rruga e kombit

OK-META-NE-TROPOJE.mpg_snapshot_00.46-1280x704.jpg
G. P.17:13 | 13/10/2018

Pa vendosmërinë e ish kryeministrit Sali Berisha sot shqiptarët nuk do ta kishin Rrugën e Kombit. Është ky mendimi i presidentit Ilir Meta të cilin e shprehu në vendlindjen e ish liderit të Partisë Demokratike.

Dobësinë që ka për ish kryeministrin Sali Berisha nuk e ka fshehur asnjëherë Ilir Meta. Eksperienca në koalicionin qeverisës me ish kryeministrin Sali Berisha e bëri Ilir Metën të mos ndryshojë përshtypjen e tij ndaj ish liderit të demokratëve. Edhe kur e kishte kundërshtar politik e as tani që është mbi palët në detyrën e presidentit të republikës. Shkak par ta shprehur vlersimin ia dha vendlindja e ish kryeministrit Sali Berisha.

Ilir Meta, president i Republikës: “Jam sot këtu për t’u përkulur me respekt e mirënjohje të veçantë ndaj veprës së Azem Hajdarit, udhëheqësit të ‘Lëvizjes Studentore’. Nuk duhet të harrojmë se dy udhëheqësit kryesorë të Lëvizjes Demokratike si Azem Hajdari, ashtu edhe Sali Berisha ishin nga Tropoja. Po jo vetëm ata, edhe shumë të rinj të tjerë, edhe shumë personalitete të tjera, intelektualë si Besnik Mustafaj e shumë të tjerë, ishin pikërisht nga Tropoja”.

Presidenti Meta u kujton tropojanëve e gjithë shqiptarëve se Rruga e Kombit u ndërtua vetëm falë Sali Berishës.

“Ashtu sikurse nuk duhet të harrojmë se pa vendimmarrjen dhe vendosmërinë e Sali Berishës edhe sot, Rruga e Kombit nga Tirana në Prishtinë mund të mos ishte bërë dhe shqiptarët do të vazhdonin të udhëtonin drejt njëri-tjetrit përmes Maqedonisë”.

Tropojanë janë protagonistë jo vetëm të së tashmes por edhe të së shkuarës së Shqipërisë nënvizoi presidenti Meta duke risjellë në vëmendje kontributin e tyre në Lidhjen e Prizrenit, në Lidhjen e Pejës, në Lidhjen e Junikut, në Kuvendin e Vlorës, në Konferencën e Bujanit e në çdo ngjarje.

Në përshëndetjen e tij për veprimtarinë kulturore “Kcimet e Tropojës në UNESCO” presidenti i republikës tha se shumë nga thesaret e trashëgimisë kulturore artistike të Tropojës duhet të promovohen nga institucionet shqiptare më shumë e më mirë-apeloi presidenti Meta për të synuar që të bëhen pjesë e trashëgimisë kulturore botërore të UNESCO-s.

Presidenti i Republikës vlerësoi disa personalitete të spikatura të artit, kulturës dhe gazetarisë, të zonës së Tropojës, zotin Islam Lauka; zotit Ndue Smail Ukcamaj, zotit Skënder Zeqir Dezhlani, Murat Ali Hajdarit (pas vdekjes), zotit Skënder Ram Haklaj si dhe Xhevahire Elez Gashit (pas vdekjes)./abcnews.al

RRUGA-KUKES-SOT-MBULIM.mpg_snapshot_00.13-1280x690.jpg
G. P.16:12 | 17/09/2018

Nga dita e sotme automjetet që kalojnë në rrugën e kombit do të paguajnë tarifën përkatëse. Për banorët e qarkut të Kukësit, kjo tarifë do të jetë në vlerën 100 lekë për kalim. Sportelet e pagesës së tarifës sot kanë vijuar punën normalisht.

Sot ka nisur zyrtarisht pagesa e tarifës për mjetet që kalojnë në Rrugën e Kombit.

Siç raportohet nga gazetarët e ABC News në terren, situata ka qenë e qetë në sportelet e pagesës së tarifës, pranë tunelit të Kalimashit. Pagesa e tarifës nga drejtuesit e mjeteve ka nisur që në orët e para të mëngjesit dhe deri në mesditë, nuk është raportuar asnjë incident apo kundërshtim.

Para mbërritjes tek sportelet e pagesës së tarifës janë vendosur në gatishmëri 4 mjete të Forcave të Ndërhyrjes së Shpejtë.

Në mes të segmentit nga Tuneli deri në Kukës, janë stacionuar një numër i madh Forcash të Ndërhyrjes së shpejtë, për të qenë në gatishmëri dhe për të evituar çdo incident të mundshëm.

Ndërsa në hyrje të qytetit të Kukësit ka nje postbllok policor.

Pas 6 muaj negociata mes qeverisë, banorëve dhe kompanisë konçesionare për mirëmbajtjen e rrugës së Kombit, është arritur në një dakordësi dhe tarifa për banorët e qarkut të Kukësit është mjaft e reduktuar.

Çdo  automjet i regjistruar në Kukës e që niset nga Kukësi drejt Tiranës apo anasjelltas do të ketë korsinë e tij dhe sportelin e veçantë për kryerjen e pagesës.

Në sportel bëhet verifikimi i targës se makines dhe banorët e qarkut të Kukësit do të përfitojnë tarifën e reduktuar prej vetëm 100 lekësh për çdo kalim.

Për të eliminuar kostot për banorët e kesaj zone, pjesë e skemës janë edhe 11 linja të transportit interurban që janë lincesuar në qark.

Per drejtuesit e mjeteve te tjera, tarifa do të jetë do të jetë 660 lekë (ose 5 euro).

Gjithsesi ajo mund të pësoje ulje, në varësi të frekuencës së kalimit në këtë rrugë. Konçesionari dhe autoriteti kontraktues kanë rënë dakord për një skemë zbritjeje për përdoruesit e shpeshtë, të cilët do të pajisen me “Digital Pass”./abcnews.al

 

TAKSA-E-RRUGES-SE-KOMBIT-1280x720.jpg
ent ela15:05 | 16/09/2018

Të hënën nis zyrtarisht aplikimi i taksës në Rrugën e Kombit për çdo përdorues rruge. Pas gjashtë muajsh negociatash mes qeverisë, banorëve dhe konçesionarit, tarifa për banorët e Kukësit është ulur në minimum. 

Kështu Drejtuesit e automjeteve te vogla do paguajnë vetëm 100 lekë për kalim. E sipër t’jua thjeshtëzuar procedurat, çdo automjet i regjistruar në Kukës e që niset nga Kukësi drejt Tiranës, apo anasjelltas do të ketë korsinë e tij pranë tollit dhe sportelin e veçantë për kryerjen e pagesës. Mjafton një verifikim për regjistrimin e mjetit dhe pagesa do të bëhet e menjëhershme me 100 lekë për çdo kalim, nga 660 lekë që ju duhet të paguajnë mjetet e tjera jashtë qarkut të Kukësit. E njëjta pagesë është parashikuar edhe për mjetet e transportit publik të liçensuara. Ndërsa mjetet e tonazhit të rëndë dhe transportit të mallrave kanë përqindjene tyre të llogaritur disa herë më pak se ato automjete që nuk i përkasin qarkut të Kukësit.

Vendimi i koncesionarit për këtë taksë është mirëpritur nga vendorët në Kukës. Kryetari i Këshillit Bashkiak në një deklaratë publike, bëri me dije se Këshilli Bashkiak është tërhequr nga çdo diskutim apo iniciativë për protesta në lidhje me taksën në Rrugën e Kombit, duke e cilësuar si të pranueshme dhe të përballueshme nga banorët e qarkut të Kukësit. E njëjta deklaratë është bërë edhe nga Kryetari i Këshillit të Qarkut, duke e cilësuar si një arritje vendosjen e kësaj takse në limitin më të ulët e të përballueshëm nga të gjithë. /abcnews.al

KRONIKE-KUKES-KESHILLI_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.33-1280x759.jpg
G. P.15:24 | 13/09/2018

Këshilli Bashkiak në Kukës është dakord me tarifën e Rrugës së Kombit për banorët e Kukësit. Kryetari i Këshillit Bashkiak deklaroi se kjo çështje është e mbyllur dhe tarifa e vendosur është e përballueshme.

Vendorët në Kukës nuk do të merren më me tarifen në Rrugën e Kombit. Kryetari i Këshillit Bashkiak në një dalje të tij publike e quajti të mbyllur këtë çështje.

Gjelberim Shehu, kryetari i Këshillit Bashkiak, Kukës: “Lidhur me pikën e fundit të rendit të ditës që ka të bëjë me analizën dhe diskutimin mbi vendosjen e tarifës së Rrugës së Kombit sqaroj se kjo çështje do të jetë e mbyllur dhe nuk do të jetë më pjesë e rendit të ditës të mbledhjeve të Këshillit Bashkiak Kukës. Pas reflektimit nga ana e qeverisë shqiptare për tarifën prej 100 lekësh për qytetarët e Kukësit, e cila është e pranueshme dhe e përballueshme nga të gjithë.”

Më herët, Këshilli i Bashkisë Kukës kishte planifikuar një mbledhje jashtë radhe në lidhje me qëndrimet që do mbaheshin në prag të rivendosjes së tarifimit në Rrugën e Kombit. Nga 31 këshilltarë të bashkisë, vetëm tetë anëtarë ishin prezentë, por pa mundur të siguronin kurumin e nevojshëm prej 17 anëtarësh për vijimin e mbledhjes. Kujtojmë se Këshilli Bashkiak ka dale disa herë me deklarata për të kundërshtuar vendosjen e taksës në Rrugën e Kombit dhe iniciatorë të protestës në datën 31 mars të këtij viti. Për banorët e Kukësit tarifa në Rrugën e Kombit u la 100 lekë të reja për kalim./abcnews.al

KUKES-KESHILLI-MBULIM_ABC-M2-T1.mpg_snapshot_00.02-1280x720.jpg
G. P.12:29 | 13/09/2018

Këshilli i Bashkisë Kukës kishte planifikuar një mbledhje jashtë radhe në lidhje me qëndrimet që do mbaheshin në prag të rivendosjes së tarifimit në Rrugën e Kombit. Nga 31 këshilltarë të bashkisë, vetëm tetë anëtarë të spektrit të djathte ishin prezentë, por pa mundur të siguronin kurumin e nevojshëm prej 17 anëtarësh për vijimin e mbledhjes.

Prezent ishte dhe kryetari i Këshillit Bashkiak Gjelbrim Shehu i të majtës, ndryshe nga pjesa tjetër e këtij spektri që nuk u paraqit në mbledhje. Kujtojmë se Këshilli Bashkiak ka dalë disa herë me deklarata për të kundërshtuar vendosjen e taksës në Rrugën e Kombit dhe iniciatorë të protestës në datën 31 mars të këtij viti. Banorët e qarkut Kukës do të tarifohem me 100 lekë për kalim./abcnews.al

BLLOKOHET-RRUGA-E-KOMBIT-1280x720.jpg
ent ela09:41 | 22/08/2018

Menjëherë pas mbarimit të festës së Kurban Bajramit shqiptarët e Kosovës janë dyndur drejt bregdetit shqiptar. Për pasojë është bllokuar edhe segmenti Morinë-Kukës, pjesë e rrugës së Kombit. Radha e automjeteve është e gjatë, çka ka sjellë edhe trafik të rënduar nga zona e njohur si Bardhoc deri në urën e Drinit të Zi, në dalje të qytetit të Kukësit.

Një fluks i tillë nuk ka ndodhur kurrë më parë. Nga Morini në Kukës, rruga e Kombit u bllokua për orë të tëra.  Mijëra automjete në më shumë se 17 km, në dy korsitë drejt Kukësit thuajse kanë lëvizur me hapin e breshkës.

“Trafik i dëndur shumë i madh, për shkak të atyre urave”.
“Jemi nis prej orës 5 prej Kosovës tu prit kolonë , nuk e dimë as vetë”.

Veç numrit të lartë të mjeteve, shkaku kryesor i këtij kaosi janë pesë urat e papërfunduara nga Kukësi në Morinë.
Në urë, mjeteve u duhet të kalojnë nga dy në një korsi të vetme. Patrullat e policisë të autostradës u përforcuan dhe nga policia e Kukësit, por gjendja thuajse mbeti e pandryshuar për orë të tëra.

Këtë të mërkurë u duk sikur e gjithë Kosova u shpërngul drejt Shqipërisë. Çdo metër katror i autostradës ishte i populluar me mjete.
Një pjesë e mjeteve kërkonin rrugë alternative dhe kanë hyrë në qytet, por Kukësi ka vetëm një dalje, Ura e Drinit të Zi, e cila nuk e përballon këtë fluks.

Në projekt është ndërtimi i urës së madhe mbi Drin. Madje punimet për ndërtimin e saj duhej të kishin nisur me kohë, bashkë me dublimin e urave të tjera deri në Morinë, përfshirë mbikalimet dhe nënkalimet./abcnews.al

Gazetar i ABC News, Kukës: Bujar Muçmata

TRAFIKU-NE-RRUGEN-E-KOMBIT-1280x720.jpg
ent ela13:56 | 06/07/2018

Si rrallëherë në Rrugën e Kombit sot pati një trafik të rënduar. Kjo për shkak se për disa orë u realizua një operacion për transportimin e disa pajisjeve të rëndësishme në drejtim të Kosovës. Mosvënia në funksion e shtatë urave të reja bllokoi në rrugë pushuesit që ishin nisur për fundjavë në Shqipëri.

Pamjet që shikoni janë të kamionëve që po bëjnë një transport të veçantë drejt Kosovës. Atë të pajisjeve për central që prodhojnë energji.

Manovratorëve të mjeteve transportuese u është dashur kohë të kalojnë në shtatë urat.

Kjo për shkak se pesë urat e reja të përfunduara akoma nuk janë lidhur me autostradën, kurse dy tjera janë akoma në ndërtim.

Në këto pika rruga ngushtohet dhe një transport i tille është i vështirë dhe paraqet rrezik.

Për këtë arsye i gjithë karvani u shoqëruar me makina të policisë rrugore, ndërsa vargu i mjeteve në pritje ishte i gjatë.

Qarkullimi normal ka nisur vetëm pasi është përfunduar operacioni.

Ky është rasti i dytë brenda një muaji që kryhet një transport i tillë i shoqëruar me vonesa të shumta nga Kukësi në Morinë.

Lidhja e urave të përfunduara me autotsradën është në kompetencë të ARRSH, por ende nuk dihet kur do të jetë afati i përfundimit të plotë të këtij investimi në Rrugën e Kombit. /abcnews.al

Gazetar i ABC News, Kukës:  Bujar Muçmata

urat.jpg
G. P.15:52 | 25/06/2018

Në këtë sezon Rruga e Kombit është shumë e frekuentueshme kryesisht nga pushuesit kosovarë që e përshkojnë atë çdo ditë. Por nga segmenti Kukës-Morinë mospërfundimi u urave ka krijuar probleme në trafik.

Fluksi në Rugën e Kombit po shkon drejt pikut. Sezoni turistik ka nisur, por segmenti Kukës-Morinë nuk është gati.

“Tabela është vendosur që në vitin 2009, e cila tregon se këtu po punohet në një gjatësi prej 15 kilometrash nga Kukësi në Morinë. Bëhet fjalë për dublimin e urave, mbi dhe nënkalimet. Tabela vijon të jetë e vendosur prej 9 vitesh de nuk dihet se kur do të hiqet”.

Urat ende nuk kanë marrë funksionin e tyre final. Në dy prej shtatë urave po punohet, kurse pesë urat e përfunduara, nuk kanë lidhje me rrugën. Koncesionari ka përfunduar detyrimet e tij, por është Autoriteti Rrugor, ai ka përgjegjësinë për realizuar këtë pjesë, lidhjen e urave me rrugën.

“Është e habitshme se si kanë mbaruar dublimet për 5 urat nga 7 që ka rruga Kukës-Morinë. Duket edhe në pamjet që ura ka përfunduar bashkë me sinjalistikën ndërsa pjesa që lidh urën me rrugën është e papërfunduar”.

Segmenti është më i amortizuar sesa një vit më parë. Gropat janë shtuar tek dy urat më të mëdha. Qarkullimi i mjeteve çdo ditë dhe po bëhet më i vështirë. Kjo për shkak se nuk po finalizohet pikërisht lidhjave e urave me rrugën, dhe pesha e lëvizjes se mjeteve bie pikërisht tek dy urat e papërfunduara, çka ka penguar edhe sistemimin e plotë të rrugës.

“Siç duket edhe nga pamjet, përveçse është shtuar sinjalistika janë shtuar edhe gropat në njërën prej urave më të mëdha të Rrugës së Kombit”./abcnews.al

KUKES-PROTESTUESI-1280x720.jpg
ent ela14:54 | 19/06/2018

Dy kuksianët e arrestuar për protestën për tarifën në Rrugën e Kombit u lanë të lirë. Ata janë Xhevahir Gashi dhe Isa Koloshi. Dy të tjerët, Elton Cengu dhe Vasil Laçi u dënuan me nga 4 muaj, dënim që plotësohet nesër në mesditë. Pas kësaj kohe, Cengu dhe Laçi do të jenë të lirë.

Pak ditë më parë për arsye shëndetësore u la i lirë dhe i arrestuari Florim Onuzi. Ndërkohë për 14 protestuesit e tjerë që ishin me masa sigurie detyrim paraqitje, u dënuan me gjoba 100 mijë lekë të reja dhe tetë muaj periudhë prove./abcnews.al

pagese.jpg
G. P.12:34 | 13/06/2018

Enkelejd Alibeaj dhe Ervin Salianji kanë vizituar familjet e të arrestuarve pas protestës për heqjen e tarifës në rrugën e Kombit nga ku kanë deklaruar se Partia Demokratike do të bëj gjithçka dhe do të përdorë të gjitha mjetet demokratike për ndalimin e rivendosjes së tarifës.

PD do të përdorë të gjitha mjetet për të ndaluar vendosjen e tarifës, qoftë të reduktuar në Rrugën e Kombit. Ka qenë kjo deklarata e deputetëve demokratë Enkelejd Alibeaj dhe Ervin Salianji.

Kryeministri duhet të pranojë fajësinë për kuksianët, 3 prej të cilëve ndodhen ende në burg pasi protestuan kundër tarifës dhe në rast se përsërit gabimin e pranuar tashmë Edi Rama do të largohet, thekson Alibeaj.

“Kanë folur kuksianët dhe kanë folur fort. Kanë folur aq fort pa asnjë lloj emocioni politik, por bazuar vetëm në situatën e tyre ekonomike. Nuk është tekë, nuk është dëshirë. Nuk është thjeshtë forcë për të kundërshtuar një pushtet, të cilin këta njerëz dhe ky vendd nuk e do. Është thjeshtë një konkluzion, të cilën kanë arritur të fakti që nuk munden dhe nuk kanë. Asnjë lloj akti nuk do bëhet dhe nuk duhet bërë për sa kohë disa njerëz për të drejtën e tyre janë ende në burg. Ky do të jetë dhe qëndrimi i opozitës, me të gjitha mjetet, me të gjitha mënyrat”, tha Alibeaj.

Provokim ndaj banorëve të zonës e quan Ervin Salijani lajmin ende jo zyrtar të reduktimit të tarifës për zonën përreth Rrugës së Kombit, kjo për të testuar banorët.

Zërat për vendosjen e një tarife të reduktuar në Rrugën e Kombit kanë shqetësuar sërish qytetarët e Kukësit, të cilët në pritje që qeveria të bëjë zyrtarisht publike tarifat, presin që ndaj tyre të mos vendoset asnjë taksë./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono