SHBA

ambasada-amerikane.jpeg
G. P.12:52 | 15/03/2019

Një ditë para protestës së organizuar nga opozita, Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimi Evropian i kanë bërë thirrje liderëve të partive që të tregojnë përgjegjësi për të shmangur çdo përshkallëzim gjatë protestave. Deputetëve që kanë lënë mandatin, u kujtojnë se duhet t’i lënë të qetë ata që kanë zgjedhur të punojnë brenda parlamentit.

Protestoni paqësisht e këshillon opozitën ambasada e shteteve të bashkuara të Amerikës duke i kujtuar njëkohësisht se ata që ulen në karriget e deputetëve kanë dalë nga zgjedhje të legjitimuara e të njohura ndërkombëtarisht e që kanë të drejtë të punojnë të qetë.

“Ne vlerësojmë punën e mirë që është bërë në zbatimin e reformës në drejtësi në Shqipëri, si dhe përparimin në luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar. Ka ende punë për të bërë. Ndërkohë që, ata ish anëtarë të Parlamentit të cilët vendosën të braktisin mandatet, hoqën dorë nga detyrimet e tyre ndaj qytetarëve shqiptarë, duhet të lejojnë ata që duan të punojnë për të ardhmen e vendit të bëjnë punën e tyre”.

Mbështetjen ndaj atyre që janë përfshirë në procesin demokratik në Parlament, në mënyrë që Shqipëria të vazhdojë të ecë përpara, drejt anëtarësimit në Bashkimin Europian e shpreh edhe Delegacioni i Bashkimit Evropian në Shqipëri.

“Ashtu siç kemi deklaruar edhe më parë, konsiderojmë se vendimi për heqjen dorë nga mandatet parlamentare pengon seriozisht funksionimin e demokracisë në Shqipëri dhe ndikon në integrimin e vendit në BE – një perspektivë që e duan plotësisht 93% e qytetarëve shqiptarë. Ne vazhdojmë të mbështesim ata që janë të angazhuar në procesin demokratik në Parlament, gjithashtu në mbrojtjen e interesave të popullsisë shqiptare që dëshiron të vazhdojë të ecë drejt BE-së”.

Delegacioni i Bashkimit Evropian në Shqipëri nënvizon se tani është shumë urgjente që të kapërcehet situata politike aktuale duke krijuar një platformë kombëtare për dialog ndërmjet të gjitha palëve të interesuara, edhe duke pasur parasysh zgjedhjet e ardhshme lokale të qershorit.

“Shqipëria ka nevojë për një dialog ndërpartiak për reformat më urgjente, duke përfshirë reformimin e kuadrit ligjor zgjedhor në përputhje me rekomandimet e OSBE / ODIHR-it”.

Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Delegacioni i Bashkimit Evropian në Shqipëri i bëjnë thirrje herë të gjithë liderëve të partive që të tregojnë përgjegjësi për të shmangur çdo përshkallëzim gjatë protestave./abcnews.al

studentet.jpg
G. P.08:53 | 15/03/2019

Dhjetëra prindër të pasur u akuzuan këtë javë për vepra penale pasi kishin paguar nën dorë shuma që arrijnë në miliona dollarë për të blerë pranimin e fëmijëve të tyre në universitete të njohura. Skandali ka nxjerrë në dritë një proces me shumë të panjohura dhe shumë kokëçarje për të rinjtë që aplikojnë në universitete.

Çfarë duhet të bëjë një aplikant që të pranohet në një universitet amerikan?

Të rinjtë nuk mund të presin deri në vit të fundit të shkollës së mesme për t’u përgatitur. Ata fillojnë sapo futen në shkollë të mesme. Mesatarja – faktori më i rëndësishëm për të vendosur nëse pranohet një aplikant – fillon të llogaritet që në ditën e parë të shkollës së mesme.

Pjesa më e madhe e universiteteve u kërkojnë aplikantëve të dërgojnë dëftesat me nota për gjithë vitet e shkollës së mesme, ku përfshihet edhe mesatarja, që llogaritet jo vetëm nga nota në lëndë, por edhe nga niveli i vështirësisë së lëndës. Mesatarja 4.0 pikë konsiderohet më e larta, por nxënësit mund të marrin lëndë të nivelit universitar për ta çuar mesataren edhe më lart.

Sipas portalit Prepscholar.com, aplikantët në Yale kanë një mesatare rreth 4.12 pikë, në Universitetin e Kalifornisë është rreth 3.73 pikë, ndërsa në Akademinë e Marinës, një institucion shtetëror ushtarak i njohur për standardet rigoroze, mesatarja e aplikantëve që pranohen është rreth 3.94 pikë.

Asgjë Nuk Është e Garantuar

Prindërit që kanë të ardhura të larta mund t’i çojnë fëmijët në shkolla të mesme private që kanë një program mësimor përgatitor për universitetet. Por disa analistë thonë se ka raste kur studentët në këto shkolla nuk e shtyjnë veten sa duhet drejt arritjeve të shkëlqyera si disa të rinj që ndjekin shkolla jo të forta, por punojnë vetë fort.

Megjithatë, notat nuk janë garanci për pranim. Pjesa më e madhe e universiteteve përdorin metodologji shumë-dimensionale për të gjykuar aplikantët duke marrë në shqyrtim arritjet në sport apo art, shpirtin novator, iniciativën vetjake. Universitetet e zgjedhin grupin e ri të studentëve, ashtu si dirigjenti që zgjedh muzikantë për orkestër: një aplikant mund të jetë flautisti më i mirë në botë, por orkestrës i duhet një saksofonist.

Administratorët e zyrës së pranimit në universitete kërkojnë të rinj që dëshmojnë disiplinë, dikush që zgjohet çdo ditë para agimit për të bërë stërvitje noti. Ata kërkojnë të rinj që kanë aftësi udhëheqëse përmes shembullit dhe forcës së argumentit. Po ashtu me vlerë është puna vullnetare në ndihmë të komunitetit, e cila duhet të vërtetohet me dëshmi konkrete.

Studentët shkruajnë edhe një ese ku përpiqen të tregojnë karakterin e vërtetë. Më parë, një student shkruante për traumën që kishte ndjerë pas ndarjes së prindërve. Por sot, një temë më popullore është përvoja e një të riu që është kujdesur për një pjesëtar të moshuar apo të sëmurë në familje.

Individë dhe kompani private ofrojnë shërbimet e tyre për të ndihmuar të rinjtë të përgatisin aplikimin për universitet. Por nuk është e nevojshme të shpenzosh para për të paguar këto shërbime private, pasi universitetet ofrojnë këshilla dhe udhëzime në faqet e tyre elektronike.

Por edhe kjo mund të mos mjaftojë, thonë punonjësit e zyrës së pranimeve në universitete:

“Shumë të rinj të talentuar dhe të aftë, të cilët në të ardhmen mund të bëhen shumë të suksesshëm, nuk pranohen në universitete si Harvard, Stanford dhe Yale. Fakti është që këto universitete nuk kanë vende të mjaftueshme për të gjithë,” shkruan Natasha Warikoo, pedagoge në Harvard.

Aplikantët këshillohen të analizojnë më në hollësi universitetet ku duan të aplikojnë. Nëse një i ri është i interesuar të studiojë marrëdhëniet ndërkombëtare, ai duhet të shohë katalogun e lëndëve që ofrohen në këtë universitet mbi këtë lëndë, si dhe nëse universiteti ofron mundësi për të studiuar jashtë vendit. Për dikë që i pëlqen inxhinieria, ai duhet të shohë se çfarë lëndësh të shkencave ekzakte ofron universiteti.

Shumë prindër besojnë se duke prenotuar një intervistë me zyrtarët e pranimit në universitet, fëmija i tyre fiton pikë pasi ka mundësi t’i impresionojë direkt zyrtarët. Por duhet që aplikanti të shkojë në intervistë i përgatitur më së miri. Një nga pyetjet që u drejtohen shpesh të rinjve në këto intervista: Çfarë librash të pëlqen të lexosh?

Aplikimet nga Studentët Ndërkombëtarë

Studentët ndërkombëtarë që aplikojnë nga vendet e tyre mund të gjejnë informacion falas nga 425 qendrat kulturore pranë konsullatave apo ambasadave amerikane në vendet e tyre.

EducationUSA, faqja elektronike e Departamentit të Shtetit e zbërthen procesin në terma të kuptueshme duke shpjeguar si aplikohet në universitetet amerikane, si planifikohen provimet e pranimit, si mund të paguash për studimet në SHBA, si mund të aplikosh për vizë studenti dhe çfarë përgatitjesh duhet të bësh për të ardhur në SHBA si student i huaj.

Drew Gilpin Faust, e para grua presidente e Universitetit të Harvardit, ofron filozofinë e këtij institucioni prestigjoz në procesin e pranimeve:

“Ne mund t’i mbushim dy herë më shumë klasat me gjithë të rinjtë e shkëlqyer në mësime që aplikojnë në këtë universitet. Por ne kërkojmë edhe diçka më tepër. Një prej veçorive është karakteri i fortë. Rekomandimet nga mësuesit, punëdhënësit që dëshmojnë se çfarë kanë vërejtur tek ky i ri janë shumë të rëndësishme, pasi tregojnë se si do të përshtatet ky individ në komunitetin tonë. Po ashtu, ne kërkojmë individë interesantë, të rinj që do të kontribuojnë në këtë komunitet. Pra kërkohet një kombinim i veçorive që tregojnë se ai do të përfitojë prej nesh, por edhe ne do të përfitojmë prej tij. Do t’i këshilloja prindërit t’i bëjnë fëmijët interesantë, t’i inkurajoni të ndjekin pasionet e tyre, të gjejnë aktivitete që i entuziazmojnë, që edhe ne të entuziazmohemi”.

Presidentja e Universitetit të Harvardit i bëri komentet në vitin 2014 në një diskutim në Festivalin e Ideve në Aspen. Në diskutim asaj iu drejtua pyetja “Nëse një i ri është me nota të shkëlqyera, më të lartat në atë vit shkollor, ka marrë rezultate të përsosura në provimet e pranimit, është kapiten i ekipit të futbollit, president i shoqatës studentore, a do ta ketë të garantuar pranimin?”. Zonja Faust përgjigjet “Jo”./VOA

trumpp.jpg
ent ela22:25 | 14/03/2019

Presidenti amerikan Donald Trump ka pësuar brenda dy ditësh humbjen e dytë në Senat, ku senatorë republikanë rebelë kanë mbështetur rezolutat e demokratëve, këtë herë për t’i dhënë fund gjendjes së jashtëzakonshme në kufi me Meksikën.

Senati amerikan miratoi të enjten një propozim për t’i dhënë fund gjendjes së jashtëzakonshme në kufirin jugor me Meksikën, të shpallur nga presidenti Donald Trump. Sipas mediave amerikane, ishin 12 senatorë republikanë rebelë që dolën pro shfuqizimit të masës së shpallur nga kreu i shtetit, që nga ana e tij ka paralajmëruar me vendosjen e vetos ndaj rezolutës. Votimi, që kaloi me 59 vota kundrejt 41, përbën humbjen e dytë të Trump në Senat në vetëm dy ditë. Të mërkurën, senatorët aprovuan një rezolutë që kërkon që Shtetet e Bashkuara t’i japin fund mbështetjes së koalicionit të udhëhequr nga sauditët në luftën në Jemen.

Një refuzim i hapur ky i politikave të Trump ndaj mbretërisë. Përpara votimit të së enjtes, lideri i mazhorancës në Senat, Miç Mek Konell u bëri thirrje republikanëve që ta hidhnin poshtë propozimin e demokratëve, por nuk ndodhi kështu. Tani, senatorët që dezertuan druhen se në të ardhmen presidentët, qofshin edhe demokratë, do të përpiqen të uzurpojnë Kongresin për të miratuar programet e tyre. Përmes shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme, Trump kërkoi një rrugë alternative për të siguruar fondet miliardere për ndërtimin e murit në kufi me Meksikën, pas refuzimit të Kongresit për lëvrimin e tyre./abcnews.al

talebane.jpg
G. P.08:45 | 14/03/2019

SHBA dhe talebanët kanë bërë hapa reale në çështjen e tërheqjes së trupave të huaja dhe në masat antiterror. Sapo të kenë përfunduar këto çështje, në tryezë do të jenë bisedime midis palëve afgane dhe një armëpushim.

SHBA dhe negociatorët e talebanëve i quajtën përmbledhtazi përparim raundet e fundit të bisedimeve të paqes. Por ende nuk është rënë dakord për një plan kohor për tërheqjen e trupave të huaja, u tha të martën. Bisedimet 16 ditore në kryeqytetin e Katarit, Doha, prodhuan një “projekt” marrëveshjeje për një plan kohor për tërheqjen e trupave dhe dhënien e sigurisë për masa antiterror, tha i dërguari special i SHBA, Zalmay Khalilzad në twitter.

“Kushtet për paqe janë përmirësuar. E qartë është se të gjitha palët duan t’i japin fund luftës. Megjithë të përpjetat dhe të tatëpjetat, ne i mbajtëm gjërat në linjë dhe bëmë hapa reale përpara”, tha diplomati amerikan i lindur në Afganistan.
Talebanët kanë mbajtur një sërë raundesh me bisedime me negociatorët e SHBA, por deri tani kanë refuzuar të negociojnë drejtpërdrejt me qeverinë afgane ose të angazhohen për një armëpushim, përballë sulmeve të përditshme.

Talebanët konfirmojnë përparimin

Raundi i fundit i bisedimeve në janar i bëri SHBA dhe talibanët që të bien dakord për një “projekt kornizë” për tërheqjen e trupave dhe për masa antiterror. Uashingtoni po kërkon garanci që talebanët nuk do të lejojnë që Afganistani të përdoret nga militantët për të ndërmarrë sulme terroriste jashtë vendit. Kjo ishte arsyeja, pse SHBA ndërhynë ushtarakisht pas sulmeve të 11 shtatorit 2011. “Paqja kërkon dakordim në katër çështje: siguri kundër terrorizmit, tërheqje trupash, dialog ndërafgan dhe një armëpushim të gjerë”, tha Khalilzad.

Në një deklaratë, talebanët konfirmuan që “është arritur përparim” për kohën e tërheqjes së trupave dhe për siguri për masa antiterror. “Për momentin, të dyja palët do të reflektojnë për përparimin e arritur me lidershipet e tyre dhe do të përgatiten për takimin e ardhshëm, për të cilin do të caktohet data nga ekipet negociatore”, thuhet në deklaratë./DW

venezuele-2-1280x853.jpg
G. P.11:24 | 12/03/2019

Venezuela mbetet ende në errësirë, ndërsa shkollat dhe një pjesë e mirë e institucioneve shtetërore qëndrojnë të mbyllura. Departamenti Amerikan i Shtetit konfirmoi është larguar nga vendi dhe pjesa e mbetur e personelit diplomatik.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë vendosur të tërheqin personelin e mbetur diplomatik nga Venezuela. Lajmi u konfirmua nga Departamenti Amerikan i Shtetit. Ndërkohë qeveria venezueliane ka zgjatur dhe për të martën pezullimin e mësimit dhe aktiviteteve në institucionet shtetërore, për shkak të mungesës së energjisë elektrike që të enjten e kaluar.

Ministria venezueliane e komunikacionit me anë të një deklarate për mediat bëri të ditur se vazhdojnë përpjekjet për të riparuar rrjetin dhe janë identifikuar pesë sulme kriminale kundër sistemit elektrik kombëtar.

Ministri venezuelian u shpreh se qeveria ndihej krenare dhe e prekur nga kurajo e popullit që po përballet prej ditësh me këtë sulm, duke u përpjekur të vijojë jetën normale dhe pse prej ditësh pa energji elektrike. Sipas tij, kjo është një tjetër fitore e vendit në pritje të fitores përfundimtare ndaj sulmeve të jashtme./abcnews.al

banka.jpg
G. P.08:38 | 12/03/2019

Të hënën Shtetet e Bashkuara vendosën sanksione ndaj një banke me seli në Moskë, në pronësi të përbashkët të kompanive shtetëtore ruse dhe venezueliane, për shkak të mbështetjes që i ka dhënë Presidentit Nicolas Maduro, të kritikuar nga komuniteti ndërkombëtar dhe ndaj industrisë së naftës nën kontrollin e shtetit.

Departamenti i Thesarit tha se sanksionet prekin bankën “Evrofinance Mosnarbank”, të themeluar në vitin 2011, me synimin për të siguruar financime për projekte të përbashkëta të Rusisë dhe Venezuelës në sektorët e naftës dhe të infrastrukturës. Sipas Departamentit të Thesarit, këto aktivitete të bankës në fjalë janë një përpjekje për shmangien e sanksioneve amerikane ndaj Venezuelës.

“Ky vendim tregon se Shtetet e Bashkuara do të marrin masa kundër institucioneve të huaja financiare që mbështesin regjimin e paligjshëm të Nicolas Maduros dhe kontribuojnë në shkatërrimin e ekonomisë dhe në krizën humanitare që ka pllakosur popullin e Venezuelës”- tha përmes një deklarate Sekretari amerikan i Thesarit Steven Mnuchin.

Shtetet e Bashkuara dhe më tepër se 50 qeveri të tjera njohin udhëheqësin e opozitës të Venezuelës Juan Guaido, si president të vendit dhe thonë se zoti Maduro, i cili u zgjodh në mënyrë të paligjshme vitin e kaluar, ngaqë udhëheqësve të opozitës nuk ju lejua të kandidonin.

Sanksionet e së hënës janë përpjekja më e fundit e administratës Trump për ta detyruar zoti Maduro të largohet nga pushteti./VOA

raketa-1.jpg
G. P.08:30 | 10/03/2019

Rriten tonet mes Shteteve të Bashkuara dhe Turqisë. Uashingtoni ka paralajmëruar me pasoja nëse Ankaraja nuk do të tërhiqet nga blerja e sistemeve raketore ruse.

Blerja e mundshme e sistemeve ushtarake ruse nga Turqia ka nervozuar Shtetet e Bashkuara dhe ka përshkallëzuar ndjeshëm marrëdhëniet Uashington–Ankara. Paralajmërimi i fundit për Turqinë vjen nga Pentagoni që i bëri thirrje presidentit Erdogan të tërhiqet.

“Nëse Turqia e merr sistemin S-400, do të ketë pasoja të rënda në marrëdhëniet tona ushtarake. Nëse ata blejnë sistemet mborjtëse ruse, atëherë nuk do të marrin avionët tanë F-35 dhe sistemin raketor “Patriots””.

Sistemi tokë-ajër Patriots, ka si funksion kryesor mbrojtjen nga raketat balistike dhe është alternativa konkurruese e S-400 ruse. Kjo deklaratë e Pentagonit është e para e drejtpërdrejtë për Rusinë.

Pak ditë më parë, edhe komandanti i ushtrisë amerikane për Europën, Curtis Scaparrotti, këshilloi Kongresin të bllokonte marrjen e avionëve F-35 nga Turqia, pasi siguria e tyre është e kompromentuar nëse blihen sistemet ruse S-400.

Por Ankaraja nuk ka ndërmend të bëjë hapa pas. Presidenti Erdogan pohoi të enjten se marrëveshja me Moskën do të mbyllet dhe se vendi i tij mund të blejë gjithashtu sistemet e avancuara ruse S-500./abcnews.al

koreja.jpg
G. P.17:25 | 09/03/2019

Sipas raportimeve të CNN, e cila citon disa burime, Koreja e Veriut mund të përgatisë një tjetër hedhje rakete. Përpjekjet vijnë pas samitit të dështuar në Hanoi mes presidentit amerikan Donald Trump dhe liderit koreanoverior Kim Jong Un.

Mediat amerikane raportojnë, duke u bazuar dhe në disa fotografi satelitore, se Koreja e Veriut është shumë pranë hedhjes së një rakete të re. Disa burime të cituara nga CNN raportojnë se përpjekja e radhës vjen pas samitit të dështuar në Hanoi mes presidentit amerikan Donald Trump dhe liderit koreanoverior Kim Jong Un.

Pamjet satelitore janë publikuar eksluzivisht nga faqja në internet e rrjetit radiofonik publik amerikan NPR. Në fotografi duken disa automjete të mëdha në një qendër të njohur ku Peniani ka mbledhur pjesën më të madhe të vektorëve balistikë. Kreu i Shtëpisë së Bardhë, Trump, reagoi duke thënë se do të ndihej shumë i zhgënjyer nëse do të kishte sërish hedhje raketash, por koha do e tregojë atë që do të ndodhë.

Fotografitë tregojnë dhe vagonë treni dhe dy vinça, lëvizje që në të kaluarën i kanë paraprirë testeve të raketave bërthamore. Por analistët mendojnë se në këtë fazë, Peniani po përgatitet për të lëshuar një satelit dhe jo të provojë një raketë. Gjithsesi sipas Uashingtonit dhe kjo lëvizje do të ishte në kundërshtim me impenjimet që lideri koreanoveriore mori përsipër gjatë dialogut me Trump.

Lajmi vjen pasi në fillim të kësaj jave, pamje të tjera satelitore treguan rifillimin e aktivitetit në një impiant për hedhjen e raketave në bregun perëndimor të vendit. Edhe sipas BBC, Koreja e Veriut po provokon Shtetet e Bashkuara të Amerikës pas dështimit të bisedimeve në Hanoi, duke shpresuar që Trump të ofrojë një marrëveshje më të mirë për të shmangur testimin e një rakete të re./abcnews.al

punesimi-1280x711.jpg
ent ela23:45 | 08/03/2019

Në Shtetet e Bashkuara është tkurrur ndjeshëm krijimi i vendeve të reja të punës. Të dhënat zyrtare të verifikuara për muajin shkurt kanë nxjerrë bllof parashikimet e administratës Trump.

Ekonomia amerikane krijoi në shkurt numrin më të ulët të vendeve të punës në një vit e gjysmë, duke regjistruar një kuotë shumë më poshtë se parashikimet. Konkretisht, muajin e kaluar u krijuan vetëm 20 mijë vende të reja pune, shumë më pak se 180 mijë që ishin pritshmërisë e institucioneve. Bëhet fjalë për rritjen më të ulët që prej shtatorit 2017, kur punësimi u prek nga uraganet “Harvej” dhe “Irma”.

Sidoqoftë, rritja e vogël pason atë të lartë të regjistruar në janar, kur u verifikuan 311 mijë vende të reja. Për analistët, pritshmërisë për 180 mijë vende pune në muajin shkurt ishin shumë të larta për shkak se shifrat në fillim të vitit u dyfishuan pozicionet e punonjësve qeveritarë, të cilët pranuan edhe punë të dyta pas bllokadës së gjatë qeveritare. Sipas ekspertëve, pritshmërisë do të ishin më të respektueshme nëse shifra prej 180 mijë vendesh pune do të ishte për tremujorin e parë të vitit.

Treguesit e kërkesës për punë në Shtetet e Bashkuara janë dobësuar paksa, por jo aq sa të sugjerojnë se shifra e verifikuar në shkurt është indice e një trendi të ri. Të dhënat zyrtare tregojnë mes të tjerash se numri i personave që përfunduan punë me kohë të pjesshme ra me 225 mijë njësi. Për Zyrën Amerikane të Punës, kjo situatë reflekton pikërisht kthimin e punonjësve federalë, që u gjendën të pezulluar në janar për shkak të bllokadës federale. Shifrat zyrtare tregojnë gjithashtu se mesatarisht, fitimet e punonjësve u rritën me 3.4 për qind në bazë vjetore, nga 3.1 që ishin në muajin pasardhës; ndërsa papunësia ra në 3.8 nga 4 për qind që ishte në Janar./abcnews.al

jj-1280x758.jpg
ent ela22:45 | 08/03/2019

Ish-presidenti i Shteteve të Bashkuara, Xhimi Karter i ka propozuar administratës Trump të bëhet ndërmjetës për çështjen koreane. Aktualisht 94-vjeç, Karter nuk udhëton më por është shprehur i gatshëm të shkojë në Penian për të negociuar, sikurse bëri në vitin 1994.

Ish-presidenti amerikan Xhimi Karter është shprehur i gatshëm të shërbejë si ndërmjetës mes Shteteve të Bashkuara dhe Koresë së Veriut, për të zgjidhur ngërçin e krijuar nga Donald Trump dhe Kim Jong Un lidhur me çështjen bërthamore. në vitin 1994 Karter u bë i pari ish-president amerikan që shkeli në Korenë e Veriut, ku u takua me Kim Il Sung, themeluesi i republikës së vendit aziatik dhe gjyshi i Kim Jong Un.

Ishte një vizitë jozyrtare, por në të cilën dy liderët hartuan një plan dypalësh për paqen që zgjati rreth 10 vjet. Sipas mediave amerikane, Karter, aktualisht 94 vjeç, nuk udhëton më por është i gatshëm të shkojë në Penian në rast se administrata Trump do të kërkonte asistencën e tij. Shtëpia e Bardhë nuk e ka komentuar lajmin, por sipas burimeve mediatike, ka fare pak gjasa që presidenti aktual të bëjë aleancë me një pasardhës demokrat.

Samiti i dytë mes Donald Trump dhe Kim Jong Un, i mbajtur në Vietnam, dështoi për shkak se pala amerikane nuk ra dakord të hiqte të gjitha sanksionet ekonomike për vendin e izoluar aziatik, për të cilin flitet se ka rifilluar aktivitetet e armatimit. Vetë presidenti Trump deklaroi se do të ndihej shumë i zhgënjyer nga lideri Kim Jong Un, për të cilin nuk i ka kursyer fjalët e mira, nëse Korea e Veriut do t’u rikthehej testeve raketore./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono