E gjithë bota e adhuron vajin e ullirit, por jo shumë njerëz e dinë se çfarë mund të ndodhë me trupin tuaj, veçanërisht kur kombinohet me bukë.
Tani një studim i ri po vjen për të nxjerrë në pah përfitimet e dy elementëve kyç të dietës mesdhetare, bukës dhe vajit të ullirit.
Një studim i Universitetit të Glasgow arrin në përfundimin se konsumimi i vajit të ullirit në kombinim me bukën ul ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër. Në fakt, nëse konsumi është sistematik, rezultatet janë të dukshme në vetëm gjashtë javë.
Çfarë përmirëson vajin e ullirit
Testet e reja të avancuara kanë treguar se konsumimi i rregullt i vajit të ullirit përmirëson sinjalet kimike që lidhen me sëmundjet koronare të zemrës.
Sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Glasgow, vetëm 20 ml vaj ulliri (katër lugë çaji) në ditë mjaftojnë për të pasur këto efekte të dobishme.
Përveç kësaj, vaji i ullirit përmban acide yndyrore Ω6, një formë e yndyrave të shëndetshme të pangopura që kanë efekte të dobishme në kushte të tjera si sëmundjet e zemrës dhe artriti. Gjithashtu ul presionin e gjakut dhe përmirëson raportin mes kolesterolit të mirë dhe të keq./abcnews.al