Të Gjitha

KRONIKE-JORIDA-BORXHI-BUXHETI-2019.mpg_snapshot_01.26-1280x720.jpg
ent ela16:37 | 14/11/2018

Deputetja demokrate Jorida Tabaku ka akuzuar qeverinë se po legjitimon përmes buxhetit 2019 vjedhjen e arkës së shtetit përmes parashikimit në rritje të kontratave të partneritetit publik privat, pagesa për të cilat bëhet nga buxheti i shtetit dhe i kushton çdo qytetari nga 730 euro në vit.

Jorida Tabaku, opozitarizmin ndaj projektbuxhetit për vitin e ardhshëm e artikuloi, jo nga karrigia e zëvendës kryetares së komisionit të ekonomisë, por nga selia e Partisë Demokratike. Nga foltorja blu Tabaku kërkoi t’i japë përgjigje pyetjes së relatores Evis Kushi lënë jetime nga ministri Ahmetaj, gjatë diskutimit në parim të borxhit publik të projektbuxhetit 2019.

Evis Kushi, deputete PS: “PPP a janë llogaritur në borxh dhe nëse jo sa do të shkonte borxhi publik”.

Jorida Tabaku, deputete PD: “Borxhi publik nga 72 në 85% me këto kontrata. Janë 2.1 miliardë dollarë për 14 kontrata PPP – klientele e qeverise. Gjoba vjetore 105 milionë euro në 2019, te gjitha para qe do të paguhen nga xhepat e shqiptareve”.

Për Tabakun metoda që përdor qeveria, e shpikur sipas saj dhe e bekuar me emrin gjoja perëndimor të Partneritetit Publik Privat, i ka kushtuar derimë tani shqiptarëve 2.2 miliardë euro.

“Një shifër që është e barabartë me 31% të produktit të brendshëm bruto. Çdo shqiptar, që nga fëmija i sapolindur tek më i moshuari do të paguajë këtë vit 730 euro”.

Këtë kosto vjetore prej 730 eurosh e paguajnë çdo qytetar shqiptar, nga ata që për 6 vjet janë varfëruar nga taksat e larta dhe jetesa e shtrenjtë, të papunët, ata të cilët nuk mbyllin dot muajin derisa t’i bashkohen 40% që është larguar nga vendi, sipas Tabakut.

“Sipas të dhënave të vetë buxhetit të shtetit, projekti i hajdutërisë “1 mld euro” është vlerësuar me rritje në çdo PPP që qeveria ka programuar apo ia ka dhënë ndonjë prej oligarkëve. Ky buxhet i cili parashikon rritjen e kostos për 1 kilometër rrugë nga 1 mln euro në 11 milionë euro është dëshmia më e qartë e asaj vjedhje tanimë të ligjëruar me Ligjin e Buxhetit që kjo mazhorancë do të kryejë vitin e ardhshëm”.

Kush e voton ktë buxhet sipas demokratëve, faktikisht voton pro interesit të oligarkëve dhe një pakice që skllavëron shqiptarët duke vjelë xhepat e tyre dhe shpërdoruar buxhetin dhe arkën e parave publike./abcnews.al

SINKRON-PETRIT-YMERI-ABC-M1-T2.mpg_snapshot_00.03-1280x720.jpg
ent ela16:33 | 14/11/2018

Çel dyert edicioni i 21 i Panairit të Librit. Tema kryesore e këtij panairi, sipas kryetarit të Shoqatës së Botuesve Petrit Ymeri, është lexueshmëria, për shkak të rënies së leximit vitet e fundit. Në këtë panair marrin pjesë 90 shtëpi botuese nga hapësira mbarëshqiptare. Botuesit edhe këtë vit sjellin për lexuesit tituj të rinj qoftë autorë shqiptarë dhe atyre të huaj.

Petrit Ymeri, kryetar i Shoqatës së Botuesve: “Jemi në një situatë jo shumë për të qenë të qetë, që leximi në Shqipëri ka rënë në të tilla përmasa. Natyrisht ky është një shqetësim për të gjithë shoqërinë shqiptare, jo vetëm për ne njerëzit e librit dhe të kultuës dhe ne jemi të organizuar së bashku edhe me Ministrinë e Kulturës. Jemi duke organizaur takime të përbashkëta se si mund të dalim nga kjo gjendje. Prandaj këtë panel ia kemi detikuar pikërisht kësaj teme, si ndryshon njeriu kur lexon libra. Janë një grupim i madh i shtëpive botuese që punojnë seriozisht. Kemi një mbështetje nga përkthyes e autorë shqiptarë dhe duhet të evidentoj faktin që letërsia shqipe ka marrë një ripërtëritje të vërtetë në këtë 10 vjeçarin e fundit. Shikohen shenja ku shkrimtarë me përvojë e shkritarë të rinj po sjellin tëk lexuesi vepra me cilësi të mirë. Faktorë brendas, faktorë të huaj, të gjithë duhet të jemi në një front së bashku sepse një rini e kultuaruar, një popull i kulturuar e ka më të lehtë të përballojë sfidat e sotme dhe sfidat e së ardhmes.”/abcnews.al

albgazii.jpg
ent ela16:30 | 14/11/2018

Është finalizuar negocimi për Marrëveshjen e Mirëmbajtjes midis TAP-it dhe shoqërisë së përbashkët të krijuar nga Albgaz e Snam. Qëllimi i kësaj marrëveshje është të ofrojë shërbimin e mirëmbajtjes për Gazsjellësin Trans Adriatik në territorin e Shqipërisë.

Për herë të parë një kompani shqiptare nënshkruan një kontratë mirëmbajtje për një projekt të madh sic është gazsjellësi TAP. Por nuk do të jenë të vetëm pasi do të kenë asistencën e italianëve.

“Do ta quaja një gur kilometrik në suksesin e këtij projekti kaq kompleks si gazsjellësi TAP. Për herë të parë, një kompani shqiptare si Albgaz, me ndihmën e asaj italiane SNAM do mund të marrë përsipër kryerjen e një shërbimi për një projekt kaq të madh e të rëndëssihëm si gazsjellësi TAP. Krijohet një vlerë e shtuar jo vetëm nga pikëpamja ekonomike por mbi të gjitha nga ajo që Shqipëria ka nevojë, mbajtjen e njerëzve të kualifikuar brenda vendit”.

Sipas ministrit të infrastrukturës dhe energjisë Damian Gjiknuri suksesi i projektit të gazsjellësit TAP do të bëjë të mundur shumë shpejt edhe gazifikimin e Shqipërisë por edhe ndërlidhjen me projektin tjetër të gazsjellësit Jonian-Adriatik (IAP).

“Po ka provë të vërtetë sesi funksionon administrata shqiptare karshi investimeve të mëdha TAP-i është shembulli i vërtetë. Shqipëria doli vendi më i suksesshëm që ky projekt të implementohej në kohë. Kjo realisht është një dekoratë krenarie që ne e themi kudo sepse bëmë këtë të mundur karshi shumë dyshimeve që kishin të tjerët në momentet kur filloi ky projekt”.

Drejtuesi i shoqërisë shtetërore shqiptare të gazit Albgaz dha detaje për marrëveshjen e nënshkruar.

“Marrëveshja e Mirëmbajtes, e para e këtij lloji në Shqipëri, nënshkruhet midis TAP dhe Albania Gas Services Company për një periudhë fillestare 7 vjet, me një staf fillestar prej 52 të punësuarish, 90% të të cilëve të rinj shqiptare. Ata do të trajnohen dhe do të certifikohen nga SNAM, në Itali dhe në Shqipëri, në 6-mujorin e parë të 2019. Albania Gas Services Company do të ketë ‘degët’ e saj në të paktën katër qytete të vendit: Korçë, Çorovodë, Berat dhe Fier. Ajo do të ndërtojë qëndrat e veta të mirëmbajtjes, të projektuara sipas standarteve të SNAM”.

Marrëveshja mes TAP dhe konsorciumit të krijuar nga kompania shqiptare Albgaz dhe ajo italiane SNAM është për një periudhë fillestare 7 vjet e shoqëruar edhe me një plan biznesi. /abcnews.al

 

AHMETAJ-BORXHI-PUBLIK-2018-1280x720.jpg
ent ela16:25 | 14/11/2018

Ministri Ahmetaj ka vijuar raportimin në Komisionin e Ekonomisë ku po shqyrtohet buxheti për vitin e ardhshëm, me parashikimet për borxhin publik dhe defiçitin buxhetor të 2019-ës. Borxhi publik do të vijojë uljen si parashikohet në ligj, duke u shoqëruar me vijimin e investimeve sipas Ministrit të Financave.

Parashikimet për borxhin publik dhe defiçitin buxhetor për vitin 2019, janë më optimalet historike sipas deklaratave të ministrit të Ekonomisë dhe Financave, Arben Ahmetaj, i cili gjatë raportimit në kuadër të buxhetit të vitit të ardhshëm në komisionin e ekonomisë theksoi synimin e uljes së borxhit me 2 pikë % për vitin e ardhshëm dhe arritjen e shifrës 60% të PBB në fundin e mandatit në 2021-shin nga 69.1% që shënon sot.

“Një nga prioritetet kryesore të buxhetit të ardhshëm janë investimet publike, ndërkohë që reduktojmë borxhin me 2 pikë % njëkohësisht programojmë investime publike në nivelin 5% të PBB”.

5% i të ardhurave buxhetore është edhe tavani i vlerës së pagesave koncesionare për kontratat e partneritetit publik privat sipas ligjit, shifra e të cilave sot nuk llogaritet si pjesë e borxhit publik. I pyetur sa do të shkonte niveli i borxhit nëse pagesat ndaj PPP-ve do të përfshiheshin në të, Ahmetaj preferoi të mos jepte një shifër, por të referojë standartin europian dhe bindjen personale.

“Për PPP ato janë detyrime vjetore dhe janë të kontabilizuara si të tilla kjo është arsyeja pse kemi vendosur që pagesat e PPP nuk kalojnë 5% të totalit të të ardhurave tatimore të vitit paraardhës”. Stoku i detyrimeve të prapambetura është rreth 2.4 miliardë”.

Një krahasim të mandatit të parë të Rilindjes, ministri Ahmetaj e bëri me dy mandate të demokratëve.

“Në çdo vit të periudhës 2006 – 2013 nga 100 lekë borxh janë investuar 118 lekë ndërsa 2014-2017 nga 100 eke borxh janë investuar 195 lekë”.

Pas kësaj këshille që i dha mediave, Ahmetaj, synimit për arritjen e shifrës 65.5% të PBB për boxhin publik të 2017-ës, të shtyrë për vitin 2019, ia faturoi uljes së taksave, si dhe zerimit e përjashtimit të qytetarëve, apo sipërmarrjes nga tatimet, të gërshetuar me nevojën për investime. /abcnews.al

SHERBIM-AFER-QYTETAREVE.mpg_snapshot_00.27-1280x720.jpg
ent ela16:21 | 14/11/2018

Afrimi i shërbimeve pranë qytetarëve është synimi i Bashkisë së Tiranës. Kryebashkiaku Erion Veliaj e bëri të ditur në çeljen e zyrave të reja në zonën e Selitës.

Banorët e lagjes që përfshin zonën jugore të Tiranës, Selitën, Kodrën e Diellit apo edhe Liqenin e Thatë, nuk u duhet të udhëtojnë më drejt Farkës apo Njësisë 5 për të marrë një shërbim. Tani mund t’i marrin në zyrat e reja të Lagjes 13, në afërsi të Selitës. Kryebashkiaku Erion Veliaj e inauguroi bashkë me Ministrin për Diasporën Pandeli Majko.

Erion Veliaj, kryetar i Bashkisë së Tiranës: “Jam dyfish i gëzuar: së pari, si kryetar i Bashkisë ka qenë ëndërr që të afronim shërbimin tek qytetarët dhe që ky shërbim të reflektonte realitetin e Tiranës sot. Që do të thotë: nëse Tirana është rritur përtej vijës së verdhë, tek Unaza e Re, Kodra e Diellit, Kopshti Zoologjik, Kopshti Botanik dhe Liqeni i Thatë dhe pjesa tjetër tek Fresku, midis Dajtit dhe Kinostudios, atëherë shërbimet tona duhet të reflektojnë këto realitete, ndaj fillojmë me promovimin e lagjes së parë. Njësia administrative 13 është këtu në Rr. ‘Rrapo Hekali’”.

Ndërkohë, kryetari i bashkisë i bëri thirrje qyetarëve të përfitojnë nga amnistia dhe të transferojnë adresën pranë njësisë administrative ku banojnë.

“Do jem i pari që do përfitoj nga lagjja e re, do transferoj Ajolën, Kajanin dhe veten time këtu, për disa arsye: Së pari, se qendrën e votimit do ta kem këtu dhe nuk ka nevojë të transferohem në pjesën tjetër të Tiranës; së dyti, shërbimet do t’i marr këtu.”

Çdo banor i Tiranës duhet të regjistrohet në zonën ku ai jeton theksoi kryebashkiaku Veliaj në mënyrë që edhe ndarja e buxhetit për çdo zonë të bëhet siç duhet./abcnews.al

DURRES-PROTESTA-MBULIM_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.00-1280x704.jpg
ent ela16:02 | 14/11/2018

Dhjetëra persona që ushtrojnë aktivitetin e shitblerjes së automjeteve të përdorura si dhe të tjerë që meren me riparimin e tyre në Durrës kanë zhvilluar një protestë një orëshe. Ata kundërshtojnë ligjin për ndalimin e importimit të automjeteve mbi 10 vjet nga data e prodhimit të tyre. Protesta është zhvilluar tek tregu i makinave në Shënavlash të Durrësit dhe pjesëmarrësit janë shprehur se jo të gjithë e kanë luksin që të blejnë një automjet të vitit 2010.

Pas 1 janarit 2019 në vend do të lejohen të importohen vetëm automjete të përdorura që plotësojnë standardet “Euro 5” të shkarkimeve në ajër për automjetet e reja dhe Euro 4 për automjetet e përdorura. Dy muaj më parë, ministri i Mjedisit Blendi Klosi njoftoi se makinat e prodhuara para vitit 2010 do të ndaloheshin të hynin në Shqipëri pasi rrisnin ndotjen e ajrit dhe për të shmangur futjen e makinave për skrap në Shqipëri./abcnews.al

 

PLATFORMA-E-BASHKEQEVERISJES-EDHE-PER-JASHTE-1280x720.jpg
ent ela15:33 | 14/11/2018

Platforma  e bashkëqeverisjes nuk ofron zgjidhje vetëm për shqiptarët brenda territorit të Shqipërisë, por edhe ata që jetojnë jashtë vendit. Kryeministri Rama i ftoi  te gjithe t’i drejtohetn portalit “Shqipëria që duam”, për të zgjidhur problemet me administratën në Shqipëri.

Me një klik në platformën e bashkëqeverisjen nuk gjejnë një mik vetëm qytetarët brenda territorit të Shqipërisë por edhe ata që janë jashtë.

Çdo javë, titullarët e ministrive angazhohen për t’i dhënë zgjidhje problemeve të njerëzve nga të katër anët e vendit, jo vetëm të atyre që banojnë në Shqipëri, por edhe atyre që janë jashtë atdheut dhe përmes një kliku komunikojnë menjëherë me qeverinë.

Megjithatë ata që dëshmojnë zgjidhjen e problemeve këtë të mërkurë vijnë nga qytete të ndryshme të cilët pai janë sorrollatur për shumë vite kanë marrë përgjigje brenda 10 ditëve. Më së shumti ankesat janë për mos pajicje me çertifikatën e pronësisë.

Moszgjidhja në kohë nga punëonjësit e administratës ka pasur prapavaijë korruptive tregojnë koordinatorët e platformës së bashkëqeverisjes, të cilët i pret hapi i radhës, ndëshkimi. /abcnews.al

 

TE-FORTET-E-VLORES-NE-ARRATI.mpg_snapshot_00.00-1280x720.jpg
ent ela15:13 | 14/11/2018

Policia e shtetit publikon në Internet fotot dhe të dhënat e 8 personave, që i quan më të rrezikshmit e Vlorës. Ata janë dënuar me burg të përjetshëm apo me 25 vjet burg për krime të ndodhura kryesisht në fillim të viteve ’90 dhe janë ende të lirë.

Policia e Shtetit ka publikuar në faqen e saj zyrtare në internet fotot dhe emrat e 8 personave në kerkim, të cilësuar vrasësit më të rrezikshëm të qytetit bregdetar që janë ende të lirë. Përmes publikimit në internet të fotove të këtyre personave, unirformat blu kërkojnë ndihmë nga kushdo që i njeh apo ka informacion për ta.

Në listë rënditen 3 persona të dënuar me burgim të përjetshëm dhe 5 të tjerë të dënuar me nga 25 vite burg. Ngjarjet e rënda kriminale kanë ndodhur në fillim të viteve në ’90 dhe për një nga të shpallurit në kërkim policia nuk disponon as fotografi. Bëhët fjalë për Pali Gjergji, i cili akuzohet për shumë krime të ndodhura në vitin 1997 në qytetin e Vlorës dhe vijon të jetë ende në kërkim.

Lista e 8 personave të rrezikshem të Vlorës kryesohet nga Sokrat Ruda dhe Gëzim Memeti. Të dy akuzohen për vrasje dhe plagosje, ngjarje këto të ndodhura në vitet 1994 dhe 1996, ndërsa vendimi i gjykatës për ta është i formës së prerë. I treti në listën e publikuar është Apostol Bucaj. 47-vjeçari është dënuar me 25 vite burg për vrasjen e Foto Mërtirit, në janar të vitit 1994.

Për një vrasje të trefishtë, të kryer në bashkëpunim në vitin 1999 vijon të jetë në kërkim Dritan Rexhepi. 38-vjeçari ka vrarë dy efektive të policisë, Arben Keqi dhe Durim Kasmi, në Krujë. Në ngjarje, rastësisht u vra dhe pronari i një lokali, Raim Bakiasi. Dosja e Dritan Rexhepit, i njohur edhe me emrin Gramoz, vijon të ketë shumë mistere. Rexhepi një nga shqiptarët më të kërkuar në botë u prangos nga Interpoli në Amerikën e Jugut në verën e 2014 tre vjet pas arratisjes spektakolare nga një burg i Belgjikës. Ai u ndalua si pjesë e një grupi që u kap me 278 kilogramë kokainë në Ekuador. Në kërkim për Policinë e Shtetit rezulton edhe Gazment Nebiu. 42-vjeçari ka qenë Anëtarë i bandës se “Kakamit”, të cilët akuzohen për shumë vrasje të ndodhura në qytetin e vlorës gjatë trazirave të vitit 97’./abcnews.al

shkoder-vrasja.jpg
ent ela15:06 | 14/11/2018

Në atentat i frikshëm ndodhi në mes të turmës së njerëzve në markaten e fruta perimeve në “Rus” të Shkodrës. Një tregtar peshku, Fatos Ferracaku, u ekzekutua kurse miku me të cilin po pinte kafe u plagos rëndë.

Plumba në kokë e në gojë kur po pinte kafe në mes të markatës në “Rus” të Shkodrës.  Fatos Ferracaku kushëri me viktimën e 1 Shtatori, Arjan Ferracakut, ndërroi jetë në spital. Shoku me të cilin ndodhej në lokal, Fatmir Mehaj, një tregtar peshku, gjithashtu mori plumba. Jeta e tij është jashtë rrezikut, njoftoi policia.

Viktima 40-vjeç edhe ky tregtar peshku ishte shenjestra e këtij atentati të frikshëm mes turmës së njerëzve. Dyshohet se pikërisht ky person ka qenë edhe shenjestra kur u vra kushëriri i tij Arjan Ferracaku.

Autorët ishin dy. Të maskuar dhe me motor. Njëri zbriti dhe nga një distancë e afërt qëlloi tetë herë në drejtim të dy burrave. Në pak minuta ata u larguan me shpejtësi nga vendi i ngjarjes, vetëm pak metra larg vendit ku në Janar të vitit 2018 iu vendos tritol Lulëzim Kullës, i njohur ndryshe  si ‘i forti’ i Shkodrës, tashmë i prangosur.

Njerëzit në markatën e “Rusit” u përfshinë nga paniku. Pas ekzekutimit të Ferracakut, policia gjeti në lagjen “Guerrile” një motor në flakë, që dyshohet se është i atentatorëve. Forca të shumta speciale vërshuan në qytetin verior. Në rrugët kryesore e në lagje u instaluan postoblloqe e nisën kontrolle.

Shumë persona u shoqëruan për t’u marrë në pyetje. Disa nga ata u lanë të lirë. Nuk dihet nëse ngjarja ka lidhje me vrasjen  e kushëririt të viktimës Arjan Ferracaku me datën 1 Shtator 2018 në vendin e quajtur “Bishti i Qinisë” në fshatin Dobraç.

Sipas aktit të ekspertimit autorët e qëlluan biznesmenin, babain e 4 fëmijëve plot 24 herë ndërsa ishte duke kalëruar, por vetëm katër plumba prekën trupin e viktimës.  /abcnews.al

MOTI-BANANET-ELBASAN_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.56-1280x720.jpg
ent ela14:53 | 14/11/2018

Në Elbasan banorët e cilësojnë këte nëntori nga më të nxehtët prej shumë kohësh dhe ju duket jo normale. Por nga ana tjetër aty po kultivohen fruta ekzotike.

E mbolli për zbukurim por po i merr frutat. Mësuesi Leonard Idrizi vendosi një fidan bananeje në kopshtin e tij. Ishte inspiruar edhe nga legjenda. Kishte dëgjuar që gjethet e kësaj peme u përdorën nga Eva dhe Adami. Por kurrë nuk e besonte që ajo do të lulëzonte në fruta.

Qytetari: “Këtë banane e kam mbjellë për gjethen e saj që është e bukur, pashë një ditë që kishte lëshuar fruta dshe kishte krijuar boçe”.

Jo vetëm stinët, por as ndarjet sipas zonave klimaterike të globit nuk po kanë më rëndësi. Fenomene të tilla si ndotja e mjedisit, ngrohja globale apo shtresat e ozonit po ndryshojnë gjithçka. Qytetarët janë të habitur. Një nëntor si ky nuk e mbajnë mend kurrë më parë.

Banor:Nuk është normale për periudhën që jemi, nuk di nga vjen, nga ngrohja globale”.

Banor: “Për ne është jonormale. E kemi nga pleqtë që po nuk ka dimër, borë  nuk ka mbarësi as në bujqësi, as në blegtori, as në jetën e njerëzve”.

Banore: “Nuk mendoj që janë normale, por më pëlqen koha me diell”.

Në Elbasan dhe në fshatra përreth po mbillen dhe eksperimentohen çdo ditë pemë ekzotike; kivi, fikusi, hurma arabie, banane e deri tek ananas. Por edhe pse mësues Idrizi po vjel frutet e bananes, nuk i vjen mirë për ndryshimet e klimës.

Mësues: “Çudi por është edhe këmbanë për ndryshimin e klimës që nuk është aq mirë për ne”.

Ky me siguri është nëntori më i ngrohtë.  Vjeshtë si stine vere. Klimë tropikale për një kohë të gjatë. E natyrisht natyra bën të vetën, kurse elbasanasit po u gëzohen frutave ekzotikë./abcnews.al

Gazetar i ABC News, Elbasan: Fatos Salliu


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono