A ka një datë skadence uji në shishe?

schedule22:35 - 16 Shkurt, 2023

schedule 22:35 - 16 Shkurt, 2023

Duhet të keni dëgjuar se është e keqe, madje e rrezikshme, të lini një shishe me ujë në një makinë të nxehtë për një kohë të gjatë. A është thjesht një mit?

Janë të shumta situatat në të cilat detyrohemi të ruajmë ujin për një periudhë të gjatë, për shembull, kur paketojmë ujë për ndihmë humanitare për një popullsi të kërcënuar nga një fatkeqësi natyrore.

Para ruajtjes, është mirë të dini nëse disa lloje uji kanë një datë skadence dhe për sa kohë mund të mbahen të hapura apo të konsumohen.

Teknikisht, uji i ambalazhuar dihet se nuk ka jetëgjatësi, por “materiali nga i cili është bërë shishja plastike mund të shpërbëhet dhe të lëshojë ndotës në ujë”, thotë dietologu Andrew Akafong.

Dietologia Abigail Thomas pajtohet se uji nuk ka një datë skadence, por elementët që e rrethojnë ndryshojnë kimikatet në të.

“Uji nuk ka datë skadence, por paketimi në të cilin është i paketuar uji ka”. “Paketimi prishet dhe kjo përfundon duke ndikuar drejtpërdrejt në ujin,” shpjegoi ajo.

Ndryshe nga uji i ambalazhuar që mund ta gjejmë në dyqane, uji i rubinetit në shishe duhet të hidhet pas gjashtë muajsh.

“Uji i rubinetit mund të ruhet deri në gjashtë muaj me rrezik minimal të efekteve anësore nëse ruhet siç duhet”, pohon dietologia Mushumi Mukherjee.