Sondazh

Foltorja 2 e Berishës braktiset nga njerëzit:

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
 

“Një vezë në ditë e mban mjekun larg”, fraza që ka vendosur në dilema studiuesit

schedule07:30 - 20 Korrik, 2022

schedule 07:30 - 20 Korrik, 2022

Hulumtimet e reja mbështesin lidhjen midis ngrënies së një veze në ditë dhe uljes së rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru, si dhe ushqyesve që mbrojnë shëndetin.

Shkencëtarët raportojnë se ngrënia e një veze në ditë mund të rrisë numrin e metabolitëve të shëndetshëm në gjak që rrjedhin në zemër, duke reduktuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Çfarë përmbajnë vezët?

Vezët janë një burim i mirë i proteinave cilësore dhe përmbajnë kalcium, fosfor, hekur, natrium, kalium, vitaminë A, niacinë, biotinë, riboflavinë, acid pantotenik dhe acid folik, ndër të tjera. Në veçanti, vitaminat A, D dhe E gjenden në të verdhën e vezës. Seleni që është gjithashtu i pranishëm në vezë është një antioksidant i fuqishëm që kontribuon në funksionimin e mirë të mekanizmit imunitar.

Veza ndahet në dy pjesë: të bardhën dhe të verdhën. E verdha përmban rreth 80% të kalorive dhe pothuajse të gjithë yndyrën që gjendet në vezë.

E verdha përmban dy antioksidantë të rëndësishëm, luteinën dhe zeaksantinën, të cilët kontribuojnë në shëndetin e syve, veçanërisht në marrjen e sëmundjeve degjenerative dhe kataraktave.

Gjithashtu, e verdha përmban kolinë. Marrja e duhur e kolinës kontribuon pozitivisht në të gjitha funksionet e trurit, si dhe në kujtesën. Së fundi, e bardha e vezës përmban kryesisht ujë dhe proteina.

Për shumë vite mbizotëronte mendimi se vezët eliminonin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Megjithatë, studimet që hetojnë shkaqet dietike të sëmundjeve të zemrës nuk e lidhin më konsumin e rregullt të vezëve, madje edhe te njerëzit me kolesterol të lartë ekzistues.

Mesatarisht, një vezë e zier 50 gram përmban 77,5 kalori, 6,3 g proteina, 5,3 g yndyrë, 0,56 g karbohidrate dhe 212 mg kolesterol.

Vetëm e bardha e vezës përbëhet nga 45% proteina më të larta se të gjitha ushqimet e tjera. Përveç kësaj, ai përmban albuminë. Vlen të theksohet se një vezë me peshë mesatare mbulon 12% të nevojave ditore të proteinave të një burri dhe 14% të një gruaje.

Studimi

Në vitin 2018, një studim që përfshinte rreth 500,000 të rritur në Kinë tregoi se ngrënia e një veze në ditë ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Në total, ekipi vuri në dukje 14 metabolitë të tjerë të lidhur me sëmundjet e zemrës. Në përgjithësi, njerëzit që hanin më pak vezë kishin nivele më të ulëta të metabolitëve të dobishëm dhe nivele më të larta të metabolitëve të dëmshëm në gjak.

Studiuesit shtuan: “Studime të mëtejshme nevojiten për të vërtetuar rolet shkakësore që luajnë metabolitët e yndyrës në marrëdhënien midis konsumit të vezëve dhe rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare”./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!