Incidenca e kancerit të gjirit prek një në tetë gra dhe gjatë tetorit zhvillohen fushata informuese dhe parandaluese për të ulur ndjeshëm këtë numër.
Edhe pse nuk ka studime të vërtetuara shkencërisht për të ditur saktësisht se çfarë e shkakton kancerin e gjirit, kështu që nuk mund të parashikojmë plotësisht shfaqjen e tij, ne kemi aftësinë të bëjmë disa ndryshime në jetën tonë të përditshme për të zvogëluar shanset për t’u shfaqur.
Pra, përveç vetëkontrollit të duhur të gjirit që mund të bëni vetë, ka ushqime të caktuara që mund ta forcojnë trupin tuaj në mënyrë që të mbroni veten në mënyrë efektive kundër sëmundjes.
- Boronica në betejën për kancerin e gjirit
Ato janë të pasura me antioksidantë, të cilët ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të qelizave në trupin tuaj. Natyrisht, të gjitha llojet e manave janë po aq të dobishme për shëndetin tuaj, pasi është treguar se zvogëlojnë rritjen e tumoreve. Provojini ato në smoothie, në kosin tuaj ose shtoni disa të thata në dietën tuaj.
- Vezë
Një burim shumë i mirë i vitaminës D dhe sipas Shoqatës Amerikane për Kërkimin e Kancerit, ato mund të zvogëlojnë mundësitë e zhvillimit të kancerit të gjirit deri në pesëdhjetë për qind.
- Fasule
Fasulet, veçanërisht varietetet e zeza, ndihmojnë në prodhimin e aponinave dhe acidit fitik, të cilat ndihmojnë në parandalimin ose pengimin e rritjes së kancerit.
- Çaj për kancerin e gjirit
Flavonoidet që gjenden në çajrat (çaj i zi, i kuq dhe jeshil) kanë treguar se zvogëlojnë rrezikun e kancerit të gjirit, veçanërisht te gratë pas menopauzës.
- Brokoli
Kanceri i gjirit ka një tjetër “armik të gjelbër”. Brokoli përmban sulforafan, një përbërës që rrit enzimat mbrojtëse, pastron dhe shpëlan trupin. Studimet tregojnë se sulforafani në përgjithësi pengon rritjen e qelizave të kancerit të gjirit.
- Hudhra
Pjesa e hudhrës që e bën frymën tuaj erë të keqe, fitokimikati allicin, është pikërisht ajo që do t’ju ndihmojë të luftoni kancerin. Rrit përgjigjen imune dhe ndihmon në zvogëlimin e rritjes së tumorit.
- Arrat për kancerin e gjirit
Hulumtimet sugjerojnë se arrat ngadalësojnë rritjen e tumoreve. Fitosterolet e gjetura në këtë arrë bllokojnë receptorët e estrogjenit në qelizat e kancerit. Hani disa grushta për snack./abcnews.al