A mund të hani djathë nëse jeni intolerant ndaj laktozës? Përgjigja do t’ju habisë

schedule07:19 - 20 Shtator, 2022

schedule 07:19 - 20 Shtator, 2022

Laktoza është një sheqer që gjendet në qumësht dhe djathë. Kur jeni intolerant ndaj laktozës, trupi juaj nuk është në gjendje të metabolizojë laktozën. Ky lloj intolerance ndodh si rezultat i paaftësisë së zorrëve të vogla për të prodhuar një enzimë të quajtur laktazë, e cila është e nevojshme për të zbërthyer laktozën.

Ekzistojnë dy forma të intolerancës ndaj laktozës: parësore dhe dytësore. Me intolerancën primare të laktozës, njerëzit lindin duke prodhuar laktazë, por ndërsa rriten dhe konsumojnë më pak qumësht, trupi i tyre prodhon më pak laktazë, duke çuar përfundimisht në intolerancë.

Intoleranca dytësore e laktozës ndodh kur diçka, si një infeksion ose lëndim, bën që zorra e hollë të ndalojë prodhimin e laktazës.

Dhe kur trupi juaj nuk prodhon laktazë, mund të përjetoni simptoma të pakëndshme si dhimbje barku, nauze, fryrje, gazra dhe diarre pasi të keni ngrënë produkte të bëra me qumësht, përfshirë djathin. Kjo është arsyeja pse intoleranca ndaj laktozës e bën të vështirë për shumë njerëz që duan të hanë djathë. Por lajmi i mirë është se ka disa djathra që mund t’i toleroni.

Disa djathëra treten më lehtë se të tjerët

Jo të gjithë djathrat janë krijuar të barabartë për sa i përket përmbajtjes së laktozës. Djathërat e fortë, si djathi çedar dhe djathi zviceran, kanë sasi më të vogël të laktozës dhe ju mund t’i toleroni ato më lehtë se të tjerët. Parmesani është gjithashtu pa laktozë dhe mund të tolerohet nga njerëzit me intolerancë ndaj laktozës. Përveç kësaj, në treg gjenden edhe djathëra pa qumësht që nuk përmbajnë laktozë. Shumë nga këto produkte janë bërë me vaj kokosi ose shqeme.

Së fundi, nëse jeni intolerant ndaj laktozës, mund të dëshironi të shtoni probiotikë në dietën tuaj pasi ato ndihmojnë në ruajtjen e një sistemi të shëndetshëm të tretjes dhe për këtë arsye mund të ndihmojnë zorrët tuaja të tresin laktozën./abcnews.al