Edicioni Informativ

panik-frike-1280x657.jpg
eri Ida18:04 | 26/02/2020

Psikologia Denada Toçe nga studio e ABC News është shprehur se Shqipëria duhet të marrë parasysh masat parandaluese që kanë të bëjnë me koronavirusin. Toçe përballë gazetarit Endri Xhafo është shprehur se është normale që të ekzistojë frika, pasi njeriu nuk mund ta kontrollojë frikën kur është para një frike të panjohur.

Sipas saj tashmë situata duket e ekzagjeruar nga qytetarët, por që në të vërtetë tashmë është normale një frikë dhe reagim i tillë për të gjithë. Pasi tashmë të gjithë e dinë agresivitetin e virusit dhe tashmë secili është më i informuar dhe duke qenë se i ka disa informacione atëherë është e rëndësishme që të menaxhohet më mirë frika.

Sipas saj një menaxhim nga ana e qytetarëve është që ta trajtojnë ankthin, ta marrin si një grip stinor dhe pse me një vdekshmëri më të lartë.

Ajo që na rezulton ne është se për një kohë shumë të shkurtër ka infektuar shumë njerëz. Ka qenë shumë agresiv dhe tashmë ëshstë periudha  e inkubimit, sikundër dhe Amerika. Shqipëria duhet të jetë e gatshmë për ta përballojë një situatë të tillë. Ardhja e Koronavirusit në Shqipëri eshte nje fakt qe e lidh ate më shumë me vdekjen, pasi ne kemi harruar të themi se cila është pjesa e shpëtuar e këtyre njerëzve që kanë të infektuar”, tha psikologia.

Gjithashtu ajo nga studio e ABC News ka bërë një thirrje për të gjithë moshat e treta, të cilët duhet të bëjnë kujdes të mos qëndrojnë në ambjente që ka shumë njerëz dhe të shmangin kontaktet dhe të mos takohen.

Si është vdekshmëria në raport me sëmundjet e tjera gripale? Statistikisht vdesin më pak njërëz në aksidente sesa në avion?

Fobia nga avioni është tjetër gjë. Vajtja në ajër ëhstë një ndryshim drastik për njerin, është frika e të mos qenurit asaj që ti ke qenë çdo ditë. Propabiliteti në psikologjinë e njeriu fobitë janë të lidhura me të tjerë elementë. Mënyra se si individi mund të ketë pësuar disa drama në fëmijëri. Prirja e individit për të grumbulluar ankth. Ne duhet të jemi shumë të kujdesshëm për të bërë atashime të tilla. Mënyra më e mirë për ta menaxhuar frikën dhe nga avioni është ballafaqimi.

Një gjë tjetër që do të ndikonte në qetësimin e qytetarëve është dhe informacioni. Njerëzit kanë një perceptim të drejtë apo i gabuar. Ato kanë një perceptim se ne nuk do të jemi në gjendje që ta përballojmë një gjë të tillë?

Këtu nuk ka shaka nuk mund të mbulosh diellin me shoshë, pasi viroza i prek të gjithë. Menaxhimi i kësaj situatë duhet të jetë sa më profesional. Ne kemi trashëguar problem etë pandëshkueshmërisë. Ne kemi mjekë dhe specialistë shumë të mirë. Unë ju bëj thirrje qyetarëve pasi ne përtej kushteve që ne i kemi optimale kemi mjekë që janë me të vertëtë heronjë. Kemi mjekë që unë mendoj se do të bëjnë maksimumin nëse ndodh një gjë e tillë. Ato ndien të fyer kur dëgjojnë se nuk e përballojnë

Sa mundësi ju japim ne?

Një gjë e mirë është që qytetarët të bëjnë një kujdes në masat parandaluese. Mundësitë e parandalimit janë të qarta. Mungesa e kontakteve në vende shumë të populluara, larja e duarve dhe për të jetëpër mua duhet të bëhet kujdes në masat e parandalimit. Nuk e gjen gjë Shqipërinë nëse ndërpret  një miting, një ndeshje futbolli etj.

Përderisa nuk kemi rast të ditur specialistët theksojnë se nuk kemi arsye që të ndalojmë aktivitetet?

Unë do të thosha se meqë jemi në stinën e virozave dhe në periudhën e një drite të kuqe është që ne të marrim masa proaktive, Ne nuk mund ti dalim topit me gjoks. SHBA bëri të njëjtën gjë, pasi në fund të ditës është një virozë./abcnews.al

dokt-1280x663.jpg
eri Ida17:15 | 26/02/2020

Shefi i shërbimit të mikrobiologjisë në QSUT, Andi Koraqi është shprehur se koronavirusi është një virus i ri i zbuluar dhe është e vështirë që të ketë të dhëna fikse në lidhje me këtë.

Koraqi nga studio e ABC News është shprehur se për shkak se është virus i ri e kanë të vështrirë që të kenë fakte të shkruara. Siç theksoi ai u tha se nuk prekte fëmijët por në Itali janë raportuar fëmijë me korona dhe pse janë më të fortë në imunitet dhe e kalojnë me lehtë.

Ndër të tjera shefi i  mikrobiologjisë në QSUT, përballë gazetarit Endri Xhafo ka deklaruar se laboratorët e QSUT-së kanë të gjithë kapacitetet për ta përballuar një situatë të tillë.

Gjithahstu ai ka theksuar se koronavirusi më shumë se me një gjendje gripale është i ngjashëm me HIV.

Pjesë nga Intervista:

Koronaviruesi aktual thuhet se ka pasur një thysë ndekshmërie më të vogël se SARS, a qëndron sërish kjo?

Patjetër, pasi vdekshmëria është 2 % e vdekshmërisë në krahasim me SARS që arrinte deri në 10 % është një virus i ri që ka ardhur nga kafshët, karakteristikë është se toorikisht ato duhet të ishin shumë të ndjëshëm ndaj ambjentit të jashtëm.

Ju ma konfirmoni se koronaviruset të gjithë tipet duke lënë Mersin dhe Sars në verë zhdukeshin. A do të zhduket me temperaturat e larta koronavirusi?

Pritet që të zhduket. Është një virus jo shumë i studiuar nuk ka asnjë të shënuar ka raste që fëmijët janë shumë pak të prekur por në itali kemi dhe fëmijë të prekur. Nëse janë prekur

Sa zgjat një periudhë shërimi nga koronavirusi?

Nuk  është se ka ndonjë të dhënë, ajo që është vënë re është një zgjatje e periudhës para se të sëmuremi, nga 14 dite tashmë ka mendime që shkon deri në 24 ditë. Është një virus i ri i pa studiuar.

Si shpjegohet  përhapja, Zvicra, Kroacia, Austria. Si është e mundur që me fluksin e udhëtimve ne sot jemi zero. A ekziston nga shkenca që njerëzit mund të jenë të prekur?

Thuhet se ¾ janë dhe pa shenja klinike ne deri më tani nuk kemi asnjë rast të konfirmuar. OBSH bën me dije se nëse nuk ka lidhje me një nga vendet që konsiderohet i rrezikshëm atëherë ai nuk mund të cilësohet si një person i infektuar. Nëse ne jemi më shumë në kontakt me viruset dhe bakteret bën që ne jemi më të fuqishëm si imunitet sesa me personat që janë steril.

Si mund të vetëkarantinohet një person në një familje me dy fëmijë dhe bashkëshorte?

Nëse ty të shfaqen shenjat klinike për 14 ditë dhe ti ke qenë transmetues ndaj nuk ka asnjë arsye që të izolohesh vetëm. Virusi nukpërkapet me anë të ajrit por me sperkla. Jetesa në familje është e rëndësishme mos të prekësh dhe të mos puthësh. Larja e duarve është një ndër mbrojtet kryesore që mund të bëni ndaj këtij virusi.

Nsa e mujndur është që ne të mos ta kuptojmë se e kemi mes nesh?

Problemi është se nuk kemi asnjë të dyshuar, por kjo mund të lidhet dhe me faktin se mund të kemi një imunitet më të fortë.

Si po e trajntojnë në itali?

Vaksina do të ndjekë rrugën e saj pasi ajo nuk mund të prodhohet para gjashtë muajsh. Italianët po përdorin medikamentë që përdoren ndaj HIV ka një ngjashmëri mes këtyre dy viruseve. Koronavirusi nuk është i ngjashëm me gripin por me HIV. Kanë të dy përbërës ARN dhe transmetimi ndodh përmes saj. /abcnews.al

mesueseee.jpg
eri Ida14:18 | 26/02/2020

Edona Dogjani mesuese e anglishtes në Kinë, nga ABC News është shprehur se të gjithë duhet të jemi të vëmëndshëm  në lidhje me kujdesin që duhet të tregojmë për përhapjen e koronavirusit. Mësuesja e cila kishte kohë që ishte kthyer nga Shangai vendi dhe ku punonte, shprehet se dhe pse ka pas dëshirë që të zhvillojë analizat për merak më shumë në Institucit e Shëndetit Publik i është thënë se për ta bërë një gjë e tillë duhet të ketë patjetër siptoma ose të ketë rekomandim nga një mjek.

Nga studio e ABC News ajo ka theksuar se vetë nuk ka pasur frikë se mund të jetë e infektuar dhe as familjarët e saj, pasi është kthyer shumë kohë para se të përhapej koronavirusi. Ndërkohë ka theksuar se familjarët që të bëjë analizat kanë kërkuar që tëbëjë analizat është vëllai i saj i cili punon në Kinë.

“Ndërkohë pas përhapjes së larmit të koronavirusit vetë drejtoresha e Institutit Shëndëtsor Publik më ka marrë në telefon dhe është interesuar unë shumicën e kohës kam qëndruar në shtëpi, që të mos tregohesha egoiste. Unë erdha para se të shpërthente virusi dhe unë nuk kam pas siptoma. Vëllai sapo ka ardhur nga Kina dhe i kanë kërkuar që të bëjë analiza nga familja. Vëllai e ka bërë karantinën në Bali si një masë sigurie për të parë është apo jo mbartës para futjes në Shqipëri,”tha  mësuesja.

Ndër të tjera ajo është shprehur se mendon se koronavirusi mund të ketë ardhur në Shqipëri, dhe ajo ka më shumë frikë të qëndrojë këtu sesa të ikë në Kinë.

Pjesë nga biseda:

Kur mund të fillojë normalizimi i jetës atje?

Mua më thanë se mund të fillojnë me 25 shkurt, por ministria e Shëndetsisë e ka shtyrë sërish, pritet që të hapen në 25 mars por sërish nuk besoj. Ëuhan ëhtë i mbyllur si qytet. Shangai ka akoma fluturime në drejtim të vendeve të tjera të botës, pavarsisht se bileta ime u anulua, por fluturimet nga Evropa në Kinë është i anulua.  Kolegu im më ka thënë se të gjithë janë në shtëpi dhe kinezët janë të ndërgjegjësuar nëse dikush ju thotë që të mos dalin ato nuk dalin. Ato kanë dizinfektantë në shpi, lajnë duart dhe duhet të spërkasësh rrobat me alkool.

Sa ndryshon pasqyrimi i mediave ndërkombëtare me ato vendase për koronavirusin?

Është përhapur panik pasui as maska nuk ka më nëpër farmaci, por me aq sa më kanë thënë atje ka lajmë dhe jo të gjithë lajmët janë të pasqyruara pasi është dhe vend komunist dhe ka dhe censurë.

Nëpër media sociale janë shpërndarë video ku shikoheshin njerëz që binin në rrugë, sa e vërtetë është kjo?

Unë them se nuk janë të vërteta oas ti duhet 14 ditë që të vertatosh se ke apo ske siptoma, nuk mund të bien në rrugë pasi nuk është atak, por është një grip. Problemi kryesor për këtë grip është nëse ke probleme me frymëmarrjen pasi është një virus që prek direkt rrugët e frymëmarrjes.

Si mund të ketë ardhur një virus i tillë?

Lëgjenda ishte se ka ardhur nga një market në Ëuhan që shiten kafshë të gjalla dhe shumë gojëdhëna thonë se kjo ka ndodhet pas konsumimit të tyre por nuk besoj pasi ai market aty ka qernë aty.  Unë kam dëgjuar edhe për laboratorin, nuk është virus natyral por artificial që është krijuar nga dikush. Mendohet se një virus i tillë është i qëllimshëm. Nuk e di se sa shqptarët janë në dijeni të zhvillimit ekonomik të kinës vitet e fundit dhe hynë në një luftë të hapur ekonomike me SHBA-në. Ato fajsojnë amerikën sikur u tremb nga zhvillimi i madh të gjitha deri më tani janë gojëdhëna.

Lidhur me masat mbrojtëse, çfarë maskash lejohen të përdoren?

Kolegët N95, pasi mendohet se këto maska kanë një shtresë mbrojtëse, unë po planigikoj të iki në Kinë. PO erdhi virusi në Shqipëri unë kam më frikë këtu se të iki në Kinë. Kam frik për shkak të ndërgjegjësimit të popullsisë. Unë doja me i vënë një maskë vajzës 5 vjeçare por që më thanë se duhet një urdhër nga ministria e Shëndetsisë.

A do të ktheheni në Kinë?

Unë mendoj se në Shqipëri mund të ketë ardhë koronavirusi, unë besimin e humba në momentin që nuk më bënë vizitën. Një shoqë e imja mund të vijë në shqipëri dhe virusin mund ta ketë oir siptomat patjetër që shfaqen pas 14 ditësh. Nëse unë do të punoja në Ministrinë e Shëndetsisë do tu bëja të gjithë personave që shkojnë.Ato duhet të ndjekin historikun./abcnews.al

sekuestrimeee.jpg
eri Ida18:53 | 25/02/2020

Prokuroria e Posaçme kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar ka dorëzuar 7 kërkesa te tjera në gjykatën e posaçme se cilës i krëkon sekuestimin e pasurive të disa prej të “fortëve” në Durrës, Shkodër dhe Lushnje.

Pasuritë  e tyre te evidentuara nga OFL që pritet ti kalojnë tani gjykatës u përkasin personave që dyshohet se janë të përfshire në pengmarrjen dhe më pas dhunimin deri në vdekje të Jan Prengës. Sekuestro kërkohet për resortit Golden ku u mbajt peng dhe u ekzekutua 49 vjeçari, karburanti,  vila, makina dhe toka në pronësi të grupit “Hajri”.

E njëjta kërkesë është bërë nga SPAK-U edhe për pasuritë e  Gentian Finiqit.  Në Gjykatë do të kalojnë të gjitha pasuritë e Sajmir Taullaut, një nga familjet rivale të Aldo Bares. Më herët SPAK ka vendosur heqjen e sekuestros të vendosur nga një urdhër i lëshuar nga Drejtori i Përgjithshëm i Policisë së Shtetit, pasi ka qenë në kundërshtim me kërkesat e aktit normativ.

Ndërkohë organi i akuzës është duke vlerësuar kërkesat e tjera të paraqitura për vlerësim nga Policia e Shtetit. Operacioni forca e ligjit u dërgoi te marten, formularët për të justifikuar pasuritë dy të fortëve të dënuar për trafik dorge. Fation Laze është vëllai i presidentit të klubit të futbollit “Elbasani”, Arben Laze. Ata u arrestuan në dhjetor të vitit 2008  dhe  akuzoheshin për trafik të heroinës. Fatjon Laze u zbulua nga një pako me 1 kg heroinë që ia nisi një bashkëpunëtorit të tij në Lushnje. Por në atë kohë, Prokuroria për Krime të Rënda tha se dyshohet që pas një trafiku më të gjerë droge mes Maqedonisë-Shqipërisë- Greqisë e Italisë fshihej Arben Laze por një vit më vonë mori pafajësi.

Ndërsa, Kreshnik Budlla i cili njihet më së shumti me mbiemrin “Farruku”, është arrestuar në maj të 2019 në Spanjë së bashku me dy të afërm të tij, pasi ishte në kërkim për trafik Kokaine dhe vjedhje të disa banesave, ndërsa është hetuar edhe për një vrasje po në Spanjë. Në maj 2010, Farruku u arrestua së bashku me shtatë anëtarë të tjerë të bandës në Barcelonë me 20 kg kokainë që po përpiqej ta trafikonte në Itali me makinë. Në vitin 2014, ai u arratis nga burgu. Një vit më pas iu bë atentat në Shqipëri dhe deri në 2019 kur u arrestua,vijoi aktivitetin e trafikut të drogës .

Më poshtë pasuritë e sekuestruara:

Gentian Finiqi

Ndërtesë katër kate me pishinë, e ndodhur në Shkodër.
Automjeti, marka “Jeep”, vit i prodhimit 2008.
Automjet, marka “Audi A8”.

Grupi “Hajri”
Vilë katërkatëshe e ndodhur në Pjezë, Durrës.
Kompleksi “Golden Resort”, i ndodhur në Pjezë, Durrës.
Karburanti “ALT OIL 2008”, i ndodhur në Pjezë, Durrës.
Vilë dykatëshe, e ndodhur në Pjezë, Durrës.
Pasuria tokë arë, me sipërfaqe 3280 m2, e ndodhur në Pjezë, Durrës.
Pasuria tokë arë, me sipërfaqe 398 m2, e ndodhur në Pjezë, Durrës.
Pasuria tokë arë, me sipërfaqe 561 m2, e ndodhur në Pjezë, Durrës.

Sajmir Taullau

Pasuria, me sipërfaqe 700 m2, nga të cilat truall nën objekt 478 m2, godinë ekonomike 2 kate dhe ambiente shërbimi (Shoqëria “SABA-Taullau 3” shpk), e ndodhur në Lushnjë.
Pasuria me sipërfaqe 595 m2, nga të cilat truall nën objekt 418.72 m2, godinë ekonomike 2 (dy) kate, karburant dhe ambiente shërbimi, e ndodhur në Lushnjë.
Pasuria me sipërfaqe 235 m2, nga të cilat truall nën objekt 104.7 m2, godinë banimi 2 (dy) kate, e ndodhur në Lushnjë.
Pasuria me sipërfaqe 465 m2, nga të cilat truall nën objekt 155 m2, godinë ekonomike 1(një) kat dhe podrum, e ndodhur në Lushnjë. Automjet tip “Nisan Pathfinder”, ngjyrë gri.

Lulzim Berisha
Automjeti tip “JEEP”, me ngjyrë të errët.  Ndërkohë me datën 22.02.2020, është vendosur heqja e masës së sekuestros (në kushte emergjence) të vendosur me Urdhërin Nr.138 datë 04.02.2020, të Drejtorit të Përgjithshëm të Policisë së Shtetit, për pasurinë “Banesë 1 (një) kat, e ndodhur në Shkodër”, pasi u vlerësuar që është sekuestruar në kundërshtim me kërkesat e Aktit Normativ. Në lidhje me kërkesat e tjera të paraqitura për vlerësim nga Policia e Shtetit, vazhdojnë procedurat e vlerësimit nga prokurorët e Prokurorisë së Posaçme”. /abcnews.al

 

studiooo-1280x656.jpg
eri Ida18:04 | 24/02/2020

Kryeinspektorja e Inspektoratit Shëndetsor në Tiranë, Areti Beruka është shprehur se të gjithë institucionet përkatëse kanë marrë masat e duhura në lidhje me identifikimin e dhe parandalimin e rasteve të dyshuara me koronavirus. Nga studio e ABC News ajo është shprehur se po bëhet një panik galopant pa qenë e nevojshme, pasi sipas saj deri më tani nuk kemi asnjë rast të dyshuar ne vendin tonë.

Ndër të tjera ajo ka theksuar se laboratorët e ISHP janë në gjendje të identifikimit të provave në lidhje me rastet e koronavirusit.

Po ndodh një panik galopant kot, pasi deri në momentin që flasim nuk kemi asnjë rast të konfirmuar me koronavirus. Mjekësia flet vetëm mbi bazë të fakteve nga gjashtë rastet që janë dyshuar dhe janë analizuar në Institutin e Shëndetit Publik kanë dalë negativisht, ndërsa një rast është akoma në proces dhe ne nuk mund të themi është apo nuk është. Laboratoret e ISHP janë në gjendje që të nxjerrin rezultatet për koronavirusin.

Nuk është rasti i parë në botë me këtë epidemi, është një grip që është emëruar me emrin koronavirus, ne kemi pas dhe herë të tjera përhapje epidemish, por nuk kemi pas këtë lloj panikosje, por mendoj se për këtë ka pasur ndikim dhe media. Nuk është mënyra për të bërë politike. Protokollet e përdorura janë në bazë të OBSH-së. Në bazë të statistikave në të gjithë botën vdekshmëria është në 2 % dhe më e ulët ndoshta se viruset e tjera. Është një virus që përhapet shpejt dhe ka rëndësi të merren masat e nevojshme dhe duhen marrë masat nga ana njerëzve siç mund të jetë larja e duarve që ndikon dhe në uljen e numrit të viruseve të tjera”, tha Beruka.

Gjithashtu nga studio e ABC News përballë gazetarit, Endri Xhafo ajo është shprehur se në dispozicion të pacientëve që janë të dyshuar për koronavirus është vënë numri i urgjencës, 127 i cili do e marrë dhe do e transportojë pacientin tek Spitali Infektiv.

Beruka ka theksuar se për të rriturit do të jetë në dispozicion Spitali Infektiv i cili është pajisur me të gjithë infrastrukturën e nevojshme, ndërsa për fëmijët që fatmirësisht në bazë të statistikave janë një kategori jo shumë e prekur do të jetë gati Pediatria.

Në momentin që identifikohet i sëmuri, pas laboratorit telefonohet 127 numri i urgjencës, i cili bën transportin dhe gjithashtu bën trajnimin nga ana e mjekëve specialistë, të cilët më pas dërgohen pranë Spitalit Infektiv që është caktuar për të rriturit, ndërsa ai pediatrik për fëmijët të cilët për fat të mirë në rang global nuk janë prekur. Spitali infektiv është i pajisur me të gjithë infrastrukturën e nevojshme. Të gjithë dhomat janë të pajisura me të gjithë terapinë e nevojshme për ndjekjen e fluksit që mendohet se vijnë”, tha Kryeinspektorja e ISHSH.

Ndërkohë ajo ka theksuar se në protokollin e hartuar është parashikuar se në rast se identifikohet një rast i dyshuar me koronavirus nga qendrat kufitare, ato disponojnë dhe listat për të identifikuar personin që ka qenë në kontakt sa më të afër për ti bërë analizat e duhura. /abcnews.al

beruka.jpg
eri Ida17:43 | 24/02/2020

Kryeinspektorja e Inspektoriatit Shëndetësor në Tiranë, Areti Beruka nga studio e ABC News  ka deklaruar se është caktuar një strukturë spitalore e cila do të përdoret si një vend për karantinë, por në asnjë moment nuk është caktuar emër se ku do të jetë.

Ajo ka theksuar se nuk do të jetë spitali i Kavajës, ndërkohë nuk ka dhënë detaje në lidhje me ambjentin që është caktuar si vendi do të përdoret për karantinë.

Unë në dijëninë time di që është një strukturë spitalore, nuk e di që është caktuar Kavaja. Nuk ka nevojë të bëhet politikë me këto emërime. Është një strukturë spitalore dhe përderisa ne flasim nuk ka asnjë rast nuk mund të them emër. Karantina është një vend që izolohen pacientë të shëndoshë të cilët marrin shërbimin e duhur. Nëse kemi një person që identifikohet personat që kanë pasur një kontakt të tillë ka dhe rastin kur vetë personi mund të karantizohet”, tha Beruka.

Gjithahstu nga studio e ABC News, ajo ka theksuar se orët e fundit janë verifikuar dhe analizuar 7 raste të dyshuar në lidhje me koronavirus, ku analizat kanë dalë negative për gjashtë prej të dyshuarëve ndërkohë një vijon të jetë akoma në proces verifikimi./abcnews.al

spahia-1280x725.jpg
eri Ida17:06 | 24/02/2020

Ish deputeti Bardh Spahia, këtë të hënë nga studio e ABC News  ka komentuar masat që ka marrë qeveria shqiptare në lidhje me përballimin e një situate të tillë paniku. Spahia është shprehur se Partia Demokratike në ditët e para të përhapjes së virusit në vendin fqinj, Itali është treguar shumë e rezervuar, për të lënë kohë institucioneve që të merrnin masat e duhura, por duket se masat e marra nuk janë në lartësinë e duhur.

Ndër të tjera përballë gazetarit Endri Xhafo është shprehur se nuk kërkojmë të bëjmë panik, por duan që të shikohen hapa konkret për parandalimin e përhapjes, duke krijuar ambjentet e nevojshme për karantinë dhe jo të pezullojnë punën e institucioneve të caktuara.

Bardhi nuk ka kundërshtuar vendosjen e karantinës, por pozicionimin pasi ka disa rregulla strikte dhe për këtë, nuk është logjike që të bllokohet një spital funksional për ta bërë qendër karantine. Karantina është një vend që vendosen persona që janë të shëndoshë, por që  mund të kenë pas kontakt me persona të prekur”, tha Spahia.

Ndër të tjera ai ka theksuar se gjatë një inspektimi që ka bërë në një nga doganat e Shkodrës ka vënë re se personeli mjeksor i ndodhur atje nuk ka pajisjet e duhura mjeksore. Ndër të tjera ai ka vënë në dukje se atje ishte një dhomë me një krevat që nuk shërben për asgjë nëse konstatohet një autobuz me pasagjer dhe aty mund të jetë një person i infektuar.

Kam qenë në një nga doganat e Shkodrës, formularin që e ka shpërndarë OBSH-ja i ishte lënë policit që vendos vulën tek pashaporta për këtë nuk mendoj se është personi aadap për të konstatuar shenjat e një virusi të till por duhet të jetë personel mjeksor. Një dhomë dy me 2 e parashikuar me karantinë, pyetja lind se nëse vjen një rast i dyshuar domosdoshmërisht duhet të kalojnë të gjithë pacientët në karantinë si mund të vendosen në një dhomë vetëm me një krevat.  Duhen ambulanca të specializuara të cilat nuk lejojnë përhapjen e koronavirusit. Sa qendra të specializuar kemi, sa krevate?”, është shprehur ish deputeti.

Ndërkohë pyetjes së gazetarit për tubimin e 2 marsit dhe rrezikun që mund të paraqitet nga prania e koronavirusit, Spahia ka theksuar se problematikat e koronavirusit nuk mund të sformojmë problemet që ka vendi, sipas tij në rrezik është demokracia shqiptare, dhe është  më e rrezikshme se koronavirusi.

Problematikat e koronavirusit nuk mund të sformojmë problemet që ka vendi. Në rrezik është demokracia shqiptare, dhe është  më e rrezikshme se koronavirusi. Situata për shkeljen e kushtetutën është disa herë më shqetësuese se koronavirusi dhe është burimi i vërtetë ndaj frikës së koronavirusit. Ne po flasim për paftësinë e një qeverie për të përballur situatën emergjente në një vend. Thelbësore në këtë vend më shumë se koronavirusi është rreziku që po kalon demokracia shqiptare, mendoj se reagimi qyetar nga një situatë të tillë nuk ka arsye që të frenohet”, është shprehur Bardh Spahia. /abcnews.al

osheea.jpg
eri Ida14:47 | 23/02/2020

Familjet shqiptare dhe bizneset nuk kanë arritur që të paguajnë faturat e energjisë elektrike gjatë viteve të fundit. Sipas të dhënave të OSHEE janë 58 mijë abonentë famijarë dhe 8 mijë biznese të cilat rezultojnë debitore.

Ndërkohë për të mbledhur këto detyrime OSHEE ka vendosur që të riaktivizojë aktmarrëveshjet në bazë të cilave qytetarët duhet të paguajnë me këste, të cilat janë 1 mijë  e 200 lekë në muaj për familjet në nevojë dhe 2 mijë e 800 për familjet e tjera.

Detyrim për lidhjen e aktmarrëveshjeve do të jetë shlyerja e të gjitha detyrimeve të krijuara gjatë viti 2019.Ndërkohë që pagesa  e bizneseve varion nga 100 mijë deri në 1 mln lekë  në bazë të numrit të kësteve mujore.

Ndërkohë nëse borxhi do të shlyhet 100% është parashikuar falje e tij deri në 70% për familjarët.

Oshee parashikon që në bazë të akmarrëveshjeve këto detyrime të zerohen Brenda pak viteve ndërsa afati i lidhjes së këtyre aktmarrveshjeve është deri në datën 31 dhjetor 2020./abcnews.al

 

vrasje.jpg
eri Ida13:46 | 22/02/2020

43-vjeçari Bilbil Hasani, që u vetëvra në tualetin  e burgut 313 në kryeqytet po mbahej në qeli për vjedhjen e një portofili. Babai i 4 fëmijeve të mitur është arrestuar në flagrancë më 8 dhjetor të vitit të kaluar pasi i kishte vjedhur A.Dedës portofolin që kishte brenda shumën prej 15 200 lekë dhe dokumente të tjera, teksa udhëtonte në autobusin e linjës së Stacionit të Trenit.

Pasi ka konstatuar këtë fakt, Deda është vënë në ndjekje të autorit, i cili në vrap e sipër e ka hedhur portofolin dhe pak më pas e ka kapur në flagrancë. Ka qenë Deda ai që ka njoftuar policinë duke  e mbajtur 43-vjeçarin deri sa mbërritën unifomat blu. Ndaj 43-vjeçarit është ngritur akuza për vjedhje dhe gjatë seancës për caktim të masës së sigurisë Prokuroria ka kërkuar që ai të lihet në burg, kërkesë kjo që është pranuar edhe nga gjykata e Tiranës. Masa “arrest me burg” ndaj tij është vendosur nga gjyqtari Ardian Kalia.

Disa javë pas arrestimit është zhvilluar edhe séanca paraprake, ku togat e zeza kanë vendosur që të kalojnë çështjen për gjykim. Familjarët e tij kanë pretenduar se ai vuante nga probleme të shëndetit mendor duke kundërshtuar mbajtjen e tij në burg.

Bilbil Hasani rezulton pa probleme të mëparshme për drejtësinë shqiptare. Inspektori I lartë I drejtësisë Artur Metani ka bërë të ditur se rasti i 43-vjeçarit do të verifikohet për të zbuluar nëse ka patur vonesa në veprimet procedurale hetimore apo gjyqësore./abcnews.al

shabnii.jpg
eri Ida20:58 | 20/02/2020

Endri Shabani nga Nisma “Thurje”, nga studio e ABC News është shprehur se 29 vitet që kanë kaluar kanë qenë vite që janë arritur disa gjëra, pasi me pare njerëzit kanë vuajtur dhe për buk. Ai është shprehur se dhe pse kemi ndryshim nga ajo, sot ne jemi në një situatë që pritshmëritë nuk janë përmbushur akoma.

Në studio me Mirela Milorin, Shabani është shprehur se nisma Thurje është në protestë gjithë kohën, por ato nuk dalin ne protestë për të protestuar se thirret nga presidenti Meta, pasi sipas tij në këtë situatë që ndodhet vendi është për faj të politikes se ndjekur nga Ilir Meta dhe të gjithë ato politikane qe kane qene ne krye te vendin keto 29 vite.

“Nisma Thurje është në protestë përherë, të dalësh në një protestë që thirret nga Ilir Meta është si të dilte Mehmet Shehu në protestë kundër Enver Hoxhës, nëse jemi në këtë situatë sot është për faj të Edi Ramës, Ilir Metës, unë do të doja mos të humbja kohë me këta pasi mendoj se këta persona më vjen neveri.  Në protestë duhet të dalim të gjithë bashkë për të rrezuar këtë sistem dhe këta njerëz që janë në krye të vendit. Rama është kryeminstër sot sepse e bëri Ilir Meta, këto janë të njëjtit njerëz të cilët e bënë bashkë këtë sistem politik,” tha Shabani.

Ndër të tjera përfaqësuesi i Thurjes është shprehur ndër të tjera ka theksuar se duhet të heqim dorë nga lufta ndaj individit por duhet të ndryshojmë dhe rrëzojmë sistemin.

“Unë jam studiues i shkencave politike, por e gjithë kjo dinamikë është e neveritshmë kjo është një luftë pazaresh jo principesh. Ne do të ndryshonim diçka nëse do të hiqnim dore nga lufta ndaj individëve por të ndryshojmë sistemin të mos e lejojmë me një tjetër Enver Hoxhë. Edi Ramën për të qenë një diktator me rregulla të plota e pengojnë ndërkombëtarët. Politika në Shqipëri është trajtuar si telenovelë. Disa njerëz mbeten në çadra opër shkak të politikës, disa ikin me mamume, disa vdesin në spitale për shkak të politikës.  Unë nuk besoj te teoria se fajin e ka populli, në zgjedhjet e fundit ku morën pjesë të gjithë palët morën pjesë vetëm 45% të votave ku vumë re se 55 % e qyetarëve ndenjën në heshtje”, është shprehur ai.

Sipas tij Thurja propozon që ti heqim pushtetit këtij që kemi në krye dhe për këtë duhet të kemi një ligj për referendum, pasi përmes referendumit ne aneksojmë parlamentin për vendime të rëndësishme. Gjithashtu ai është shprehur se po punojnë bashkë me qytetarët që të ndryshojnë sistemin zgjedhor./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono