A mund të rikuperoni gjakun përmes dietës?

schedule09:39 - 9 Gusht, 2023

schedule 09:39 - 9 Gusht, 2023

Ju mund të habiteni kur mësoni se dieta juaj dhe mungesa e disa vitaminave mund të jenë fajtorë për aneminë.

Mungesa e disa lëndëve ushqyese mund të çojë në anemi, një gjendje që ndodh kur trupi juaj nuk është në gjendje të prodhojë mjaftueshëm qeliza të kuqe të shëndetshme të gjakut.

Për shkak se qelizat e kuqe të gjakut nevojiten për të furnizuar mjaftueshëm oksigjen në indet e trupit, një numër i ulët i qelizave të kuqe të gjakut mund të çojë në gulçim për shkak të mungesës së lëndëve ushqyese. Marrja e pakët e lëndëve ushqyese të mëposhtme mund të shkaktojë anemi dhe gulçim.

Hekuri

Konsumimi i pakët i hekurit në dietën tuaj mund të çojë në anemi, e cila shkakton gulçim, veçanërisht kur anemia përparon nga e lehtë në mesatare ose e rëndë. Njerëzit në rrezik për anemi të mungesës së hekurit (dhe gulçim) përfshijnë gratë (veçanërisht gratë shtatzëna), foshnjat, fëmijët, vegjetarianët, dhuruesit e shpeshtë të gjakut, njerëzit që kanë humbur sasi të mëdha gjaku, ata që hanë shumë pak hekur dhe njerëzit me malabsorbimi për shkak të heqjes së zorrëve ose çrregullimeve të tilla si sëmundja celiac.

Për të trajtuar aneminë nga mungesa e hekurit, rrisni marrjen e hekurit duke ngrënë ushqime të pasura me hekur dhe duke marrë suplemente multivitamine që përmbajnë hekur. Shembuj të ushqimeve të pasura me hekur përfshijnë drithërat e mëngjesit të fortifikuara me hekur, mish, bishtajore, tofu, ushqim deti, spinaq dhe çokollatë të zezë.

Vitamina B12

Dështimi për të përmbushur kërkesat ditore të vitaminës B12 mund të çojë gjithashtu në gulçim të shoqëruar me anemi. Shkaqet e mungesës së vitaminës B12 përfshijnë të ushqyerit e dobët dhe keqpërthithjen për shkak të heqjes së zorrës së trashë, rritjes jonormale të baktereve të barkut, krimbave të shiritit, sëmundjeve të zorrëve si Crohn ose sëmundjes celiac dhe mungesës së faktorit të brendshëm (të cilin trupi i duhet për të absorbuar siç duhet vitaminën B12).

Trajtimi i anemisë së mungesës së B12, e cila ndihmon në eliminimin e gulçimit si një efekt anësor, përfshin ngrënien e ushqimeve të pasura me B12, marrjen e suplementeve me dozë të lartë B12 ose marrjen e injeksioneve të vitaminës B12, në varësi të asaj që ju ka përshkruar mjeku. Monitorimi i rregullt i niveleve të vitaminës B12 është gjithashtu një ide e mirë. Ushqimet e pasura me vitaminë B12 përfshijnë drithërat e mëngjesit të fortifikuara me B12, produktet e qumështit, vezët, mishin dhe ushqimet e detit.

Folate

Acidi folik është një tjetër lëndë ushqyese thelbësore për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe është thelbësor kur dëshironi të shmangni gulçimin. Grupet në rrezik për zhvillimin e anemisë së mungesës së folatit përfshijnë njerëzit me zakone të dobëta diete, njerëzit që kanë pasur një rezeksion të zorrëve, njerëzit me sëmundje celiac, gratë shtatzëna dhe laktuese dhe njerëzit me sëmundje të veshkave në hemodializë. Disa ilaçe gjithashtu mund të ndërhyjnë në përthithjen e folatit.

Ushqimet e pasura me folate përfshijnë drithërat e mëngjesit të fortifikuara me folate, bishtajore, perime dhe drithëra të fortifikuara si orizi dhe makaronat.

Vitaminë C

Mungesa e vitaminës C mund të çojë gjithashtu në anemi, sepse vitamina C përmirëson përthithjen e hekurit, dhe mungesa e vitaminës C gjithashtu mund të rrisë rrezikun e anemisë së mungesës së hekurit dhe gulçimit të lidhur me mungesën e hekurit. Zyra e Suplementeve Dietike vëren se grupet në rrezik për mungesë të vitaminës C përfshijnë duhanpirësit, njerëzit me keqpërthithje të lëndëve ushqyese, foshnjat e ushqyera me qumësht lope dhe njerëzit që konsumojnë pak fruta dhe perime.

Trajtimi i mungesës së vitaminës C përfshin rritjen e marrjes së ushqimeve të pasura me vitaminë C dhe marrjen e suplementeve të vitaminës C. Ushqimet e pasura me vitaminë C përfshijnë frutat dhe perimet si portokalli, specat e kuq, grejpfruti dhe luleshtrydhet. Kivi është gjithashtu një burim i mirë i vitaminës C.