Kur ndikon kafja në diabetin tuaj? Çfarë duhet të keni kujdes

schedule07:20 - 23 Shkurt, 2022

schedule 07:20 - 23 Shkurt, 2022

Ashtu si sëmundjet kardiovaskulare, kështu është diabeti është një gjendje serioze që kërkon që ne të veprojmë në mënyrë proaktive për ta shmangur atë.

Përveç ndryshimeve në stilin e jetës dhe dietës, një studim zbuloi se konsumimi i një pije popullore çdo ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të sëmundjes.

Konsumimi i përditshëm i kafesë zvogëlon rrezikun e diabetit

Hulumtimet kanë treguar se kafeja mund të ofrojë më shumë sesa thjesht ta nisni ditën me energji. Një ekip studiuesish nga Instituti Amerikan për Informacionin Shkencor të Kafes, një organizatë jofitimprurëse “e përkushtuar ndaj studimit dhe zbulimit të shkencës lidhur me kafenë dhe shëndetin”, analizoi 30 studime që përfshinin të dhëna kumulative për gati 1.2 milionë pjesëmarrës.

Shumë përbërës të gjetur në kafe janë zbuluar se kanë përfitime të rëndësishme shëndetësore
besojnë se konsumimi i kafesë i siguron trupit komponime të rëndësishme, si kafeina, acidi kafeik, trigonelina dhe kafeoli. Secila prej tyre mendohet se ndikon në nivelet e sheqerit në gjak. Gjithashtu, konsumimi i moderuar i kafesë çdo ditë mund të ketë efekte anti-inflamatore dhe të rrisë antioksidantët në trup.

Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se kafeja mund të parandalojë hipergliceminë pas ngrënies. Kjo nga ana tjetër ndihmon në zvogëlimin e rrezikut të diabetit të tipit 2. Ekipi shkroi gjithashtu se “një studim shumëkombësh në të rriturit jo diabetikë tregoi se efekti i kafesë me kafeinë lidhet pozitivisht me ndjeshmërinë ndaj insulinës, ndërsa kafeja pa kafeinë përmirëson funksionin. e pankreasit β- qelizat.”

Ekipi hulumtues ende rekomandon konsum të moderuar të kafesë

Këto rezultate nënkuptojnë një lajm të mirë për këdo që tashmë është mësuar me një “konsum të moderuar” prej tre deri në pesë filxhanë kafe në ditë. Por studimi sugjeroi gjithashtu se ata që janë vërtet të fiksuar pas kafesë mund të shihnin rezultate edhe më të mira, duke zbuluar se kishte një reduktim shtesë prej 6% të rrezikut për çdo filxhan shtesë që pinin, deri në tetë deri në 10 filxhanë. Megjithatë, studiuesit thanë se të dhënat për konsumin e lartë të kafesë ishin të kufizuara dhe sugjeruan që jo më shumë se tre deri në pesë filxhanë kafe në ditë./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!