Provokacija

robert-rakipllari.jpg
G. P.21:15 | 30/11/2018

Gazetari Robert Rakipllari dhe drejtuesi i emisionit “Provokacija”, Mustafa Nano, u ndalën në një bisedë interesante në lidhje me situatën e shtypit ditët e sotme. Duke iu përgjigjur pyetjes provokatore të Nanos, Rakipllari tha se njerëzit po i kthehen leximit të gazetave pasi ka filluar një rritje e lehtë.

Mustafa Nano: Kur do ta shpallim vdekjen e shtypit të shkruar? Apo do e shpallim që sot?

Robert Rakipllari: Nuk e shpallim dot vdekjen e shtypit të shkruar. Shqipëria pavarësiht se është treg i vogël dhe vend i vogël, përfaqëson trendin e vendeve të tjera. Me informacionet e mia shtypi perëndimor ka filluar, ka ndalur trendi i rënies dhe ka filluar një lloj rritjeje e lehtë. Njerëzit janë kthyer te pjesa e seriozitetit të gjërave. Nuk e di se çfarë do ndodhë në Shqipëri.

Megjithatë, zhvillimi i teknologjisë ka sjellë edhe mediat online. Për këtë pjesë Rakipllari shprehet se nuk ka një ligj që të ndalojë të drejtën e autorit. Sipas tij ka portale që vetëm vjedhin lajme nga ato pak redaksi që ekzistojnë në Shqipëri.

“Pavarësisht se kryeministri flet për ligjin antishpifje ne sot nuk kemi një ligj ose nuk kemi një kuadër rregullator që të ndalojë të drejtën e autorit. Pra ne kemi redaksi që prodhojnë lajme dhe kemi portale me dy-tre vetë që rrinë me kufje në vesh dhe vjedhin nga këto. Fusin helmin dhe këndvështrimin e tyre dhe jetojnë me këto 4 redaksi që prodhojnë lajme. Nëse do kishim të drejtën e autorit do ishte ndryshe. Edhe shtypi i shkruar do ishte në një pozitë ndryshe”, tha ai./abcnews.al

vera-bekteshi.jpg
G. P.20:50 | 30/11/2018

Periudha e errët e komunizmit ka qenë e keqe për shumë njerëz. Një ndër to është edhe shkrimtarja Vera Bekteshi. Ajo ishte e ftuar në emisionin “Provokacija” nga Mustafa Nano për shkak të librit të saj “Vilat me tre porta” ku flet pikërisht për këtë kohë. Ajo tregoi në studio se si në internim kishte qenë e kontrolluar dhe kjo herë pas here mund të ketë krijuar antipati te njerëzit që njihte.

“Unë jam sjellë në internim gjithnjë ndoshta mund të kem qenë dhe antipatike për komshinjtë sepse isha shumë e kontrolluar, sepse vazhdimisht në brendësi kisha dëshirën e sfidës, por them që kam ditur ku të hapem. Se edhe me ato komshinjtë jam hapur vende vende dhe nuk më kanë tradhtuar”, tha ajo.

“E dija që ishim të survejuar jo vetëm nga mikrofonat, por edhe nga fshatarët. Pobabilisht edhe nga komuniteti i të dënuarve. Një nga vuajtjet e të gjithëve ishte fakti që ne sado që u gëzuam që u bashkuam se ishim të ndarë, dhe ishim ngjitur me njëri-tjetrin, ksihim një lloj gare. Kjo ishte interesante në llojin e vet, por secili kishte dyshim tek tjetri dhe kjo është shumë frustruese. Të ndash hallin me një njeri dhe pastaj të ndash dyshimin se ky njeri mund të të bëjë gropën. Po ka rezultuar se asnjëri nuk u fut në burg prej tjetrit dhe këtë konkluzion unë e jap në kapitullin e fiundit “Fqinjët tanë”. Unë them se kjo e nderon komunitetin”, tha Bekteshi.

Shkrimtarja tha gjithashtu se dihen se kush kanë qenë personat që kanë punuar në Sigurimin e Shtetit. Vera Bekteshi tregoi rastin e saj kur kishin detyruar shoqen e saj të jepte konkluzionin se fëmijët e mëdhenj të familjes së saj ishin armiq të popullit. Sigurimi i Shtetit në atë kohë sipas saj ishte e organizuar si KGB-ja ruse.

“Të gjithë i dimë se kush ka qenë dhe kush nuk ka qenë. Shqipëria është kaq e vogël dhe që të gjithë dihen dhe pseudonimet që kanë pasur. Edhe kodet dihen tashmë. Për shembull. Kam për një shoqen time ka ikur në Amerikë. Unë i kam bërë ftesën. Shkruaji si të detyruan jo të më kallëzosh mua po si të detyruan të japësh konluzionin që tre fëmijët e mëdhenj të Sadik Bekteshit janë armiq të popullit. Dhe më është përgjigjur “më kanë detyruar të jap dhe konkluzionin”. Atëherë pse nuk iu futën juve në burg? Ajo ishte një vajzë e zgjuar. Në deponimet e saj kishte thënë gjepura fjalë për konsum që nuk implikonin as mua, as Guximin, as Nelin. Ne tre më të mëdhenjtë. Konkluzioni papritur që këta janë armiq nuk përputhej me të dhënat që ajo kishte bërë kështu dhe ajo me siguri është skualifikuar. Kështu që ata kishin gjithnjë dy tre verifikime. Asnjëherë nuk ishte një person. Ishin shumë të organizuar, sipas KGB-së”, tha Bekteshi./abcnews.al

provokacia.jpg
G. P.20:12 | 30/11/2018

Në monologun e kësaj puntate në “Provokacija”, Mustafa Nano foli rreth ndërtimeve pa leje gjithë këto vite në vendin tonë. Sipas Nanos edhe një budalla e kupton që qeveritë shqiptare kanë inkurajuar këto ndërtime mbi pronën publike apo mbi prona të të tjerëve. Megjithatë për Nanon kush ka ndërtuar dhe shfrytëzuar toka gjatë këtyre kohëve është një qytetar i padenjë i Shqipërisë.

Mustafa Nano: “Edhe një budalla e kupton se qeveritë shqiptare kanë bërë një gjë të poshtër, ndoshta më të poshtrën, duke mbyllur sytë, e në ndonjë rast duke inkurajuar ndërtimet pa leje mbi prona publike apo mbi prona të të tjerëve. Dhe po e them qysh në fillim: me këto ndërtime pa leje, dhe me legalizimin që ka ardhur më pas e që po vijon, është bërë plaçkitja më e madhe që është bërë ndonjëherë në historinë e këtij vendi. Dhe në këtë kuptim, dua ta theksoj këtu një gjë, që nuk para e thonë të tjerët: Kush ka ndërtuar pa leje gjatë këtyre kohëve, kush ka shfrytëzuar situata të caktuara për të zaptuar prona e troje që nuk kanë qenë të tyret, është një qytetar i padenjë i këtij vendi. Duhet të turpërohet për këtë që ka bërë. Atij mund t’i jetë legalizuar tanimë, por kjo nuk ndryshon asgjë në faktin që ai është i padenjë. Alibia se të njëjtën gjë e kanë bërë me mijëra vetë mund t’i shërbejë për çdo gjë, edhe për të bërë legalizimin ndoshta, por jo për të çbërë faktin se ai është i padenjë. Sikur ta kisha unë në dorë, bashkë me legalizimin, do t’u  bëja edhe ndonjë penalizim. Fjala vjen, do të ndaloja fëmijët e tyre që të punësoheshin në shtet për tridhjetë vitet e ardhshme. Do të ishte një mënyrë për t’i ndaluar ata që të përfitonin ende nga shteti e nga pjesa tjetër e shoqërisë”.

Zgjidhja për drejtuesin e emisionit “Provokacija” nuk është prishja pasi kjo nuk rregullon asgjë. Për Mustafa Nanon do ishte më mirë legalizim i banesave pasi mund t’i jepet fund një situate kaotike dhe nga ku mund të fillohet çdo gjë nga fillimi.

Mustafa Nano: “Por dhe këtu vijmë te një “por” i rëndësishëm, shumë i rëndësishëm. Legalizimi duhet bërë, megjithatë. Kur ndërtimet pa leje janë me mijëra, zgjidhja nuk është prishja. Prishja e mijëra ndërtimeve pa leje nuk ndreq gjë. Veçse prish më shumë. Sikur të ishin disa dhjetëra e disa qindra, asnjë mëshirë nuk do duhej të kishim. Por në rastin tonë janë me dhjetra mijëra. Më kujtohet këtu një thënie e famshme holandeze: Kur një ligj të caktuar nuk e respektojnë me qindra mijra qytetarë, zgjidhja nuk është të futësh në burg qytetarët, por të abrogosh ligjin.

Nga ana tjetër, paradoksalisht, është në të mirën e të gjithëve që të bëhet ky legalizim, pasi vetëm kështu mund t’i jepet fund një situate kaotike, mund të kërkohet një moment i ri zero, pas të cilit mund të fillohet me një rregull të ri, me një disiplinë të re, e mund të fillojmë të shohim tek këto mijra ndërtime pa leje, jo veç llaç e tulla, por edhe një potencial ekonomik.

Pastaj, ka edhe një logjikë tjetër në favor të legalizimit. Nëse ti lejon dikë për dhjetë a njëzet vjet të rrijë në një ndërtim pa leje, ti e ke lejuar atë që të krijojë e të zhvillojë një marrëdhënie të fortë me pronën e tij. Ai fillimisht ka jetuar në atë shtëpi të ndërtuar pa leje gjithë frikë. Por ngadalë-ngadalë, ditë pas dite, duke parë se askush nuk e ka ngarë, ai ka fituar ndjesinë e pronësisë, ka zënë të investojë më shumë, ka menduar që në një pjesë të investimit të ngrejë një biznes, e kështu  me radhë. Në këto shtëpi jetojnë njerëz që kanë qenë 3, 4, 5 vjeç në krye të herës e që sot janë bërë 20 vjeç e më shumë dhe që ndihen të bërë njësh me atë pronë. Të gjitha ëndërrat e tyre janë të lidhura me atë shtëpi apo me atë biznes. Dhe ata nuk kanë ndonjë faj për këtë”.

Problemi me banorët e Unazës së Re është i njëjtë. Ata kanë jetuar aty për më shumë se një dekadë dhe jetojnë me idenë se shtëpitë janë të tyre sipas Nanos. Zgjidhjen për këtë mund ta japin vetëm ata që janë zgjedhur e që oaguhen për këtë punë.

Mustafa Nano: “Ky është problemi edhe me ata qytetarë të Unazës së Re. Ata janë lejuar për më shumë se një dekadë, ndoshta për dy dekada, që të jetojnë me idenë se ato shtëpi janë të tyre, dhe në këtë mes, përveç kohës që ka rrjedhur, ka ndikuar edhe premtimi i të gjithë politikanëve për t’ua legalizuar ato prona. Në këtë kuptim, unë i kuptoj ata njerëz të dëshpëruar. Por në të njëjtën masë kuptoj edhe qeverinë e vendit tim që kërkon të bëjë një investim publik në tokat që ata kanë zënë. Cila është zgjidhja? Unë nuk e di. Zgjidhjen duhet ta gjejnë ata që janë zgjedhur, e që paguhen, për këtë gjë. Unë thjesht kisha merak të nënvizoja këto dy gjëra që theksova, dy anë të së njëjtës medalje”./abcnews.al

anila-basha.jpg
G. P.22:00 | 27/11/2018

Sipas drejtueses së newsbomb.al, Anila Basha, kryeministri Rama ka arritur ta fusë median në një kurth të vetin. Ajo ishte e ftuar në emisionin “Provokacija”, ku u shpreh se kryeministri është i zoti të menaxhojë edhe opozitën, median, por edhe punë të qeverisë.

“Mendoj se Rama është i zoti. Mendoj se Rama është i zoti të menaxhojë situata të veta, të partisë së vet, e cila është një parti që unë kam menduar se Nano do e menaxhonte më mirë, por ai iku i braktisur nga të gjithë dhe pastaj erdhi Rama. Dhe ai ka arritur ta mbajë këtë parti prej shumë vitesh. Që nga 2005. Rama është i zoti të menaxhojë opozitën, Rama është i zoti të menaxhojë median, Rama është i zoti të menaxhojë dhe punët e veta të qeverisë. Kam përshtypjen që Rama na ka futur të gjthëve në një kurth të vetin dhe ne padyshim të gjithë i shkojmë nga mbrapa dhe ai atë do. Të jetë pjesë e kësaj gjëje”, u shpreh gazetarja.

Sipas Bashës, gjuha e përdorur nga Edi Rama në Pejë gjatë mbledhjes së përbashkët mes qeverisë së Shqipërisë dhe Kosovës është e njohur për gazetarët shqiptarë pasi do të tërheqë vëmendjen nga problematikat në vendin tonë.

“Kam përshtypjen që me shprehjet e veta jo gomerë, what the fuck, do të tërheqë njëcikë vëmendjen nga problematika që ka këtu në Shqipëri, e cila është nxehur disi. Gjatë punës tonë si gazetarë e kemi parë shpesh që përdor këto truke për të shpëtuar nga një situatë tek tjetra”, tha Basha./abcnews.al

PROVOKACIJA-ERION-KRISTO-1280x720.jpg
ent ela21:50 | 27/11/2018

Pedagogu i Universitetit “Marlin Barleti” Erion Kristo i ftuar në studion e “Provokacija” ka folur për për bulizmin si dukuri shoqërore, por edhe për bulizmin politik. Në këndvështrimin e tij Kristo e sheh bulizmin dominant edhe te njerëzit kur rriten. Sipas tij kjo është një sjellje kombëtare që ka të bëjë me edukimin dhe rëndon jetët tona më shumë se dukuritë atmosferike.

“Mua më shqetëson që bulizmi është dominant edhe kur njerëzit rriten. Mënyra si ngasin makiinat është bulizëm total nuk të bien më qafë ata që kanë makina të mëdha, por edhe të vogla. Kemi pasion të çuditshëm për mbivendosjen pronën. Është sjellje kombëtare, është me edukimin që kemi ne si njësi. Janë sjelljet tona që e rëndojnë jetën tonë më shumë se dukuritë atmosferike. Është një dozë personale e jona që i shtohet gjithë gjërave.

Shumë nga këta që ngacmojnë janë të ngacmuar, prindërit thonë s’ka mundësi se atë e kanë ngacmuar për vete, por ndryshe nga vendet e tjera. Mësuesit nuk kanë trajnimin e duhur për këtë dhe mund të kthehet në ngjarje tragjike siç ka ndodhur në Fier apo Mamurras, që babai cyt fëmijën të marrë hak”.

Kristo thekson se shoqëria jonë nuk e merr përsipër si dukuri bulizimin dhe problemi më i madh është auditori që e sheh si spektakël.

“Shoqëria jonë nuk e merr përsipër si dukuri bulizimin. Vetë fëmiëjt e shkollave kanë bërë dokumentarë për këto ngjarje, një fëmijë që mëson bëhet target i këtyre që s’mësojnë.

Problemi më i madh i bulizmit është auditori ai që e sheh si spektakël. Njerëzit janë reagues në botë, ata reagojnë se kanë besim të shteti, ligjet, instuitucionet kurse në Shqipëri mund ta hash ti thikën në vend të tjetrit. Është një dukuri që prish cilësinë e jetës”.

Por në Shqipëri bëhet fjalë për një lloj tjetër bulizmi, vë në dukje Kristo, që ka të bëjë me bulizmin politik. Dhe këtu përmendi rastin e fundit të firmosjes së flamurit nga dy kryeministrat. Problemi është kur media bie pre e bulizmit.

“Kemi bulizëm politik, firmosja e flamurit nag dy kryeministrat ishte akt bulizmi, që dy kryeministra i japin të drejtë vetes të dalin mbi flamurin, a thua se është top futbolli, është sjellje arrogante.

Sjellja më e madhe e liderëve politikë sapo kalojnë pak kohë në pushtet shkallojnë, dalin nga burgjitë, humbin gjykimin e ftohtë. Po të shohim sot kryeministrin ai nuk komunikon më, ka vetëm bulizëm, vjen në studio ofendon gazetaren, të ftuarin dhe provon kënaqësi nga ushtrimi i aktit të bulizmit.Problemi është kur media bie pre dhe nuk i falet medias”. /abcnews.al

 

bashkim-zeneli-1.jpg
G. P.21:18 | 27/11/2018

Libri i ri “Miqësi e trazuar. Greqia në kujtimet e ambasadorit” ishte arsyeja pse Mustafa Nano kishte ftuar në “Provokacija” Bashkim Zenelin. Diplomati i njohur tha se popujt grekë e shqiptarë e duan miqësinë. Sipas tij, shpesh për trazimet fajin e ka politika.

“Për trazimet unë mendoj se fajin e ka politika në përgjithësi, sepse popujt e duan miqësinë. Shqiptarët janë në Greqi afro 800 mijë dhe Greqia u ka hapur dyert 30 vjet më parë si askush tjetër dhe kanë ditur të afirmohen vërtetë në vlerat e tyre. Janë punësuar, kanë dërguar fëmijët nëpër shkolla. I kanë më mirë në raport me grekët por edhe me komunitetet e tjera të huaja. Kanë gjetur veten në shoqërinë greke.

Shqiptarët janë kombi i dytë në botë që flasin greqisht. Nuk flasin as bullgarët, rumunët. Fëmijët shqiptarë janë të parët pas grekëve që janë në shkollat greke. Nuk ka kombe të tjera në Greqi që të jenë sa shqiptarët”, u shpreh Zeneli.

Zeneli tha se midis Shqipërsë dhe Greqisë ka disa probleme, por po bëhen përpjekje për t’i kapërcyer. Shembull mori ligjin e luftës që drejtuesit shqiptar kanë kërkuar të hiqet me një vendim në parlament ose dekret presidencial.

“Ne kemi dy tre probleme të pazgjidhura midis njëri-tjetrit. Unë mendoj se është folur dhe më parë për këto probleme. Jan bërë përpjekje për t’i kapërcyer. Po flas për shembull për ligjin e luftës. Ligji i luftës është hequr me vendim të qeverisë greke që në vitin 1986 dhe pastaj në ‘87 është zyrtarizuar. Më vonë kemi traktat të miqësisë. Këto nuk bëhen në kushtet e luftës. Hgjatë poeriudhës kur kam qenë unë ka pasur marrëveshje në fushën e bashkëpunimit ushtarak. Në libër kam shkruajtur qartë që drejtuesit e shteti shqiptar e kanë ngritur këtë problem me synimin që relikja e së kaluarës të hiqet jo vetëm me këtë vendim të qeverisë Papandreu, por me një vendim në parlament”, tha diplomati.

Ndërkohë ngjarjen në Bularat të Gjirokastrës, ku mbeti i vrarë minoritari Kostandinos Kacifas, Zeneli e konsideron kriminale pasi mund të vriteshin policë. Përsa i përket reagimeve në politikë, ish-ambasadori shqiptar në Greqi tha se diplomacia duhet t;i kapërdijë pasi problemet zgjdihen vetëm duke parë përpara.

“Ajo ishte një ngjarje e rëndë, kriminale, por e izoluar. Ai mund të vriste policë. Kjo ngjarje nuk duhet të kompromentojë iniciativat e përbashkëta për të vazhduar bisedimet. Unë mendoj se në diplomaci duhet të mësohemi edhe të kapërdijmë. Ne nuk kemi raporte me Suedinë, as me Holandën apo Finlandën. Problemet janë gjithnjë me fqinjët. Problemet janë historike edhe të tashme, edhe të së kaluarës, por zgjidhen vetëm duke parë përpara”, tha ai./abcnews.al

monologu.jpg
G. P.20:29 | 27/11/2018

Këtë herë në monologun e tij në “Provokacija”, Mustafa Nano tregoi se vajza e Azem Hajdarit, Rudina Hajdari, e kishte refuzuar të ishte pjesë e emisionit. Diçka të tillë moderatori nuk e përjashtonte, por jo por ajo që i ka bërë përshtypje është përgjigja e Rudinës. “Thuaji Mustafa Nanos se ftesën e tij e refuzoj me shumë kënaqësi mund të vij në “Provokacija” veç nëse ai ka ndërmend të kërkojë falje publike për atë që ka shkruar mbi familjen Hajdari”.

Por kjo është gjëja e fundit që Rudina mund të presë nga Mustafa Nano edhe pse e ka bërë shumë herë në raste të tjera pikërisht sepse gabon. Por lidhur mbi Azem Hajdarin si personazh politik ai përsërit se nuk ka gabuar me vlerësimet e tij për të.

Mustafa Nano: “Teksa protesta e banorëve të Unazës së Re mori një formë të dhunshme, palët i skajuan qëndrimet e tyre ca më shumë. E tok me palët, u dëgjuan të lëshojnë thirrje ekstremiste edhe njerëz të tjerë, një pjesë e të cilëve bënin thirrje për rrëzimin me dhunë të qeverisë e të tjerët i bënin thirrje kësaj të fundit që t’u tregonte vendin protestuesve. Ndodh shpesh në Shqipëri ky polarizim i frikshëm. E në rrethana të tilla të gjithë janë të prirur t’i hedhin benzinë zjarrit. Njerëzit e urtë numërohen me gishtat e dorës.

Edhe këtë herë kështu ndodhi. Por mes pak mesazheve, që synonin t’i hidhnin ujë zjarrit, ishte njëri që binte në sy.

“Distancohuni nga dhuna, mos prekni asnjë qytetar dhe asnjë police, sepse jemi të gjithë vëllezër e motra”. Ky ishte mesazhi, që u raportua nga të gjitha portalet e gazetat. Nuk mund të ndodhte ndryshe. Së pari, sepse ishte i shkruar nga një deputet, së dyti deputeti ishte i Partisë Demokratike, që u bë pjesë e protestës, dhe së treti deputeti ishte në të vërtetë deputete. Ishte Rudina Hajdari. Rudina Azem Hajdari.

Menjëherë më shkoi mendja për ta ftuar Rudinën në Provokacija. Mund të bëja një bisedë të mirë me të mbi dhunën. Jo vetëm mbi dhunën në ballafaqimin politik, por edhe mbi dhunën në përgjithësi, që ne shqiptarët, sipas meje, e kemi në gjak. Dhe dikush, në emër të Provokacijas, i bëri ftesën. Përgjigja e Rudinës ishte: “Thuaji Mustafa Nanos se ftesën e tij e refuzoj me shumë kënaqësi; mund të vij në Provokacija veç nëse ai ka ndërmend të kërkojë falje publike për atë që ka shkruar mbi familjen Hajdari”.

E vërteta është që refuzimin e saj nuk e përjashtoja. Do ishte interesante sikur të vinte, por e dija që edhe mund të mos vinte. Ndoshta edhe unë nuk do shkoja te dikush që do kishte shkruar në mënyrë kritike në adresë të tim eti. Ndoshta. Them “ndoshta”, pasi nuk jam njëqind përqind i sigurtë. Fakti që dikush do të kishte qenë kritik me tim atë mund t’më motivonte edhe më shumë për të shkuar e për të bërë një bisedë me kritikun. Gjithnjë, nëse im atë do të ishte personazh i rëndësishëm i jetës publike apo politike, dhe nëse unë do kisha argumenta për ta mbrojtur tim atë. Mirëpo, ky nuk është rasti im. Ky është rasti i Rudinës. Dua të them pra se Rudina është bija e një njeriu të famshëm, bija e një personazhi historik. Dhe kur dikush merret me një njeri të tillë, kjo nuk do të thotë se ky dikush merret me familjen e tij. Unë shpresoja që kjo gjë të ishte e qartë prej Rudinës. Çdo gjë që thuhet në adresë të Azem Hajdarit, qoftë kjo edhe gjë e hidhur, nuk ka të bëjë me familjen e tij.

Rudina në këtë rast fare natyrshëm mund të thoshte: Nuk shkoj te Mustafa Nano, pasi ai ka folur keq për tim atë, dhe kjo do të ishte një mënyrë e kuptueshme për të refuzuar pjesëmarrjen në Provokacija, madje edhe për ta refuzuar me kënaqësi, (me që ra fjala, më pëlqeu kjo frazë: refuzoj me kënaqësi), por ajo nuk ka asnjë të drejtë të thotë se Mustafa Nano ka folur keq për familjen Hajdari. Sepse nuk kam folur fare për familjen Hajdari. Kam folur për Azem Hajdarin, që është edhe babai i Rudinës. 

Babai i Rudinës nuk ka qenë siç është babai im, njeri i pazëshëm, në punën e hallin e vet. Babai i Rudinës ka qenë një personazh, që me çfarë ka bërë, ka afektuar jetën e gjithësecilit në këtë vend. E në këtë kuptim, për të do flitet. E nuk është e thënë që për të të bëhen vetëm poezi e këngë e përmendore. Për të duhen pritur edhe vështrime e vlerësime kritike. Ashtu si për të gjithë ata personazhe që, ashtu si Hajdari, kanë dominuar jetën politike të vendit.

Kështu që, e dashur Rudina, mos prit nga unë falje publike. Dhe nuk është se jam nga ata që nuk kërkoj falje publike. Përkundrazi, e kam bërë këtë më shumë se njëherë. Dhe do ta bëj edhe në të ardhshmen, sepse jam i sigurtë që do të gaboj sërish. Sepse jam njeri që gaboj shpesh. Por lidhur me vlerësimet e mija mbi Azem Hajdarin, përsëris: mbi Azem Hajdarin si personazh politik, nuk më duket se kam gabuar. Dhe kur them këtë gjë, nuk kam asgjë me familjen Hajdari. As me Rudinën, e cila, t’ju them të drejtën, më është simpatike (simpatike në qëndrime, në sjellje, në ndonjë ide, siç është kjo kundër dhunës), më është aq simpatike sa mund t’i jepja edhe votën”./abcnews.al

dritan-hila.jpg
ent ela22:21 | 23/11/2018

I ftuari i dytë në emisionin Provokacija nga Mustafa Nano ishte gazetari Dritan Hila. Ai dha mendimin e tij për ceremoninë e ardhjes në Shqipëri të eshtrave të Mit’hat Frashërit. “Historia e Mit’hat Frashërit dhe froca e tij politike është diçka e tejkaluar nga politika. Unë nuk kuptoj pse qeveria ngacmoi anën e errët të tij kur ai ka shumë anë të ndriçuara ku mund të investohej me rastin e eshtrave të tij.”/abcnews.al

 

ermal-mamqi-1280x766.jpg
ent ela21:35 | 23/11/2018

I ftuari i parë i emisionit Provokacija nga gazetari Mustafa Nano ishte moderatori Ermal Mamaqi. Një diskutim për këndvështrimet e Mamaqit mbi femrën në ekran dhe përplasjet me blogeren e famshme në emsionin “Xing me Ermalin”.

Fillimisht u diskutua për rolin e femrës në televizion dhe fenomenin e zhveshjes në ekran.

“Televizioni është një dritare që duhet të transmetojë jo vetëm kulturën konsevatore. Është një dyqan që duhet ti shesi të gjitha. Ndërmjet vajzës që çan dyert me talentin e vet dhe vajzës që çan me trupin e vet do të preferoja dy nga këto që çajne më talent dhe një nga kjo me trup të bukur. Është mëkat që të shkojë një vlerë kot. Sepse dhe ajo ka vlerën e vet.”

Mamaqi tregoi se gjithçka në televizion duhet të transmetohet sipas një orari të caktuar e ndarë në kategori të caktuara dhe nëse diçka e tillë është efektive në televizionet shqiptare.

“Jam kundër, sepse programet e të rriturve janë pas orës 11:00 të natës dhe ka një manual përdorimi të televizionit dhe të transmetimit. Është një protokoll i ditur dhe pa u shkruar. Unë kam parë dhe çudira të tipit që gjëra të papërshtatshme ndodhin në skenë, në orar të papërshtatshëm duke pasur dhe fëmijë brenda në studio. Kjo është e tmerrshme, sepse ti kur e shërben këtë produkti i tregon tjetrit që kjo është një gjë normale.”

Moderatori foli në Provokacija dhe për temën me të nxehtë të kohëve të fundit lidhur me dy të ftuarit në emisionin e tij “Xing me Ermalin” dhe shakanë e bërë me të dashurën e blogerit Nas. Mamaqi tregoi se në fillim mendoi se ajo po bënte shaka dhe se më vonë u ndje i rënë në kurth.

“Unë nuk e dija që kjo është një person që bën video apo ka një çështje të vetëm, por me sa pashë më vonë rrjetin e saj që nuk është i vogël dhe reagimin mendova që kjo ishte një formë kurthi që kjo më ngriti mua. Ose më saktë e shfrytëzoi mundësinë për të pasur një reagim që ishte goxha i planifikuar. Kam video të cilat do ti transmetoj më vonë, sepse ne kemi xhiruar çdo gjë që ka ndodhur në studio. Në momentin e parë mendova se po bën shaka. Kjo vjazë ishte shumë e talentuar për të shfrytëzuar momentin. Pastaj filloi të qante sepse, unë tha përfaqësoj një person për mbrojtjen e femrave dhe unë duhet ta përdor këtë moment.”

Ai tregoi dhe për prapaskenat e të gjithë situatës.

“Ajo e kishte marrë vesh pyetjen, me sa mora vesh, dhe kishte thënë me bëj një pyetje tjetër. Mirëpo ky është emisioni im dhe këto i vendos unë. Padyshim që dyshoj tek lotët e saj. Unë po përgatis një video që do ta nxjerr këtë javë e cila shpjegon si shkoi ngjarja dhe pse të bësh humor në këtë nivel nuk është seksizëm. Ajo mu lut që ta transmetoja këtë video.”/abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono