Vetting

KRONIKE-FATOS-QATO-KPK-ABC-M1-T2.mpg_snapshot_00.07-1280x830.jpg
G. P.17:57 | 14/12/2018

Fatos Qato, gjyqtari i Gjykatës së Apelit Tiranë doli të premten para Komisionit të Pavarur të Kualifikimit. Treshja gjykuese e Vettingut konstatoi një sërë problematikash në pasuritë e gjyqtarit. Vetë Qato pretendoi se çdo pasuri e tij ishte e ligjshme dhe kërkoi konfirmimin në detyrë.

“Para 20 vjetësh nuk e dija që do të vinte kjo ditë. Po ta dija do t’i kisha mbajtur të gjitha faturat”. Fatos Qato, gjyqtar në Apelin e Tiranës u shfajësua në këtë formë para Komisionit të Pavarur të Kualifikimit për mungesën e mandatit të pagesës së këstit të tretë të blerjes së një apartamenti prej tij në Tiranë në vitin 1997. Qato tha se nuk e kishte ruajtur mandat-pagesën, jo vetëm prej kohës së gjatë, por edhe për shkak se nuk ishte detyrim ligjor. Por gjyqtarët e Vettingut konstatuan mospërputhje të dokumenteve dhe pretendimeve të gjyqtarit dhe në lidhje me pagesën e këstit të katërt dhe të fundit të shumës 28 mijë USD për këtë apartament. Komisioni konstatoi mungesë të burimeve financiare për blerjen e apartamentit, por gjyqtari tha se ishte siguruar nga të ardhura të ligjshme dhe kursime, paçka se nuk kishte dokumentacion për vitet 1983-1993.

Hetimi i KPK-së për gjyqtarin e Apelit ishte bazuar vetën në kriterin e pasurisë. Komisioni vlerësoi të rregullt pasurinë banesë, që gjyqtarit dhe bashkëshortes i ishte dhuruar nga prindërit e kësaj të fundit. E rregullt u cilesua edhe një llogari bankare në shumën e 7 mijë eurove. Por sipas komisionit, gjyqtari kishte pamundësi financiare për të justifukuar blerjen e një automjeti 28.5 mijë euro në vitin 2012 me kontratë financimi leasing. Kjo për faktin se në të njëjtin vit rezultonte se kishte shlyer një tjetër automjet të blerë me herët, bashkëshortja e tij kishte blerë një tokë arë 108 mijë lekë në Pogradec, si edhe shpenzime për shkollimin e fëmijëve dhe për disa udhëtime private jashtë vendit. Problematike për komisioni u vërejt edhe një shumë prej 25 mijë euro për arredimin e banesës gjatë 5 viteve të fundit. Ndërsa vetë gjyqtari tha se kjo shumë ishte ivestuar ndër vite dhe se i vetmi ndryshim i bërë 5 vjeçarin e fundit ishte një kënd 5 mijë euro i dhuruar nga vjehrri dhe vjehrra.

“Për vitet 2005-2015 subjekti ka 8.3 milionë lekë shpenzime të pajustifikuara”, tha relatorja e trupit gjykues. Gjyqtari theksoi se nga viti 1990 deri në 1997 kishte jetuar në shtëpinë e prindërve të bashkëshortes së tij. “Nga viti 1983-2016 unë kam krijuar 45.6 milionë të ardhura, ndërsa kam pasuri vlerë totale pasurie kam më pak se një të tretën e kësaj shume. Çdo pasuri e imja është e ligjshme. Kërkoj konfirmim në detyrë”, tha gjyqtari. Vendimi përfundimtar për Qaton pritet të shpallet në 17 dhjetor./abcnews.al

legtjislacioni.jpg
G. P.16:08 | 07/12/2018

 “Raporti i miratuar gjatë mbledhjes së përbashkët të komisionit të ligjeve dhe këshillit të legjislacionit që i përcillet seancës plenare, do i kërkojë kësaj të fundit rrëzimin e propozimit të opozitës për Vettingun në politikë”.

“Debatet nuk sollën asnjë ndryshim në qëndriumin mes palëve, nëse i tillë nuk quhet propozimi i demokratëve për miratim në parim dhe ndryshim në tekst në shqyrtimin nen per nen”.

Oerd Bylykbashi: “Ajo që thotë Komisioni i Venecias, Vettingu ka qëllim legjitim. Shqipëria ka një problem të madh. Marrëdhënia e krimit me politikën është në nivele më të larta. Pra vetë Komisioni i Venecias konstaton situatën specifike në Shqipëri me lidhjen mes krimit dhe politikës. Çdo gjë tjetër është teknikalitet dhe i zgjidhshëm. Është qëndrimi i mazhorancës, nuk e ka dashur Vettingun e politikanëve me krimin që në momentin e parë që e kemi propozuar dhe sot ende pa dalë raporti përfundimtar i Komisionit të Venecias këndoi qëndrimin zyrtar për të vazhduar të mbajë këtë raport. Propozimi ynë është shumë i thjeshtë ju bëjmë ofertë që të miratojmë tekstin nëse është i nevojshëm nen për nen që t’i hapim rrugën që një ligj garantis t për të drejtat të mos garantoj ëvazhdimësinë e krimineëve dhe politikanëve të lidhur me taKështu bëjmë çfarë thotë Venecia: të vazhdojmë dialogun konstruktiv dhe ftesa është për ju”.

Por, si ndodh shpesh herë, atë çka Venecia tha për propozimin e opozitës, palët e lexojnë ndryshe.

Ulsi Manja: “A thua se jemi mbledhur në pazar këtu dhe po të duam ne dy palët këtu fusim në Kushtetutë njëherë fjalën kontakt, njëherë fjalën kontakt të papërshtatshëm, por procesi i rregullt ligjor nuk ka rëndësi për opozitën. Rëndësi ka objektivi, qëllimi legjitim. Projektamendamendet kushtetuese të propozuara nga opozita shënojnë kufizimin e një të drejte të garantuar në Kushtetutë siç është e drejta për t’u zgjedhur dhe për t’u ofruar në shërbimin publik. Shqipëria ka kuadrin e plotë kushtetues dhe ligjor për t’ia adresuar këto probleme dhe shqetësime që ka opozita. Nisma në vetvete synon asgjesimin e nenit 1 të pikës 3 të Kushtetutës”.

Bazuar në rregullorën e Kuvendit, seanca plenare për votimin e amendamenteve kushtetuese thirret jo më parë se dy javë dhe jo më vonë se tre javë nga paraqitja e raportit, gjë që lë të mendohet se ky raport i votuar në Këshill pritet të përfshihet në rendin e ditës së seancës plenare të 20 Dhjetorit./abcnews.al

MBULIM-BALLA-NE-BUNDESTAGUN-GJERMAN.mpg_snapshot_00.01-1280x720.jpg
G. P.18:27 | 19/11/2018

Tre çështje ka paraqitur kryetari i grupit parlamentar të Partisë Socialiste në vizitën zyrtare që po zhvillon në Gjermani. Përpara deputetëve të Bundestagut Taulant Balla tha se Reforma në Drejtësi, po ecën në rrugën e duhur dhe se procesi i Vettingut në radhët e kandidatëve të KLGJ dhe KLP është drejt përfundimit. Çështja e dytë e ngritur në takim ishte Reforma Zgjedhore, ku vetë qeveria gjermane është investuar.

Për herë te parë në draftin e përgatitur janë pasqyruar të gjitha rekomandimet e raporteve të OSBE për procesin zgjedhor që nga 2013- nënvizoi Balla. Lufta ndaj krimit të organizuar ishte çështja e tretë e diskutuar në takim, e cila sipas deputetit socialist po jep çdo ditë rezultate edhe më të mira, sidomos për sa i përket kultivimit të kanabisit./abcnews.al

kuvendii.jpg
G. P.15:14 | 19/11/2018

Propozimet e Partisë Demokratike për ndryshime në Kushtetutë, të cilat sipas saj pastrojnë politikën nga zrtarët e korruptuar, u bënë në fillim të muajit shtator. Nëpërmjet amendamenteve kushtetuese, opozita kërkoi përjashtimin nga e drejta për t’u zgjedhur të shtetasve, që janë dënuar me burgim, me vendim përfundimtar të formës së prerë, për kryerjen e një krimi, ose shtetasit që kanë kontakte me persona të përfshirë në krimin e organizuar.

Sipas propozimeve të opozitës sitës së vettingut duhet ti nënshtrohen deputetët, kryetarët e bashkive, kryeministri dhe ministrat, si dhe gjithë drejtuesit e institucioneve kushtetuese, që emërohen me detyrë nga parlamenti. Propozimi për të bërë Vetting për politikanët nuk ka nevojë për zgjatje dore, thirrje për ulje në tryezë deklaroi kryetari i Partisë Demokratike në shtator pasi e vetmja rrugë sipas tij është ajo e votimit në parlament nga të gjithë deputetët.

“I njëjti definicion vetëm zëvendësoni fjalën gjyqtar dhe politikan me fjalën politikan.Vettingu i politikanëve nuk ka asnjë lidhje me vettingun në drejtësi, as me hetimet që do të bëhen nga Byroja e Hetimit dhe SPAK. SPAK-u dhe Byroja e Hetimit kanë mandat hetimin e politikanëve të korruptuar, hetimin e krimit të organizuar. Vettingu i nxjerr nga institucionet. SPAK dhe BKH i cojnë në burg”, ka thënë Basha.

Nga krahu tjetër politik mori një po me kushte.

“Unë, Presidenti i Republikës, kryetari i opozitës, kunati i kryetarit të opozitës, gruaja e tij, rrethi familjar, vjehrri, , kryeministrat e mëparshëm, fëmijët e tyre. Patjetër! Ku udhëtojnë? Çfarë shpenzojnë? Sa rrinë jashtë shtetit? Jam gati. Shyqyr që u katandis Luli ta bëjë këtë punë”, tha Rama.

Ai që qartësoi qëndrimin e shumicës ishte kryetari i grupit parlamentar socialist Taulant Balla,

“Vetëm SPAK dhe BKH mund të vetojnë politikanët Lulëzim. Për mua ti Lulzim në veting, nuk kalon kurrë me sa ke mbi supe, ti dhe Saliu. S’mund ta bëj unë vetingun tim, tëndin, të Metës e Ramës, mund ta bëjë vetëm SPAK E BKH”.

Debatet se cili dhe si duhet bërë Vettingu i politikanëve vazhduan gjatë deri sa në Tetor kryetari i Kuvendit vendos t’i drejtohet Komisionit të Venecias me 8 pyetje lidhur me propozimin e demokratëve për ndryshimet kushtetuese.

Në letrën e zbardhur nga ABC News kreu i Kuvendit mes të tjerash kërkon të dijë nga Venecia nëse këto ndryshime ndërhyjnë apo mbivendosnin punën e Byrosë Kombëtare të Hetimit dhe Njësisë Speciale Antikorrupsion, organe këto të parashikuara nga reforma në drejtësi e vitit 2016, që ende nuk janë ngritur, apo edhe vetë ligjin e dekriminalizimit. Njëkohësisht kreu i Kuvendit i ka kërkuar Komisionit të Venecias informacion mbi standardet dhe praktikat ndërkombëtare të procesit të rivlerësimit të politikanëve.

Një ditë para vizitës së delegacionit të komisionit të venecias në Tiranë, kryetari i Partisë Demokratike shprehet se më kot janë munduar pasi Vettingu në politikë nuk është as më shumë e as më pak si ai për gjyqtarët e prokurorët. Pavarësisht se kreu demokrat i ka idetë e qarta për vetingun e politikanëve, mazhoranca do të presë vendimin e Komisionit të Venecias për të ngritur kartonin jeshil apo të kuq për propozimin e opozitës./abcnews.al

kuvend.jpg
G. P.11:10 | 19/11/2018

Gjashtë anëtarë të Komisionit të Venecias kanë mbërritur sot në Tiranë, për t’u njohur me propozimet e opozitës për Vettingun në Politikë. Në vizitën dy ditore, delegacioni ka planifikuar të takohet me përfaqësuesit e mazhorancës dhe opozitës.

Ndihmën ia kërkoi kryetari i kuvendit për ti dhënë zgjidhje asaj që opozita e konsideron vijë e kuqe, zbatimit të Vettingut për politikanët. E para që i hapi derën për ti dhënë përgjigje pyetjeve të reporterëve të Komisionit të Venecias ishte Zëvendëskryetarja e Kuvendit të Shqipërisë, Vasilika Hysi,

Reporterët e Komisionit të Venecias kërkuan të dinë nëse ka një qëndrim nga ana e mazhorancës lidhur me nismën ligjore të Opozitës. Në këtë pikë,  Hysi i bëri me dije delegacionit se mazhoranca ishte në pritje të opinionit të Komisionit të Venecias dhe se marrja e opinionit nga Komisioni i Venecias është vendim i mbledhjes së përbashkët të Këshillit të Legjislacionit dhe komisionit parlamentar për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut.

Sipas agjendës paraprake, delegacioni i Komisionit të Venecias u takua me përfaqësues të grupit parlamentar të Partisë Socialiste, anëtarë të Komisionit për Çështjet Ligjore, Administratën Publike dhe të Drejtat e Njeriut; me z.Edmond Spaho, kryetar i grupit parlamentar të Partisë Demokratike dhe me z.Petrit Vasili, kryetar i grupit parlamentar të Lëvizjes Socialiste për Integrim.  Por në fund të takimeve mazhoranca dhe opozita treguan se edhe këtë vizitë të delegacionit të Komisionit të Venecias e shohin në dy këndvështrime të kundërta.

Edmond Spaho: “Ne parashtruam qëndrimin e Partisë Demokratike, i cili në thelb është që nuk duhet të ketë dy standarte, por ai standarti që aplikohet për prokurorët dhe gjyqtarët duhet të zbatohet dhe për politikanët, kur flasim në lidhje me botën e krimit të organizuar. Në këtë kuptim shpjeguam me fakte që asnjë reformë në Shqipëri nuk do të ketë sukses nëse nuk do të shkëputen lidhjet e politikës me krimin e organizuar.”

Ulsi Manja: “Në fakt ajo që më bëri çudi është se nuk di kujt ti besojmë, asaj që tha zoti Spaho sot, apo asaj që tha kryetari i opozitës në Berat. Sepse mu duk sikur dje nga Berati tha, unë nuk e di se pse vjen Komisioni i Venecias sepse ne nuk i kemi ftuar . ndërkohë që sot zoti Spaho dhe delegacioni i opozitës e konsideruan takimin me Komisionin e Venecias shumë frytdhënës dhe bespjmë shumë në ndihmën e tyre. Në fakt opozita vazhdon të jetë inkoherente në qëndrimet e saj, sa herë që bëhet fjalë për Komisionin e Venecias.”

Reporterët gjenden në Shqipëri për një qëndrim 2-ditor, në kuadër të vizitave për mbledhjen e të dhënave të nevojshme për përpunimin e opinionit zyrtar të Komisionit të Venecias lidhur me projektligjin “Për disa shtesa dhe ndryshime në ligjin nr. 84/2017, datë 21.10.1998 “Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar”, nismë e deputetëve të grupit parlamentar të Partisë Demokratike dhe grupit parlamentar të Partisë Lëvizja Socialiste për Integrim./abcnews.al

MBULIM-RUCI-ME-GJERMANET-ABC-M-4-T-2-HD.mpg_snapshot_00.01.jpg
G. P.17:28 | 29/10/2018

Kreu i Kuvendit Gramoz Ruçi priti një delegacion të komisionit të ligjeve dhe mbrojtjes së konsumatorit të bundestagut gjerman me ftesë të Komisionit të Ligjeve të Kuvendit Shqiptar. Në takim ishin të pranishëm kreu i grupit parlamentar socialist Taulant Ballad dhe kreu i komisionit te ligjeve Ulsi Manja. Homologu gjerman i këtij të fundit, Stefan Brandner u njoh me rezultatet e deritanishme të reformës në drejtësi si dhe ecurinë me atë zgjedhore. Lidhur me këtë të fundit kreu i kuvendit Gramoz Ruçi ka deklaruar se mazhoranca është e gatshme të pranojë cilindo variant të reformës të propozuar nga opozita, me kusht që kjo e fundit të bëhet pjesë e procesit.

Sa i përket vettingut të politikanëve, Ruçi në përgjigje të interesimit të deputetëve gjermanë ka deklaruar se Shqipëria aktualisht ka një kuadër të plotë ligjor dhe institucional për Vettingun e politikaneve, duke iu nënshtruar deklaratave të përvitshme për të ardhurat si dhe kërkesave e standarteve të ligjit për integritetin e figurës së të zgjedhurve. Pavarësisht ksaj, Ruçi ka njoftuar konsideratën e dhënë nga Kuvendi për këtë propozim përmes organizimit të seancave dëgjimore për projektligjin e propozuar nga demokratët./abcnews.al

lulzim-baasha.png
G. P.17:02 | 26/10/2018

Kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, ka vijuar takimet në bazë ku nga fshati Hajmel i Vaut të Dejës, gjatë takimit me banorët, ka folur për zgjidhjen e vetme sipas tij, ndaj problemeve të mëdha të vendit. Për kryedemokratin kjo zgjidhje vjen vetëm duke ndarë krimin nga pushteti dhe kjo nis me Vettingun e politikanëve.

Pas Kusmaçit, kreu i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, takoi banorët e fshatit Hajmel në Vaun e Dejës, të cilëve i parashtroi zgjidhjen e tij politike për situatën ku sipas tij Edi Rama e ka çuar vendin.

“Shteti i është dorëzuar totalisht krimit të organizuar. Me Edi Ramën krimi i organizuar ia ka dalë të realizojë atë që s’e ka realizuar në asnjë vend të Europës. Shqipëria është sot në gjendjen e një grushti shteti. Nuk ka për të pasur zgjidhje për këtë vend pa larguar krimin nga politika. Dhe që të largojmë krimin nga politika duhet të largojmë politikanët e lidhur me krimin. Pse të pranojmë ne që gjyqtarët, prokurorët, policët dhe gardistët t’i nënshtrohen Vettingut dhe të largohen nga detyra me të drejtë, në qoftë se provohet se kanë lidhje kriminale dhe politikanët të mbeten jashtë dhe sipër ligjit. Vettingu i politikanëve do të bëhet”, tha ai.

Gjatë bashkëbisedimit, Lulzim Basha shprehu bindjen se dita që politika do t’i shërbejë vetëm qytetarëve është afër dhe se kjo do të nisë me zhbërjen e çdo kontrate dhe koncesioni korruptiv që shfrytëzon paratë e taksapaguesve shqiptarë.

“Ne do t’i marrim të gjitha këto kontrata koncensionare, të cilat kapin në total shifrën 2.2 miliardë euro, do t’i shqyrtojmë ato me mekanizmin antimafia, do t’i çojmë drejt anullimit dhe, po me mekanizmin antimafia, do të bëjmë të mundur sekuestrimin, verifikimin dhe konfiskimin e çdo pasurie publike që këta oligarkë dhe zyrtarët publikë që i kanë firmosur kontratat, kanë vënë në kurriz të popullit më të varfër të Europës. Këto para do t’i kthehen qytetarëve shqiptarë përmes investimeve dhe shpërbimeve publike, theksoi kreu i demokratëve gjatë takimit me banorët e Vaut të Dejës”, tha kryeopozitari./abcnews.al

enkelejd-alibeaj.png
G. P.12:24 | 12/10/2018

Një teatër hipokrizie nga qeveria e ka cilësuar deputeti i Partisë Demokratike, Enkelejd Alibeaj, seancën dëgjimore në mbledhjen e këshillit të legjislacionit me përfaqësues të shoqërisë civile. Alibeaj i ka kërkuar Shoqërisë Civile të mos përdoret nga qeveria për qëllime politike. Kjo deklaratë ka shkaktuar debat midis kryetarit të Kuvendit, Gramoz Ruçi dhe deputetit të Partisë Demokratike. Enkelejd Alibeaj vendosi të braktisë mbledhjen e këshillit të legjislacionit duke e quajtur një farsë të radhës.

Në mbledhjen e radhës së Këshillit të Legjislacionit sëbashku me Komisionin e Ligjeve rreth ndryshimeve kushtetuese për mundësimin e vettingut në politikë, propozuesit, opozita, të përfaqësuar nga Enkelejd Alibeaj, përsëritën bindjen se Kuvendi po zhvillon një teatër hipokrizie mbi këtë propozim. Kjo sipas Alibeajt, vetëm për të fituar kohë në shprehjen e refuzimit, që kryeministri Rama e ka deklaruar publikisht vetëm pak ditë pas bërjes publike të amendamenteve. Në shfrytëzim të hapësirës proceduriale dhe mediatike, Alibeaj përsëriti arsyet e këtij propozimi.

“Lidhja e fortë e politikës me krimin, ne 12 orët e fundit 5 qytetarë mungojnë. Ajo çfarë po them nuk është retorikë politike, është arsyeja pse i propozuam. ka një diktature të pastër në mbrojtje të krimin dhe besojmë se buron nga lidhja e tij me politikën”.

Me kërkesën për të mos iu drejtuar të ftuarve me deklarata politike kreu i kuvendit i fiku mikrofonin Enkelejd Alibeajt për të mos ia ndezur më.

“Dy km më tej një gazar dhe një opozitar sot janë marrë nën hetim nga prokuroria, ka rënë i gjithë sistemi i drejtësisë, duke kthyer makthin e para 30 viteve, agjitacion, propagandë, imagjinoni ca i bëjnë publikut këta”.

Pasi përfundoi çka kishte për të deklaruar, përfaqësuesi i opozitës u largua nga salla.

Ruçi: “Do ishte hipokrizi të paragjykonim nëse do e miratojmë brenda javës apo jo”.

Mbledhja vijoi me dëgjesat e organizatave prezente të shoqërisë civile, pa praninë e opozitës, kreut të kuvendit dhe një pjese të deputetëve të mazhorancës. /abcnews.al

 

prifit.png
G. P.11:15 | 08/10/2018

Entela Prifti, kryetarja e Gjykatës së Apelit Korçë, ishte gjyqtarja e radhës që doli para Komisionit të Pavarur të Kualifikimit. KPK kaloi në filtër vetëm kriterin e pasurisë, ku u konstatuan një sërë problematikash. Një denoncim anonim kishte zbuluar 4 apartamente në Tiranë, në emër të familjarëve të gjyqtares, që sipas KPK, nuk kishin mundësi financiare t’i blinin.

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit kishin vlerësuar se kriteri i pasurisë ishte i mjaftueshëm për t’i bërë vettiungun kryetares së Gjykatës së Apelit Korçë, Entela Prifti.

Relatimi i KPK-së nisi me një karton të kuq të dhënë nga ILDKPKI. Në raportin e përckellë tek njerëzit e vettingut, ILDKP fliste për deklarim të pasaktë nga ana e gjyqtares Prifti, mungesë burimesh të ligjshme, fshehje pasurie dhe deklarime të rremë.

Problematika të tilla ishin konstatuar edhe gjatë hetimit të thelluar administrativ të zhilluar nga KPK. Gjyqtarja dhe bashkëshorti i saj zotëronin një sërë pasurish të patundshme në qytetin e Korçës. Mes tyre ishte një apartament 55 m2 dhe një duplex 250 m2. Sipas Komisionit kishte mungesë dokumentacioni ligjor justifikues për të ardhura të ligjshme dhe po ashtu mospërputhje në deklarimet për shitjen e një apartamenti në bashkëpronësi me prindërit e saj.

Gjyqtarja dhe bashkëshorti ishin zotër edhe të një banesë tre katëshe në bulevardin Republika, katet e së cilës ishin shndërruar në lokale dhe dyqane. Bashkëshorti i gjyqtares ishte pronar i një njësie tregtare prej 500 metër2, që sipas KPK vlera e deklaruar si kostot ndërtimi ishte më e ulët se kostoja e kohës.

Sipas Komisionit, Prifti nuk kishte deklarua disa llogari bankare, depozitat në emër të fëmijëve, një kredi te bashkeshortit, si edhe një transferët jashtë vendit dhe disa likuiditete bankare të tij.

KPK kishte hetuar edhe mbi një denoncim anonim, që fliste për 4 apartamente të fshehura të gjyqtares në Tiranë, në emrin e familjarëe të saj. Aartamentet ekzistonin dhe ndodheshin prapa ish-ekspozitës, pranë Presidencës, pranë qendrës dhe një tjetër në rrugën e Elbasanit në emër të babait, vëllait dhe motrës së gjyqtares. KPK tha se asnjë nga familjarët e gjyqtares nuk kishte burime te mjaftueshme financiare per sigurimim e ketyre pasurive.

Problematikat e konstatuara nga KPK u kundërshtuan nga ana e gjyqtares. Ajo pretendoi se kishte bërë deklarimet të sakta ndër vite dhe se pasuritë e saj ishin të justifikuara. Të njëjtin qëndrim ajo mbajti edhe për apartamentet në Tiranë duke paraqitur disa dokumente shtesë, si provë, që familjarët e saj kishin pasur mundësi paguese. /abcnews.al

l-b.jpg
G. P.11:00 | 21/09/2018

Nga konferenca ballkanike e organizuar nga forumi i grave demokrate me përfaqësues të grupimit të djathtë europian PPE, kryedemokrati Lulzim Basha shprehu vendosmërinë e qëndrimit jashtë sallës parlamentare se kohë kjo e fundit, sipas tij, është vënë në funksion të kriminelëve dhe jo halleve të qytetarëve.

Me kryetaren e forumit të gruas së Partive Popullore Europiane, Doris Pack, në një krah dhe sekretarin për marrëdhëniet me jashtë të këtij grupimi politik europian në tjetrin, kryedemokrati Basha i bëri thirrje faktorit ndërkombëtar në Komisionin Europian të pozicionohen qartë kundër sakrifikimit të demokracisë në emër të stabilitetit.

“Askush nuk i ha më frazat për intensifikim reformash sepse institucionet e vendit i ka kapur krimi. I bëjmë thirrje atyre që flasin në emër të Europës, mos na gënjejnë më. Ta thonë qartë se Europa nuk i toleron politikanët e lidhur me krimin”, tha Basha

Provën e këtij bashkëpunimi në vendin tonë, Lulzim Basha thotë se e ilustrojnë 24 orët e fundit në organin që supozohet ta luftojë dhe jo te mbrojë kriminelët.

“Prokurorja e kapur politike me një të rënë lapsi ka lënë pa prokuror çështjen e Saimir Tahirit dhe Emiliano Shullazit. Siç kemi parashikuar roli kryesor i saj është të shkatërojë hetimet kryesore të politikanëve lidhur me krimin dhe banditëve lidhur me politikën”, u shpreh Basha.

Në funksion të tyre është vënë edhe organi më i lartë ligjvënës shqiptar, thekson kryedemokrati, dhe këtë e dëshmojnë nismat ligjore të votuara së fundmi në parlament.

“Parlamenti nuk merret më me hallin dje problemet e shqiptarëve që sa vjen e shtohet ka vetëm preukopim pastrimin e parave të pista. Ku i pastrojnë paratë e pista kriminelët? Me bixhoz dhe ndërtim. Shikoni çfarë aktesh ka miratuar parlamenti shqiptar në dy të enjte. Brenda dy javësh bixhozit i uli taksat dhe legjitimoi vjedhjen e tokës publike për ndërtim për pastrimin e parave të pista”, tha Basha.

Ndaj rikthimin në sallën parlamentare të opozitës së bashkuar e kushtëzon me largimin e politikanëve të lidhur me krimin.

“Dhe për këtë ne kemi propozuar Vettingun e politikanëve. Ashtu si dekriminalizimi 4 vite më parë. Nisi me bojkot. Dekriminalizimi nxorri 333 persona nga postet e tyre”, tha Basha.

Basha paralajmëroi se shpejtësi edhe prezantimin e nismës ligjore për anulimin e atyre që konsideron si kontrata korruptive të Partneritetit Publik Privat. Deklaratat kreu demokrat i bëri nga konferenca ballkanike e organizuar nga Lidhja demokratike e gruas në Shqipëri./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono