rritje

vrasje-1280x669.jpg
ent ela16:27 | 11/02/2019

Vjedhje me thyerje dhe vrasjet me dashje ishin dy veprat penale me nurmrin më të lartë të regjistruar gjatë vitin 2018. Shqetësim për policinë e shtetit mbeten zbulueshmëria e tyre, ndërsa ekzekutimet mafioze në disa qytete të vendit vijojnë të mbeten pa autor.

Përveç rritjes së grabitjeve të bizneseve në 2018 u rritën edhe numri vrasjes me dashje, sidomos ekzekutimet e tipit mafioz.  Prej më shumë se 5 vitesh në statistikat e policisë së shtetit, raportoheshin ulje të nurmit të vrasjesve, si edhe zbulimin e autorëve të veprave të rënda penale gjë, që nuk rezultoi kështu për vitin e kaluar. Në 2018 u ekzekutuan sipas shifrave zyrtare të policisë, 51 persona, 1 më shumë se 2017, ku më shumë se gjysma e autorëve nuk janë zbuluar ende. Tipologjia e vrasjeve mafioze është shqetësimi kryesorë për struktuarat kriminalistike të uniformave blu.

Në disa ngjarje kriminale të 2018 janë ekzektutuar më shumë se një person gjatë antentateve, ndërsa në regjistat e policisë procesverbali është shënuar jo në bazë të nurmit të viktimave por, në bazë vepres penale. Në qytetet e Shkodrës, Durrësit, Tiranës, Elbasnit dhe Vlorës vrasjet e bujshme janë kryer në qendrat urbane duke shkaktuar frikë dhe panik te popullsia lokale.

Grabitjet e bizneseve kanë shënuar gjithashtu rritje për 2018. Në total 596 të tilla, ndërsa për të njëjtën periudhë të 2017 shifra ka qenë me rreth 100 vjedhje më pak. Rënien më të madhe në përqindje të krimeve të evidentuara e mbartin “vjedhjet e kryera duke shpërdoruar detyrën” ku rezulton se gjatë 2018 ka pasur një rënie me – 40 % krahasuar me 2017. Gjithashtu dhe krimet e pasionit dhe ato me natyrë seksuale, si dhe të drogës kanë njohur rënie krahasuar me vitin 2017./abcnews.al

RRITEN-EKSPORTET.mpg_snapshot_00.05-1280x704.jpg
G. P.17:41 | 19/11/2018

Rritja e eksporteve në vendin tonë gjatë 10 muajve të fundit duket se ka pësuar një rritje të kënaqshme dhe të paparashikuar. Sipas shifrave të publikuara nga INSTAT vetëm muaji Tetor ka shënuar një rritje prej 21% të eksporteve krahasuar me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Eksportet shqiptare kanë pësuar një rritje gjatë muajit Tetor, duke ndihmuar në uljen e mëtejshme të defiçitit tregtar të vendit. Sipas INSTAT, eksportet e mallrave arritën vlerën 30 miliardë lekë, duke u rritur me 21%, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2017.

Gjatë 10-mujorit të fundit, vendi ynë ka  eksportuar mallra në vlerën afro 262 miliardë lekë, në rritje vjetore me 16%. Eksporti i grupit të mineraleve, lëndëve djegëse dhe energjisë u rritën me 37% krahasuar me 10-mujorin e vitit të kaluar.

Megjithatë sipas INSTAT grupi që dominon gjithnjë e më shumë eksportet shqiptare është ai i tekstileve dhe këpucëve, duke arritur në vlerën 104 miliardë lekë ose rreth 825 milionë euro. Fasonet janë ato që sjellin mbi 40% të eksporteve totale të vendit tonë.

Ndryshe nga ritmi i eksporteve, importet kanë një ritëm më të dobët. Krahasuar me 10-mujorin e vitit të kaluar, importet janë rritur me më pak se 3%. Rënia e importeve ka ardhur edhe për shkak të forcimit të lekut kundrejt monedhave të tjera, veçanërisht kundrejt euros./abcnews.al

KRONIKE-AHMETAJ-BUXHETI-FAKTIK-2017.mpg_snapshot_01.15-1280x720.jpg
G. P.13:55 | 16/10/2018

Ministri i Ekonomisë dhe Financave në përmbledhjen e buxhetit faktik për vitin 2017 deklaroi se qeveria është brenda objektivit për borxhin si dhe në përputhshmëri të plotë me ligjin dhe detyrimet që parlamenti i ka vendosur qeverisë.

I ftuar në Komisionin e Ekonomisë për të raportuar mbi buxhetin faktik të vitit 2017, Ministri i Ekonomisë dhe Financave Arben Ahmetaj bëri një pasqyrë të ekonomisë së vendit në përqindje. Në rritje, krahasuar me vitin 2016, i paraqiti shifrat për çdo sektor ministri Ahmetaj duke nisur nga eksportet, importet, tregëtia, punësimi, investimet publike, efiçencën në mbledhjen e taksave dhe tatimeve si dhe qëndrueshmërinë në financat publike.

Arben Ahmetaj: “Eksportet e mallrave dhe shërbimeve u rriten me 8.9%, Importet me 8.2%, shkalla e papunësisë ra në 14.1% nga 15.6% në 2016. Punësimi u rrit me 2.7% Ivestime publike faktike arrijne 5% te PPB. Përmirësim në administrimin e taksave dhe ulja e informalitetit, shpenzimet për investime në qeverisjen endore janë 15% më të larta . Përshpejtim i investimeve publike me impakt rritjen ekonomike”.

Në rritjen ekonomike, thekson ministri, impakt kanë pasur kryesisht sektorët e ndërtimit, indrustria përpunuese dhe tregëtia.

“Borxhi publik targetoi ulje 2.3%, faktikisht borxhi u reduktua me 2.2 pikë % nga 72.3 në 70.1%, sidomos në vit elektoral, kjo nuk ka ndodhur ndonjëherë”.

Miratimi i eurobondit është certifikim i qëndrueshmërisë së financave publike në vend, nënvizon Ahmetaj, ku rol të rëndësishëm kanë luajtur edhe incentivat e mundësuara nga politikat fiskale në mbështetje të investimeve./abcnews.al

istock-520704188-1280x853.jpg
G. P.08:57 | 16/10/2018

Sipas studiuesve, ngrohja globale rrezikon të shkaktojë një krizë botërore në furnizimin me birrë. Ky faktor pritet të ndikojë në një rënie drastike të rendimentit të të korrave të elbit, përbërësi kryesor në prodhimin e birrës. Shkencëtarët thonë se thatësira dhe dallgët e të nxehtit mund të shkaktojnë një rënie të prodhmitarisë së elbit në 17% në disa pjesë të Europës, Australisë, Azisë dhe Shteteve të Bashkuar kur kjo bimë njeh kulmin e saj. Si pasojë, çmimet e birrës mund të kenë një rritje stratosferike.
Kjo çështje mund të shkaktojë probleme të shumta në komunitete ku birra është produkt thelbësor në konsumim si: Gjermani; Poloni; Çeki; Rusi etj./abcnews.al

SINKRON-RAMA-PER-BEBET.mpg_snapshot_01.12-1280x724.jpg
G. P.11:05 | 26/09/2018

Fëmijët që vijnë në jetë nga një Janari i vitit 2019 nuk do të marrin më 50 mijë lekë të vjetra, por 8-fishin e tyre. Lajmin zgjodhi ta japë vetë kryeministri Edi Rama.

400 mijë lekë për fëmijën e parë, 800 mijë lekë për fëmijën e dytë dhe 1 milion e 200 mijë lekë  për fëmijën e tretë”, tha Rama.

Është përcaktuar bonusi edhe për ata që kanë planifikuar familje të madhe me mbi tre fëmijë.

“Fëmija i tretë, i katërt, i pestë dhe me radhë janë të gjithë subjekt i bonusit 1 milon e 200 mijë lekë”, theksoi Rama.

Ky çek do të jepet brenda vitit garantoi kryeministri Rama edhe pse pranon bonusi i deritanishëm nuk është marrë nga familjarët ndonëse kanë kaluar disa vjet.

“Bonusi do të jepet qysh në vitin e parë të lindjes, i gjithi. Se  si do të shtrihet kjo është diçka që ne po e diskutojmë sepse praktikat e mira e kanë gjithmonë të shtrirë, nuk e kanë një pagesë gjë që është një opsion që ne po e studiojmë”, u shpreh rama.

Ministria e Shëndetësisë ka marrë përsipër që të modernizojë shërbimet në qendrat shëndetësore për nënat e fëmijët, por nga ana tjetër sfidë konsideron dixhitalizimin e të porsalindurve.

“Për të patur mundësinë më shumë që në momentin që një fëmijë lind te ketë një regjistrim elektronik, pra aty ku lind në maternitet dhe të marrë të gjitha përfitimet në mënyrë elektronike”, tha ministrja e Shëndetësisë.

Për kryeministrin janë të rëndësihme reformat e ndërmarra që kërkojnë durim dhe sakrificë nga ana e qytetarëve që drejton.

“Jemi këtu sepse reformat po funksionojnë, jemi këtu sepse gjërat po ecin mirë pak nga pak për të vazhduar të rrisim pagat. Do të rrisim pagat në arsinm, shëndetësi dhe ushtri pas shumë vitesh”, tha Rama.

Këta që sakrifikojnënuk kanë ngurruar ta pyesin apo ta kritikojnë kreun e qeverisë, një prej shqetësimeve të shprehura drejtpërdrejtë në rrjetet sociale ishte ajo rritja e kërkesave për azil pasi për shqiptarët nuk duan vetëm të shtohen por edhe të bëjnë jetë cilësore në vendin e tyre.

Nuk jemi më bunkeri i Enver Hoxhës. Jemi një vend i lirë dhe njerëzit kanë të drejtën e lëvizjes. Nëse shqiptarët kërkojnë azil, ndodh se nuk jemi anëtarë të BE dhe nuk kemi akses në tregun e punës.Sa për ikjet nga vendi po ju them se nga Kroacia kanë ikur në një vit më shumë se nga Shqipëria”, theksoi kryeministri.

E duke e mbyllur me rrjetet sociale kryeministri Rama i përshëndeti të gjithë ndjekësit, duke i kujtuar se vetë ai ishte ndër promotorët për përdorimin e tyre./abcnews.al

libra.jpg
G. P.15:35 | 05/09/2018

Ndërkohë që rreth 190 mijë nxënës nga klasa e parë në të nëntë këtë vit tekstet shkollore falas po i marrin nëpër shkolla, të tjerët i drejtohen kancelarive për t’i blerë. Paketat e librave nga klasa e pestë deri në të nëntën, prindërit thonë se kanë pësuar një rritje të lehtë të çmimeve.  

Ariola për t’i dërguar të dy fëmijët në shkollë djalin në klasë të tetë dhe vajzën në klasë të nëntë na tregon se vetëm për librat duhet të shpenzoje rreth 13 mijë lekë të reja. Paketat e teksteve shkollore kanë pësuar rritje të çmimeve.

“Më kushtojnë rreth 120-130 mijë lekë. Çdo vit e më shtrenjtë më duket. Sivjet janë 15 mijë lekë më shtrenjtë. Më duket mua të paktën sepse akoma nuk i kam bërë llogaritë fiks. Besoj që për të gjithë njerëzit është e papërballueshme nëse kanë më shumë se një fëmijë, por edhe nëse kanë një fëmijë goxha e shtrenjtë. Përveç librave, mjete, fletore, gjëra plot, veshje”, thotë ajo.

Çmimet e librave për çdo klasë kancelaritë i kanë afishuar në hyrje të tyre. Kosto më e ulet vërehet tek paketa e klasës së pestë, rreth 2 mijë e 800 lekë të reja ndërsa më e lartë tek tekstet për klasën e gjashtë, rreth 6 mijë e 800 lekë të reja.

“46 edhe 100 për klasën e shtatë. Nuk kanë ndonjë rritje kushedi se çfarë. Mund të ketë maksimumi një mijë lekë”.

“Të gjitha librat i mora dhe pashë se s’kishte mungesa në krahasim me vitet e kaluara”.

“Kam ardhur për djalin klasa e shtatë, vajza i mori të shkolla ishin falas”.

Kancelarive këtë vit i drejtohen vetëm prindërit e nxënësve nga klasa e pestë deri në klasë të nëntë pasi për fëmijët e ciklit më të ulët që i përfitojnë tekstet falas shpërndarja bëhet në shkolla. Ky riorganizim këtë vit duket se ka reduktuar radhët e gjata që shoqëruan procesin një vit më parë.

“Fluks ka pasur ditën e parë dhe ndërkohë ditët e tjera ka vazhduar normalisht. Mungesa librash nuk ka”.

Shpërndarja e teksteve shkollore ka nisur që me tre Shtator, ndërkohë që referuar urdhërit të ministres së Arsimit deri më datë dhjetë Shtator të gjithë nxënësit duhet të jenë pajisur me libra./abcnews.al

SINKRON-AHMETAJ-PER-PENSIONISTET.mpg_snapshot_00.35-1280x720.jpg
G. P.12:10 | 04/09/2018

Se cila qeveri ka dhënë më shumë para për shtresat në nevojë dhe pensionistët i ka dhënë përgjigje ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj, duke publikuar shifrat e ministrisë që drejton.

Po ta shikoni kam bërë një krahasim të qeverisjes 8 vjeçare të PD-së dhe qeverisjes 4-vjeçare të PS-së. Totali i qeverisjes së Partisë Demokratike ka qenë 10.5 miliardë në 8 vite. Po ta shikoni profilin e dhënies së bonusit gjatë qeverisjes së tyre është një herë në dy vjet gjatë viteve elektorale. Ndërsa po ta shikoni atë që kemi bërë në 4 vite është 11.3 miliardë.

Nuk i ka përballë deputetët e opozitës në mbledhjen e parë të Komisionit të Ekonomisë për këtë sesion të tretë parlamentar, por nëpërmjet medias i kërkon të mos e vazhdojnë më debatin për shtresat nën nevojë.

“Pra për qytetarët që duan të dëgjojnë kjo e mbyll atë debatin se kush ka dhënë më shumë, se kush ka pas vëmendje më shumë, kush ka tentuar të manipulojë financat publike në funksion të interesave elektorale.”

Me gjithë goditjen që ka dhënë kursi sërish balanca është e garantuar tha ministri i Financave dhe Ekonomisë Arben Ahmetaj.

 “Miratimi i një fondi në masën 3 miliardë lekë në shpërblimin e pensionistëve. Rreth 5 mijë lekë të reja në fund të vitit për pensionist për tu akorduar.”

Erjon Braçe: “Ma kujtuat juve, nuk do doja ta përmendja ne kemi premtuar 7 deri në 10 mijë lekë të reja për individ.Unë vazhdoj të insistoj qoftë tek pagat minimale qoftë tek pagat mesatare. Më lejoni t’jua ilustroj, kam marrë shifra prej jush. Shifra të xhiros vjetore dhe natyisht të fitimit të deklaruar gjatë viti që shkoi. Është e paimagjinueshme që një deputet i republikës së Shqipërisë të deklarojë fitim si aksioner, si pronar 10 milionë dollarë në vit, ndërkohë që ne diskutojmë 5 mijë lekëshin e pensionistëve”.

Në prezantimin e aktit normativ për buxhetin e vitit 2018, ministri Ahmetaj pasi renditi rekordet e arritura tregoi edhe goditjen e vetme që ka pësuar buxheti sipas tij.

“Për shkak të mbivlerësimit të lekut buxheti ka pësuar një goditje prej gati  miliardë lekë vetëm në kuadrin kohor brenda 8 muajve.”/abcnews.al

ndertime.jpg
G. P.14:29 | 31/08/2018

Sektori i ndërtimit ka pësuar rritje krahasuar me një vit më parë. Sipas Institutit të Statistikave nga muaji Prill deri në Korrik të këtij viti janë dhënë 37,1 përqind leje ndërtimi më shumë krahasuar me të njëjtën peridhë të vitit 2017.

Është rritur numri i lejeve të ndërtimit në tremujorin e dytë të këtij viti. Të dhënat e Institutit të Statistikave tregojnë se janë miratuar gjithsej 270 leje ndërtimi për ndërtesa të reja, nga 197 leje të miratuara në tremujorin e dytë 2017, duke shënuar një rritje prej 37,1 %.

50,6 përqind e këtyre lejeve janë për ndërtim për banim, 37, 8 përqind për ndërtesa të tjera jo rezidente, dhe pjesa tjetër 11, 6 përqind për punime inxhinierike.

Qarku që ka dhënë më shumë leje është Tirana, e ndjekur nga Durrësi dhe Fieri. Qarku që renditet i fundit në tabelën e publikuar nga Instituti i Statistikave është Kukësi ku është dhënë vetëm një leje ndërtimi.

Sipërfaqja e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa të reja, në tremujorin e dytë 2018, është rreth 292.895 m2, nga rreth 229.387 m2 miratuar në tremujorin e dytë 2017, duke shënuar një rritje prej 27,7 %.

Rënie ka pësuar vlera e lejeve të ndërtimit miratuar për ndërtesa dhe punime inxhinierike. Në tremujorin e dytë 2018, është 11.4 miliardë lekë, nga 14.1 miliardë lekë miratuar në tremujorin e dytë 2017, duke shënuar një rënie prej 19,1 %./abcnews.al

euro-1280x720.jpg
G. P.15:59 | 29/08/2018

Euro ka vijuar të rritet sërish në tregun vendas, duke arritur nivelin e 126.05 lekëve. Sipas ekspertëve të tregut, forcimi i euros lidhet edhe me largimin e emigrantëve.

Rritja e monedhës euro në tregun vendas ka prekur nivelin e 126.05 lekëve, për herë të parë që prej Qershorit të këtij viti. Sipas kursit zyrtar të këmbimit euro është rritur me 0.21 pikë krahasuar me një ditë më parë, duke shënuar kështu ditën e gjashtë radhazi që ka rikuperuar ndaj lekut.

Sipas ekspertëve të tregut, forcimi i euros lidhet edhe me largimin e emigrantëve.

Monedha e përbashkët nisi të zhvlerësohej më shpejtësi në tregun vendas derisa preku nivelin më të ulët në dhjetë vite, ku u këmbye përkundrejt lekut në datë 5 Qershor në nivelin e 124.1 lekëve.

Pas asaj datë, Banka e Shqipërisë ndryshe nga vitet e tjera u detyrua që të bëjë një ndërhyrje të jashtëzakonshme në tregun e këmbimit valutor, duke tërhequr tepricat në valutë për të mos lejuar rënien e mëtejshme të monedhës së përbashkët.

Pikë përkundrejt lekut ka fituar edhe dollari amerikan, i cili sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë, një dollar është këmbyer në nivelin e 108.02 lekëve, apo rreth 0.4 pikë më shumë se një ditë më parë./abcnews.al

EKSPORTET-E-MALLRAVE.mpg_snapshot_01.17-1280x644.jpg
G. P.15:13 | 17/08/2018

Janë rritur eksportet e mallrave për periudhën janar – korrik. Të dhënat më të fundit janë publikuar nga Instituti i Statistikave, sipas të cilit vlera e tyre përllogaritet në 185 miliardë lekë.

Në Korrik 2018 eksportet e mallrave arritën vlerën 27 mld lekë, duke u rritur me 7,9 %, në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe me 0,2 %, në krahasim me Qershor 2018. Rritje pësuan edhe importet e mallrave të cilat arritën vlerën 58 mld lekë, 5,4 % më shumë në krahasim me një vit më parë dhe me 6,8%, në krahasim me Qershor 2018.

Të dhënat e Institutit të Statistikave tregojnë gjithashtu se deficiti tregtar i këtij muaji është 31 mld lekë, duke u rritur me 3,3 %, krahasuar me Korrik 2017 dhe me 13,7 %, në krahasim me Qershor 2018. Të përmbledhura në shtatëmujorin e parë të vitit 2018, shifrat e eksporteve të mallrave arrijnë në vlerën 185 mld lekë, duke u rritur me 16,8 %, krahasuar me një vit më parë dhe importet e mallrave arritën vlerën 367 mld lekë, duke u rritur me 4,8 %, krahasuar me një vit më parë. Deficiti tregtar arriti vlerën 182 mld lekë, duke u ulur me 5,0 %, krahasuar me 2017.

Kontrubuesit kryesorë në rritjen e eksporteve janë materialet e ndërtimit, mineralet, lëndët djegëse dhe energjia elektrike, makineri, pajisje, pjesë këmbimi. Negativisht në ndryshimin vjetor të eksporteve ka ndikuar grupi: “Ushqime, pije, duhan” me -0,8 pikë përqindje.
Në muajin Korrik vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me Korrik 2017 janë: Italia (6,2 %), Kosova (48,6 %) dhe Gjermania (10,7 %). Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe janë: Spanja (-23,6 %), Greqia (-2,4 %) dhe Kina (-56,1 %). Shkëmbimet tregtare me vendet e BE zënë 64,8 %, të gjithë tregtisë. Partnerët kryesorë tregtarë janë: Italia (36,1 %), Greqia (6,7 %), Kina (6,4 %) dhe Gjermania (6,0 %)./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono