Skënder Gjinushi

akademia-e-shkencave.jpg
G. P.16:00 | 19/07/2019

Akademia e Shkencave i kërkon institucionalisht Presidentit Ilir Meta  që të rishikojë dekretin për Skënder Gjinushin. Nënkryetari i Akademisë së Shkencave, Vaso Tole, në përfundim të mbledhjes së jashtëzakonshme të asamblesë deklaroi se në kohën kur Gjinushi u zgjodh kryetar nuk ka qenë në papajtueshmëri ligjore. 

Akademia e Shkencave të Shqipërisë pas mbledhjes së jashtëzakonshme të asamblesë, e cila zgjati 2 orë  ka marrë vendimin  që t’i drejtohet institucionalisht Presidentit Ilir Meta që të rishqyrtojë edhe një herë dekretin që refuzon akademikun Skënder Gjinushi si kryetar i Akademisë së Shkencave i zgjedhur më 24 Maj me 36 votat e akademikëve nga 44. Edhe në këtë mbledhje, ky vendim është kundërshtuar nga Akademiku Artan Fuga.

Nënkryetari i Akademisë së Shkencave, Vasil Tole, tha se kohën kur Gjinushi u zgjidh kryetar nuk ka qenë në papajtueshmëri ligjore, ai e argumenton me rishqyrtim të dosjes dhe dokumentacionit te paraqitur nga Gjinushi. Ndërkohë që edhe në rast se presidenti Meta e rrezon kërkesën e Akademisë, Tole thotë se vendimin përfundimtar e merr asambleja.

Asambleja e Akademisë vlerësoi edhe vendimin e Kuvendit të Shqipërisë, i cili miratoi ligjit të ri të Akademisë së Shkencave me  82 vota pro, 25 kundër dhe 0 abstenim./ABC News Albania 24/7

alfred-cako.jpg
G. P.21:46 | 25/06/2019

Alfred Cako është një personazh i njohur i jetës publike shqiptare. Ai është botues, publicist, bashkëthemelues i “Ballit Kombëtar” dhe ish-student i Dhjetorit. Si i tillë ai kujtoi një bisedë që bashkë me studentët e tjerë bënë me Skënder Gjinushin, asokohe ministër i Arsimit.

Cako rrëfeu se teksa studentët kërkonin gjëra themelore për jetesën si drita, ujë, mensa dhe kushte, Gjinushi iu është drejtuar duke u thënë se kujtonte se kishin dalë për pluralizmin.

Ka qenë pikërisht ky moment, që e ka bërë të kuptojë Cakon se çfarë kërkonte Lëvizja e Dhjetorit.

“Do t’ju them një fakt interesant që shumë njerëzve të krahut tim, kur kam qenë unë në krahun e djathtë mund të mos u pëlqejë, por e vërteta është e vërtetë. Natën e 8 Dhjetorit aty na ka ardhur në fillim, Pirro Kondi dhe pas tij Skënder Gjinushi. Ne i thamë sepse kishim një farë simpatie për Skënderin, si i ri që ishte, ndryshonte nga këta bllokmenët e vjetër me gushë të varur. Dukej më liberal, kishte studiuar në Francë dhe kishim një farë simpatie sepse jete dhe mësim, e quanim më shumë pedagog sesa njeri të kastës. Ai tha një shprehje kur ne i thamë, s’mund të kujtohet në këto kushte, s’kemi drita, s’kemi mensa, s’kemi kushte. “Akoma për drita për ujë keni dalë”, tha ai. “Unë kujtova se kishit dalë për të kërkuar pluralizmin”, tha. Ne në atë kohë hapëm sytë dhe thamë ça po thotë ky. Ky të paktën na futi si në hulli për herë të parë. Të paktën flas për veten time”, u shpreh Cako.

Cako deklaroi se Lëvizja e Dhjetorit ishte e drejtuar pasi nëse nuk ndërrohej sistemi për disa muaj shoqëria do të përfundonte në përplasje civile.

“E pilotuar ishte. Në qoftë se edhe për disa muaj sistemi nuk ndërrohej dhe merrej për dore shoqëria shqiptare nga perëndimi në Shqipëri do kishte ndodhur katastrofë se gjithçka ishte bllokuar dhe vendi po shkonte drejt një përplasje të madhe civile. Ramiz Alia e dëshironte me ngulm ndryshimin. Ishte ai që e lejoi, hapi portat dhe kërkoi ta kontrollonte dhe e kontrolloi procesin, krijimin e partive, për të mos lejuar përplasjen civile dhe për të mos lejuar që politikanët e ardhshëm që ai po i promovonte të lejonin që kapitali i huaj ose imperializmi financiar i huaj të hynte në Shqipëri dhe të kontrollonte vendin tonë”, tha Cako.  /abcnews.al

GJINUSHIII-1280x712.jpg
Sej rie17:45 | 24/05/2019

Vota e 35 akademikëve ka vendosur në krye të Akademisë së Shkencave Skënder Gjinushin, i vetmi që kishte shpallur kandidaturën. Gjashtë akademikë të tjerë kanë votuar kundër tij, ndërsa nuk ka marrë pjesë në zgjedhje Artan Fuga, i cili ka deklaruar se po shkelet rregullorja e Akademisë.

Skënder Gjinushi, u shpall  zyrtarisht kreu i Akademisë së Shkencave të  Shqipërisë. Ai nuk kishte përballë askënd në garë, por mori 35 vota pro 6 kundër . Për herë të parë pas ndryshimeve ligjore të 2008 votoi edhe shkrimtari i njohur Ismail Kadare  për mes postës elektronike. Ndërsa akademiku Atan Fuga nuk ishte i pranishëm, pasi sipas tij këto zgjedhje janë në kundërshtim të plotë me rregulloren që parashikon Akademia. Zgjedhjet u mbajtën me ligjin që është në fuqi, pasi projektligji është duke u shqyrtuar në komision.

Menjëherë pas procesit  kreu i ri i Akademisë  dhe udhëheqësi i reformës Skënder Gjinushi e cilësoi një ditë të rëndësishme për të vazhduar procesin reformues  të këtij institucioni

Lidhur me procesin zgjedhor të kundërshtuar 2 vite më parë nga Kryeministri Rama, ai tha se zgjedhjet e 24 Majit janë demokratike dhe aso kohe nuk janë kundërshtuar se nuk kishte garë në postet drejtuese ashtu si në këto zgjedhje.

Edhe kandidatet për pozicionin të tjera ishin të vetëm në garë  dhe u shpallen fitues me nga 35 vota secili . Nënkryetar i Akademisë Vaso Tole. Salvator Bushati në pozicionin e sekretarit shkencor të ASH-së,  dhe akademiku për pozicionin e kryetarit të seksionit të Shkencave të Natyrës, u konfirmua  Neki Frashëri./ABC News Albania 24/7

1547103616_skendergjinushi.jpg
ent ela12:08 | 24/05/2019

Skënder Gjinushi është shpallur kryetar i Akademisë së Shkencave pas zgjedhjeve që u kryen paraditen e së premtes. Gjinushi mori 35 vota pro dhe 6 kundër.

Ish-kryetari i Partisë Socialdemokrate, Skënder Gjinushi ishte kandidati i vetëm për kryetar në zgjedhjet pë Akademinë e Shkencave. Ai është gjithashtu drejtues i grupit të punës për reformimin e Akademisë. Projektligji i dalë prej tij është në proces diskutimi në komisionin parlamentar të edukimit dhe mjeteve të informimit publik.

Për herë të parë pas ndryshimeve ligjore të 2008-s votoi edhe shkrimtari i njohur Ismail Kadare, përmes postës elektronike. Ndërsa akademiku Artan Fuga nuk ishte i pranishëm, pasi sipas tij këto zgjedhje janë në kundërshtim të plotë me rregulloren që parashikon akademia.

Kreu i ri i Akademisë së Shkencav, në platformën e tij i ka mëshuar reformimit të institucionit në të gjitha drejtimet, veçanërisht në fushën e kërkimit shkencor. Dy ditë më parë, Fatjona Dhimitri, kryetare e këtij komisioni, i bëri thirrje të tërhiqet nga gara pasi sipas saj, zgjedhjet në Akademinë e Shkencave janë të jashtëligjshme.

Gjithashtu Dhimitri, u bëri thirrje akademikëve që t’i bojkotojnë ato. Zgjedhjet në Akademinë e Shkencave vijnë dy vjet pas vendimit të kryeministrit Edi Rama për ta reformuar këtë institucion. Të drejtë vote për të zgjedhur strukturat drejtues të saj patën 44 akademikë./abcnews.al

 

aa-1280x720.jpg
G. P.16:10 | 22/05/2019

Dy ditë nga zgjedhjet në Akademinë e Shkencave, kryetarja e komisionit parlamentar të medias dhe mjeteve të informimit publik i bën thirrje kandidatit të vetëm për kryetar, Skënder Gjinushit të tërhiqet nga gara. Sipas Fatjona Dhimitrit, zgjedhjet janë të jashtëligjshme dhe akademikët duhet ‘ti bojkotojnë.

Në prag të zgjedhjeve për kryesinë e Akademisë së Shkencave, kryetarja e komisionit parlamentar të edukimit dhe mjeteve të informimit publik i bën thirrje akademikëve t’i bojkotojnë ato.

“Ju bëj thirrje të gjithë akademikëve për të mos hyrë në aventurën e zgjedhjeve të 24 Majit sa kohë ligjërisht duhet të presin përpilimin dhe hyrjen në fuqi të kuadrit të ri ligjor, të mospërfshihen në procese të parregullta ligjore, të cilat kompromentojnë të ardhmen e Akademisë, pengojnë marrëdhënien e bashkëpunimit me Kuvendin, e vendosin ligjvënësin përpara faktit të kryer, duke i hequr kështu kompetencat e sovranit”, tha Fatjona Dhimitri.

Më 24 Maj, Akademia e Shkencave shkon në zgjedhje me një kandidat të vetëm për kryetar. Ish-kryetarin e Partisë Socialdemokrate, Skënder Gjinushi, gjithashtu drejtues i grupit të punës për reformimin e Akademisë. Projektligji i dalë prej tij është në proces diskutimi në komisionin parlamentar të edukimit dhe mjeteve të informimit publik. Kryetarja e këtij komisioni i bën thirrje të tërhiqet.

“Mendimi shkencor nuk mund të jetë pjesë e skemës politike. Edhe kandidati për kryetar i akademisë së shkencave është pikërisht një ish-kryetar partie në koalicionin qeveritar, i cili ka dhënë dorëheqjen katër ditë më parë. Është një ish-kryetar i Kuvendit të Republikës së Shqipërisë dhe më parë akoma, ish-ministër në periudhën e komunizmit dhe diktaturës. Edhe shkencën, ne politikanët e partive politike do ta drejtomë zoti Skënder Gjinushi? Zoti Gjinushi, tëhiquni nga zgjedhjet në Akademië e Shkencave! Mos censuroni kornizën e mendimit shkencor në Shqipëri”, tha ajo.

Sipas Dhimitrit, zgjedhjet në Akademinë e Shkencave nuk duhet të mbahen pasi janë të jashtëligjshme.

“Zgjedhjet e pretenduara janë të pagjetura me boshllëqe në legjitimitetin e tyre ligjor, të nxituara, vënë komisionin dhe Kuvendin përpara faktit të kryer, të padobishme për reformimin e Akademisë së Shkencave, paradoksale pasi zgjedhin drejtues me ligjin që vetë Akademia do të ndryshohet. Jo serioze dhe të paprecedenta në historinë e kësaj Akademie qysh prej krijimit të saj”, tha Dhimitri.

Zgjedhjet në Akademinë e Shkencave vijnë dy vjet pas vendimit të kryeministrit Edi Rama për ta reformuar këtë institucion. Të drejte vote për të zgjedhur strukturat drejtues të saj kanë 44 akademikë./ABC News Albania 24/7

TAULANT-BALLA-1280x731.jpg
G. P.13:27 | 30/04/2019

Partia Socialiste ka firmosur marrëveshjen me 23 parti aleate për të shkuar në zgjedhjet e 30 Qershorit së bashku nën një sigël të vetme, “Aleanca për Shqipërinë Evropiane”. Sa i përket propozimit të opozitës së bashkuar për t’u ulur në një tryezë, kryetari i grupit parlamentar socialist ka përsëritur se nuk do të pranojnë dialog me kushte.

Janë rikthyer pas në kohë socialistët për të garuar se bashku me aleatët nën të njëjtën sigël Aleanca për Shqipërinë Evropiane. 23 partitë dolën nga selia e Partisë Socialistë këtë të martë me një marrëveshje në duar.

Tashmë që aleatët dihen, socialistëve u ka mbetur të mësojnë se kë do të kenë kundërshtarë në zgjedhjet e 30 Qershorit për të cilat këmbëngulin se do të zhvillohen.

Në listat e partive të regjistruara në Komisioni Qendror të Zgjedhjeve opozitarët që do ti vihen përballë Partisë Socialiste janë Bindja Demokratike e Astrit Patozit, Partia Zgjidhja e Koço Kokëdhimës, Bashkimi Liberal Demokrat e drejtuar nga Arian Starova, Partia për Liri, Demokraci dhe Etikë e Arian Galdinit, Bashkimi Demokrat Shqiptar me kryetar Ylber Valteri, Partia Ora e Shqipërisë e drejtuar nga Zef Shtjefni, si dhe Partia Kombëtare Konservatore e drejtuar nga Kujtim Gjuzi. Asnjë prej këtyre emrave duket se nuk është fiksuar në memorien e socialistëve.

Ndërkohë fushata e partisë më të madhe në vend është përqendruar në mesazhet për forcat politike që nuk janë regjistruar në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve.

Nuk flet me të njëjtën siguri Taulant Balla për propozimin e aleatëve të Partisë Demokratike për tu ulur në një tryezë të thirrur nga presidenti I republikës.

Socialistët kanë hedhur hapin e radhës drejt zgjedhjeve të 30 Qershorit me firmosjen e koalicionit të ri me 23 partitë i cili do të regjistrohet në dy Maj në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve./ABC News Albania 24/7

WEB-PROVOKACIJA-10.07.2018-1280x720.jpg
ent ela10:30 | 11/07/2018

Të ftuar në emisionin e radhës në “Provokacija” nga Mustafa Nano ishin:

1. Skënder Gjinushi, politikan dhe akademik. Rikthim në identitet e ka konsideruar Gjinushi rikthimin e tij  në profesionin e akademikut. Në cilësinë e kryetarit të komisionit ai ka folur për reformimin e Akademisë së Shkencave. Sipas tij në vend të reformimit tendenca ka qenë për elemimin të Akademisë. Akademia është pasoja, jo shkaktare e rënies së cilësisë, sa i përket dhënies së titujve doktoraturat dhe profesorë.

 2. Jon Tarifa, kantautor. Ka folur për muzikën e tij dhe muzikën e rrugës që sipas tij ka shumë talente.

3. Alfred Peza, Gazetar. Ai ka folur për revolucionin në gazetarinë shqiptare në këto 25 vjet nga jeta reale në atë virtuale që është sot, si edhe për fenomenin “fake news”. /abcnews.al

vlcsnap-error176-1280x720.jpg
ent ela18:53 | 21/02/2018

Kryetari i grupit të punës për hartimin e projektligjit të ri të Akademisë së Shkencave, Akademiku Skënder Gjinushi  thotë se Akadenia e Shkencave do të këtë rol këshillimore dhe në raste nevojash të qeverisë mund të ngrihen grupe këerkimore pranë saj. Ndërkohë që në projektligjin e ri është propozuar që të forcohen rregullat e anëtarësimit dhe të ulet numri i akademikëve.

Akademia e Shkencave do të ketë rol këshillimor dhe në raste të veçanta mund të ketë edhe funksion kërkimor, sipas nevojave të vendit, kështu është parashikuar në projektligjit të ri të Akademisë së Shkencave, sipas akademikut dhe kryetarit të grupit të punës, Skënder Gjinushi.

Skënder Gjinushi: “Akademia do të vazhdojë të funksionojë pa institute, por nëse qeveria ka vullnetin, lindin interesa del vlerësimi që është nevoja të lindi qendër kërkimore dhe afatgjatë pranë saj, mund ta ngrejë derisa ti je një organ këshillimor ndaj të cilit ti pret që të ndihmosh për vizionin për të ardhmen, për shkencë. Akademia duhet të jetë sa më komunikative me institucionet e tjera”.

Rregullat për anëtarësim do të jenë më të forta dhe numri I anëtarëve nga 45 propozohet të ulet, sipas Gjinushit.

Ndërkohë që mandati i kryetarit të Akademisë së Shkencave i shumë diskutuar është parashikuar të jetë i njëjtë si për universitetet. Një akademik mund të kandidojë vetëm për dy mandate.

Skënder Gjinushi: “Deri në dy mandate mund të konsumosh”.

Projektligji është konsultuar me grupet e interesit. Fillimisht me anëtarët e Akademisë së Shkencave. Më pas me kërkuesit shkencorë të universiteteve dhe së fundmi me anëtarët e akademisë së të rinjve. /abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono