje dhe ënjtje në bark.
Cilën të preferoni:
Kumbullat e thata dhe rrushi i thatë renditen të parët në mesin e të gjitha frutave të thata dhe të freskëta, për sa i përket aktivitetit të tyre antioksidues, domethënë aftësisë së përbërësve të tyre për të absorbuar radikalet e lira të oksigjenit, sipas Institutit Kombëtar Anti-Aging të SHBA. Kjo listë ndiqet nga luleshtrydhet, kumbullat e freskëta dhe portokallet.
Frutat e thata ju shëndoshin?
Nëse llogaritni pjesën që do të konsumoni çdo herë, atëherë do të merrni të njëjtën sasi kalorish sikur të hani fruta të freskëta.
Është gjithashtu e rëndësishme të llogarisni sasinë që konsumoni, sepse për shkak të përmbajtjes së zvogëluar të ujit, frutat e thata karakterizohen si “të dendura në kalori”. Kjo do të thotë, ato përmbajnë një numër të shtuar të kalorive në sasi të vogla.
Përveç kësaj, ju duhet të zgjidhni fruta të thata pa sheqer, sepse ato mund të rrisin peshën tuaj dhe të kenë një efekt negativ në shëndet. Edhe mos harroni se konsumi i frutave të thata duhet të kombinohet me një rritje të konsumit të ujit./abcnews.al