Është një frut natyral dhe zakonisht e gjejmë në rajone të buta dhe të ftohta të botës.
Me gjethe të dendura, ai në vjeshtë merr ngjyrë të kuqe në vjollcë. Periudha e lulëzimit fillon në maj, kur shfaqen lulet e bardha në rozë, e ndjekur nga periudha e frutave në gusht-shtator.
Frutat e tij janë të ngrënshëm, me shije pak të thartë. Ka shumë varietete (mbi 30 që nuk kanë të njëjtat veti), dy prej të cilave shpesh ngatërrohen me njëra-tjetrën.
Boronicat me ngjyrën karakteristike blu hahen të gjalla, të thara dhe të ngrira. Ato përdoren në industrinë farmaceutike, kozmetike dhe ushqimore. Përgatiten në reçel, lëngje, likere dhe përgjithësisht përdoren në ëmbëlsirat.
Ato janë të përshtatshme për sindromën metabolike, obezitetin, diabetin, zemrën, kancerin, sytë, kundër plakjes.
Boronica është një burim i shkëlqyer i vitaminave (vitamina A dhe C, hekur, vitaminë B) është e pasur me polifenole dhe ka një efekt të shkëlqyer antioksidues. Fibra e frutit mund të ndihmojë në parandalimin e një sërë sëmundjesh dhe inflamacionesh të zorrëve, si koliti ulceroz.
Boronicat përmbajnë mangan, vitaminë C, vitaminë K dhe fibra. Një porcion ka një vlerë të ulët kalori prej 57 kcal për 100 g porcion dhe një ngarkesë glicemike.
Boronicat janë të mrekullueshme! Ngrënia e një gote në ditë për tetë javë mund të përmirësojë ose parandalojë sindromën metabolike. Konsumimi i tyre i përditshëm gjithashtu i mbron ata nga probleme të shumta shëndetësore, si obeziteti, diabeti dhe sëmundjet e zemrës, sipas një studimi të ri të botuar në revistën “Aplied Physiology, Nutrition, and Metabolism”./abcnews.al