zgjedhje

deputet-1280x706.jpg
eri Ida08:44 | 14/02/2020

Ish Deputet i PD Andon Frrokaj është shprehur se qeveria kujdestare është krijimi i një qeverie që do të garantojë zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Nga ABC-ja e Mëngjesit përballë Enkel Demit ish deputeti demokrat është shprehur se Partia Demokratike është e e vendosur që të mos ketë asnjë qeverisje me PS-në dhe se personat që do të zgjidhjen për qeverinë teknike do të jenë persona jopolitikë.

“Partia demokratike nuk do të qeverisë me PS-së por një qeveri tranzitore që do të menaxhojë situatën parazgjedhore ëstë ajo që ka thënë ddhe mbështet PD-ja. Kjo qeveri do të jetë e zgjedhur me persona që gëzojnë integritetin personal dhe shoqëror për të shoqëruar vendin në zgjedhje të lira. Persona jo politike, formula e zgjedhjes do të vijë në hapa të mëtejshëm të këtyre personave, por PD është e e vendosur që të mos ketë asnjë qeverisje me PS-në. PD-ja kërkon vetëm zgjedhje të lira dhe të ndershme përmes një qeverie tranzitore. Duke futur në draftin e saj mbrojtjen e votës denoncimin e saj në lidhje me çdo abuzim të votës”, tha Frrokaj.

Gjithahstu is deputeti demkrat ka theksuar se qeveria kujdestare do të jetë një qeveri e cila do të krijojë besimin te shqiptarët, pasi besimi është humbur nga qytetarët.

Qeveria kujdestare do të jetë një qeveri e cila do të krijojë besimin te shqiptyarët, pasi besimi është humbur nga qytetarët. Njerëzit po ikin, vendi nuk është vetëm në krizë politike. Socialistet e ndershëm nuk e pranojnë rezultatin. 30 qershori ishte një farse qytetarët nuk moren pjesë, ato vetë votuan dhe nuk ju doli numri i barabartë me numrin e votuesve dhe fletëve të votimit. Këshilli i Evropës deklario se nuk pati zgjedhje në shqipëri se në shqipëri nuk ka përfaqësues në pushtetin lokal,” është shprehur ndër të tjera ish deputeti./ abcnews.al

bushatiiiiiiiiii.jpg
eri Ida13:09 | 13/02/2020

Deputeti i Partisë Socialiste Ervin Bushati këtë të enjte nga studio e Abc Neës është shprehur se qeveria kujdestare është e papranueshme dhe është në kundërshtim me kushtetutën. Këto janë terma valium që opozita po i nxjerr për të qetsuar zgjehdësit e tyre dhe jo që ne ti marrim seriozisht një propozim të tillë.

Ai ka theksuar se ulja e opozitës në tryezën e Reformës Zgjedhore është një sinjal pozitiv për qetsimin dhe reflektimin e vetë PD-së.

Ne si PS i qëndrojmë të njëjtit parim që kemi pas gjithmonë zgjedhjet janë në 2021 dhe do të shkojmë për të kërkuar një mandat të rinovuar me kryeministër Edi Ramën, me vjen keq që thonë se nuk shkojmë me një kryeministër, por më vjen mire se janë të qetë dhe me argumentet e tyre dhe po bisedojnë. PD po vjen në tavolinë me të njëjtat parime që ka pasur deri më tani, doli nga parlamenti ka bërë një sërë gabimesh, por më në fund e ka kuptuar se vetëm përmes dialogut në institucione do të dilet nga një krizë e tillë. Tashmë ne duhet të bisedojmë me opozitën parlamentare dhe joparlamentare për të rënë dakord në lidhje me mbylljen e reformës zgjedhore”, tha Bushati.

Në studio me Juli Xhakoxhi, Bushati  është shprehur se partia Socialiste i qëndron parimit se zgjedhjet do të jenë në 2021, me në krye kryeministrin Edi Rama.

Nuk ka për të pasur zgjedhje të parakohshme PD nuk është gati me veten e vete. Gjithë argumentet e tjerë në që hedh opozita për qeveri kujdestare dhe zgjedhje të parakohshme janë për të qetsuar zgjedhesit e tyre nuk janë për tu marrë seriozisht nga ne. Ne marrim parasysh vetëm argumentët e ndërkombëtareve,” ka shprehur deputeti i PS-së./abcnews.al

hajdariiii-1.jpg
eri Ida09:30 | 13/02/2020

Bashkëkryetarja e tryezës për Reformës Zgjedhore, Rudina Hajdari nga ABC-ja e Mëngjesit është shprehur se në takimin e së mërkurës me përfaqësuesit e OSBE-ODIHR është diskutuar në lidhje me pikat e parashtruara në lidhje me ndryshimin e sistemit zgjedhore.

Ndër të tjera Hajdari ka theksuar se tryeza zgjedhore po punon me ritme të ngadalta dhe sipas saj nuk kanë kohë për të humbur pasi duhet që patjetër të mbyllin reformën zgjedhore brenda afateve të kërkuara.Ndër të tjera ajo ka theksuar se në lidhje me këtë fakt reforma duhet të punojë për një ligj i cili duhetqë ti mbijetojë kohës në jetëgjatësi dhe të mos jetë i përdorshëm vetëm për zgjedhjet pasuese.

Propozimi nuk erdhi i papritur pasi PD-ja e ka kërkuar një gjë të tillë por që ishte jashtë kopetencës me u marrë me një gjë të tillë. Janë tashmë tre drafte që janë draftuar nga ekspertët ka dhe drafte të tjera që në 2017 dhe do të shikohen nga ekpertët ekzistues që vijnë nga opozita parlamentare si do ti adresojmë ne sot rekombandimet sipas OSBE ODIHR dhe si do e bëjmë ndryshimin dhe këto do të vijnë nga të gjithë propozimet opozita, oparklamentare, mazhoranvca dhe opozita jashtëparlamentit. në këtë takim të këshillit politik nuk po ecim me hapa të shpejte ne duhet të ecim me shpejt pasi kemi një kalendar punimesh ndaj ne duhet të punojmë dhe ekspertëve tju japim kohen e tyre për të punuar. Shpeshhere kemi bërë gabimin që sa herë që vijnë zgjedhjet ne kemi propozuar gjëra që vëjnë sens për zgjedhjet e ardhshme por jo për një të ardhme afatgjatë,” tha Hajdari.

Ndërkohë në lidhje me pyetjen e gazetarit Enkel Demi nëse  pozita parlamentare e mbështet krijimin e një qeveri teknike, Hajdari është shprehur se nuk beson në një gjë të tillë pasi sërish në krye të instuitucioneve do të vendoseshin persona politik dhe jo teknik që mund të besonim te puna e tyre.

“Ju kujtoj këtu 2017 që ishte dicka e ngjashme dhe nëse ne do të rijojmë një qeveri teknike kjo nuk garanton zgjedhje të lira parlamentare. pasi çdo person që do të vihet në atë qeveri kujdestare do të vihet sërish një person politik është sumë e vështirë që të vihet dhe të zgjidhet një person teknik. Shikoj këtu një dëshirë vetëm për të ndarë pushtetin dh për të administruar zgjedhjet, pasi në vendet e tjera nuk ka nevojë për një qeveri teknike për të menaxhuar zgjedhjet. Unë mendoj se Shqipëria është një vend që do të behet por duhet që ato njerëz që merren me interesat e tyre duhet të heqin dorë dhe të shikojnë të mirën e vendit”, ka thënë ndër të tjera përfaqësuesja e opozitës parlamentare.

Ndërkohë në lidhje me zgjedhje të parakohshme Rudina Hajdari nuk ka dhënë asnjë koment, është mjaftuar me faktin se nuk ka rëndësi për të se kush është në pushtet për të shkuar në zgjedhje por e rëndësishme është që të mbyllet reforma zgjedhore.

“Për mua pak rëndësi ka kush është në pushtet por unë dua që tu japim qytetareve të drejtë. Unë kam hyre vonë në politikë dhe personat që janë ulur në atë tryezë kanë vite në politikë dhe është e vështirë që të mendosh se ato njerëz do të mund të sjellin ndryshimin por mendoj se është prezenca e ndërkombëtarëve ajo që do të ndikojë për sjelljen e një sistemi zgjedhor të lirë. Jam skeptike për një qeveri teknike dhe rolin që ajo mund të ketë, ndërsa në lidhje me sandazhin unë nuk e kam ndjekur unë jam e fokusuar te reforma zgjedhore për tju dhënë shqiptarëve një mundësi të barabartë të kthejmë besimin te parlamenti. Kemi arritur të jemi një shtet që vetëm mbikqyremi nga të huajt dhe nuk jemi një shtet që të jemi në gjendje që të marrim vendime”, tha Hajdari./abacnews.al

df041f9f-9b80-4117-aa38-349e543c559e.jpg
R D17:30 | 12/02/2020

Partia Demokratike dorëzoi pranë grupit të punës për reformën zgjedhore 3 paketa me ndyryshimet ligjore për ndarjen e politikës nga krimi ku synohet goditja e krimit zgjedhor. Abcnews.al ka siguruar propozimet ligjore të demokratëve të cilat do të diskutohen fillimisht në tryezën e përbashkët politike dhe më pas nësë marrin dritën jeshile do të votohen edhe në parlament. Demokratët sanksionojnë në krye të ligjit të tyre për funksionimin e Policisë së Shtetit, prezencën e qeverisë kujdestare 100 ditë përpara zgjedhjeve. Demokratët propozojnë që ministri i brendshëm teknik të zgjedh 100 ditë përpara zgjedhjeve edhe drejtorin e Përgjithshëm të Policisë.


2. Për të siguruar besimin e subjekteve zgjedhore në funksionimin e paanshëm të Policisë së Shtetit, përjashtimisht nga rregullat e parashikuara në nenin 13 të ligjit nr. 108/2014 “Për Policinë e Shtetit”, i ndryshuar, 100 ditë (njëqind) ditë përprara datës së zgjedhjeve, Ministri i Brendshëm në Qeverinë Kujdestare të zgjedhjeve, i caktuar sipas përcaktimeve të bëra në ligjin për organizimin dhe funksionimin e Këshillit të Ministrave, emëron Drejtorin e Përgjithshëm të Policisë së Shtetit.

Sanksionet e demokratëve për krimet zgjedhore janë shumë të forta, ndërkohë që në grupin e punës ata kanë kërkuar që të shihet mundësia që shkeljet zgjedhore të konsiderohen si shkak për pavlefshmërinë e zgjedhjeve.

Besimin e tyre demokratët e kanë tek qytetarët, duke i inkurajuar ata të denoncojnë krimet zgjedhore. Dhe për të gjithë ata që do të sinjalizojnë dhënie parash në këmbim të votës, apo shkelje ligjore nga individë që kanë lidhje të drejtëpërdrejtë me zgjedhjet, PD parashikon të kenë një status të veçantë. Sinjalizuesit do të kenë rol të njëjtë si bilbilfryrësit në administratën publike.

Sinjalizuesi gëzon të drejtën e

a: konfidencialitetit gjatë procesit të sinjalizimit, që përfshin, gjithashtu, mundësinë e sinjalizimit anonim të një veprimi ose praktike të dyshuar korrupsioni;
b) ruajtjen e konfidencialitetit të burimit të informacionit të sinjalizuesit;
c) mbrojtjes kundër hakmarrjes.
ç) mbrojtjes në marrëdhënien e punësimit;
d) mbrojtjes nga ndjekja penale për vepra penale të shpifjes, fyerjes apo kallëzimit të rremë, duke konsideruar se në paraqitjen e sinjalizimit, ai ka vepruar në ushtrim të një të drejte tëcaktuar nga ligji, sipas nenit 21 të Kodit Penal;
dh) mbrojtjes gjatë procedimit penal të filluar përpara sinjalizimit, kur sinjalizuesi ka marrë pjesë në kryerjen e veprave penale zgjedhore, duke zbatuar rregullat për bashkëpunëtorin e drejtësisë të parashikuara nga neni 37/a i Kodit të Procedurës Penale dhe neni 52/a të Kodit Penal, pavarësisht cilësimit juridik të veprës penale ndaj sinjalizuesit.

Besimin e teknologjisë demokratët nuk e kanë vetëm në procesin e votimit, por edhe në atë të moniotorimit. Në projektligjin e demokratëve kërkohet pajisja e ambjenteve të qëndrave të votimit me kamera sigurie, pamjet e të cilave të monitoroehn nga KQZ dhe Policia e Shtetit. Policia Gjyqësore do të ketë detyra të veçanta pas shpalljes nga Presidenti të datës së zgjedhjeve. Demokratët kërkojnë që Policia Gjyqësore të evidentojnë familjet me ndihmë ekonomike, të cilat rriskohen t’u ofrohen ndihma në këmbim të votës dhe gjithashtu gjurmimi i çdo donacioni me shumë mbi 50 mijë lekë të reja në favor të partive politike.
Në propozimet e demokratëve për rolin e Prokurorisë në Zgjedhje, parashikohet që Prokurori i Përgjithshëm të jetë fuqiploitë për të vënë në lëvizje të gjitha institucionet në funksion të parandalimit të krimeve zgjedhore.

Prokurori i Përgjithshëm, brenda dy javëve nga caktimi i datës së zgjedhjeve, nxjerr udhëzim të përgjithshëm me shkrim për prokurorët e prokurorive të juridiksionit të përgjithshëm dhe për oficerët e policisë gjyqësore, si dhe mbikëqyr zbatimin e tij. Brenda 3 muajve nga përfundimi i periudhës zgjedhore, Prokurori i Përgjithshëm raporton përpara Kuvendit mbi gjendjen e kriminalitetit gjatë periudhës zgjedhore.

Krimet Zgjedhore do të jenë kompetencë e SPAK dhe BKH dy institucionet e reja të drejtësisë të cilat do të aktivizohen menjëherë pas shpalljes së datës së zgjedhjeve.

Për veprat penale zgjedhore në kompetencë lëndore të Prokurorisë së Posacme, Drejtuesi i saj koordinon me përparësi punën e njësive që janë në kompetencën e tij me agjencitë e tjera të zbatimit të ligjit, shërbimet e inteligjencës dhe autoritetet e tjera kompetente.

Drejtuesi i BKH-së, brenda dy javëve nga caktimi i datës së zgjedhjeve, nxjerr rregulloren mbi metodologjinë e informimit të BKH-së nga punonjësit e policisë së shtetit për veprat penale në kompetencë të Prokurorisë së Posacme.

Demokratët pritet të paraqesin të tjera paketa ligjore në funksion të parandalimit të krimeve zgjedhore dhe evidentimin dhe ndalimin për të kandituar dhe mbajtur mandat të individëve të lidhur me krimin. /abcnews.al

 

DC1B9AF2-E431-476C-8811-FC9F797251B1-1024x682-1.jpeg
eri Ida10:56 | 12/02/2020

Përfaqësuesit politik, ekspertët e OSBE/ODIHR dhe ekspertët e Reformës janë mbledhur në një takim për të diskutuar mbi propozimet e Partisë Demokratike.

Gazetarja e ABC Neës Erneta Shevroja raporton se pjesë e këtij takimi do të jetë shqyrtimi me detaje i çdo pike të shënuar në kalendarit të punimeve për reformën zgjedhore.

“Tashmë përfaqësuesit politike ekspertët në bisedimet që kanë pasur më parë në tryezë janë bashkuar edhe përfaqësuesit e OSBE të cilët do të jenë tashmë prezent në çdo tryezë ku do të diskutohet për propozimet e çdo pike. Në këtë takim do të shqyrtohen edhe dy pikat e propozuara nga Partia Demokratike. Pika e parë është parandalimi i krimit zgjedhje, masa për prokurorinë dhe policinë për parandalimin e shitblerjes së votës dhe pika tjetër është ndarja e politikës nga krimi. Këto janë dy pikat kryesore që do të përqëndrohen diskutimi mes Petrit Vasilit, Oert Bylykbashit, Rudi Hajdarit dhe Damian Gjiknurit, “ ka bërë me dije gazetarja e ABC Neës.

Ndërkohë ër të marrë një përgjigje përfundimtar e se çfarë do të ndodhe në këtë takim pritet prononcimi i përfaqësuesve të këshillit politik. /abcnews.al

basha-lulzim.jpg
eri Ida10:24 | 12/02/2020

Kryetari i Partisë Demokratike Lulzim Basha pas takimit me ambasadorin e BE-se Luigi Soreca ëstë shprehur se beteja e opozitës dhe e të gjithëve është e rëndësishme zhvillimi i zgjehdjeve të parakohshme.

Basha ndër të tjera në deklaratën e tij për mediat ka theksuar se gjithçka që po ndodh në vend është produkt i vetë qeverisë me në krye Edi Ramën.

E gjithë beteja jonë është që zgjedhjet e parakohshme të bëhen sa më shpejt që shqiptarët të zgjedhin me votë të lirë përfaqësuesit e kuvendit të bashkive është e vetmja zgjidhje për daljen nga kriza politike, për të ndalur gremisjen e vendit për të zgjedhur qeverisjen e tyre që të krijojë më shumë mundësi për punës. Gjithaçka që po shohim në vend është produkt i krizës politike është formuar nga modeli i KÇK që është modeli i vetë qeverisë e atij që është në pushtet. Zgjedhje parlamentare në një ditë me ato qëndrore nuk janë dëshire por domosdoshmëri, është thirrja e çdo shqiptari për të nxjerrë vendin nga kriza kjo është beteja”, tha Basha.

Gjithahstu ndë daljen e tij për mediat kryedemokrati ka theksuar se opozita është e angazhuar për tryezën zgjedhore, dhe sipas tij ato po bëjnë çdo përpjekje që reforma zgjedhore të përfundojë me 15 mars por një pjesë të rëndësishme ka dhe pala tjetër që ka sot pushtetin. /abcnews.al

salianji-ervin-1280x688.jpg
eri Ida08:45 | 12/02/2020

Ish deputeti i Partisë Demokratike Ervin Salianji ka qenë këtë të mërkurë te ABC-ja e Mëngjesit ku ka folur në lidhje me domosdoshmërinë e zhvillimit të zgjedhjeve të parakohshme në vendin tonë.

Salianji në fjalën e tij përballë Enkel Demit është shprehur se nuk mund të presim zjedhje nfa  Edi Rama dhe nga Taulant Balla se ato patjetër nuk duan që të ndodhë një gjë e tillë, por që zgjedhjet e parakohshme janë domosdoshmëri dhe do të zhvillohen kjo është e pashmangshme.

Ish deputeti ka theksuar se zhvillimi i zgjedhjeve nuk është i rëndësishëm për sjelljen e opozitës në pushtet por është domosdoshmëri për shkak të krizës në të cilën ndodhet vendi.

“Ka nevoje per zgjedhje të parakohshme ato nuk bëhen për të sjelle një opozite ne pushtet, por në vend ne kemi një krizë politike, kemi një krizë ekonomike, sociale dhe gjithashtu kemi marrëdhenie të shkrumbuar me presidentin kemi dhe prioritetin që është integrimi për në BE. Vetëm zgjedhjet e parakohshme dhe qeveria që do të zgjedhin qytetarët do të bëjnë të mundur mbështetjen e qytetarëve dhe të gjithë partive të tjera. Në politike nuk ka asnjëherë të folur me siguri, deri më tani jemi provuar ne si të vertetë. Ju e mbani mend që Rama dhe numri dy i PS thonin se ne dhjetor do të kishin reformë zgjedhore, por që nuk e arritën dot këtë fakt pasi është e rëndësishme që pjesë do të ishte një tryezë politike”, tha Salianji.

Ndër të tjera ai ka theksuar se zhvillimi i zgjedhjeve të parakohshme nuk ka lidhje me zbatimin e reformës në drejtësi pasi tashmë në një mënyrë apo tjetër janë krijuar institucionet e reja të drejtësisë pavarsisht mënyrës së si funksionojnë.

“Nuk ka më asnje lidhje për të kuptuar ka apo jo zgjedhje të parakohshme në lidhje me zbatimin e Reformës në Drejtesi pasi organet e reja të krijuara secili e ka iden se si janë formuar. Me Edi Ramën nuk ka për të pasur ndonjëhere shtet të së drejtës dhe zbatim të ligjit dhe këtë tashmë e kemi parë të gjithë prej 7 vitesh, prandaj zgjedhje të parakohshme ka dhe do të ketë në vitin 2020,” është shprehur ish deputeti./abcnews.al

 

52318606_303.jpg
R D23:47 | 10/02/2020

Ende nuk janë numëruar të gjitha votat, por sensacioni tashmë është i plotë: Sinn Fein – dikur krahu politik i organizatës terroriste IRA – i ka kaluar partitë tradicionale në zgjedhjet në Irlandë.

Numërimi i preferencave të para të votuesve ka nxjerrë që partia Sinn Fein, nën kryetaren e saj Mary Lou McDonald ka rezultate më të mira se çdo parti tjetër. Partia, e cila më parë konsiderohej krahu politik i organizatës ilegale IRA (Ushtria Republikane Irlandeze), nuk ka megjithatë gjasa të bëhet partia më e fortë në parlament. Ajo nuk paraqiti një numër të mjaftueshëm kandidatësh për këtë. Ajo u befasua vetë nga suksesi i saj. Me sistemin e komplikuar zgjedhor në Irlandë, çdo votues ka vetëm një votë, por mund të zgjedhë edhe preferenca të shumta, që llogariten njëra pas tjetrës. Sipas numërimeve deri tani, Sinn Fein ka arritur 24.5 përqind të votave. Partia e madhe opozitare e qendrës, Fianna Fail, ka fituar 22.2 përqind të votave, ndërsa partia liberale konservatore e kryeministrit Leo Varadkar, Fine Galaxy, ka fituar 20.9 përqind të votave.

Formimi i kabinetit në Dublin do të jetë i mundimshëm

Suksesi elektoral i Sinn Fein-it tashmë është krahasuar nga vëzhguesit me një uragan politik, që përfshiu Irlandën në fundjavë, i ngjashëm me uraganin e quajtur “Sabine” në Gjermani. Deri tani, që kur Irlanda u bë plotësisht e pavarur nga Britania e Madhe, politikat e vendit janë mbizotëruar nga Fine Gael dhe Fianna Fail. Tani po del në skenë një forcë e tretë serioze politike.

Formimi i qeverisë pritet të jetë i vështirë. Nëse, në kundërshtim me pritjet do të ndodhë një pjesëmarrje në qeveri e Sinn Fein-it, që më parë përçmohej, kërkesa për një referendum të afërt për ribashkimin irlandez në Dublin mund të bëhet linja zyrtare e qeverisë. Kjo do të ndikonte edhe në negociatat e Brukselit me Britaninë e Madhe për marrëdhëniet e ardhshme, pas përfundimit të periudhës së tranzicionit të Brexitit, në fund të vitit.

Dalja e Britanisë nga BE nuk luajti pothuajse asnjë rol në zgjedhje. Vetëm një përqind e votuesve thanë në një sondazh pas zgjedhjeve se Brexiti kishte qenë çështja më e rëndësishme. Për zgjedhësit më shumë të rëndësishme ishin çështjet e shëndetit, të strehimit dhe të pensioneve. /DW

deklarata-e1561035071910.jpg
eri Ida13:59 | 10/02/2020

Presidenti i Republikës Ilir Meta kiëtë të hënë ka bërë me dije se po ndjek nga afër të gjitha zhvillimet në Luginën e Preshevës e në mënyrë të veçantë zhvillimet politike lidhur me zgjedhjet e ardhshme në Serbi.

Kreu i shtetit shqiptar ka bërë thirrje që në vijimësi për zgjidhjen në mënyrë demokratike të të gjitha çështjeve që shqetësojnë popullsinë shqiptare të Luginës dhe të gjithë shqiptarët në Serbi. Në këtë kontekst, pjesëmarrja në zgjedhje, si ato të përgjithshme, ashtu dhe lokale, është me rëndësi madhore.

Ndër të tjera në reagimin e tij për mediat thuhet se presidenti Meta do të inkurajojë të gjitha forcat politike të Luginës së Preshevës dhe të gjithë popullsinë shqiptare kudo ku jeton në Serbi, të marrin pjesë në zgjedhje, të unifikojnë qëndrimet, në mënyrë që të maksimalizojnë rolin dhe kontributin e tyre në institucionet e ardhshme, si në nivel qëndror, ashtu edhe në nivel lokal.

Gjithashtu Meta shpreh bindjen se pjesëmarrja sa më masive e shqiptarëve në zgjedhjet e përgjithshme dhe ato vendore, bashkëpunimi i të gjithë subjekteve politike për rritjen e përfaqësimit të shqiptarëve, si dhe bashkëpunimi i tyre i ngushtë me faktorin ndërkombëtar do të garantojnë forcimin e zërit të popullsisë shqiptare në funksion të plotësimit të kërkesave dhe të drejtave të tyre legjitime në Serbi./abcnews.al

ballaaaaaaa.jpg
eri Ida09:57 | 10/02/2020

Numri dy i Partisë Socialiste Taulant Balla  në përfundim të mbledhjes, ka dhënë një prononcim për mediat ku ka zbuluar atë se çfarë është diskutuar në ata takim.

Kreu i grupit parlamentar të Partisë Socialiste, është shprehur se  se Kongresi është institucioni më i lartë i partisë dhe përcakton rregullat e partisë. Siç e përmenda më lart se duke e cilësuar se statuti i partisë është si Kushtetuta për vendin kemi përshtatur edhe këto rregullave që do ti paraqiten asamblesë.

“Me zgjedhjen e drejtuesve të rinj në qelizat ballë të drejtimit të partisë për të ardhë në zgjedhjen e delegatëve të kongresit ne jemi partia e parë në vend, por edhe në pjesë të tjera në Evropë që kemi përfaqësuar idenë e bashkëdrejtimit mes dy gjinive ne strukturen organizative të partisë. Jemi në fazën që po paraprin kongresin jemi në fazën e përzgjedhjes së kongresit. Nga Asmbleja Kombëtare do të zgjidhen edhe drejtuese të partisë kryesia dhe sekretariati, ndërkohë në lidhje me statutin PS është një parti shumë demokratike dhe ka një libër funksional rregullash. Gjithahstu do të bëjmë që një pjesë e rregullave të jenë në librin e rregullave dhe në kodin zgjedhor që merr një pjesë të statutit,” tha Balla.

Gjithashtu Balla ne nje prononcim per gazetaret  është shprehur se agjenda politike ketë vit nuk do të mbyllet në dhjetor të 2020 por do të mbyllet në qershor të vitit 2021 ku do të kemi dhe zgjedhjet e përgjithshme parlamentare.

A zbehet roli i kongresit në këtë mënyrë dhe rritet roli i Asamblesë?

Kongresi është institucioni më i lartë i partisë dhe përcakton rregullat e funksionalitetet dhe detyrat e institucioneve, por për asnjë institucion të partisë nuk ndryshon detyra nuk ndryshon kopetenca dhe mënyra e zgjedhjes. Siç e përmenda më lart se duke e cilësuar se statuti i partisë është si Kushtetuta për vendin kemi përshtatur edhe këto rregullave që do ti paraqiten përfaqësisë së kongresit që ka të drejtën që tja nisë më pas Kongresit.

A do të shpallë PS-ja në Kongres ndonjë ndryshim në politikën e brendshme për zgjedhje të parakohshme apo reformën territorial?

Në kongresin e partisë ne do të miratojmë dhe një axhendë të PS-së. Në këto 29 vite kongreset e PS kanë qenë me rëndësi për jetën politike të vendit dhe në axhëndën politike që do të miratojmë ajo nuk përmbyllet me 31 janar 2020 por do të mbyllet në qershor të 2021 ku parashikohen dhe zgjedhjet parlamentare.

A keni gati një propozim për të deleguarin e qarkut të Shkodrës?

Besoj se biem dakord se pas 29 shkurtit do të kemi Asamblenë e Re kombëtare dhe kryesinë e re të partisë dhe  me ndryshimet e Partisë do të jetë dhe momenti që në Shkodër do të kemi një përfaqësues politike./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono