shkarkim

180816-trump-lashes-out-opioids-feature.jpg
G. P.12:00 | 07/09/2018

Senatorja demokrate kërkon shkarkimin e presidentit amerikan Donald Tramp, pas publikimit të letrës në Nju Jork Tajms nga një zyrtar i lartë anonim në Shtëpinë e Bardhë. Senatori republikan Rand Paul kërkon përdorimin e testit të së vërtetës për të gjetur autorin.

Pas artikullit të zyrtarit të lartë anonim të administratës Tramp, të pulikuar nga Nju Jork Tajms, senatorja e Masaçusets, e Partisë Demokratike, Elizabet Uoren u shpreh për CNN se nëse zyrtarë të lartë të administratës amerikane thonë se presidenti nuk është në gjendje të jetë i tillë, atëherë ata duhet të përdorin amendamentin e 25 të kushtetutës amerikane që lejon shkarkimin e kreut të Shtëpisë së Bardhë në rast se ai nuk është në gjendje të qeverisë.

Deri tani Partia Demokratike nuk ishte shprehur publikisht për mundësinë e shkarkimit të presidenti Tramo. Por deklarata e senatores Uoren, e cila konsiderohet si një nga alternativat e demokratëve për zgjedhjet presidenciale të 2020-ës, ka dhënë dritën jeshile për hapjen e debateve në frontin liberal sidomos në prag të zgjedhjeve të mes mandatit.

Ndërkohë bashkëpunëtorët kryesorë dhe ministrat e presidentit Trump kanë mohuar mundësinë e të qënit autorë të letrës anonime të publikuar nga Nju jork Tajms që fliste për një rezistencë të heshtur kundër Tramp në Shtëpinë e Bardhë. Presidenti Tramp e konsideroi letrën si tradhtitë lartë, ndërsa senatori republican Rand Paul propozoi që të përdoret testi i të së vërtetës për të zbukuar se cili nga ata që kanë akses në sekretet e shërbimit të inteligjencës në Shtëpinë e Bardhë, ka shkruar letrën anonime në Nju Jork Tajms./abcnews.al

KRONIKE-KPK-SHKARKON-VETEM-PER-PASURI.mpg_snapshot_00.22-1280x563.jpg
G. P.15:34 | 18/08/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit ka shkarkuar gjyqtarë dhe prokurorë të sistemit të drejtësisë për shkaqe të mos-deklarimit të saktë të pasurisë, duke dështuar të gjejë raste të dënueshme me masa disiplinore për shkak të cënimit të figurës apo mungesës së profesionalizmit të gjyqtarëve dhe prokurorëve që kanë kaluar sitën e Vettingut.

21 shkarkime nga detyra ka vulosur çekiçi i shkallës së parë të Vettingut, të gjithë për probleme të deklarimit të pasurisë. Pjesë e listës prioritare për rivlerësim me 57 subjekte ishin gjyqtarët e gjykatave edhe prokurorive më të rëndësishme në vend, si dhe kandidatë për organet e reja të drejtësisë, në pritje kto të përfundimit të këtij procesi, në kapërcim të afateve kushtetuese prej mbi 16 muajsh. 37% e subjekteve të rivlerësuar derimë tani nga Komisioni i Pavarur i Kualifikimit kanë marrë dritën e kuqe, kryesisht si shkak i mospërmbushjes së një prej tre kritereve që ky proces skanimi parashikon, atë të pasurisë.

Sipas nenit 59 të ligjit të Vettingut, në përfundim të procesit, Komisioni mund të vendosi konfirmimin në detyrë, pezullimin për një periudhë 1-vjeçare me detyrim për ndjekjen e një trajnimi të aprovuar nga shkolla e magjistraturës, si dhe shkarkimin nga detyra. Sipas po këtij ligji, konfirmimi në detyrë vjen kur subjekti ka nivel të besueshëm në vlerësimin e pasurisë, nivel të besueshëm në kontrollin e figurës dhe nivel minimal të vlerësimit profesional. Pezullimi nga detyra me detyrimin për ndjekjen e programit të trajnimit, nuk është dhënë ende si masë disiplinore nga KPK në asnjë nga 57 rastet në total të rivleresuara.

Shkarkimi nga detyra, nga ana tjetër, sipas ligjit vjen kur subjekti ka kontakte të papërshtatshme me persona të përfshirë në krimin e organizuar, ka bërë deklarim të pamjaftueshëm për kontrollin e figurës dhe pasurisë, kur rezulton i papërshtatshëm nga vlerësimi i aftësive profesionale, ka deklaruar më shumë se dyfishi i pasurisë së ligjshme, si dhe nëse rezulton se ka cënuar besimin e publikut tek sistemi i drejtësisë. Mes tyre vetëm dy të fundit, problemet me pasurinë dhe cënimi i besimit tek drejtësia kanë penalizuar rastet e rishikuara derimë tani.

Vendimet e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit, zbardhin problemet e pasurisë si arsyen kryesore të identifikuar nga Komisioni për çdo shkarkim të kryer deri sot, duke dështuar në gjetjen e atyre rasteve ku mungesa e profesionalizmit, apo cënimi i figurës së magjistratit janë arsye të shkarkimit të tij nga detyra. A tregon kjo se procesi i vettingut po funksionon bazuar vetëm në një shtylle të saj, apo se gjyqtarët dhe prokurorët e shkarkuar për pasuri të pajustifikuar, e kanë vënë atë duke mos cënuar figurën apo profesionalizmin e tyre?/abcnews.al

kpk123.jpg
G. P.10:18 | 27/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi nga detyra prokurorin e Prokurorisë së Korçës, Elsion Sadikun. Seanca dëgjimore e Sadikut u zhvillua më 24 Korrik. Ai rivlerësohej me përparësi për shkak se kandidonte në Këshillin e Lartë të Prokurorisë.

Problem për prokurorin ishte bashkëshortja e tij, për shkak se ka të deklaruar të ardhura puna si dentiste në vlerën 1 milion lekë, ndërsa nuk rezulton e provuar që të ketë qënë e punësuar.

KPK konstatoi mungesë burimesh të ligjshme për blerjen e pajiseve tek klinika dentare e bashkëshortes me vlerën 7500 euro dhe njëkohësisht deklarim të pasaktë nga subjekti për kontratën e shit-blerjes së apartamentit, duke mos arritur të justifikojë sipas komisionit as burimin e ligjshëm të këtyre të ardhurave./abcnews.al

adriatik-cama.jpg
G. P.10:18 | 12/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi nga detyra prokurorin e Prokurorisë së Tiranës, Adriatik Cama. Vendimi i trupës gjykuese u komunikua sot në mëngjes nga kryesuesja Genta Tafa Bungo.

Një ditë më parë komisioni zhvilloi një seancë dëgjimore me prokurorin e Tiranës, duke përmbyllur hetimin për të, në kuadër të procesit të rivleresimit kalimtar. Dje, trupa relatoi raportin e DSIK, që ngrinte dyshime për përfshirjen e Camës në një aferë korruptive në vitin 2005, kohë kur ai drejtonte Prokurorinë e Lushnjës.

Sipas KPK, bashkë me një prokuror tjetër, Cama ka marrë para nga familjarët e një personi të proceduar për “kontrabandë” për të pushuar hetimet ndaj tij. Në raport thuhej se Cama kishte zëvendësuar prokurorin e çështjes me një tjetër, i cili në 2 Qershor 2005 kishte pushuar çështjen.

Sipas trupës së KPK, Adriatik Cama është person i mundshëm për t’u vënë nën presionin e personave të inkriminuar, sepse ka pasur kontakte të papërshtatshme duke shkëmbyer dhurata apo favore me persona të përshirë në krimin e organizuar. Por ky pretendim u kundërshtua me forcë nga ana e prokurorit Cama.

Edhe kontrolli i pasurisë kishte vërejtur disa probleme në pasuritë e prokurorit. Pas bilanceve financiare, KPK vlerësoi se ka mungesë burimesh të ligjshme për një përqindje të tyre. Sot pas dhënies së vendimit prokurori Cama u shpreh se do të ankimojë këtë vendim.

“Unë kam besim te drejtësia. Drejtësia është e vfërteta në veprim. Drejtësia nuk është një projektvendim i KPK-së. Drejtësia vazhdon në të gjitha shkallët dhe unë do ta ndjek në të gjitha shkallët për të takuar të drejtën time e cila më takon”./abcnews.al

terovaa.jpg
G. P.15:37 | 11/07/2018

Ish-kryetari i Hipotekës së Korçës, Klajdi Terova dhe pse u shkarkua live nga kryeministri Edi Rama është shpërblyer me 10 milionë lekë të vjetra nga Gjykata e Apelit. Kjo gjykatë la në fuqi vendimin e Shkallës së Parë, që e konsideroi largimin e Terovës nga detyra, të pa mbështetur në ligj.

Shkarkimi nga Rama i ish-kreut të Hipotekës u pasua edhe nga dorëheqja e Terovës, i cili paditi Ministrinë e Drejtësisë, duke kërkuar edhe dëmshpërblim. Terova është një prej 5 zyrtarëve të hipotekës, për të cilët KLSH ka bërë kallëzim në Prokurori, për shpërdorim detyre. Ata akuzohen për tjetërsim pronash si dhe një dëm prej 400 milionë lekësh shkaktuar buxhetit të shtetit./abcnews.al

gjytarja.jpg
G. P.10:45 | 11/07/2018

Komisioni i Pavarur i Kualifikimit shkarkoi nga detyra gjyqtarin e Gjykatës Tiranë, Artan Lazaj. Përmes avokatit gjyqtari paralajmëroi ankimimin e këtij vendimi në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit.

Gjyqtari i Gjykatës së Tiranës, Artan Lazaj, rezultoi ngelës në procesin e vettingut. Sipas këtij vendimi, pas hetimit të thelluar të bërë nga ana e Komisionit të Pavarur të Kualifikimit dhe shqyrtimit të pretendimeve të gjyqtarit, Lazaj u vlerësua si i papërshtatshëm për sistemin.

Verdikti u dëgjua nga vetë gjyqtari, i cili nuk pranoi të flasë për mediat. Për avokatin e tij, Sokol Hazizaj, vendimi ishte i papritur, por theksoi se do ta ankimojë në Kolegjin e Posaçëm të Apelimit.

Gjatë seancës dëgjimore, KPK listoi si pasuri të Lazes dy apartamente në Tiranë, një në Vlorë të trashëguar nga i ati dhe një në Bulqizë, të trashëguar nga vjehrri, një truall në Porto Palermo dhe një automjet “Mercedes-Benz”. Sipas komisionit ishin konstatuar parregullsi në sigurimin e ketyre pasurive.

Në nisje të procesit Lazaj kërkoi përjashtimin e trupës gjykuese të çështjes e më tej të anëtares Brunulda Bekteshi për papajtueshmëri, kërkesa që iu refuzuan./abcnews.al

kovesi.jpg
G. P.18:58 | 09/07/2018

Presidenti rumun ka firmosur dekretin që shkarkon nga detyra kryeprokuroren e njësisë antikorrupsion, e njohur për dënimin e figurave të larta të politikës rumune. Në reagimin e saj, Laura Kovesi ka fajësuar pikërisht klasën politike se po pengon drejtësinë për t’i shpëtuar ndjekjeve penale.

Presidenti i Rumanisë ka shkarkuar të hënën kryeprokuroren e strukturës anti-korrupsion, Laura Kodruta Kovesi, në zbatim të një vendimi të mëhershëm të Gjykatës Kushtetuese. Kovesi ka qenë në krye të DNA-së që nga viti 2013 dhe nën drejtimin e saj u rrit ndjeshëm numri i politikanëve të dënuar për korrupsion.

Për aktivitetin e saj, Kovesi ka marrë një sërë lavdërimesh nga Brukseli, që e mban gjyqësorin rumun nën monitorim që prej anëtarësimit të vendit në BE. Duke reaguar ndaj vendimit, zonja Kovesi ka fajësuar politikanët në pushtet për përpjekje për të penguar gjyqësorin, duke zbutur ligjet kundër korrupsionit për t’u mbrojtur nga ndjekjet penale.

“Është normale të vësh re se synimi i politikës është të bllokojë hetimet, të bllokojë drejtësinë. Por korrupsioni mund të mposhtet, ndaj mos e ndalni luftën”, u është drejtuar Kovesi kolegëve të saj dhe qytetarëve.

Në vitet e fundit, prokurorët e DNA-së kanë kryer një sërë hetimesh ndaj korrupsionit në nivele të larta, që janë kurorëzuar me dënime të politikanëve. Mes tyre spikat rasti i ish-kryeministrit Viktor Ponta./abcnews.al

 

IVANOV-SFIDA-SHKAKRKIMI-1280x720.jpg
ent ela14:33 | 20/06/2018

Presidenti i Maqedonisë Ivanov ka sfiduar kryeministrin Zaev duke i kërkuar që të nisë procedurën për shkarkimin e tij. Ndërsa qeveria ka reaguar duke i bërë thirrje për pjekuri politike.

Presidenti i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Gjorge Ivnaov i ka bërë thirrje kryeministrit Zoran Zaev që menjëherë të fillojë procedure për shkarkim, ose siç njihet ndryshe “impiçment”, pasi qëndrimi i tij në lidhje me marrëveshjen për emrin është përfundimtar dhe se nuk do të ndryshojë. Kjo është bërë e ditur në një deklaratë zyrtare të presidencës.

“I bëjë thirrje Zaevit që me dy të tretën e votave, të domosdoshme për ndryshime kushtetuese, menjëherë të nisë procedurën për konstatimin e përgjegjësisë së presidentit të Maqedonisë, gjegjësisht impiçment”, thuhet në kumtesën e administratës së kreut të shtetit. Ky reagim vjen pas deklaratës të së martës të kryeministrit Zaev se do të nisë një procedurë për përgjegjësi, nëse Ivanov nuk e dekreton Marrëveshjen për emrin me Greqinë. “Qëndrimi im në lidhje me marrëveshjen e dëmshme për emrin është përfundimtar dhe mbetet i pandryshueshëm edhe përtej të gjitha kërcënimeve dhe trysnive”, thuhet në njoftimin e lëshuar nga kabineti i Presidentit Gjorge Ivanov.

Ndërkohë, qeveria i është përgjigjur deklaratës së presidentit Ivanov. Zëdhënësi Mile Boshnjakovski gjatë një konferencës për shtyp tha se është koha për të gjitha institucionet politike në Maqedoni, përfshirë edhe presidentin Ivanov të tregojnë përgjegjësi elementare politike për momentin në të cilën gjendet vendi. Boshnjakovski përsëriti se qytetarët gjatë referendumit do të ketë fjalën e fundit dhe se vullneti i tyre është i detyrueshëm për të gjitha partitë politike në vend. /abcnews.al

 

besim-hajdarmataj123445678.jpg
G. P.15:42 | 09/05/2018

Prokurorja e Përgjithshme e Përkohshme, Arta Marku, ka larguar nga detyra kreun e Prokurorisë së Krimeve të Rënda, Besim Hajdarmataj. Në vend të tij është emëruar Donika Prela, e cila prej disa muajsh ka drejtuar Prokurorinë e Durrësit.

Besim Hajdarmataj nuk do të jetë më drejtues i Prokurorisë se Krimeve të Rënda. Prokurorja e Përgjithshme, Arta Marku, ka caktuar në këtë detyrë kryeprokuroren e Durrësit, Donika Prela.

Në njoftimin e Prokurorisë së Përgjithshme thuhet zyrtarisht se, “Emërimi i znj. Donika Prela si kreu i Krimeve të Rënda, do të sjellë ndryshim në drejtim të rezultatit të ndjekjes penale më të shpejtë dhe më të efekshme të çështjeve me përparësi të lartë. Ndjekja penale e krimit dhe korrupsionit, mbetet prioritet më i lartë i kryeprokurores”.

Besim Hajdarmataj, i cili mbetet me detyrën e prokurorit tek Krimet e Rënda, është një nga prokurorët e çështjes në hetim ndaj ish-ministrit të Brendshëm, Saimir Tahiri.

Burimet bënë të ditur për ABC News gjithashtu se Donika Prela, në Prokurorinë e Durrësit ka pasur në dorë dosjen e hetimit ndaj ish-Prokurorit të Përgjithshëm, Adriatik Llalla, dosje e cila nga Durrësi i ka kaluar për kompetencë Prokurorisë së Krimeve të Rënda.

Ndërkohë, vendin e Donika Prelës në krye të Prokurorisë së Durrësit do ta zërë Anila Jella. Prela është prokurore karriere dhe mori drejtimin e Prokurorisë së Durrësit, pak muaj më parë, pas ardhjes së Arta Markut në krye të organit qendror të akuzës.

Ndërsa Besim Hajdarmataj ishte emëruar drejtues në Prokurorinë e Krimeve të Rënda me firmën e Adriatik Llallës në Maj 2016. Më parë, ai ka qenë prokuror në Tropojë dhe në Krujë./abcnews.al

gjyqtarja-1280x657.jpg
G. P.12:00 | 23/03/2018

Komisioni i pavarur i kualifikimit vendosi të shkarkojë nga detyra anëtarin e Gjykatës Kushtetuese, Fatos Lulo. Pas procesit të rivlerësimit kalimtar dhe një seance dëgjimore me avokatin e gjyqtarit, ky komision pretendoi pasuri të pajustifikuar nga ana e gjyqtarit. Avokati i Lulos e konsideroi të pabazuar vendimin dhe tha se do ta ankimojë.

Ky ishte vendimi final i Komisionit të Pavarur të Kualifikimit në lidhje me anëtarin e Gjykatës Kushtetuese, Fatos Lulo. Treshja gjykuese vlerësoi si të drejtë pretendimin e ngritur nga ILDKPI se gjyqtari Lulo ka mungesë të burimeve financiare të ligjshme dhe deklarim të rremë të pasurisë.

Në sallën, ku nuk ishte i pranishëm gjyqtari Lulo, kryesuesja Genta Tafa Bungo lexoi vetë dispozitivin e vendit dhe sqaroi arsyetimi i tij do të bëhet publik brenda 30 ditëve.

Përfaqësuesi ligjor i Lulos, avokati Ardian Visha, e cilësoi verdiktin e KPK-së të pabazuar dhe tha se do ta kundështojë në Kolegjin e Apelimit.

 Dy ditë më parë, Lulo u thirr në një seancë dëgjimore nga Komisioni, ku zgjodhi të mos paraqitej personalisht. Përmes avokatit, ai rrëzoi pretendimet e ILDKPI-së. Sipas tij, pasuria që kishte ishte siguruara gjatë punës së tij si avokatë në periudhën 1994-1999 dhe 2004-2005, ndërsa një zyrë dhe një shumë prej 100 mijë dollarë i ishin dhuruar nga e motra.

Në zbatim të ligjit, vendimi i KPK-së pezullon nga detyra gjyqtarin Lulo. Kjo vendimarrje bllokon vepritarinë e Gjykatës Kushtetuese. Pas largimit të tij kjo gjykatë mbetet me 5 anëtarë. Për shkak se kuorumi i nevojshëm është me 6 anëtarë, gjykata nuk mund të marrë asnjë vendim./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore.


Kontakt

Telefono