Përkundër thashethemeve, perimet e gatuara janë një nga mënyrat më të mira për t’i gatuar ato për të ruajtur të gjitha lëndët ushqyese.
Edhe mënyra më e lehtë dhe e shpejtë për ta bërë këtë është mikrovalë. Perimet me mikrovalë mbeten të shëndetshme, pasi nuk kanë nevojë për yndyrë shtesë, si për shembull kur i skuqim në vaj.
Ede në të njëjtën kohë nuk kemi humbje të vitaminave, pasi kur i ziejmë ato dhe vitamina C përfundon në ujë.
Të gjitha perimet gatuhen në mikrovalë, nga brokoli dhe karotat tek shpargujt, lakrat e Brukselit, lulelakra, spinaqi, etj.
Pasi i keni larë mirë perimet, i prisni në copa me madhësi të ngjashme. Edhe pastaj kemi dy mundësi gatimi.
Ose i vendosim në një tigan me kapak që futet në mikrovalë, duke shtuar 1-2 lugë ujë, ose i vendosim në një pjatë dhe i mbulojmë me tre letra kuzhine të njomura në ujë.
Në të dyja mënyrat e vendosim furrën me mikrovalë në volum të lartë dhe na duhen vetëm disa minuta.
Perimet me gjethe si spinaqi marrin 3 minuta, perimet e buta si brokoli dhe lulelakra 3-4 minuta, asparagus 4-6 minuta dhe ato më të forta si karotat, 6-8 minuta./abcnews.al