10 fatsjellësit nga e gjithë bota dhe historia e tyre

schedule23:15 - 3 Korrik, 2019

schedule 23:15 - 3 Korrik, 2019

Ne jemi mësuar me brirë, patkonj kali dhe tërfil, por reliket dhe talismanët më të përhapur në pjesë të tjera të botës ose kulturave janë po aq kuriozë. Gjithmonë nëse besoni.

1/Daruma, Japoni. Kjo është një kukull tradicionale, simbol i këmbënguljes dhe fatit të mirë. Qëndrueshmëria përfaqësohet nga forma e rrumbullakosur, pa krahë dhe këmbë dhe me një qendër të ulët të gravitetit: kur kapet, ka tendencë të drejtohet menjëherë. Është një talisman, sepse ka të dy sytë e bardhë dhe zakoni është që duhet të ngjyroset duke shprehur një dëshirë. Nëse kjo ndodh, syri i dytë duhet të jetë me ngjyrë.

Darumas mund të jetë frymëzuar nga Bodhidharma (Daruma-Daishi në Japoni), një murg që jetonte në shekullin e 5-të, i cili thuhet se ishte në gjendje të meditonte edhe 9 vjet i fiksuar në një mur të bardhë: gjithashtu për këtë arsye ato konsiderohen simbol i këmbënguljes.

2/ Monedha e argjendtë, Mbretëria ë Bashkuar. Kjo është një traditë e Krishtlindjeve që konsiston në fshehjen e një monedhe argjendi në ëmbëlsirën e Krishtlindjeve. Ata që e gjejnë atë në pjatën e tyre, përveç se nëse humbin dhëmbët, do të marrin pasuri dhe para në vitin e ri.

3/Jin Chan, Kina. I njohur edhe si rrufeja e parave është një thithlopë me sy të kuq dhe tre këmbë, zakonisht të përshkruara në një grumbull monedhe: mbajtja në shtëpi është një shenjë e mirë, për sa kohë që ka një monedhë në gojën e saj. Historia e saj duket se daton në një legjendë të lashtë kineze: Jin Chan ishte gruaja lakmitare e një prej Tetë të Pavdekshmëve, figurave mitike të traditës taoiste. Ajo u shndërrua në një thithlopë si një ndëshkim për vjedhjen e Pjeshkëve të të Pavdekshmëve. Është thënë se krijesa e saj mitike shfaqet në netët e hënës së plotë, pranë shtëpive të familjeve që do të marrin një thesar të papritur.

4/Bubuzheli, Egjipt. Si mund të përfundojë një insekt që jeton në fekale në peizazhin e kafshëve të shenjta të Egjiptit të lashtë? Mbetja e plehut në të vërtetë vë vezën e vet në top plehu, të cilat pastaj i rrotullon. Priftërinjtë egjiptianë e krahasuan atë me Osiridin, i cili rrotullon botën. Por analogjia nuk varet vetëm nga gjesti. Me aftësinë e saj për të përdorur atë që tretet dhe eliminohet nga kafshët e tjera, për antikët  bubuzheli luajti një rol të rëndësishëm ekologjik, atë të përdoruesit të mbeturinave.

5/Lende, Norvegji. Në vendin skandinav, ishte përhapur ideja që vendosja e disa lendeve në dritare do ta mbronte shtëpinë nga rrufeja dhe goditjet. Një supersticion në mitologji: Vikingët i lidhnin lisat me Thorin, perëndinë që krijoi bubullimat dhe vetëtimat me çekiçin e tij. Për shkak se lisi tërhoqi vetëtimat, ishte i shenjtë për Thorin dhe Vikingët besonin se frutat e lisit, lendet, u kursyen qëllimisht nga zemërimi hyjnor dhe mund t’ia dorëzonin këtë pushtet shtëpive.

6/Vezët e zbukuruara të Pashkëve (Pisanky)- Evropa Lindore. Ato janë vezë të Pashkëve, të përhapura nga Polonia në Ukrainë, lëvorja e të cilëve është e pikturuar me dyll të nxehtë duke përdorur një gjilpërë ose një majë të veçantë të quajtur pysachok (kali) ose kistka (кістка). Fjala që përdoret për të përshkruar vezën në të vërtetë vjen nga ndalimi i foljes ukrainase, që do të thotë “të shkruash”. Sipas  motiveve të dizajnuara, Pisankys do të sillte një lloj pasurie për ata që i zotëronin ato.

7/Gris-Gris, Afrika. Është një relike që besohet të mbrojë atë që e mban nga djalli. Përbëhet nga një kuletë e vogël, në të cilën mund të shkruhen disa vargje të Kuranit dhe brenda të cilave mund të gjenden bimë, vajra, gurë etj. Të gjitha të përziera me fragmente thonjsh ose fije flokësh të personit që do ta përdorë atë, një mënyrë për të forcuar lidhjen ndërmjet Gris-Gris dhe pronarit të saj.

8/Nazari, Turqi. I njohur gjithashtu si syri i Allahut, Nazar Bonjuk është talismani më i famshëm turk kundër “Syrit të Keq” dhe kush e mban atë e bën për të mbrojtur veten nga zilia. Fjala nazar vjen nga arabishtja dhe fjalë për fjalë do të thotë “sy”. Të gjitha kulturat ia atribuojnë fuqinë e madhe syrit. Dhe frika se syri mund të përcjellë ndikime negative – syri i keq – është shoqëruar herë pas here gjatë shekujve me sy të kryqëzuar, ciganë, njerëz me flokë të kuq, burra që mbanin syza të errëta. Nazari, i cili ka formën e një syri, bazohet në parimin e similia similibus curantur) (të ngjashmit trajtohen me të ngjashmit): një simbol me të njëjtën formë si një forcë e keqe largon të keqen.

9/Putër Lepuri, Amerika e Veriut. Superstizioni që këmbët e një lepuri sjellin pasuri të mirë vjen nga Hoodoo, magjia popullore e zhvilluar në mesin e popullsisë afrikano-amerikane në Jug të Shteteve të Bashkuara.

Duke parë dhe konsideruar aftësitë e rëndësishme riprodhuese të lepujve, putra do t’u jepte atyre që e kanë atë një ndihmë … në fertilitet. Në hoodie, këmbët e lepujve u përdorën në rite të ndryshme magjike. Ndoshta për këtë arsye, në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, filloi të lidhej me fatin.

10/Tumi, Peru. Është një thikë gjysmë hënë e përdorur në ceremonitë tradicionale në Peru, një trashëgimi e qytetërimeve para-kolumbiane të atij rajoni, që e përdornin atë për të përmbushur sakrificat e gijotinës, për të falënderuar zotin Inti. Në Perunë moderne, ajo e ka humbur këtë funksion duke marrë detyrën më pak makabre të fatsjellësit: Tumi mund të njihet nga doreza metalike e zbukuruar me shifra shtazore ose njerëzore. /abcnews.al