Selami Xhepa

selami-xhepa.jpg
G. P.20:59 | 22/10/2019

Një javë më parë në parlament u miratua ligji për Korporatën e Investimeve shqiptare. Një ligj shumë i rëndësishëm, por që nuk e mori vëmendjen për shkak të deputetes Majlinda Halilaj. Kjo pasi mediat u fokusuan tek mënyra se si ajo lexonte deklaratën në foltoren e Kuvendit.

Por ligji, i cili është shumë i rëndësishëm për ekonominë ka vëmendjen e ekspertëve. I ftuar në Abc News këtë të martë, Selami Xhepa, theksoi se ligji nuk mund të kalojë pa sqarimin e publikut dhe pa nxjerrë të gjithë paketën ligjore për të.

Eksperti i ekonomisë tha se Korporata është ligji ka bërë disa ndryshime të cilat ngrenë një sërë pikëpyetjesh.

Selami Xhepa: “Ligji ka një vit që është diskutuar dhe është kundërshtuar nga ekspertët për shkak të rreziqeve serioze që paraqet. Ligji ka disa retushime sepse janë fshirë disa pika të neneve, pra autoriteti për të marrë kredi. Kjo ngre një sërë pikëpyetjesh, pasi bërja e ligjit apo transferimi i tij nuk është një proces mekanik, për të hequr një pikë dhe për të mos shtuar asgjë sepse në fakt vetë thelbi i kompanisë Korporatës shqiptare të Investimeve ishte projektuar për të qenë një bankë zhvillimi. Pra Korporatës do i viheshin në zhvillim pronat, ato do vendoseshin në kolateral dhe kjo do përdore për të marrë kredi në tregje për zhvillim prone. Tani po të heqim këtë lloj të drejte, fokusi i Korporatës ngel tërësisht i zbehtë dhe nuk na ndihmon as eksperienca ndërkombëtare sepse është një eksperiencë që vështirë se e gjen në praktikën ndërkombëtare.

Një Korporatë që do zhvillojë Shqipërinë se në fakt thelbi i saj është të zhvilloje Shqipërinë dhe efektivisht kjo zëvendëson punën e enteve dhe qeverisë. Mënyra se si është bërë mendoj se nge pikëpyetje serioze. Efektivisht Korporata do të marrë në pronësi të gjitha pronat publike qoftë në dispozicion të pushtetit qendror, qoftë edhe vendor këtu kemi të bëjmë me një problem të autonomisë. Përmes këtij ligji e gjithë kompetenca e zhvillimit të pushtetit vendor i transferohet korporatës. Pra nëse Korporata nuk merr kredi, burimet financiare të Korporatës janë paratë e buxhetit të shtetit, donacione. Më vjen keq, por nuk mund të zhvillohet prona publike duke investuar me para publike.

Efektivisht kjo është një nga zhvillimet më të rëndësishme për zhvillimin e ekonomisë dhe si i tillë nuk mund të kalojë vetëm një ligj me 10 nene pa sqarimin e publikut, pa nxjerrë gjithë paketën ligjore për procedurat dhe mënyrën konkrete pasi siç thuhet djalli është gjithmonë tek detajet. Në ligj thuhet që funksioni kryesor i kësaj agjencie do të jetë zhvillimi i pronës publike. Efektivisht këto prona të papërdorura do të zhvillohen dhe do të vendosen në eficencë ekonomike. Nga ana tjetër. Nga ana tjetër mekanizmi se si do bëhet është hije. Atje thuhet që Korporata financohet me paratë e buxhetit dhe me donacione. Kjo do të thotë që Korporata ka një mision shumë të madh, por nuk ka para. Si zgjidhet kjo. Në një nen tjetër thuhet që Korporata mund të krijojë disa mekanizma speciale për një projekt të veçantë. Nëse Korporata vendos nesër që në X zonë bregdetare do të zhvillojë një projekt shumë të madh atëherë vetëm për këtë qëllim kjo do krijojë një shoqëri të posaçme dhe do t’i japë në dispozicion pronën publike sepse e disponon kjo korporatë dhe do jetë filiali i Korporatës që do hyjë në transaksione financiare. Këto do të jenë disa manovra për të realizuar misionin”./ABC News Albania

Selami-Xhepa-borxhi-publik.jpg
nev ila21:24 | 08/05/2019

Një nga pyetjet e bëra nga Juli Xhokaxhi, natën e sotme, në “Byro Politike” drejtuar ekspertit të ekonomisë Selami Xhepa, ishte se sa është reflektuar në krahasim me rekomandimet e FMN në vitet e kaluara.

Xhepa tha se situata ishte agravuar në ekonominë shqiptare. Sipas Xhepës shifrat e qeverisë nuk janë raportuar të sakta dhe se nuk korrespodojnë me shifrat që ka raportuar Kontrolli i Lartë i Shtetit.

“Raporti i fundit është më i drejtpërdrejtë në gjuhë, vërejtje dhe në kritika. FMN ngre në mënyrë shqetësuese disa çështje që lidhen në mënyrë fondamentale me konsolidimin fiskal. FMN e përcakton si një nevojë për të ulur borxhin publik, i cili vazhdon në nivele shumë të larta. Ka ndodhur një mashtrim statistikor, sepse qeveria ka deklaruar tjetër shifër për borxhin publik, dhe FMN del me një tjetër shifër që është 3 deri në 4 pikë më i lartë nga sa ka raportuar qeveria. Vetë kontrolli i lartë i shtetit për herë të parë, si institucion përgjegjës për të audituar financat publike, del me një raport ndryshe ndërkohë që qeveria ka dalë me një raport tjetër. Pra hera e parë që vëmë në diskutim seriozitetin e shifrave me të cilat qeveria po i paraqitet publikut. Borxhi publik është në nivelet 70 % të PBB, si do realizohet konsolidimi fiskal?“, deklaroi Xhepa./abcnews.al

selami-xhepa-1280x716.jpg
ent ela21:19 | 12/02/2019

“Politika është bërë barrë për ekonominë”. Kështu u shpreh nga studioja e “Provokacija” pedagogu i UET-së, Selami Xhepa.

“Problemi më serioz që ka ekonomia e vendit tonë gjatë gjithë historisë ka qenë rëndesa politike mbi të. Edhe politikat më të mira ekonomike dhe reformat më të mira ekonomike që në pjesën tjetër të botës kanë pasur shumë sukses në Shqipëri nuk kanë ngjitur shumë. Dhe arsyeja mendoj kryesisht lidhet me rëndimin e klimës politike dhe më mënyrën se si politika sillet me ekonominë.

Tensionimi i klimës politike në mënyrë të përhershme është një kosto shumë serioze. Por edhe mënyra e të qeverisurit është gjithashtu shumë problematike. Qeveria nis një reformë dhe vjen një qeveri tjetër e ndalon dhe e ç’bën atë për të filluar nga e para. Këto fatkeqësisht po shikojmë që po ndodhin edhe brenda qeverisjes së një force politike. Kur kalon nga një ministër tek një tjetër efektivisht çfarë bëhet?! Fshihet çfarë ka bërë ministri paraardhës dhe fillon histori sërish nga fillimi”.

Më tej, Xhepa ka folur për mënyrën se si duhet të funksionojë taksa e sheshtë.

“Me nivelin e informalitetit që ka ekonomia e vendit, me devijimet që bëjnë qofte individët, qoftë subjektet për të shmangur taksat ka thelluar informalitetin. Taksa e sheshtë e reformuar për të ardhur deri në 3000 mijë lek nuk duhet. Aplikimi i taksimit duhet të jetë vetëm tek të ardhurat mbi 3000 mijë lekë. Kjo mbron shtresën e mesme të shoqërisë. Ata që punojnë më shumë paguajnë më shumë taksa. Dhe ata me të ardhura të ulëta mbrohen”.

Ndër të tjera, ai ka folur për struktura ekonomike që sipas tij janë shumë problematike.

“Ne kemi struktura ekonomike shumë problematike. Për shembull, bujqësia është barrë për ekonominë dhe nuk është një aset, sepse nuk është investuar nga sipërmarrës që kanë mundësira të mëdha eknomike. Me mbështejtje që ka BE investimet në bujqësi dalin flasa nëse je një biznesmen i pasur. Por problemi i tokave dhe i pronësisë mbi tokën është problem serioz”.

Ndërsa sipas tij buxheti i shteti është i përqëndruan në duar e një grupi njerëzish dhe ky është një problem i madh.

“Unë shikoj më shqetësim të madh se një grup i caktuar individësh zotërojnë pjesën më të madhe të buxhetit të shtetit. Kjo lloj miksture që krijohet midis politikës, buxhetit të shtetit dhe përdorimti të buxhetit të shtetit në mënyrë klienteliste, ky mendoj se është një shqetësim serioz”.

Duke u ndalur tek ligji i Partneritetit Publik Privat, Xhepa tha se është absulutisht kundër kësaj praktike të investuari.

“Absulutisht që jam kundër kësaj praktike. E para në kontratat e PPP duhet të ketë kufizime shumë serioze. Ligji i PPP duhet korrigjuar. Unë jam për ta reformuar në mënyrë të thellë skemën e koncesioneve. Jo me pikë dhe me bonus, por duke e marrë në pronësi shteti dhe duke i paguar shenzimet atij që e ka bërë projektin. Në fakt ne nuk kemi koncesione. Këto nuk janë koncesione. Këto janë të prokurosh paratë e publikut dhe efektivish risku është tek buxheti i shtetit dhe jo tek privati. I vetmi koncesion që unë kam qenë dakord është hidrocentrali në kaskadën e Devolit pasi risku për buxhetin e shtetit është zero”./abcnews.al

selami-xhepa.jpg
G. P.18:33 | 20/11/2018

Detyrimet që vijnë nga projektet mes Partneritetit Publik Privat, sipas ekonomistëve duhet të reflektohen në buxhet. Selami Xhepa mendon se në një periudhë afatgjatë ato mund të bëhen pengesë për zhvillimin e vendit.

Me një lojë me hile i ngjason ekonomistëve strategjia e qeverisë për të reduktuar borxhin publik pa njohur në buxhet detyrimet që vijnë nga projektet mes Partneritetit Publik Privat. Selami Xhepa mendon se vakumin që krijon në ekonomi përmbushja e detyrimit për të ulur borxhin nën 60% të Prodhimit të Brendshëm Bruto, qeveria po tenton ta mbushë me kontratat koncesionare.

“Nga një anë duket sikur kemi një përmirësim të borxhit publik, por në fakt në financat publike do të ketë përkeqësim.  2.2 miliardë euro për t’u koncesionuar do të bëjnë barrë për buxhetin.  Jo vetëm që nuk i shërbejnë qëllimi të ligjit për reduktimin e borxhit,  por po krijojmë një problem pa precedent.  Vendet e tjera kanë treguar se shuma është më e madhe nga projektimi, kosto në financat publike do të krijojë ngërç serioz. Çdo borxh i kontraktuar duhet të reflektohet  në shifrën e principalit në momentin e regjistrimit”.

Ndërkohë eksperti i ekonomisë mendon se konsolidimi financiar  duhet të orientohet drejt të ardhurave pasi mbetemi vendi me nivelin më të ulët të mbledhjes së tyre në rajon dhe të mos prekë programet sociale dhe ato të zhvillimit të vendit. Ndërkohë sipas Xhepës, qeveria po ndjek tjetër trajektore.

“Nëse shohim indikatorët thelbësorë janë në renie. Të ardhurat nën 28%  e Prodhimit Brendshëm Kombëtar, shpenzimet publike nga rreth 30% pritet të bien 28% të PPB. Angazhimi i qeverisë në shoqëri do të jetë më i vogël. Investimet në arsim, shëndetësi dhe mbrojtje sociale kanë një rënie në kuptimin nominal, por dhe relativ.”

Xhepa mbështet nxitjen e konsumit përmes politikave të rritjes së pagave dhe në këtë këndvështrim përkrah qëndrimin e qeverisë ndonëse mendon se vjen e sforcuar.

“Ka pesë vite që nuk bëhet. Është pozitive, vjen pak e sforcuar në buxhet, shpresoj mos jetë elektorale”.

Për vitin që vjen qeveria ka parashikuar rritje pensionesh dhe pagash në sistemin shëndetësor dhe atë arsimor./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono