tarifat

trumpp.jpg
ent ela15:07 | 05/03/2019

Do të ketë tarifa për sa i përket produkteve që hyjnë në territorin amerikan nga India dhe Turqia. Është ky vendimi i presidentit amerikan Donald Tramp, sipas të cilit këto dy vende nuk meritojnë më statusin preferencial.

Presidenti amerikan Trump ka hapur dy fronte të reja lufte tregtare me eliminimin e statusit preferencial që i garantohej Indisë dhe Turqisë duke vendosur tarifa për importet nga këto dy vende. Lajmi është koonfirmuar nga zyra e përfaqësuesit për tregtinë amerikane, me anë të një deklarate për mediat. Uashington vendos të anulojë cilësimin e Indisë dhe Turqisë si dy vende në zhvillim përfitues të termave të preferencës; thënë ndryshe do të vendosen tarifa në disa pordukte të caktuara pasi nuk përmbushin më parametrat. India nuk ka respektuar kushtet e qasjes reciproke, ndërsa Turqia është zhvillluar mjaftueshëm për sa i përket ekonomisë, vijon më tej deklarata. /abcnews.al

SHBA-KINE-TARIFA.mpg_snapshot_00.06-1280x720.jpg
ent ela14:30 | 14/02/2019

Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në 1 mars hyn në fuqi vendimi për vendosjen e tarifave të reja, deri në 200 miliardë dollarë ndaj produkteve që vijnë nga Kina. Por Kreu i Shtëpisë së Bardhë Tramp pritet ta shtyjë dhe për 60 ditë këtë afat.

Presidenti amerikan Donald Tramp po vlerëson hipotezën për të zgjatur dhe për 60 ditë afatin e vendosjes së tarifave të reja prej 200 miliard dollarësh për produktet që vijnë nga Kina. Objektivi është ai i lejimit të negociatave me Pekinin për të arritur rezultatet e pritura. Afati aktual, i vendosur në takimin e atëhershëm mes Tramp dhe homologut kinez Xi Jinping, është fiksuar për në 1 mars

Sekretari Amerikan i Thesarit Stiven Mnuhin, dhe përfaqësuesi për tregtinë Robert Lajtizes, ndodhen në Pekin për raundin e fundit të bisedimeve të nivelit të lartë me delegacionin kinez të drejtuar nga zëvendëskryeministri Liu He.

Qëllimi i takimeve është ai I hartimit të një projekti fillesar marrëveshjeje që do i prezantohet dy presidentëve Trump e Xi. Gjithashtu është parashikuar një takim mes dy liderëve, të cilin Presidenti amerikan dëshiron që të ndodhë sa më shpejt të jetë e mundur. /abcnews.al

MANAS.MPG_snapshot_12.26-1280x720.jpg
ent ela20:08 | 04/02/2019

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka siguruar qytetarët se nuk do të ketë rritje të tarifave për shërbimet dentare, pas vendimit të Asamblesë së Urdhrit të Stomatologut. Manastirliu e ftuar në studion e Mbrëmje në ABC News tha se Asambleja e Stomatologut tejkaloi kompetencat.

 “Qëndrimi i Ministrisë së Shëndetësisë është për anulimin edhe mosmarrjen për bazë të këtij vendimi që mund ta prodhojë Urdhri i Stomatologut. Asambleja e Stomatologut i ka tejkaluar kompetencat që i lejon urdhri i stomatologut”.

Ministrja theksoi se janë bërë hapat ligjorë dhe një kërkesë padi për anulimin e këtij vendimi që sipas saj është në kundërshtim me ligjin.

“Ne kemi bërë hapat ligjorë, kemi bërë  kërkesë padi në gjykatë për anulimin e këtij vendimi që nuk gjen zbatim dhe është në kundërshtim me ligjin. Unë siguroj qytetarët që nuk do ketë rritje të tarifave se urdhri i Stomatologogut nuk vendos tarifa për shërbimet që u ofrohen qytetarëve”.

Sipas saj vendimi i Asamblesë për rritjen e tarifave dentare është nul, pasi vendimi nuk është marrë nga komisioni dhe dy anëtarët e Ministrisë së Shëndetësisë në Këshillin Kombëtar të dentistëve, votuan kundër.

“Dy anëtarët e Ministrisë së Shëndetësisë në Këshillin Kombëtar të dentistëve, votuan kundër, i cili nuk është refklektuar në votën e procesverbalit. Procesverbali do paraqitet në gjykatë se ne kemi bërë padi për tejkalim kompetencash, se vendimi nuk është marrë nga komisioni, por nga asambleja. Nuk preken tarifat. Ky vendim është nul”. /abcnews.al

BESA-SINKRON-ABCM3T1.mpg_snapshot_00.04-1280x720.jpg
ent ela15:45 | 14/01/2019

54 punonjës të Ministrisë së Arsimit janë shpërndarë nëpër fakultete për të sqaruar studentët rreth vendimeve të marra nga qeveria në muajin dhjetor.  Zëvendësministrja e Arsimit Besa Shahini në një deklaratë për mediat, i bëri thirrje studentëve që për çdo paqartësi t’i drejtohen sekretarive mësimore.

“Për çdo paqartësi në sekretariatet e universiteteve keni punonjësit e Ministrisë, drejtohuni te ata dhe ata do t’ju japin përgjigje dhe do t’ju qartësojnë. Aplikimi i VKM që kanë efekt financiar dhe që ju prekin te tarfiat dhe bursat zbatohet nga universiteti. Qeveria ndan fondin ku trajtohen të gjithë kategoritë e studentëve, por aplikimi, detajimi i listave të studentëve, identifikimi i studentëve dhe kalkulimi i notës mesatre bëhet nga universitetet”. /abcnews.al

rama-1-1280x615.jpg
ent ela12:13 | 26/12/2018

Nga janari qeveria do të financojë nga buxheti i shtetit 100% të tarifes për disa kategori studentësh në nivelin Bachelor. Për to do të japë edhe bursë 10 mijë lekë. Për gjithë studentët e tjerë të bachelorit, qeveria do të subvencionoje gjysmën e tarifës së studimit. Përgjysmim të tarifës do të kenë edhe disa kategori të masterit.

“Studentët nga familje në ndihme ekonomike, si edhe të verbrit dhe studentët paraplegjikë e tetraplegjikë, përfitojnë financimin 100% të tarifës së regjistrimit. Studentët nga familje me ndihmë ekonomike, të verbër, paraplegjikë e tetraplegjikë përfitojnë bursë 10.000 lekë në muaj”.

Është ky vendimi i qeverisë i marrë sot dhe i bërë publik nga vetë kryeministri Rama. Në konferencën për shtyp, kreu i qeverisë tha se është e domosdoshme për të maksimizuar potencialin e krijuar nga protesta dhe për ta futur universitetin në një fazë të dytë të një reforme transformuese që jo vetëm duhet të zbrapset, por edhe të thellohet.

“Studentët me notë mesatare mbi 9, në çdo program studimi, përfitojnë financimin 100% të tarifës së regjistrimit, nga tarifë e plotë që paguanin përpara këtij vendimi.

Studentët me notë mesatare mbi 9, në çdo program studimi, përfitojnë bursë 10.000 lekë në muaj, ndërkohë që kjo masë ishte në nivelin 8,100 lekë dhe vetëm për studentët me mesatare 10.00.

Të gjithë studentët e tjerë përfitojnë financimin 50% të tarifës së regjistrimit, me pranimin në universitet, të cilët deri përpara këtij vendimi paguanin tarifën e plotë të regjistrimit.

Studentët e humbasin këtë mundësi nëse nuk mbajnë gjatë studimit një mesatare mbi 6 në vitet pasardhëse”.

 Ram theksoi se mesin e muajit të ardhshëm do të bëhet publik pakti për universitetin.

Punësim i studentëve më të mirë në administratë

Një tjetër vendim i qeverisë është edhe punësimi i studentëve më të mirë në administratën publike. Pa konkurs, por me kreditet e arritjeve në universitet, studentët më të mirë, ata që do mbarojnë do kenë zgjehdjen e parë, të dyttë ata nga universitete publike dhe të tretët ata nga universitetet private.

“Kemi vendosur sot që të gjitha vendet në administratën publike të jenë në dispozicion të studentëve më të mirë. Është vendim i Këshillit të Ministrave për punësimin e studentëve më të mirë në institucionin e administratës shtetërore, sepse sot kanë një pengesë që s’kanë eksperiencë. Pa konkurs por me kreditet e arritjeve në universitet, studentët më të mirë, ata që do mbarojnë, ata që janë jashtë dhe sistemi i zgjedhjes do fillojë nga lart poshtë.

Ekselentët që kanë studiuar jashtë kanë zgjedhjen e parë, në universitetin publik të dytën dhe të tretën ata që janë në privat.

Hipoteka, ALUIZNI në adiminsutarën jopublike do jenë në dispozicion të më të mirëve, do të jenë zgjedhje individuale me çfarë ke në bankën e dijes dhe askush as ministra, as drejtorë as pareli nuk kanë mundësi të ndërhyjnë”./abcnews.al

SENATI-UT-MBULIM.mpg_snapshot_00.14-1280x720.jpg
G. P.17:09 | 12/12/2018

Senati akademik i Universitetit të Tiranës bën të ditur se ky universitet nuk ka bërë asnjë kërkesë për vendosje tarifash për provimet e mbartura, pika 4 e VKM nr.288 datë 21 maj 2108, e cila u shfuqizua disa ditë më parë. Në një deklaratë të shpërndarë për mediat, Senati sqaron se Universiteti i Tiranës mbështet kërkesën e studentëve për përgjysmimin e tarifave të shkollimit dhe ngarkon Bordin e Administrimit të Universitetit të bëjë përllogaritjen e efekteve financiare për Universitetin e Tiranës.

Po ashtu në aktet e brendshme të Universitetit të Tiranës, sipas kësaj deklarate, do të parashikohen rregulla të qarta për pjesëmarrjen e studentëve në veprimtarinë financiare dhe akademike. Universiteti i Tiranës merr përsipër ngritjen e një grupi të përbashkët pune me pedagogë dhe studentë për shqyrtimin e të gjitha problematikave të ngritura nga studentët./abcnews.al

KRONIKE-RRETHET-STUDENTET-ABC-M2-T1.mpg_snapshot_01.20-1280x717.jpg
G. P.16:23 | 06/12/2018

Studentët në Korçë, Elbasan, Durrës, por edhe një pjesë e tyrë në Vlorë, protestuan për katër kërkesat e tyre ekonomike. Tubimet në Korçë dhe Elbasan ishin më masive.

Korça
Ishte masiv dhe i fuqishëm reagimi i studentëve të Korçës. Që në mëngjes, ata bojkotuan mësimin dhe para godinës së Universitetit “Fan Noli”, u bashkuan studentë nga të gjitha fakultetet e tij. Më pas ata marshuan në bulevardin Republika, duke u ndalur e bllokuar sheshin qendror të qytetit të Korçës. Qarkullimi në dy anët e rrugës u bllokua. Njëlloj si studentët e Tiranës, Elbasanit e Durrësit, edhe ata të Universitetit të Korçës protestuan kundër tarifave të larta, përfshi tarifën për provimet e prapambetura si dhe kërkuan përmirësim të kushteve universitare.

Studenti 1: “Ne solidarizohemi me të gjithë studentët. Kërkesat tona i kanë thënë të gjithë ata që po protestojnë. Ne i kemi mbështetur dhe do të vazhdojmë ti mbështesim.”

Student 2: “Për provimet e mbartura thonë se është 6500 lekë të vjetra për një kredit. P.sh. Dikush që mund të jetë student i mirë mund ta lerë provimin e mbartur sepse nuk i pëlqn nota, pse duhet të paguajë ai prapë shtesë?!…”

Durrës
Studentë të universitetit Aleksandër Moisu në Durrës, i cilësuan poshtëruese deklaratat e kryeministrit Edi Rama se protestojnë ata që janë ngelësa. Rinia nuk është ngelëse, por është një rini që përpiqet për të mësuar e studiuar, që merr para borxh për të paguar tarifat e rritura të Edi Ramës, thanë protestuesit.

Studenti 3: “Nëse nuk e ndalim tani këtë fenomen, pavarësisht se prek vetem një pjesë, atëhere ky tren i madh tarifash dhe kartonash nuk do të ndalet kurrë.”

Studenti 4: “Të ulet dhe tarifa kryesore që është e vitit dhe të hiqen edhe tarifat e provimeve të prapambetura. Çfarë i kushton atyre të na sjellin një fletë provimi që ta bëjmë aty.”

Studenti 5: “Jam në master shkencor në UAMD dhe tarifa është shumë e lartë dhe e papërballueshme. Prindërit janë pa punë dhe meritokracia nuk ekziston nëse kam mbaruar me rezultate shumë të mira nuk është se mund të futem në punë. Ërderisa punët janë me militantë politikë, unë kërkoj thjesht drejtësi, përmirësim të cilësisë së shërbimit dhe uljen e tarifës.”

Elbasan
Edhe studentët e Elbasanit kanë bojkotuar mësimin, duke iu bashkuar kërkesave të shpallura nga ata të Tiranës. Nga fakultete të ndryshme ata u mblodhën dhe protestuan në sheshin para universitetit. Në këtë protestë nuk u panë pedagogët, por politikanë të cilët kanë thënë, se shkuan aty me kërkesën e vetë studentëve.

Studenti 6: “Kauza jonë është që vendimi të anulohet dhe nuk do të ndalemi deri sa kjo gjë të realizohet.”

Studenti 7: “Është shumë shumë e tepërt që ne studentët të paguajmë këto tarifat dhe taksa që janë të papërballueshme për xhepat tanë dhë për prindërit tanë.”

Studenti 8: “Kërkesa tjetër është përgjysmimi, sepse është aluduar që do të ngrihet taksa jonë vjetore. Sigurisht që kjo është një pengesë për ne dhe përveç krediteve duhet të përgjysmojmë dhe tarifën tonë sepse jemi universitet publik dhe tarifa jonë është e barabartë me të privatit.”

Shkodra
Pritej të ishte më e fuqishme protesta e studentëve në Shkodër. Por në një njoftim të tyrin, tubimi ishte parashikuar të premten. Megjithatë studentët e disa fakulteteve të Universitetit të Shkodrës, protestuan para godinës së rektoratit. Ata thanë se tarifat kanë rënduar. buxhetin e tyre.

Studenti 9: “Kërkojmë dhe mbështetjen e pedagogëve të Universitetit të Shkodrës, sepse edhe ata janë të akuzuarnga shumë eksponentë që kanë qenë ata që kanë kërkuar rritjen e këtyre tarifave.”

Studenti 10: “Kemi absolutisht nevojë për ndihmën e pedagogëvenë qoftë se ata nuk e kanë kërkuar një gjë të tillë, janë akuzuar padrejtësisht dhe të vijnë këtu me ne nëse nuk e kanë kërkuar dhe ta kërkojmë rrëzimin e VKM-së që është e pakuptimtë dhe shkatërruese për studentët.”

Studenti 11: “Këtu është duke u shkelur Kushtetuta haptazi. Ne që e studiojmë Kushtetutën me imtësi ne e kuptojmë më mirë se të gjithë.”

Studenti 12: “Që të paguajmë një taksë mbi taksë është komplet e palogjikshme. Nuk kemi ngrohje, nuk kemi ftohje, ne juridiku nuk kemi një sallë ku të zhvillojmë mësimin.”

Në Vlorë dhe në Gjirokastër studentët nuk arritën të organizoheshin. Disa nga ata u thanë gazetarëve se nuk kishin informacion, por edhe kanë patur frikë nga drejtuesit e Universiteteve./abcnews.al

MAKINAT-AMERIKANE-KINA-1280x575.jpg
ent ela11:17 | 03/12/2018

Pekini do të “reduktojë dhe heqë” tarifat prej 40% të venodsura ndaj importimit të automjeteve amerikane në Kinë. Kjo është bërë e ditur nga presidenti i Shteteve të Bashkuara Donald Trump. Kina nuk ka komentuar njoftimin e kreut të Shtëpisë së Bardhë, të cilin e bëri përmes tuiterit pa dhënë shumë detaje. Lëvizja, nëse do të konfirmohet, do të mirëpritet nga industria e automjeteve e dëmtuar nga përshkallëzimi i luftës tregtare SHBA-Kinë. Presidenti Trump dhe Xi Jinping u dakordësuan për një armëpushim të përkohshëm në përplasjen e tyre.

Gjatë një darke në samitin e G20, ata u pajtuan që të mos rrisin tarifat për 90 ditë për t’i hapur rrugë bisedimeve. Dështimi për të arritur një marrëveshje do të kishte parë që tarifat mbi $ 200 miliardë mallra kineze të rriten nga 10% në 25% në fillim të vitit të ardhshëm dhe do të hapnin rrugën për tarifat shtesë për mallra kinezë. Të hënën, ministria e jashtme e Kinës tha se presidentët e Kinës dhe të SHBA kishin udhëzuar ekipet e tyre ekonomike që të punonin drejt heqjes së të gjitha tarifave pas takimit të G20, raportoi Reuters.

Lufta tregtare ka bërë që SHBA dhe Kina të godasin njëri-tjetrin me tarifa përshkallëzuese në përpjekje për të bërë prodhimet vendase të tyre më konkurruese. Uashingtoni thotë se politikat tarifore janë një kundërpërgjigje ndaj praktikave të padrejta të Pekinit. Që prej korrikut SHBA ka goditur Kinën me tarifa shumë të rënda dhe të njëjtën gjë ka bërë edhe vendi komunist. Ndërkohë, analistët në të dy vendeve thonë se kjo luftë tregtare dëmton rëndë xhepin e konsumatorit pasi ngre çmimet e produkteve. /abcnews.al

gomatt.jpg
G. P.16:29 | 23/08/2018

Vijon të përshkallëzohet lufta tregtare mes Pekinit dhe Uashingtonit. Në të njëjtën kohë Kina dhe SHBA kanë vendosur tarifa për 25% të mallrave të importuara mes dy vendeve.

Kina ka vendosur tarifa për 25% të mallrave të importuara nga Shtetet e Bashkuara me vlerë 16 miliardë dollar. NJoftimi erdhi në të njëjtën kohë me vendosjen e detyrimeve për të njëjtën sasi të importeve kineze nga ana e Shteteve të Bashkuara. Kjo u bë e ditur nga Ministria e Tregtisë në Pekin me një deklaratë të shkurtër. Lista kineze përfshin 333 kategori të produkteve, duke filluar nga qymyri në pajisjet shëndetësore dhe gjithashtu përfshijnë lëndët djegëse dhe disa produkte çeliku. Ndërsa Dogana Amerikane dhe Agjencia për Mbrojtjen Kufitare tregoi se tarifat e reja prekin 279 produkte të importeve kineze.

Kina, shpjegon ministria e vendit komunist, “i kundërvihet fort” kësaj mase “dhe duhet të vazhdojë në kundërsulmet e nevojshme”. Në të njëjtën kohë, “për të mbrojtur tregtinë e lirë dhe sistemin shumëpalësh dhe të drejtat dhe interesat e tij legjitime”, theksohet në shënimin “Kina do të protestojë kundër kësaj mase në kontekstin e mekanizmit të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve të Organizatës Botërore të Tregtisë”. Me raundin e fundit të tarifave, Kina dhe Shtetet e Bashkuara kanë vendosur detyrime mbi pesëdhjetë miliardë importime reciproke: më 6 korrik, Uashingtoni dhe Pekini kanë njoftuan në të njëjtën kohë tarifat në 25% për 34 miliardë dollarë të mallrave të importuara, në një masë e cila shihet përgjithësisht si fillimi i përplasjes në tregtinë ndërmjet dy ekonomive të para të planetit, me rrezikun e pasojave në ekonominë globale.

Muajin e kaluar, presidenti amerikan Donald Trump paralajmëroi vendosjen e tarifave për të gjitha mallrat e importuara nga Kina, për një vlerë mbi 500 miliardë dollarë, sipas të dhënave të fundit të 2017-s. Ndërkohë, masat e reja ndëshkuese hynë në fuqi ndërsa Pekini dhe Uashingtoni po bisedojnë për të shmangur përshkallëzimin e përplasjes tregtare. Megjithatë Trump ka ulur pritshmëritë e tij për rezultatin e këtyre negociatave./abcnews.al

5b717f1d2269a210387766a4-1280x852.jpg
G. P.13:09 | 15/08/2018

Një ditë pasi u kërkoi qytetarëve të mos përdornin Iphonet, Presidenti Erdogan ka dekretuar tarifa të reja të rritura për produktet amerikane që hyjnë në Turqi, mes tyre makinat, duhani e alkooli. Por edhe SHBA paralajmërojnë reagim, duke rritur më shumë tensionin mes dy vendeve.

Turqia ka rritur tarifat e disa produkteve të tjera që importohen nga SHBA, përfshi makinat, alkooli e duhani, teksa tensioni mes Ankarasë e Uashingtonit veçse përshkallëzohet. Këto lëvizje pasojnë njoftimin e presidentit Recep Taip Erdogan se Turqia do bojkotojë çdo produkt elektronik amerikan. Erdogan u sugjeroi qytetarëve që të përdornin telefonët Samsung apo ato të prodhimit turk Vestel në vend të Iphoneve.
Tensioni mes dy aleatëve të NATO-s është rritur pas arrestimit nga Turqia të një pastori amerikan, me efekt rënien rekord të lirës turke në raport me dollarin amerikan.

Sipas dekretit të publikuar në fletoren zyrtare të Turqisë, presidenti Erdogan ka firmosur rritjen e tarifave për automjetet e pasagjerëve me 120%, për pijet alkoolike me 140% dhe duhanin me 60%. Tarifat janë rritur edhe për produkte të tjera si kozmetikë, oriz dhe karbon.
Zëvendëspresidenti Fuat Oktay shkroi në Tuiter se rritja e këtyre tarifave ishte një kundërpërgjigje për t’u çliruar nga sulmet ndaj ekonomisë sonë nga administrata amerikane.

Të martën, Shtepia e Bardhë tha se presidenti Trump ishte zhgënjyer që Turqia nuk e liroi pastorin amerikan Endrju Brenson, të cilin e mban me akuza për terrorizëm të fabrikuara, sipas Uashingtonit. Burime zyrtare i kanë thënë Reuters se presione të reja ekonomike janë rezervuar nga SHBA për Turqinë në ditët e ardhshme./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono