vendimi

bushati-1-1280x718.jpg
Sej rie17:30 | 17/04/2019

Hapja e negociatave të Shqiërisë me Bashkimin Evropian nuk rezikohet nga çështjet e brendshme të politikës holandeze. Kështu e kanë parë deputetët e mazhorancës vendimin e Parlamentit holandez për rikthimin e vizave me vendin tonë.

Duke iu rikthyer fjalimit të ministrit të Jashtëm të Holandës në vizitën që zhvilloi në vendin tonë, zëvendës ministrja e Brendshme Rovena Voda tha se qeveria shqiptare ka ulur shifrat e azilkërkuesëve dhe kriminalitetit.

Jo të gjithë deputetët pranuan të japin mendimin e tyre, një prej të cilëve është edhe ish-ministri i Jashtëm Ditmir Bushati.

Pas votimit në Kuvendin e Holandës për rikthimin e vizave lëvizja e rradhës i mbetet qeverisë holandeze nëse do t’ia dërgojë apo jo rezolutën Komisionit Evropian./abcnews.al

f636e8e3-46ee-4125-adb9-651ef3e68348-1-1280x853.jpg
Sej rie23:24 | 16/04/2019

Presidenti Meta e konsideron mocionin e Holandës për rikthimin e vizave, një kambanë alarmi për të gjithë. Në një intervistë televizive, Meta tha se duhet reaguar shpejt, pasi çka ndodhi në Holandë, nuk përjashtohet të ndodhë edhe në vende të tjera të BE.

Lutfi Dervishi: Parlamenti i Holandës me një shumicë të pazakontë ka votuar mekanizimin e kthimit të vizave për shqiptarët, për shkak të asaj që ata e cilësojnë shqetësime për rritjen e kriminalizmit shqiptar në vend. Cili është komenti juaj për këtë votim të parlamentit holandez?

Presidenti Meta: Nuk do të doja t’a nisnim me krizën dhe me njoftimin më të fundit që vjen nga Holanda, megjithatë unë jam këtu për tu pyetur nga ju, kështu që duhet të përgjigjem sipas rendit të pyetjeve që ju më drejtoni dhe mund të them që akti i parlamentit holandez është i paprecedentë. Sepse në dijeninë time, më parë nuk ka ndodhur që të kemi një mocion të tillë për një vend tjetër, të paktën të Ballkanit Perendimor apo të rajonit tonë dhe sigurisht që është një kambanë alarmi për të gjithë ne, për të reflektuar në mënyrë që të japim mesazhe shumë më të forta, më konsistente në drejtim të luftës kundër krimit të organizuar, që është një shqetësim jo vetëm për Holandën, por edhe për disa vende të tjera të Bashkimit Europian, apo për Britaninë e Madhe, pavarësisht nga raporti i saj me BE, por një partner mjaft i rëndësishëm i Shqipërisë.

Së dyti, duhet të punojmë me Komisionin Europian, me vendet e tjera anëtare, në mënyrë që të mos kemi një rast tjetër si rasti i Holandës që do të krijonte një perceptim negativ për vendin tonë. Njëkohësisht ky hap na kujton që janë disa arritje, të cilat nuk janë të dhëna njëherë e përgjithmonë, të cilat mund të cenohen në rast se ne nuk respektojmë detyrimet tona dhe unë shpresoj se kjo nuk do të shkojë më tej, drejt akteve të tjera të cilat mund të kërcënonin liberalizmin e vizave, qoftë në hapësirën Shengen apo qoftë edhe në Holandë për qytetarët tanë, por kërkon edhe një reflektim edhe një angazhim të fortë.

Lutfi Dervishi: A rrezikojmë në këtë rast, sepse ky është votim i kryer, a rrezikojmë që parlamente të tjera të marrin të njëjtën masë?

Presidenti Meta: Përderisa kjo ndodhi në Holandë, kjo nuk përjashtohet të ndodhi edhe në një vend tjetër, por e rëndësishme për ne është që të reagojmë në një mënyrë sa më të përgjegjshme për t’ju përmbajtur detyrimeve që neve kemi, në radhë të parë për qytetarët tanë, por padyshim edhe ndaj partnerëve tanë europianë apo euroatlantikë./abcnews.al

Donika-Prela-933x445.jpg
G. P.16:55 | 10/04/2019

Komisioneri Publik ankimoi vendimin e Komsionit të Pavarur të Kualifikimit që konfirmoi në detyrë prokuroren Donika Prela. Sipas Komisionerit Publik, Prela nuk ka krijuar besueshmërinë për konfirmimin në detyrë.

Shefja e Prokurorisë së Krimeve të Rënda kaloi Vettingun më 5 Shkurt. Gjatë seancës dëgjimore të zhvilluar në 22 Janar, u konstatua si problematike për Prelën, punësimi i bashkëshortit të saj inxhinier “në të zezë” në një firmë ndërtimi. KPK pretendoi se për disa vite me radhë, ai ishte paguar me para në dorë, duke shmangur kështu pagesën e tatimeve dhe sigurimet shoqërore.

Por shpjegimet e dhëna më tej nga Prela duket se bindën Komisionin për të kundërtën. Ndërkohë Komisioni nuk gjeti probleme në pastërtinë e figurës apo profesionalizimin e saj. Gjithashtu Prela ka aplikuar për të qenë pjesë e Prokurorisë së Posaçme Antikorrupsion, SPAK./abcnews.al

balla-1280x710.jpg
ent ela23:06 | 11/03/2019

Kreu i grupit parlamentar të PS-së Taulant Balla ka folur për situatën e krijuar gjatë në rrugën “Petro Nini” ku përmbaruesi privat shkoi të nxirret nga banesa dy familje. Duke hasur rezistencën e anëtarëve të familjeve, përmbaruesi kërkoi ndihmën e policisë. Situata u rëndua shumë saqë, gra e fëmijë vajtonin duke kundërshtuar përmbaruesit për të mos u shembur banesat. Në studion e “Mbrëmje ABC”, Balla është shprehur se përmbaruesit kanë ekzekutuar vendimin e gjykatës. Sipas tij përmbaruesit kanë të drejtë të thirrin policinë kur kundërshtohen nga pala dhe nuk lejohen të ekzekutojnë vendimi.

Mirela Milori: Dua të flas për një situatë të paradites së sotme të ndodhur tek gjimnazi “Petro Nini Luarasi” besoj e keni parë. Është një konflikt pronësie por nuk dua të hyj në thellësi. Por pamjet ishin trishtuese.

Taulant Balla: Shiko unë nuk jam në dije të se kush ka të drejtë dhe kush nuk ka. Por duhet të dimë të gjithë diçka që është shumë e rëndësishme. Një prej kritikave që Shqipëria shpesh merr nga procesi i monitorimit nga Komisioni Evropian apo nga Këshilli i Europës është respektimi i vendimeve të gjykatës. Pra ne jemi një vend ku ende çalojmë me respektimin e vendimeve të gjykatës. Ajo që ka ndodhur ku palcët të cilëve nuk u respektohet kjo e drejtë e fituar me vendim gjykate të cilët i drejtohem më pas gjykatës evropiane për të drejtat e njeriut në Strasburg dhe shteti shqiptar është pjesë e gjobitjes nga gjykata e Strasburgut për mosrespektim të një të drejtë të fituar në gjykatë. Nga sa jam informuar bëhet fjalë për një çështje gjyqësore mes dy privatëve. Do thoni ju po mirë po policia pse duhet të ndërhyjë?! Po sepse ligji për përmbarimin përcakton qartë që në rastin e kundërshtimit nga njëra palë të zbatimi të vendimit të gjykatës zyra përmbarimore i drejtohet Policisë së Shteti për të zbatuar vendimin. Unë jam po aq sensibël sa edhe ju kur shoh pamje të tilla. Por edhe ju, iu lutem dhe ne duhet ta shohim brenda kornizës së ligjit dhe unë si deputet në radhë të parë duhet ta shoh brenda kornizës së ligjit. Ligji është shumë i qartë dhe pala që ka të dreth me vendim gjyqësor e ka këtë. Megjithatë unë ende besoj dhe shpresoj që sqarimi që u bë sot edhe nga kryetari i bashkisë së Tiranës i cili garantoi që pala le të themi kundërshtuese do të trajtohet në çdo rast nëse në fund të këtij procesi del e humbur nëse vihet në dyshim siguria e një banese. Dhe është bashkia e Tiranës e cila meriton gjithë respektin për një qasje sociale në trajtimin e këtyre rasteve të gjendet një zgjidhje. 

Mirela Milori: Zoti Balla, pamjet ishin trishtuese, një polici që mbronte një përmbarues privat që është certifikuar nga ky shtet që shqelmonte derën e një banese me 5 gra mbrapa. Po ta shikojmë edhe në film do ishim me ato 5 gratë pa e ditur fare të vërtetën. A ka mundësi që këto ligjet që janë shkruan në letër t’i trajtojmë me frymën njerëzore? Sepse situata të tilla bëhen shumë sensitive.

Taulant Balla: Më fal të lutem përballë keni një ligjvënës dhe unë po iu flas për një vendim gjykate.

Mirela Milori: E kuptoj, por erdhi të premte dhe do ekzekutohet të hënën. Kanë kohën e duhur këta njerëz që të qartësohen të binden. Kanë jetuar dhe kanë lindur në atë banesë që në ’53 ishte një zotëri që thoshte unë këtu kam lindur. Unë po flaa sepse nuk e di çështjen dhe le të veprojë ligji. A ka frymëmarrje ky ligji që t’i trajtojë njerëzit si njerëz.

Taulant Balla: Unë shpresoj që ata banorë të kishin të drejtë. Dhe nuk jam soji i politikaneve që për hir të të fituarit kredibilitet në sytë e publikut të gënjej.

Mirela Milori: Unë jam dakord me ju, por që ata përmbarues privatë të sillen si paramilitarë përpara një familje dhe unë e them këtë me përgjegjësi të plotë. Ti jepet kohë këtyre familjarëve, tu jepet kohë këtyre njerëzve. Të konsultohen, të qartësohen, të dihet se ku do të shkojnë dhe pastaj të merret trualli dhe t’i kthehet patjetër pronarit. Por situata të tilla janë në kufijtë e çnjerëzores. Dhe ju më thoni ne duhet të respektojmë gjykatën dhe unë iu them a mund të respektojmë në radhë të parë Kushtetutën e këtij vendi, e cila thotë se askush nuk mund t’i nënshtrohet torturës, dhunimit apo trajtimit mizor çnjerëzor dhe poshtërues. Këta njerëz janë trajtuar në mënyrë poshtëruese ditën e sotme.

Taulant Balla: Më falni ju keni gjithë të drejtën të nxirrni përfundime që iu thashë. Nëse unë do të isha në pozicionin tuaj ndoshta do të mbaja edhe këtë qasje. Por jam në një pozicion ku ligji dhe Kushtetuta në një vend si ne se kush ka të drejtë caktohet vetëm nga gjykata. Ju lexoni atë nen të Kushtetutës, pala tjetër lexon një nen tjetër të Kushtetutës ku thotë e drejta e pronës…

Mirela Milori: Patjetër është e patjetërsueshme…

Taulant Balla: Të lutem më falni…

Mirela Milori: Dakord po iu ndjek.

Taulant Balla: Unë mund të bëj si ju, më falni por lot krokodili ….

Mirela Milori: Nuk janë lot krokodili jo…

Taulant Balla: … në kundërshtim me ligjin nuk mund të kem. Me sa jam i informuar di që është një çështje mes dy privatëve ku njëra palë ka humbur gjyqin me palën tjetër. Vendimi është i formës së prerë. Megjithatë u bëj thirrje të gjitha institucioneve, bashkisë së Tiranës që qasja tjetër ajo që është deklaruar sot nga kryetari i Bashkisë së Tiranës./abcnews.al

mataj.jpg
ent ela10:32 | 08/03/2019

Gjykata e Apelit ka lënë në fuqi masën e sigurisë “Detyrim paraqitjeje” për Ervin Matën, i dyshuar si i implikuar në ngjarjen e 4 tetorit në ish-Bllok, ku mbeti i vrarë Fabian Gaxha. Prokuroria e Tiranës apeloi vendimin e Gjykatës së Shkallës së Parë, duke kërkuar një masë më të fortë sigurie Matën, por Gjykata e Apelit nuk e ka pranuar.

Ervin Mata u lirua me masën detyrim paraqitje 3 ditë më parë nga gjyqtari Artan Gjermeni.

Sipas dosjes të organit të akuzës, dyshohet se ngjarja ka ndodhur për shkak të ngacmimit të këngëtares Elvana Gjata, e cila ditën e ngjarjes ndodhej në një lokal ku ndodhi krimi. Konflikti mes Mates dhe Ervis Martinaj ishte pretendimin se personi që kishte ngacmuar këngëtaren, ishte i njohuri i Martinajt që më pas mbeti i plagosur me një plumb në qafë. Në lokal u plagos edhe Eljon Hato i cili ka nisur të debatojë me ushtarakun Mariol Bilo. Në atë ngjarje mbeti i vrarë Fabian Gaxha, ndërsa Merviol Bilo vijon të jetë ende në kërkim./abcnews.al

MBULIM-GJYQTARET-HETIMI-PASURIA.mpg_snapshot_00.05-1280x720.jpg
ent ela17:17 | 26/02/2019

Prokuroria e Krimeve të Rënda ka nisur hetimin pasuror për Petrit Aliaj, Skënder Damini dhe Aleks Nikollin.

Tre gjyqtarët që vendosën, pro kërkesës për gjykim të shkurtuar për Dritan Dajtin. Prokuroria  po  hetohen  pasurin e gjyqtareve  , të cilët janë të dyshuar për korrupsion. Hetuesit  u kanë nisur shkresa zyrtare për informacion të gjitha bankave dhe institucioneve per pasurine e tyre dhe familjarëve të tyre.

Dajti është shpallur fajtor për vrasjen e 4 policëve në vitin 2009, por pas përfitimit të gjykimit të shkurtuar ai u dënua përfundimisht me 25 vite burg.

Pas dyshimeve per korrupsion 10 ditë më parë parë banesat e tre gjyqtareve u kontrolluan ku vetem në banesën e gjyqtarit të Apelit Vlorë, Skënder Damini, në Farkë të Tiranës, u gjetën 17 000 euro që u sekuestruan nga policia, por vete gjyqtari ka pretenduar se janë të djalit. /abcnews.al

kume-1280x692.jpg
ent ela20:31 | 25/02/2019

Djegia  e mandateve të opozitës dhe procedura ligjore janë diskutuar në studion e Byro Politike në ABC News nga konstitucionalisti Kristaq Kume, Kreu i PR Fatmir Mediu, politikani Arben Malaj dhe politikani Arben Ristani. Në këndvështrimin e konstitucionalistit Kume nëse mandatet e opozitës nuk janë deklaruar para këshillit të mandateve, kjo e bën nul vendimin.

“Gjithçka ka ndodhur është rezaultat i një vendimi politik nga PD dhe LSI i cili formësoi pas kësaj me deklarata individuale të deputëtev në Kuvend për të kërkuar ndërprerjen e mandatit të tij. Nuk di nëse formalisht është zbatuar pikë për pikë procedura e kodit Zgjedhor, ku thuhet se nuk përbën shkak për ndërprerjen e mandatit deklaratat kolektive apo individuale, për heqjen dorë nga mandati duhet që deputeti të deklarohet vetë në mnëyrë publike para komsionit përkatës të Kuvendit të Këshillit të Mandateve, vetëm në këtë rast ajo quhet e vlefshme. Nëse kjo kërkesë nuk është plotësuar sado formale të duket e bën nul të gjithë këtë”.

Por sipas Ristanit, nga deputetët e opozitës është ndjekur e gjithë procedura ligjore, ndërkohë që është Kuvedni ai që nuk ka vepruar në mënyrë kushtetuese.

“I gjithë veprimi opozitës është politik është ndjekur dhe një procedurë ligjore e deputetëve të opozitës dhe këtu mbaron vendimi opozitar dhe fillon procedura e parlmentit. Ata, atë rrugë kanë antikushetuese. Ne për këtë arsye jemi jashtë për t’u thënë që ky parlament është i deligjitimuar”. /abcnews.al

Flamur-Noka-11shkurt-1280x720.jpg
G. P.20:00 | 11/02/2019

PD e quan këtë vendim të gjykatës si një vendim për ndërprerjen e hetimeve nga prokuroria për Saimir Tahirin. Sipas deputetit Flamur Noka, ky vendim është një tjetër goditje e Reformës në Drejtësi.

“Sa herë që Saimir Tahiri ka një hall me gjykatat dhe prokurorinë, sistemi i ri i drejtësisë provon se është plotësisht në shërbim të tij. Partia Demokratike ka paralajmëruar se Saimir Tahiri do të shfajësohet nga akuza për trafik droge dhe këtij skenari i shërbeu edhe vendimi i sotëm për të ndërprerë praktikisht hetimet e prokurorisë për Saimir Tahirin. 

Sado që drejtësia e kontrolluar nga Edi Rama ta lehtësojë Saimir Tahirin, në dosjen e tij ka faktë të rënda të përfshirjes së familjarëve më të afërt të Saimir Tahirit me grupin e Habiljave. Vendimi i gjykatës për të penguar vijimin e plotë të hetimeve vjen pas kërcënimeve publike të pak kohëve më parë të vetë Saimir Tahirit.

Me mbështetjen publike të Edi Ramës ai kërcënoi çdo polic, prokuror dhe gjyqtar që të mos guxojnë të vazhdojnë hetimin ndaj tij. Vendimi i sotëm i Gjykatës është një tjetër goditje e rëndë ndaj Reformës në Drejtësi”, deklaroi Noka./abcnews.al

METAA-1-1280x720.jpg
ent ela12:03 | 11/02/2019

Presidenti i Republikës, Ilir Meta ka reaguar pas vendimit të Gjykatës së Apelit të Krimeve të Rënda për Dritan Dajtin, i cili vrau 4 policë dhe u dënua me 25 vite burg si rezultat i gjykimit të shkurtuar. Kreu i shtetit  tha se mbështet thirrjen e ambasadorit të Bashkimit Evropian në Tiranë dhe se KLGJ dhe prokuroria duhet te vihen në lëvizje për të verifikuar dhe hetuar çështjen.

I është bashkuar edhe presidenti Ilir Meta zërave kritikë për heqjen e dënimit të përjetshëm për Dritan Dajtin dhe dënimin përfundimisht të tij me 25 vite burg.

“Mbështes fuqimisht thirrjen e ambasadorite BE që KLGJ e Prokuroria e përgjithshme të vihen në lëvizje për të vlerësuar dhe hetuar çështje në fjalë”.

Përgjigje i dha edhe mazhorancës për kandidatin Anastas Angjeli që përflitet se do të vendoset në krye të Kontrollit të Lartë të shtetit.

“Jam i bindur se të gjitha propozimet e Presidentit synojnë insitucionet e pavarura dhe forcimin e sundimit të ligjit në vend dhe jo të shumicave”.

Deklaratat e tij kryetari i shtetit i bëri pas pjesëmarrjes në konferencën me temë “Marrëdhëniet e punës dhe shqyrtimi gjyqësor” ku kërkoi  ulje të numrit të të larguarëve nga puna padrejtësisht.

30% e rasteve në Gjykatën Administrative janë për problemet në marrëdhëniet e punës- ka thënë presidenti Meta duke kërkuar edhe plotësimin me trupën e nevojshme të kësaj gjykate.

Gjithashtu kreu i shtetit ka sugjeruar që të përcaktohet me ligj evidentimi i përgjegjësisë direkt të zyrtarit publik për shkarkime të padrejta nga puna pasi dëmi nuk mund t’i ngarkohet taksapaguesit shqiptar, që janë të dëmtuarit kryesorë në këtë rast ka thënë Presidenti Ilir Meta. /abcnews.al

1549642348_dritandajti.jpg
ent ela10:34 | 11/02/2019

Nuk ka qenë unanim vendimi për të dënuar me 25 vjet heqje lirie Dritan Dajtin. Trupa gjykuese e përbërë nga 5 gjyqtarë të ardhur nga Gjykatat e Apelit në rrethe kanë dhënë vendimin për llogari të Gjykatës së Krimeve të Rënda. Mes 5 anëtarëve, dy kanë qenë pjesërisht kundër dhe tre kanë qenë në favor të dënimit me 25 vjet heqje lirie, duke pranuar gjykimin e shkurtuar. Vendimi i gjykatës së Apelit të Krimeve të Rënda pak ditë më parë për heqjen e dënimit me burgim të përjetshëm për Dritan Dajtin, u dha nga trupa gjykuese që përbëhej nga; Fuat Vjerdha, që është edhe kryetar i Gjykatës së Apelit në Shkodër, anëtarët janë: Lindita Hoxha e Aleks Nikolli, gjyqtarë në Gjykatën e Apelit Shkodër. Ndërsa pesëshja e gjyqtarëve u plotësua me dy gjyqtarët e tjerë Petrit Aliaj dhe Skënder Damini, të cilët janë gjyqtarë të Apelit në Vlorë. Sipas vendimit, pro këtij vendimi kanë votuar Aleks Nikolli, Petrit Aliaj dhe Skënder Damini, ndërsa Fuat Vjerdha dhe Lindita Hoxha kanë votuar pjesërisht kundër.

Më e qartë në vendim ka qenë gjyqtarja Lindita Hoxha, e cila përveç togfjalëshit pjesërisht dakort ka bërë dhe shënimin lënien në fuqi të dënimit, për Dritan Dajtin i cili më herët ka qenë nga Gjykata e Shkallës së Parë të Krimeve të Rënda 4 dënime me burgim të përjetshëm. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono