Sondazh

Foltorja 2 e Berishës braktiset nga njerëzit:

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
 

Cila banane preferohet për shëndetin?

schedule13:40 - 16 Gusht, 2021

schedule 13:40 - 16 Gusht, 2021

Dihet që fruti i pjekur ndryshon përmbajtjen e lëndëve ushqyese. Nivelet e antioksidantëve në banane rriten dhe bëhet më e verdhë. Kur është plotësisht e pjekur dhe ka njolla të errëta në lëkurë, lëndët ushqyese ndryshojnë dhe përmbajtja e tij shndërrohet në sheqerna të thjeshtë. Këto sheqerna treten më lehtë. Bananet e pjekura, edhe nëse janë aq të pjekura sa kanë shenja të zeza, janë zgjedhja juaj më e mirë. Sipas hulumtimeve të fundit, bananet shumë të pjekura janë më efektive në mbrojtjen e shëndetit tonë pasi përmbajnë një substancë të quajtur “faktori i nekrozës së tumorit” (TNF – Tumor Necrosis Factor) që ka aftësinë të veprojë kundër qelizave anormale.

Hulumtimet japoneze kanë treguar se faktori TNF i gjetur në bananet e pjekura ka një efekt të fortë kundër kancerit dhe forcon sistemin imunitar. Studiuesit japonezë kanë arritur në përfundimin se konsumimi i rregullt i bananeve madje mund të parandalojë sëmundje të tilla si kanceri. Besohet se është 8 herë më efektive në rritjen e qelizave të bardha të gjakut sesa bananet jeshile ose të freskëta, pa njolla të zeza ose njolla në lëkurë.

Hulumtimi zbuloi se bananet e papjekura përmbajnë gjithashtu TNF, por në një dozë shumë më të vogël, kështu që nuk është aq efektive kundër qelizave jonormale. Për të qenë të saktë, forca e përbërësve mbrojtës të bananes, si dhe antioksidantët që përmban, rritet ndërsa piqet. Vihet re se eksperimenti i kryer nga shkencëtarët japonezë shikoi fruta të ndryshme të pjekura, të tilla si banane, mollë, rrush, hurmë, dardhë, shalqi dhe ananas. Të gjitha frutat u krahasuan me bananen dhe dha rezultatet më të mira. Bananet shumë të pjekura janë të pasura me sheqerna kështu që është mirë të shmangni konsumimin e shpeshtë nga diabetikët./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!