tatime

etilda-gjonaj.jpg
ent ela16:16 | 30/01/2019

Largohet nga detyra drejtori i Tatimeve Vlorë, 3 inspektorë të kësaj drejtorie dhe ndëshkohen me masa disiplinore 6 punonjës të tjerë. Janë këto veprimet e fundit që ka ndërmarrë Task Forca Antikorrupsion pas ankesave në platformën e bashkëqeverisjes.

Korrupsioni i shtuar në Shqipëri sipas tabelës që ka publikuar “Transparency International” e ka një shpjegim sipas Ministres së Drejtësisë Etilda Gjonaj.

“Shqipëria paraqitet me një një rënie prej 2 pikësh. Por trendi për të gjithë rajonin është në rënie lidhur me perceptimin e publikut përsa i përket luftës kundër korrupsionit për vitin 2018”.

Ministrja Gjonaj thotë se ndërkohë qeveria shqiptare po vijon të zbatojë Strategjinë Ndërsektoriale Antikorrupsion 2015-2020, dhe planin e veprimit të cilat përmbajnë masat parandaluese nga të gjitha institucionet për rritjen e transparencës dhe luftën kundër korrupsionit.  Një prej strukturave të ngritura për këtë qëllim është edhe Task Forca Antikorrupsion, e cila ka ndëshkuar jo pak punonës të administratës.

“Për periudhën 8 mujore ka rekomanduar 327 masa administrative, 468 masa disiplinore (prej të cilave 108 prejt tyre janë largime nga shërbimi civil/largime nga puna për punonjës të administrates publike që kanë shkelur ligjin) si dhe 36 punonjës të kallzuar penalisht pranë organeve të Prokurorisë, për korrupsion dhe  shpërdorim detyre”.

Pas një denoncimi të kryer të platformën e bashkëqeverisjes shqiperiaqeduam.al Task Forca Antikorrupsion ka kryer një kontroll të detajuar në Drejtorinë Rajonale Tatimore Vlorë, ku janë evidentuar shkelje në praktikat e rimbursimit pas të cilave kanë rekomanduar 10 masa disiplinore.

“Largimi nga shërbimi civil i Drejtorit të Drejtorisë Rajonale Tatimore Vlorë. Largimi nga shërbimi civil i 3 inspektorëve kontrolli të po kësaj drejtorie. Marrja e masave disiplinore për 6 punonjës, Drejtorin e Kontrollit, përgjegjësin e kontrollit dhe 4 inspektorë kontrolli”. 

Po ashtu gjetjet e këtij raporti, Task Forca Antikorrupsion do t’i referojë në prokurorinë e rrethit gjyqësor Vlorë, si material shtesë në vijim të kallzimit të bërë në muajin korrik të vitit 2018 nga Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve./abcnews.al

e-tac.jpg
G. P.16:20 | 03/01/2019

Një sërë ndryshimesh fiskale kanë hyrë në fuqi me nisjen e muajit Janar. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka përditësuar sistemin tatimor e-Tax dhe njofton tatimpaguesit për deklaratat e tyre tatimore.

Tatimpaguesit deklaratat e tyre tatimore tashmë mund t’i gjejnë të reflektuara bashkë me ndryshimet ligjore që kanë hyrë në fuqi me nisjen e muajit Janar në sistemin tatimor e-Tax. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve bën të ditur se sipërmarrjeve me xhiro deri në 14 milionë lekë, ato në agroturizëm dhe shoqëritë e bashkëpunimit bujqësor tatimi mbi fitimin do t’u llogaritet 5%. Me reduktimin e tatimit mbi dividentin nga 15% në 8% per deklarim  janë shtuar dy rubrika të reja.

“Pagesat për kalimin e të drejtës së pronësisë me shitje” dhe “Pagesat për kalimin e të drejtës së pronësisë me trashëgimi ose dhurim”. Ndryshimet janë pasqyruar gjithashtu dhe në deklaratën individuale vjetore të të ardhuarave. Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ndërkohë ka reflektuar edhe ndryshimet në  taksën e materialeve plastike dhe artikujve të amabalazhit të importuar, e cila tashmë përllogaritet në masën 35 lekë për kilogram, me përjashtim të lëndëve të para në forma primare. Taksën e ambalazheve prej qelqi në masën 5 lekë/kg. Taksën e granulatit të importuar në masën 25 lekë/kg.

Ndërsa ne listpagesa është mundësuar reflektimi i pagës minimale mujore tashmë prej 26,000 lekё dhe asaj maksimale deri nё 114,670 lekё, pёr të gjitha kategoritë e punësimit.  Si dhe kufiri i pagës bruto bazë për llogaritjen automatike për tatimin mbi të ardhurat nga punësimi mbi 150,000 lekë me shkallë tatimore 23%./abcnews.al

tatimet.png
G. P.16:37 | 10/11/2018

Pas rasteve të fundit në strukturat tatimore të Tiranës dhe Shkodrës, Drejtoria e Hetimit Tatimor ka kërkuar prej inspektorëve në vend respektim rigoroz të ligjit. Drejtori Adrian Shehu ka qenë i prerë ndërsa ka deklaruar tolerancë zero ndaj shpërdoruesve të detyrës.

Tolerancë zero ndaj çdo inspektori tatimor që shpërdoron detyrën apo shkel etikën në punë. Paralajmërimi vjen nga Drejtori i Hetimit Tatimor, Adrian Shehu. Shehu zhvilloi një mbledhje të posaçme me strukturat e zbatimit të rajonit qendror, jugor dhe verior lidhur me ecurinë e zbatimit të planit operacional.

Profesionalizëm, etikë dhe korrektësi në trajtimin e rasteve, në respekt rigoroz të legjislacionit në fuqi, kërkuan prej vartësve të tyre drejtuesit e Hetimit Tatimor në këtë takim. Apeli i Drejtorisë së Hetimit Tatimor vjen pas dy rasteve të konstatuara javën e fundit.

Tre punonjës të Hetimit Tatimor në Tiranë u arrestuan nga policia e Korçës me akuzën e shpërdorimit të detyrës. Inspektorët në bashkëpunim me njëri-tjetrin dyshohet se kundrejt shumës prej 30.000 lekësh kanë favorizuar një subjekt tregtar në qytetin e Korçës.

Ndërsa pas denoncimeve në platformën e bashkëqeverisjes me qytetarët, ministrja e Drejtësisë, Etilda Gjonaj, në cilësinë e Koordinatores Kombëtare Antikorrupsion rekomandoi largimin nga detyra të drejtorit të Hetimit Tatimor në Shkodër dhe 21 inspektorëve. Ndërkohë që për 14 të tjerë sugjeroi paralajmërimin për largim nga puna./abcnews.al

atentatii.png
G. P.13:50 | 03/11/2018

Sasia e vogël e eksplozivit që ishte vendosur pranë mjetit të punonjësit të Tatimeve në Shkodër dyshohet të jetë një atentat i dështuar ose mesazh kërcënues. Pista kryesore e hetimit është detyra që ushtronte si inspektor, por Nehat Zaganjori ka deklaruar në polici se nuk ka konflikte me askënd.

Atentati ndaj punonjësit të Tatimeve në Shkodër, Nehat Zaganjorit, ka mbetur mister. Lënda shpërthyese ishte vendosur rreth gjysmë metra larg mjetit në anë të trotuarit ndërsa fitili zjarrpërcjellës nuk ka qenë i ndezur.

Ndërkohë që nuk është gjetur asnjë pajisje tjetër për një komandim në distancë si dhe mbështjellja e lëndës plasëse është bërë më një letër të bardhë.  Grupi hetimor është i paqartë nëse kemi të bëjmë më nje mesazh kërcënues apo me një atentat të dështuar. Punonjësi Nehat Zaganjori nuk rezulton të këtë konflikte më dikë, po ashtu as të afërm të tij.

Detyra që ushtron tek Tatim-Taksat e Shkodrës është ajo e inspektorit për vjeljen e detyrimeve të prapambetura. Kjo mbetet edhe pista kryesore e hetimit.  Ngjarja ndodhi të enjten në mbrëmje tek Ura Dervish Beg në Shkodër. Ende policia nuk ka një autor për ngjarjen. Gjatë këtij viti në Shkodër kanë ndodhur një sërë ngjarjesh të rënda kriminale të cilat kanë tronditur kryeqendrën e veriut./abcnews.al

IMG_9221-1280x853.jpg
G. P.12:51 | 31/10/2018

Nënkryetarja e komisionit të ekonomisë, demokratja Jorida Tabaku akuzoi kryeministrin Rama për tenderin, sipas saj korruptiv, në favor të kompanisë kroate, që u shpall fituese për menaxhimin e faturimit të bizneseve.

Tenderi i fituar nga bashkimi i operatorëve ekonomik Jehona Software, Datech dhe Neos me vlerë 15 milionë euro për kontrollin online të faturave tatimore të bizneseve, sipas Partisë Demokratike është haptazi korruptiv dhe kjo për Jorida Tabakun vërtetohet nga vetë dokumentat publike të Agjencisë Kombëtare të Shoqërisë së Informacionit.

“Tregojnë se në tenderin fasadë prej 15 milionë euro kanë marrë pjesë 3 garues. Dy prej tyre kanë qenë aty në garë për të legjitimuar  skemën korruptive”.

Një nga dy ofertat ishte ajo e BNT Electronics me çmim lehtësisht më të lartë se ajo e ofertës fituese.

“Bashkëpunëtor në këtë skemë është edhe Armando Frangu, baxhanaku i kryeministrit Edi Rama. Përmes kompanisë së tij B360, ai nuk ka dhënë asnjë ofertë, në garën fallco për të legjitimuar fitoren e kompanisë kroate të tenderit korruptiv prej 15 milionë dollarësh”.

Kjo për të mundësuar plotësimin e kriterit të çmimit më të ulët për fituesin, theksojnë demokratët. Për këtë shërbim, kompania B360 merr shpërblimin e saj, sipas Tabakut.

“Jo pak, por 15.6 milionë euro tendera i ka dhënë qeveria e Edi Ramës baxhanakut të Edi Ramës nëpërmjet ortakut të baxhanakut”.

Selia blu paralajmëron se do t’i shkojë në fund asaj që quan aferë korruptive, duke zbuluar skemën sesi kompania kroate u bë fituese e tenderit që sipas llogarive të demokratëve do t’i kushtojë çdo biznesi 600 deri në 1000 euro shpenzime./abcnews.al

jorida-tabaku.png
G. P.13:18 | 30/10/2018

Deputetja demokrate Jorida Tabaku, nënkryetare e komisionit të ekonomisë, nga selia blu doli të konfirmonte, atë çka 5 javë më parë e paralajmëroi nga e njëjta sallë.

 “Qeveria e Edi Ramës e kishte paracaktuar fituesin kroat të tenderit korruptiv që vendos monopolin e kontrollit të faturimit mbi biznesin. Sot, paralajmërimi ynë është bërë realitet. Kompania kroate u shpall fituese e tenderit prej 15 milionë eurosh në një garë fasadë me një kompani që nuk i plotësonte kriteret”, u shpreh Tabaku.

Tender korruptiv me garë fasadë sipas demokratëve sepse për ta, ishin kriteret e tenderit që iu  përshtatën kompanisë kroate dhe jo anasjelltas si e do rregulli.

“Kjo qeveri jo vetëm ka pafytyrësinë t’i shkojë deri në fund një tenderi të denoncuar si korruptiv, por po e shet Shqipërinë me copa tek klientë që kanë mbajtur në këmbë pushtetin e inkriminuar dhe të korruptuar të Edi Ramës”, tha deputetja e PD-së.  

Kostoja prej 15 milionë eurosh nuk është fatura e vetme që do të paguajnë shqiptarët për këtë tender korruptiv, thekson deputeti demokrat Endri Hasa.

“Monopoli që vulosi qeveria, me një faturë skandaloze për bzineset, 80-100 milionë euro, detyron çdo biznes që të heqë kasat dhe sistemet elektronike që ka sot, për të blerë pajisje te reja fiskale, që do të punojnë sipas kërkesave që do të përcaktojnë kroatëve, kur të ndërtojnë sistemin e ri”, tha Hasa.

Kjo do të thotë se bizneset do të duhet të hedhin në kosh 140 mijë kasat fiskale ekzustuese, për t’i zëvendësuar ato kundrejt një pagese që kap shifrat 600 deri në 1000 euro me sistemin e kroatëve, sipas Hasës.

“Ftoj çdo ekspert të IT apo Ekonomisë të përllogarisë vetë kostot. Do të zbulojë fare lehtë që ky shpenzim do të jetë realisht më i lartë, po të llogariten kostot e tjera që kanë të bëjnë me stafin dhe infrastrukturën e nevojshme për të transmetuar në kohë reale në sistem çdo shitje”, tha deputeti.

Ky sistem cënon konkurencën e ndershme në treg, thekson selia blu, pasi i jep mundësi individëve të pakontroluar të kenë akses në informacione komerciale, industruale, produktet apo xhepin e çdo tatimpaguesi. Partia Demokratike njoftoi se po merr informacionin e nevojshëm për të zbuluar kush qëndron prapa kësaj kompanie./abcnews.al

ministria.png
G. P.16:11 | 07/10/2018

Në kuadër të hartimit të paketës së re fiskale, Konfindustria i kërkon Ministrisë së Financave të zerojë tatimin e dividentit për bizneset që punojnë në kushtet e tregjeve të hapura.

Ndërsa për bizneset që punojnë në kushtet e tregjeve të mbyllura, koncesionet apo të tjerë subjekte, të cilët kanë shkallë të ulët konkurrence, Konfindustria propozon që masa e dividentit të përshkallëzohet në rritje, në varësi të vlerës absolute të fitimit.

Në rast se tatimi i dividentit ulet për të gjithë kategoritë e bizneseve në të njëjtën masë, prej 8%, si propozon qeveria Administratori i Përgjithshëm i Konfindustrias, Gjergj Buxhuku, thotë se ndryshimet do të kenë vlerë vetëm për kompanitë e tregjeve të mbyllura me akte ligjore, kontratat e Partneritetit Publik Privat.

Konfindustria gjithashtu kërkon ulja në vlerën zero edhe të tatimit për fitimin e riinvestuar nga bizneset. Sipas Buxhukut kjo masë që është në fuqi pothuajse nga të gjitha vendet e Rajonit nxit rritje e investimeve./abcnews.al

Donald-Trump-e1526640469549.jpg
G. P.23:23 | 03/10/2018

“New York Times” ka hedhur poshtë mitin që rrethon Donald Trump, si një njeri që ka arritur gjithçka me forcat e tij në jetë. Përmes një shkrimi investigativ, gazeta prestigjoze ka bërë të ditur, se para se të niste aktivitetet sipërmarrëse, Trump trashëgoi nga i ati një shumë marramendëse, të cilën ua fshehu institucioneve fiskale.

Presidenti Donald Trump i ka fshehur autoriteteve amerikane një shumë prej 413 milionë dollarë, të trashëguar nga i ati, Fred Trump. Gazeta “New York Times”, që bën të ditur lajmin, ka ekzaminuar dokumentat mbi kalimin e pasurisë nga brezi i parë tek ai i dytë i familjes Trump.

Bëhet fjalë për një dosier që përmban një seri dokumentesh fiskale e që hedh poshtë mitin e Trump si njeriu që arriti gjithçka me forcat e tij. sipas së përditshmes, në vitet ’90 presidenti amerikan mori shumën madhore për të nisur aktivitetin e tij sipërmarrë dhe ua fshehu atë autoriteteve fiskale.

Babai i tij do të transferonte rreth 1 miliard dollarë për tre fëmijët, Marjen, Robert dhe Donald dhe sipas ligjit, kryefamiljari duhej të paguante rreth 550 milionë dollarë në formë taksash. Por nga investigimi i “New York Times” rezulton se familja ka paguar vetëm 52 milionë.

Madje, vijon gazeta, ishte pikërisht Donald Trump ai që krijoi një seri kompanish fantazmë për të fshehur paratë dhe pasurinë. Gjithashtu, presidenti i ardhshëm i Shteteve të Bashkuara zhvlerësoi pasuritë e patundshme të ngritura nga i ati, të cilat shumë shpejt do t’i kalonin atij, për të paguar sa më pak taksa.

Vetë Trump ka reaguar të mërkurën ndaj “New York Times”, duke deklaruar se kjo gazetë e falimentuar ka bërë diçka që nuk është parë e dëgjuar më parë./abcnews.al

taksaa.png
G. P.22:02 | 02/10/2018

Qeveria ka nisur diskutimet me biznesin për paketën e re fiskale. Pritet që në draft të bëhen ndryshime në ligjin për tatimin mbi të ardhurat ku pritet ulja e tatimit mbi dividentin dhe pragun për tatimin e pagës.

Qeveria do të bëjë disa ndërhyrje në ligjin për tatimin mbi të ardhurat, duke ulur tatimin mbi dividentin dhe duke riparë dhe njëherë pragun për tatimin e pagës.

Ekzekutivi i ka nisur për konsultim biznesit disa pika të paketës fiskale, ku i bën të njohur atij ndryshimet në ligjin e taksave, por pa shpallur normën që do të ketë tatimi i ri. Diskutimet janë që tatimi i dividentit të ulet në 10 ose 8%, nga 15% që është sot, ndërsa synohet që të zbutet progresiviteti për kufijtë e tatimit të të ardhurave mga paga.

Biznesit i është propozuar po ashtu përjashtim nga tatimi mbi vlerën e shtuar për lëndët e para të fabrikave të prodhimit farmaceutik, përjashtim nga TVSh për furnizimin me shërbim nga nënkontraktorët në industrinë fason dhe normë të reduktuar prej 10% të këtij tatimi për autobusët elektrikë të trasportit publik.

Minsitria e Financave po sheh mundësinë e heqjes së akcizave për fishekzjarret, llampat dhe bateritë dhe rritjen e akcizës për duhanin. Rregullime do të ketë edhe në skemën e pagesës së rentës minerare në industrinë e kromit, për të rritur vlerën e tij në eksport.

Mësohet se brenda kësaj jave, Minsitria e Financave do të shpallë edhe normën e tatimit për të gjithë rishikimet që do t’u bëjë ligjeve fiskale./abcnews.al

ekonomii.jpg
G. P.13:46 | 31/08/2018

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve ka orientuar tatimpaguesit drejt një një forme tjetër për shlyerjen e borxhit tatimor, atë të pagesës me këste. Nëpërmjet një njoftimi për shtyp tatimet rendisin hapat që duhet të ndiqen.

Ka një mundësi të re se si të shlyhen detyrimet tatimore.

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve njofton tatimpaguesit se mund të lidhin një marrëveshje për të paguar me këste detyrimet tatimore të papaguara.

Për të përfituar nga kjo lehtësi, tatimpaguesi duhet  të justifikojë paaftësinë likujduese të përkohshme financiare.

Marrëveshja me këste nuk mund të zgjatet përtej fundit të vitit që pason vitin në të cilin është lidhur ajo. Në rastet e marrëveshjeve për pagesë me këste, tatimpaguesi paguan kamatëvonesat, por nuk llogaritet gjobë për pagesë të vonuar.

Marrëveshja për pagesë me këste nuk mund të lidhet për detyrimin tatimor të vetëdeklaruar nga tatimpaguesi, i cili është llogaritur, ose mbledhur, ose mbajtur prej tij, përfshirë kontributet e sigurimeve shoqërore dhe shëndetësore.

Janë këto katër tatime të listuara për tu paguar me këste, të cilat duhet të ndiqen nga tre hapa për të nënshkruar një marrëveshje me këste.

Administrata Tatimore ndërpret masat e mbledhjes me forcë, të mbledhjes së detyrimeve tatimore, por ajo nuk tërheq masën e vendosur për të siguruar pagesën e detyrimit tatimor.

Nënshkrimi i një marrëveshje për pagesën me këste të një detyrimi tatimor, nuk ndërpret llogaritjen e kamatvonesave për mospagim në afat të detyrimit tatimor të mbetur pa paguar./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono