Për të pasur një zemër të shëndetshme, është shumë e rëndësishme të kujdeseni për dietën tuaj dhe të kujdeseni për stilin e jetës dhe zakonet tuaja. Para së gjithash, është e rëndësishme të largoni gjithçka që mund të ketë një efekt të dëmshëm në muskulin më të rëndësishëm të trupit, dhe një kardiolog zbuloi se cilat janë 9 gjëra ua ndaloi të afërmve të tij! Një mjek i shquar kinez, kardiolog me adresë amerikane, dr. Zilin Wang, zbuloi se çfarë gjërash i “ndalon” njerëzit që do për t’u zgjatur jetën.
Patate të skuqura
100 g patate të skuqura përmbajnë 8 gram yndyrë trans, e cila nuk është një substancë me origjinë natyrore, por produkt i ngrohjes së shumëfishtë të vajrave bimore. Yndyrnat trans rrisin shumë herë kolesterolin në gjak dhe kështu rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.
Mish i kuq dhe i përpunuar
“Biftekët, mishi i grirë dhe proshuta kanë një efekt shumë të dëmshëm në zemër. Bakteret nga sistemi tretës thithin aminoacide nga mishi i kuq, gjë që nis një zinxhir të tërë reaksionesh që në fund rrit nivelin e kolesterolit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës”, thotë kardiologu.
Ushqim i skuqur
Gatimi në temperaturë të lartë krijon sasi të mëdha të yndyrave trans, të cilat janë një nga fajtorët kryesorë për problemet e zemrës. Në Kinë, ku mishi zakonisht piqet në skarë ose zihet, sëmundjet e zemrës janë më pak të zakonshme.
Pica
Vetëm një fetë pica përmban 10 gramë yndyrë, nga të cilat 4.4 gramë janë yndyrë të ngopur. Nëse nuk mund të hiqni dorë nga pica, kufizoni veten në vetëm një fetë një herë në javë dhe bëjeni një picë me perime.
Bukë e bardhë
Konsumimi i rregullt i ushqimeve të pasura me karbohidrate, si buka e bardhë, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Një indeks i lartë glicemik rrit nivelin e sheqerit në gjak, ndaj shkencëtarët dyshojnë se ky është një nga faktorët e parë të shpeshtë që çon në një atak në zemër.
Patate të skuqura dhe ushqime
Snacks, veçanërisht patate të skuqura, janë ushqime me kalori të lartë. Gjithashtu, përmban shumë kripë dhe nuk është i shëndetshëm për qarkullimin e gjakut, si dhe është shumë dhjamor.
Supa të çastit
Ashtu si shumica e produkteve të tjera të përpunuara, supat e çastit përmbajnë sasi të mëdha kripe, e cila rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, zbulojnë ekspertët. Njerëzit që hanë supa të çastit 2-3 herë në javë kanë një rrezik shumë më të lartë të sindromës kardiometabolike, e cila rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës, diabetit dhe goditjes në tru.
Pije energjike
100 ml pije energjike përmban 30 mg kafeinë. Nëse pini 300 ml, që është vëllimi standard, do të hani 90 mg kafeinë, që është si të pini 3-4 ekspres. Kjo shumë kafeinë mund të shkaktojë takikardi, dhe këto lloj pijesh nuk rekomandohen për njerëzit që kanë ndonjë problem me zemrën./abcnews.al