Ju mund t’i keni zëvendësuar të gjitha llambat tuaja me LED, të keni ricikluar dhe bërë dush në vend që të bëni banjë, por larja e enëve ende ju shpëton. Nga uji që përdorni deri te ambalazhi plastik dhe përbërësit në sapun, larja e enëve mund të bëhet edhe më ekologjike.
Përdorni lavastoviljen ose edhe më pak ujë
Tingëllon e çuditshme, por pjatalarëse mund të pastrojë enët dhe gotat në mënyrë shumë më efikase, duke përdorur shumë më pak ujë. Për shembull, larja në lavaman ka nevojë për nga 34 deri në 102 litra ujë, ndërsa një pjatalarëse me efikasitet energjie mund të bëjë të njëjtën gjë me vetëm 18 litra.
Por nëse nuk keni një pjatalarëse? Ka dy strategji që mund të ndiqni: e para është të lani të gjitha enët me një sasi të vogël uji me sapun dhe më pas t’i shpëlani të gjitha së bashku. E dyta është të mbushni lavamanin me ujë të ngrohtë me sapun dhe të lani enët një nga një, duke i shpëlarë ose në një kovë me ujë të nxehtë ose shumë shpejt nën ujë të rrjedhshëm në lavaman.
Zgjidhni sapunin ekologjik të enëve
Jo të gjithë sapunët janë njësoj dhe në këtë rast ne kërkojmë diçka që pastron mirë pa e rënduar mjedisin. Për këtë arsye, është e rëndësishme të dini se çfarë kuptimi kanë përbërësit dhe certifikatat në çdo paketë. Për shembull, një material që duhet shmangur është PVA ose PVOH, një plastikë e hollë që shkrihet kur bie në kontakt me ujin. Kur zgjidhni sapunin që është i duhuri për ju, është e rëndësishme të përdorni vetëm sasinë e nevojshme për ta bërë atë të zgjasë sa më shumë të jetë e mundur dhe të shtoni më shumë në sfungjerin tuaj vetëm nëse keni vërtet nevojë për të.
Përdorni mjete me pak mbetje
Shumë të rëndësishme janë edhe materialet nga të cilat është bërë furça e sfungjerit apo tenxheres. Shumica e mjeteve për larjen e enëve janë plastike, por ka edhe alternativa me pak mbetje në treg, si sapuni në metal në vend të ambalazheve plastike apo edhe nga plastika e ricikluar. Sfungjeri gjithashtu mund të zëvendësohet me një leckë të vogël larëse ose një furçë bambuje. Është gjithashtu e rëndësishme të pastrojmë dhe t’i lëmë veglat tona të thahen pas çdo përdorimi, në mënyrë që të zgjasin më gjatë./abcnews.al