studentët

marku-1280x668.jpg
ent ela21:15 | 22/01/2019

Pedagogu Mark Marku i ftuar në “Provokacija” është shprehur se protesta e studentëve do të mbyllet vetëm atëherë kur ata të marrin një përgjigje serioze nga qeveria. Me tej ai ka theksuar se tani ka ardhur momenti që qeveria të dialogojnë me studentët dhe këta të fundit të ngenë një përfaqësi.

“Unë jam me idenë që duhet krijuar një ekip përfaqësues udhëheqës. Por kjo duhet të ndodhë në një fazë të dytë kur qeveria të tregojë se dëshiron dialog të vërtetë. Me aktet arbitrare sikur po bën tani dhe me një qëndrim shumë të dhunshëm, ku fakti që policia ka hyrë nëpër universitete është një gjë shumë e rëndë që ka ndodhur.

Unë medoj që pakica e studentëve janë ato që duan të bëjnë mësim sepse përndryshe nuk do të vazhdonte greva. Po bëhet një presion i madh ndaj tyre sikundër ndodh në çdo protestë. Ata janë shumicë dhe jënë në të drejtën e tyre.

Protesta e studentëve mendoj se do mbyllet kur të ketë një përgjigje serioze nga ana e qeverisë ndaj studentëve dhe pedagogëve. Sepse në një farë mënyre kërkesat e studentëve jo vetëm që janë mbështetur nga pedagogët por edhe profesotrati tani ka dalë me disa kërkesa dhe ka një lloj sinergjie mes kërkesave të pedagogëve dhe kërkesave të studentëve.

Mendoj se e para duhet hapur një proces negocijimi dhe dialogu. Deri tani nuk kemi pasur një dialog. Dialogu duhet të ketë ku secila palë të  dëgjojë tjetrën. Deri më tani jemi në një fazë ku qeveria po monologon dhe nuk ka hapur një proces dialogu.

Ok nuk ka ekip përfaqësues të studentëve por ka një palë. Dhe gjithmonë kur ka një palë gjendet forma. Por pala e institucionalizuar është qeveria. Dialogu është refuzuar sepse publiku dhe shtresa të caktuara sociale kanë provojën empirike. Ata kuptojnë që qeveria nuk do dhe nuk di të dialogojë me studentët. Pra studentët kanë refuzuar një formë të dialogut dhe jo dialogun në përgjithësi. Në fakt ata po dialogojnë dhe kanë shtruar disa kërkesa.

E para këto 8 kërkesa nuk janë plotësuar. Qeveria ka propuzuaer një zgjidhjet që tek studentët nuk konsiderohet si zgjidhje. As për mua nuk është zgjidhje sepse problemet në arsimin e lartë publik janë shumë më të thella. Që kur ka dalë projektligji për arsimin e lartë një pjesë e madhe e trupës akademika ka qenë kundër këtij projektligji”./abcnews.al

juridiku-1280x721.jpg
ent ela16:28 | 22/01/2019

Ndërkohë që ne disa fakultete ka nisur mësimi tek Fakulteti i Drejtësisë situata ndodhet pa zgjidhje. Studentët të ndarë në grupe pro dhe kundër bojkotit të leksioneve dhe seminareve nuk lëvizin në qëndrimet e tyre. I pafuqishëm për ta zgjidhur këtë situatë duket dhe dekani i Drejtesisë Artan Hoxha ndërkohë që studentët pro mësimit kanë kërkuar ndërhyrjen e Rektorit të Universitetit të Tiranës.

Dyert e Fakultetit të Drejtësisë në Tiranë vijojnë të jenë të mbyllura ndërsa një grup studentësh qëndrojnë të ngujuar në mjediset universitare. Në oborr të tjerë studentë presin  të rifillojë mësimin.Situata sipas studentëve nuk po merr zgjidhje as pas takimeve me dekaninArtan Hoxha.

“Dekani tekon ne këtej edhe ata andej. Neve na kërkon që të gjithë studentët të jemi këtu prezentë, ndërkohë që nga ana tjetër dalin vetëm 4 përfaqësues ata që takon gjithmonë. Dhe ajo që kërkojmë na kthehet gjithmonë mbrapsht. Ne nuk po i mbyllim dot lëndët në një sezon normal, jo në një sezon si ky”, -tha një studente.

Dekani i Fakultetit të Drejtësisë i tha “ABC neës” se i ka kërkuar studentëve të lirojnë mjediset, por pa rezultat.  Sipas Dekanit Hoxha  në ngujim ndodhen dhe studentë që nuk i përkasin këtij fakulteti.

“Ju kemi propozuar që të marrin ambiente nga fakulteti ku të sensibilizojnë opinionin por jo të bllokojnë të tërë strukturën e fakultetit. Ata thonë se do konsultohemi sepse nuk jemi të vetëm. Unë përsëri gjej rastin t’u bëj thirrje atyre që të lënë ambientet dhe të akomodohen në një mënyrë të tillë që edhe protesta të vazhdojë edhe sensibilizimi të jetë për kërkesat e studentëve. Ne po diskutojmë që të 3-4 javë semestrin e parë me qëllim që të bëhet i mundur realizimi i programit”.

Përballë kësaj situate studentët të cilët kërkojnë rifillimin e mësimit kanë kërkuar ndërhyrjen e Rektoratit të Universitetit të Tiranës, ministres së Arsimit dhe zëvendëskryeministrit si zbatues i Paktit për Universitetin. Këtë shkresë e kanë dorëzuar në të tre institucionet.Ndërkohë studentët vijojnë bojkotin e mësimit dhe në Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë në Tiranë.

“Mbledhje kemi bërë  gati çdo ditë dhe këmi vendosur që bojkoti të vijojë”, tha një studente. Ndërsa ne fakultetin e Ekonomise dhe Universitetin Politeknik studentet na tregojne se kane nisur mesimin./abcnews.al

sl-01.png
ent ela18:43 | 17/01/2019

Studentët e Fakultetit Ekonomik në Korçë kanë vendosur të ngujohen deri në plotësimin e kërkesave të tyre. Vendimi në unanimitet erdhi pas mbledhjes së senatorëve.

Ata u bëjnë thirrje të gjithë fakulteteve të tjera për t’u bashkuar dhe për të nisur ngujimin. Studentët kërkojnë rrëzimin e ligjit për arsimin e lartë. Nga sot të rinjtë do të vazhdojnë ngujimin pa afat deri në plotësimin e kërkesave të tyre. /abcnews.al

nora-malaj-1280x721.jpg
G. P.21:33 | 15/01/2019

Deputetja e Lëvizjes Socialiste për Integrim Nora Malaj ka komentuar protestën e studentëve, madje duke treguar edhe një “përplasje” që ka pasur me studentët e saj. Duke dhënë mësim në një universitet, studentët i kishin thënë Malajt që atë dhe të gjithë deputetët e Kuvendit donin t’i fusnin në burg.

E zënë ndoshta ngushtë nga ky reagim i studentëve të saj, Nora u ishte përgjigjur se nëse do e fusnin në burg, ajo do t’u mësonte shkrim dhe këndim grave të burgosura.

 “Të them një gjë… kur kam hyrë ditën e parë në leksion në një nga universitetet nuk e them emrin më thanë: “E dashur zyshë Nora ne duam që të gjithë mundësisht të 140 deputetët që jeni t’iu fusim në burg”. Ishte dita e parë dhe u thashë; edhe mua? Po edhe ty më thanë. Po mirë u thashë unë do t’iu premtoj një gjë që po më futët edhe mua në burg meqënëse paskam bërë edhe unë ca gabime siç thoni ju ose siç e keni në përceptim atëherë një gjë iu premtoj iu thashë, që po shkova te burgu i grave ato gratë dhe ka shumë gra aty që nuk dinë shkrim dhe këndim di t’i mësoj u thashë të bëjnë shkrim dhe këndim. Nuk e di ju u thashë do humbisni apo do fitoni nëse do më fusni”.

Më tej ajo është shprehur se e dinte që situata do të vinte në këtë pikë që pas miratimit të Ligjit për Arsimin e Lartë.

“Unë e dija që kjo situatë do të përvalonte në këtë gjendje. Mua mu hoq e drejta të merresha me arsimin e lartë dhe u mora me arsimin parauniversitar. Gjithsesi kjo nuk më bënte të papërgjegjshme që unë të thoja mendomin tim. U vendos pastaj që të kalohej ligji me një konsensus por me kusht që do të bëheshin disa nga aktet nënligjore që LSI i shprehu me forcë. Por edhe kjo nuk u realizua. Në vitin 2016 bëmë një raport, ne si ministri, unë sëbashku me zonjën Nikolla, me Shoqërinë Cilive ka qenë zoti Zef Preçi që e organizonte këtë gjë dhe nxorrëm të gjithë problematikat. Dhe atje u vunë pikat një për një për situatën”.

Ndër të tjera deputetja e LSI-së u shpreh se të gjitha palët janë pjesë e problemit, i cili ngriti në revoltë studentët.

“Dhe unë sot shikoj që studentët që nuk duan askënd dhe opozitë në përgjithësi, kanë menduar që nëse do ishin vetëm do ishin triumfues. Por mekanizmat ligjor janë më kokëfortë se çdolloj proteste. Ligji u votua dhe të gjitha palët kanë qenë pjesë e problemit. Sistemi i menaxhimit nga qeveria është pjesë e problemit. Mosparja e problemit nga qeveria është pjesë e problemit. Nuk ka pasur specialistë të mirë në sistemin e arsimit për ta kuptuar këtë gjë. I gjithë problemi i studnetëve ka qenë instiktiv për të mbrojtur një gjë që ata e shikojnë deri tek nevoja e tyre. Ndaj unë i mirëkuptoj dhe më vjen keq kush abuzon në emër të tyre”./abcnews.al

studentete-1280x709.jpg
ent ela16:55 | 15/01/2019

Dita e gjashtë e protestës në mjediset universitare i gjen studentët të ndarë në qëndrime. Një pjesë vijojnë bojkotin, të tjerë kërkojnë nisjen e mësimit ndërkohë që ka edhe nga ata që kanë nisur të plotësojnë dokumentet për të përfituar nga ulja e tarifave të studimit.

Përveç kundër qeverisë studentët tashmë kanë dalë dhe kundër njëri-tjetrit. Në Fakultetin e Drejtësisë në Tiranë një grup studentësh vazhdojnë të qëndrojnë të ngujuar në mjediset universitare ndërsa një grup tjetër ka nisur të mbledhë firma për të filluar mësimin. Ndërkohë hyrjet për në auditore vijojnë të mbahen të mbyllura me karrige.

“Unë kam qenë aty që ditën e parë dhe jam dhunuar. Nuk ka shanse të vijë njeri këtu dhë të bëjë peticion dhe të na kthejnë kundër. Nuk ka shanse të na plotësohen kërkesat as nga FRESHI dhe as nga ndonjë tjetër”, tha një studente.

 “Ashtu si ata të tjerër që protestojnë për bojkot, ne jemi pro vijimit të mësimi. Ne jemi studentë rrethesh, vijmë dhe paguajmë qira në Tiranë. Ne na kushton shumë jetesa këtu. Dhe nëse unë humbas vitin?! Unë jam viti i tretë, nësë unë nuk diplomohem këtë vit?! Këtu unë jam si studente dhe unë nuk jam as anëtare e asnjë partie. Unë nuk paguhem për këtë gjë, ashtu sikundër paguhen shumë nga ata që janë brenda”, tha një studente.

“Unë jam në bojkot dhe jam në protestë. Nëse jetojmë në sistemin demokratik atëherë fiton shumica. Nëse jëtojmë në një regjim komunist atëherë lë ta bëjmë ashtu sikundër ka qenë”, tha një student.

Në Universitetin e Mjeksisë duket se ngujimi zgjati pak.  Karriget në korridor që një ditë më parë përdoreshin nga studentët i gjetëm bosh. Studentët na tregojnë se pjesa më e madhe e tyre i janë rikthyer mësimit.

“Po bëmë mësim. Jemi të detyruar të shkonim në mësim sepse marrim mungesa”, tha një studente.

Ndërsa në Fakultetin e Ekonomisë një pjesë e studentëve kanë vijuar bojkotin ndërsa te tjerë kanë nisur plotësimin e dokumenteva për të përfituar nga vendimi për përgjysmim të tarifave të studimit.

“Po bëjmë aplikimin për dorëzimin e dokumenteve. Unë personalisht përfitoj bursë ekselence”, tha një studente.

Ndërsa studentët e Histori –Filologjisë paralelisht me plotësimin e dokumentave për përgjysmim të tarifave shprehen kundër nisjes së mësimit ndërsa vijojnë të qëndrojnë në mjediset universitare./abcnews.al

FILOLOGJIKU-EKONOMIKU-PEDAGOGET-1280x720.jpg
ent ela16:20 | 14/01/2019

Dekanati i Fakultetit të Histori-Filologjisë dhe Departamenti i Marketingut dhe Turizmit në Fakultetin e Ekonomisë mbështesin kërkesat e studentëve, dënojnë ndërhyrjen e policisë në mjediset universitare dhe dhunën e ushtruar ndaj të rinjve.

Përmes një deklarate për shtyp dekanati i Historisë dhe Filologjisë kërkon ndalimin e fushatës denigruese dhe të përbaltjes masive të trupës Akademike Universitare nga aktorë politikë dhe qeveritarë. Propozon ngritjen e një strukture me pjesëmarrjen e të gjithë aktorëve për trajtimin e kërkesave të studentëve dhe kërkon rishikim të ligjit për arsimin e lartë.

Ndërkohë që Departamenti i Marketingut dhe Turizmit në Fakultetin e Ekonomisë mbështet arsimin cilësor dhe shprehet për gjetjen e një platforme të përshtatshme për realizimin e tij. /abcnews.al

BESA-SINKRON-ABCM3T1.mpg_snapshot_00.04-1280x720.jpg
ent ela15:45 | 14/01/2019

54 punonjës të Ministrisë së Arsimit janë shpërndarë nëpër fakultete për të sqaruar studentët rreth vendimeve të marra nga qeveria në muajin dhjetor.  Zëvendësministrja e Arsimit Besa Shahini në një deklaratë për mediat, i bëri thirrje studentëve që për çdo paqartësi t’i drejtohen sekretarive mësimore.

“Për çdo paqartësi në sekretariatet e universiteteve keni punonjësit e Ministrisë, drejtohuni te ata dhe ata do t’ju japin përgjigje dhe do t’ju qartësojnë. Aplikimi i VKM që kanë efekt financiar dhe që ju prekin te tarfiat dhe bursat zbatohet nga universiteti. Qeveria ndan fondin ku trajtohen të gjithë kategoritë e studentëve, por aplikimi, detajimi i listave të studentëve, identifikimi i studentëve dhe kalkulimi i notës mesatre bëhet nga universitetet”. /abcnews.al

ahmettaj.jpg
G. P.12:22 | 14/01/2019

Teksa studentët kanë përshkallëzuar protestat e tyre duke u ngujuar nëpër fakultete, ministry në detyrë Arben Ahmetaj ka sqaruar procedurat për tarifat dhe bursat. Arben Ahmetaj deklaroi se Këshillat Bashkiakë zyrtarisht nuk kanë më punë me bursat e studentëve.

Protesta dhe ngujimi i studentëve në fakultete ka bërë që ministri në detyrë Arben Ahmetaj të dale një deklaratë për të sqaruar procedurën mbi vendimin e qeverisë për përgjysmimin e tarifave. Gjithashtu Arben Ahmetaj tha se për studentët që kanë paguar tarifën e plotë do t’u kthehet gjysma e pagesës në llogarinë e tyre bankare.

Arben Ahmetaj: Studentët me notë mesatare nga 5 deri në 9 përfitojnë përgjysmim të 50% nga tarifa së shkollimit. Përfitojnë rreth 70 mijë studentë të cilëve iu bëhet mesatarisht tarifa, 9700 lekë në vit. Për studentët që kanë paguar tarifën e plotë vjetore të shkollimit, Bordet e Administrimit marrin vendim për rikthimin e shumës së paguar në llogari bankare.

Për kërkesat e studentëve për reduktimin e tarifës për ciklin master Ahmetaj dha këtë sqarim

Arben Ahmetaj: Është realizuar reduktimi në 50% i tarifës së studimit të ciklit master për studentë me notë mesatare nga 9-10 përfitojnë 3311 studentë.

Teksa bursat deri më tani administroheshin nga Këshillat Bashkiakë, Ahmetaj tha se kjo gjë nuk do jetë më në dorën e tyre, por nuk harroi edhe një apel drejtuar Bordeve të Universiteteve.

Arben Ahmetaj: Këshillat Bashkiakë nuk kanë më punë me bursat e studentëve. Janë zyrtarisht jashtë kësaj procedure. Gjej rastin t’iu kërkoj Bordeve të Universitetetve të kalojnë sa më poarë, të punojnë 24 orë për të kaluar të dhënat për studentët në mënyrë që të mos krijohen vonesa në plotësimin e kërkesës së studentëve dhe në akordim të bursave.

SINKRON-LLESHAJ_ABC-M1-T1.mpg_snapshot_00.04-1280x720.jpg
ent ela15:06 | 13/01/2019

Prezencën e uniformave blu në ambientet e fakulteteve, ministri Leshaj e konsideron si një qendrim për sigurinë e vendit. Aktualisht, në vlerësimin e Lleshajt, s’flasim për studentët, por një grup të vogël që po bllokojnë universitetin.

“Nuk pengon policia askënd të protestojë. Studentët kanë protestuar lirisht në të gjitha rrugët e vendit. E kanë ndërprerë protestën studentët. Tani flasim për një grup të caktuar të cilët kanë vendosur një formë tjetër për të shprehur pakënaqësinë e tyre. Policia e shtetit nuk merret me këtë çështje”. /abcnews.al

NGUJIMI-I-STUDENTEVE.mpg_snapshot_00.06-1280x720.jpg
ent ela14:32 | 13/01/2019

Për të katërtën ditën radhazi studentët e Fakultetit të Drejtësise dhe atij Ekonomik në Tiranë vijojnë ngujimin në mjediset universitare. Ata nuk i shohin të realizuara kërkesat e tyre nga qeveria. Ndërkohë që studentët e Drejtësisë paralajmërojnë se do të vijojnë të qëndrojnë të ngujuar pa afat, studentët e Ekonomikut ende nuk kanë dalë me një vendim për vijimin e protestës së tyre.

Dritarja vijon t’i shërbejë si derë studentëve të Fakultetit të Drejtësisë të cilët hyrjen kryesore e mbajnë të bllokuar me karrige që nga e enjtja kur vendosën të ngujohen në mjediset universitare. Brenda fakultetit qëndrojnë rreth 100 persona, të cilët alternohen me njëri-tjetrin me turne. Ne nuk u lejuam të futemi në mjediset ku po qëndrojnë të rinjtë, por vetë ata na tregojnë.

“Kemi qenë të lirë të dalim, të marrim ushqim, nuk lejojmë askënd tjetër veç studentëve. Kështu është parë e arsyeshme, media të mos futet. Disa studentë nuk duan të tregojnë fytytrën se kanë marrë kërcënime të ndryshme”.

Studentët në Fakultetin e Drejtësisë kanë vendosur që ngujimin ta vijojnë pa afat pasi kërkesat e tyre nuk i gjejnë të realizuara.

“Ai duhet të bëjë ndryshime ligjore, jo VKM, e ndryshon prapë ai mendjen.  Kemi vendosur që ngujimi do vazhdojë në një afat të papërcaktuar. Do vijnë dhe persona të tjerë nga rrethet se kemi marrë garanci që mungesat nuk do vihen”.

Ndërkohë studentët kishin dhe një përgjigje për deklaratat e Kryeministrit rreth ngujimit të tyre.

“Jam shumë i lumtur që jam 20 vjec dhe nuk kam teser partie në xhep, pastaj s epër këtë votojnë njerëzit është çështje e tyre. Ne kemi bërë thirrje që pavarësisht bindjeve të tyre apo të shkuarës të bashkohen si studentë ”.

Ngujimi po vijon edhe në Fakultetin Ekonomik, por këtu situata sipas studentëve nuk ngjason me atë që na treguan të rinjtë e Drejtësisë.

“Ka policë rreth e qark fakultetit. Rojet janë dyfishuar. Tani duhej bërë ndërrimi i turneve. Duket qartë që nuk lejohet askush të futet, duan medoemeso ta sfumojnë këtë protestë. Nëse vullneti ëhstë pro mësimit do vazhdojmë, nëse janë pro bojkotit, ne do bëjmë atë që shumica vendos.  Ne nuk jemi grup huliganësh që ndalojnë të tjetër të të bëjnë mësim, të plotësohen 8 kërkesat të ndërhyhet dhe te masteri”.

Studentët e Fakultetit Ekonomik nuk kanë vendosur ende se si do ta vijojnë protestën e tyre, ndërkohë që të tjerë studentë vijojnë t’i mbështesin jashtë mjediseve universitare. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono