A ka një person që nuk i pëlqen makaronat? Makaronat janë një nga gjërat e para që mësojmë të gatuajmë në kuzhinë dhe shumica prej nesh bëhen ekspertë shumë shpejt. Gatuhen lehtë dhe shpejt, kombinohen me përbërës të panumërt dhe çdo herë japin një rezultat të ndryshëm.
Një nga përbërësit më bazë të kuzhinës, makaronat bëhen me ujë dhe miell ose bollgur dhe ndonjëherë pasurohen me vezë. Çdo kuzhinë përgatit pjata të mrekullueshme me makaronat e saj. Shpesh, sigurisht, gabimet dhe pakujdesia fshihen në përbërësit më të thjeshtë dhe në pjatat më të thjeshta.
Por cilat gabimet më të zakonshme që bëhen në recetat e makaronave:
- Vaj ulliri në ujë? Vaji i ullirit është një pjesë integrale e dietës mesdhetare, kështu që mund të jetë e lehtë të supozohet se ne mund ta përdorim atë kudo dhe në çdo kohë. Megjithatë, kjo nuk vlen për makaronat që janë duke u zier në ujë. Vaji dhe uji nuk përputhen, nuk bashkohen. Nëse hedhim vaj ulliri në tenxheren me ujë të vluar, do të mund ta mbajmë vajin vetëm në sipërfaqe dhe makaronat nuk do ta thithin. Pra, në vend që të harxhojmë vaj ulliri në ujë, mund ta përdorim atë për të kompletuar salcat dhe pjatat tona.
- A duhet të shtoj kripë në ujin e vluar?
Nëse duhet të kriposim apo jo ujin në të cilin gatuajmë makaronat, është një nga pyetjet e mëdha të artit të kuzhinës që ende shkakton polemika. Nuk ka përgjigje përfundimtare. Kështu ne vazhdojmë sipas shijeve dhe dëshirave tona.
Nëse kemi një salcë të butë, mund t’i japim një shije më të fortë makaronave duke i shtuar kripë në ujin e vluar. Nëse salca që po përgatisim është sërish pikante, mund të jetë më mirë t’i mbajmë pa kripë.
- A i hedhim ujë të ftohtë makaronave?
Për makaronat me bazë gruri, më e keqja që mund të bëjmë është t’i kullojmë dhe t’i shpërlajmë pas gatimit. Para së gjithash sepse kështu humbasim ujin që kanë zier, të cilin mund ta përdorim në momentin e fundit për të lidhur salcën me makaronat. Së dyti sepse ky kullim mund të bëjë që makaronat të ngjiten së bashku dhe të formojnë një masë amorfe.
Gjëja më e mirë për të bërë është të llogarisni kohën në mënyrë që gatimi i makaronave të përfundojë së bashku me përgatitjen e salcës.
- A duhet t’i thyejmë spagetit?
E vërteta është se nënat dhe gjyshet tona i thyenin për t’u futur më mirë në tenxhere, por edhe nuk kishin enët e veçanta për gatimin e makaronave. Ka një arsye që makaronat e gjata kanë këtë formë, thyerja e tyre heq një pjesë të shijes dhe ‘sharmit’. Spageti, fetuccine dhe linguine janë ideale për salca më të lehta dhe më të buta dhe shërbehen të plota në pjata të thella dhe të cekëta.
Askush nuk dëshiron të hajë në një kuzhinë me makarona të dështuara. Nëse tenxheret që kemi janë të vogla, preferojmë format më të vogla ka shumë dizajne të vogla. Dhe nëse na pëlqejnë kaq shumë spageti, investojmë në një tenxhere të madhe speciale për t’i shijuar siç duhet.
- Po petët?
Kur dëgjojmë petë, na vijnë në mendje pjatat aziatike dhe shijet e veçanta nga kuzhinat aziatike. Çdo vend i përgatit në mënyra të ndryshme dhe ka recetat e veta.
Një nga gabimet më themelore që bëjmë këtu është se si i përgatisim të gjitha petët në të njëjtën mënyrë, ndërkohë që ato janë kaq të ndryshme nga njëra-tjetra. Ato vijnë në forma të ndryshme, në gjatësi dhe trashësi të ndryshme, ndaj do të ishte mirë të ndiqni udhëzimet e mëposhtme. Për shembull, petët me vezë kanë nevojë për menaxhim të ndryshëm dhe petët e orizit kanë nevojë për menaxhim tjetër. Petët e grurit zakonisht kanë një strukturë më elastike dhe janë më të afta t’i rezistojnë temperaturave të larta, ndërsa petët e orizit janë më delikate dhe kanë nevojë për më shumë vëmendje gjatë kohës së gatimit.
- Cila është tenxherja e duhur?
Nëse tenxherja është e vogël makaronat do të shtrydhen dhe do të ngjiten së bashku. Është më mirë të gatuajmë një sasi më të vogël se sa të na ngecin.
Tani ka tenxhere të posaçme për gatimin e makaronave që nuk kushtojnë shumë. Rregulli i gatimit për makaronat dikton që për çdo 100 gr. makaronat kanë nevojë për një litër ujë. Makaronat duhet të ziejnë rehat në tenxhere dhe të mos shtrydhen. Ne vlerësojmë, pra, se për një pako spageti ju duhen të paktën 5 litra ujë.
- Cilat salca përputhen me cilat makarona?
Në ditët e sotme makaronat vijnë në dizajne dhe forma të pafundme, vlerësohet se ka më shumë se 200 forma makaronash. Në mes të gjithë kësaj, disa prej nesh mund të ndihen plotësisht të humbur.
Në përgjithësi dhe veçanërisht nëse nuk kemi shumë eksperiencë në kuzhinë, rregulli që vlen është që makaronat sa më të gjata dhe të holla të jenë, aq më mirë kombinohen me salca të buta dhe delikate. Makaronat më të shkurtra, të tilla si rigatoni dhe fusilli, shkojnë më mirë me salcat më të trasha. Forma e tyre i lejon ata të mbajnë salcën më mirë. Së fundi, forma shumë të vogla, si makaronat e grira dhe elbi, janë më të lehta për t’u futur në supa. g.v/abcnews.al