Vezët janë një ushqim me shumë vlera ushqyese, por mënyra se si i gatuajmë, temperatura dhe mënyra se si janë pjekur mund të ndikojnë në lëndët ushqyese të tyre.
Gatimi i vezës i bën disa nga lëndët ushqyese të saj më të tretshëm, si proteinat dhe biotinën, por temperaturat e larta shkatërrojnë të tjerët.
Për shembull, gatimi mund të zvogëlojë përmbajtjen e vitaminës A të vezës me rreth 17-20%, antioksidantët me 6-18%, ndërsa nëse gatuhet për 40 minuta, është e mundur të reduktohet vitamina D me 60%.
Një mënyrë e shëndetshme për të gatuar vezën, e cila do t’ju ndihmojë të reduktoni kaloritë, është ta bëni të zier ose të zier, por edhe ta shoqëroni me perime.
Kujdesuni që të mos i gatuani për një kohë të gjatë në mënyrë që të mos humbasin vlerat e tyre ushqyese, ndërsa preferoni vajin e ullirit që edhe në temperatura të larta nuk oksidohet, gjë që do të çonte në formimin e radikaleve të lira./abcnews.al