QSUT

dervishaj.jpg
ent ela17:41 | 04/12/2018

Në Shqipëri është hapur qendra e parë shëndetësore kundër dhunës ndaj grave. Specialistja për barazinë gjinore Brunilda Dervishi ishte e ftuar në “Mbrëmje Ide” nga Mirela Milori ku tregoi dhe si mund të drejtohen viktimat e dhunës seksuale aty. Sipas saj ato mund t’i drejtohen vetë ambienteve të qendrës, ndërkohë mund të referojnë edhe institucione në nivel vendor.

“Sipas standardeve mund të them që jo vetëm policia. Në fakt ai është organi i parë ku drejtohen viktimat e dhunës, si institucion që siguron mbrojtje, por jo vetëm policia, por edhe viktima mund të drejtohet pranë këtyre ambienteve, por edhe mekanizmit të referimit në nivel vendor, si organet e shëndetësisë, të punës, bashkitë. Aty ku konstatohet dhunë”, u shpreh Dervishaj.

Qendra “Lilium” ndodhet pranë Qendrës Spitalore Universitare “Nënë Tereza” dhe parësor ka shërbimin shëndetësor ndaj dhunës seksuale.

“Kjo është qendra e parë që hapet dhe do shërbejë pastaj si një qendër për t’u përfshirë në të gjithë vendit. Ndodhet pranë QSUT dhe në radhë të parë ka shërbimin shëndetësor ndaj viktimave të dhunës seksuale”, u shpreh Dervishaj.

Më tej, Dervishaj tha se gratë nuk kanë më frikë të flasin për dhunën. Megjithatë në disa zona të thella mentaliteti i frikës për të denoncuar këto raste, sidomos të dhunë seksuale, është akoma i pranishëm./abcnews.al

BUXHETI-I-SHENDETESISE.mpg_snapshot_00.30-1280x720.jpg
ad min14:44 | 07/11/2018

Spitali i ri i sëmundjeve të brendshme në Qendrën Spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë do të përfundojë vitin që vjen. Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu, e bëri të ditur ndërsa detajoi para deputeteve në komisionin parlamentar të shëndetësisë buxhetin për vitin që vjen. Një pjesë e fondeve deklaroi ministjra do të shkojnë për rritje pagash dhe çekun e bebeve.

30 mijë familje që do të bëhen me fëmijë vitin që vjen do të përfitojnë çekun e bebes, ndërsa 18 mijë e 416 mjekë dhe infermierë në shërbimin publik rritje pagash me 7%.
Për të parët Ministria e Shëndetësise dhe Mbrotjes Sociale ka planifikuar një buxhet prej 2 miliardë lekësh, ndërsa për të dytët do të shkojnë 1 miliard lekë.

Ogerta Manastirliu, ministre e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale: “Duke filluar nga Janari 2019, garantojmë shpërblimin për çdo të porsalindur, 40 mijë lekë për fëmijën e parë, 80 mijë lekë për fëmijën e dytë dhe 120 mijë lekë për fëmijën e tretë. Kjo politikë e re sociale mbështet drejtpërdrejt fëmijët, familjen dhe zhvillimin e shoqërisë”, tha Manastirliu.

Për Shëndetësinë dhe Mbrojtjen Sociale vitin që vjen do të lëvrohen rreth 74 miliardë e 594 milionë lekë. Ministrja Manstriliu deklaroi se buxheti ka pësuar një rritje me 5% krahasuar me vitin 2018. 20% e fondeve do të mbështesin investimet.

“Përfundon spitali i ri i kirurgjisë në QSUT me vlerë investimi 8 milionë euro, ndërsa vijojnë investimet në spitalin e sëmundje të brendshme dhe pediatrine modern. Rehabilitojmë 100 qendra shëndetësore dhe ambulanca në vitin 2019 me vlerë investimi rreth 300 milionë lekë, në kuadër të programit tonë për rindërtimin e 300 qendrave shëndetësore brenda këtij mandati, 80 prej të cilave po përfundojnë këtë vit”.

Me buxhetin e këtij viti minstrja tha se do të sigurohet vijimi i investimeve në spitalet rajonale si reindërtimi i pediatrisë në spitalin e Durrësit, zgjerimi i spitalit të Kukësit apo ndërtimi i urgjencës në spitalin e Elbasanit./abcnews.al

MANASTIRLIU-TERHEQ-VEMENDJEN-E-MJEKVE-1280x720.jpg
ent ela14:44 | 26/10/2018

Ministrja e Shëndetësisë Ogerta Manastirliu  ka nxitur mjekët në Tiranë të përfitojnë nga bonusi dhe patronazhimi për të dhënë ndihmesën e tyre në spitalet rajonale. Ndërkohe mjekëve në spitalet e rretheve i ka tërhequr vëmendjen që i dërgojnë të sëmurët në QSUT edhe për problemin më të vogël.

Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu i tërheq vëmendjen mjekëve të spitaleve rajonale, të cilët i dërgojnë pacientët në Tiranë edhe për ndërhyrjen kirurgjikale më të vogël. Rreth gjysma e operacioneve që kryhen në Qendren Spitalore “Nënë Tereza” janë të një kompleksiteti të ulët dhe të mesëm tha ministrja e Manastirliu përpara mjekëve kirurgë.

“Për çfarë arsye duhet të vijë një qytetar nga Elbasani apo nga Vlora për të kryer këto ndërhyrje të kompleksitetit në QSUT. Ne kemi mundësi dhe kemi investuar gjatë gjithë këtyre viteve në infrastrukturë, instrumenta, pajisje të teknologjisë së lartë e ekipe mjekësore”.

Ndërkohë ministrja e Shëndetësisë nxiti mjekët në Tiranë të përfitojnë nga praktikat e bonusit dhe të patronazhimit e të japin kontributin e tyre edhe në spitalet rajonalë.

“Për çfarë arsye mund të mos i përdorin programet e patronazhit dhe bonusit për të vajtur mjekë edhe kur ka mungesë që do ketë përmirësim. Pse në QSUT duhet të ketë kirurgë që nuk plotësojnë as normën 100 ndërhyrje në vit që të mos dekualifikohet”.

Me zhvillimin e spitaleve rajonalë ministrja e Shëndetësisë deklaroi se Qendra Spitalore “Nënë Tereza” do të marrë statusin që i takon duke u përsosur drejt realizmit të ndërhyrjeve më të vështira. /abcnews.al

RAMA_ABC-1280x720.jpg
ent ela13:09 | 23/10/2018

Hapja e kantierit për nisjen e punimeve për spitalin e ri pranë QSUT, sipas kryeministrit Rama dhe ministres Manastirliu do të ofrojë shërbime më cilësore dhe më moderne për qytetarët. Kryeministri gjithashtu theksoi se qeveria ka në synim që brenda këtij mandati të hape 300 qendra të reja shëndetësore në të gjithë vendin.

Hapet kantieri për ndërtimin e spitalit të ri të sëmundjeve të brendshme dhe spitalit të kirurgjisë pranë QSUT. Të pranishëm për hapjen e kantierit të ri ishin kryeministri Rama dhe ministrja Manastirliu. Kryeministri Rama deklaroi se nisja e punimeve do të ofrojë dhe garantojë shërbime më cilësore për të gjithë qytetarët.

Edi Rama: “U jam shumë i vetëdijshëm sesa shumë akoma duhet bërë, në mënyrë që të kemi një spital qendror të standardeve të mira europiane në të gjithë metrat katrorë të territorit. Së shpejti, pasi të kemi ecur me këtë kantier të ri, do të mund të nisim edhe ndërtimin e një parkimi modern.  Me këtë investim të ri dhe me çka ky investim i konsiderueshëm do të sjellë për Qendrën garantojmë një hop të madh cilësor dhe një shërbim shumë më efikas e shumë më të integruar”.

Rama theksoi se qeveria ka në synimin e saj që deri në fund të këtij mandati të hape edhe 300 qëndra të reja shëndetësore.

Edi Rama: Po ecim me rindërtimin e qendrave shëndetësore. Ambicia është për të pasur 300 qendra të reja shëndetësore, të pajisura të gjitha sipas një standardi të paracaktuar me vëmendje nga Ministria e Shëndetësisë dhe me staf të kualifikuar. Në fund të këtij viti mbarojnë 80 qendrat e para, vitin e ardhshëm janë financuar në buxhetin e ri 100 të tjera dhe besoj që do t’ia dalim që deri në fund të këtij mandati të kemi 300 qendra të reja shëndetësore, që do të lehtësojnë ende më shumë flukset e mëdha që përballon padrejtësisht dhe rëndon me mbingarkesë QSUT, paralelisht me shërbimet e reja që po krijohen në spitale të tjera rajonalë dhe falë edhe një kontributi shumë të rëndësishëm dhe dua t’i falenderoj sinqerisht të gjithë ata që janë përfshirë në programin e patronazhit të spitaleve të tjera nga ekipi i Qendrës Spitalore Universitare”.

Nga ana tjetër edhe minsitrja Ogerta Manastirliu theksoi se ky investim pranë QSUT do të çojë përpara modernizimin e shërbimeve për qytetarët. Sipas kryeministrit Rama dhe ministres Manastirliu reforma në shëndetësi dhe investimet në infrastrukture do të ofrojnë rritje të cilësisë së shërbimeve si dhe do të rikthejnë besimin e qytetarëve tek bluzat e bardha./abcnews.al

KRONIKE-PAMPURI-PER-HOMOFILINE-ABCM5T1.mpg_snapshot_00.28-1280x720.jpg
ad min13:04 | 09/09/2018

Jeta e të sëmurëve me hemofili varet nga faktorët e mpiksjes së gjakut. Por 300 pacientët në Shqipëri nuk mund ta marrin dot sipas deputetes të Partisë Demokratike Oriola Pampuri.

Oriola Pampuri, deputete: “Faktorët për pacientët me hemofili mungon në Qendrën Spitalore Universitare Nënë Tereza, ose vjen në sasi fare të vogël, të cilat nuk arrijnë të përmbushin nevojat e pacientëve, ashtu siç ndodh me herceptinën për pacientët me kancer, e me shumë medikamente të tjera. Në këtë situatë ku luhet me jetën e të paktën 300 të sëmurëve me hemofili, Ministria e Shëndetësisë hesht dhe nuk shpjegon pse QSUT nuk blen faktorë të mjaftueshëm për trajtimin normal të të sëmurëve”.

Sipas deputetes Pampuri pacientët me hemofili nuk mund ta blejnë dot vetë gjithmonë faktorin për jetën e tyre, sepse një i tillë kushton nga 1 milion e 200 mijë lekë në 2 milion lekë të vjetra. Përgjegjës bën edhe qeverinë.

“Vetëm në 8 muaj qeveria e Edi Ramës ka harxhuar mbi 6 milionë euro për të bërë zyrat veta të rehatshme dhe luksoze, ndërsa qindra të sëmurë me hemofili rrezikojnë të invalidizohen nga mungesa e Faktorit. Keto para dhe ato që abuzohen me tendera të tjerë korruptivë nga Ministria e Shëndetësisë, mjaftojnë për të blerë faktorët për pacientët hemofilikë dhe për t’u krijuar atyre kushtet të kurohen në qytetet ku banojnë, pa qenë nevoja të torturohen disa herë në muaj nga ardhja në Tiranë”.

Për Partinë Demokratike është prioritet kryesor anullimi i koncesioneve që paguhen 75 milionë euro çdo vit nga taksat e shqiptarëve dhe përdorimi tyre për shëndetin e qytetarëve./abcnews.al

QSUT-NGARKESA-1280x720.jpg
ent ela14:54 | 02/07/2018

Mjekët e shërbimit të Urgjencës Kirurgjikale në Qendrën Spitalore “Nënë Tereza”, presin përgjysmim të fluksit të pacientëve me transferimin e të sëmurëve nga Tirana dhe rrethet një herë në javë, drejt ish Sanatoriumit. Kjo sipas tyre pritet të sjellë dhe rritje të cilësisë së shërbimit ndaj të sëmurëve.

Me rreth 140 vizita dhe 13 operacione çdo 24 orë përballen mjekët në urgjencën kirurgjikale në Qendren Spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë. Ngarkesen bluzat e bardha e konsiderojnë ekstreme madje pranojnë se cënon edhe shërbimin ndaj pacientëve.

Muzafer Kaçi, Shef i pavionit të Urgjencës Kirurgjikale, QSUT:  “Sa më shumë të jetë numri i konsultave aq më shumë bie cilësia”

Me urdhrin e Ministrisë së Shëndetësisë për të dërguar në ish Sanatorium, çdo të mërkurë, urgjencat kirurgjikale nga spitalet e Tiranës dhe ato të rretheve, mjekët presin një përgjysmim të fluksit të pacientëve që i drejtohen QSUT-së.

Muzafer Kaçi, Shef i pavionit të Urgjencës Kirurgjikale, QSUT: “Sado edhe pak të shkarkohet nëse bëjmë 130-140 vizita në ditë mjafton tani të bëjmë gjysmën e këtyre, trend që do vijë duke u ulur se fillimi do jetë i vështirë transporti atje, cuarja atje, deris a të bëhet një mobilizim i gjithë spitaleve, do të lehtësojë shumë. Nëse ne realizojmë 10 -13 operacionë në 24 orë tani do të bjerë gjysmë përgjysmë”.

Ekipi i kirurgëve në urgjencën kirurgjikale do të jetë në gatishmëri për të kryer ndërhyrje që mund të referohen nga 65 pavionet e Qendrës Spitalore “Nënë Tereza”. Ndërkohë në QSUT do të vijonë të kryhen kardiokirurgjitë dhe neurokirurgjitë. Në Spitalin Universitar “Shefqet Ndroqi” nuk do të referohen as rastet e rënda, djegiet, pacientët që transportohen me helikopter, traumat dhe problemet e obstetrisë-gjinekologjisë. Menaxhimi i urgjencave mjekësore nga i gjithë vendi do të bëhet nga Qendra Kombëtare e Urgjencave. /abcnews.al

 

infekktivi.jpg
ad min16:05 | 12/06/2018

Me ardhjen e stinës së nxehtë janë shtuar dhe personat që shfaqin probleme shëndetësore e kërkojnë ndihmë të specializuar mjekësore. Shëbimi infektiv në QSUT është i mbingarkuar, ndërkohë mjekët tregojnë se numrin më të madh të të sëmurëve e përbëjnë personat e helmuar nga ushqimet.

Në shërbimin infektiv në Qendrën Spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë nuk ka shtretër të lirë. Pacientet që shfaqin probleme shëndetësore ndikuar edhe nga stina e nxehtë kanë mbingarkuar shërbimin. Mjekët tregojnë se numrin më të madh të të sëmurëve e zënë të helmuarit nga ushqimet.

Mjekët sugjerojnë të tregohet kujdes me atë që konsumojnë e higjenën personale. Ndërkohë tërheqin vëmendjen edhe për sëmundjet që mund të transmetohen përmes mushkonjave të cilat shërbejnë si vektorë transmetues për shumë infeksione.

Specialistët e Institutit të Shëndetit Publik kanë identifikuar 38 tipe mushkonjash, ndërkohe që në 39 pika përgjatë vijës bregdetare dhe në disa zona në Tiranë kanë nisur dezinsektimin. Procesi do të zgjasë deri në muajin Shtator, por për mungesë të fondeve, sipas ekspertëve, nuk mund të mbulojë të gjithë territorin e vendit./abcnews.al

 

vlcsnap-error438-1280x720.jpg
ad min15:38 | 09/01/2018

Shërbimi i Kardiokirurgjisë në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza” në Tiranë renditet i dyti në rajon për numrin e ndërhyrjeve kirurgjikale të kryera brenda një viti. Vitin e shkuar u realizuan 804 operacione. Mjekët vënë në dukje vdekshmërinë e ulët.

Mjekët e shërbimit të kardiokirugjisë në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza” e mbyllën vitin me një numër rekord ndërhyrjesh kirurgjikale të realizuara me zemër të hapur.

Infeksionet spitalore dhe mortaliteti sipas mjekëve janë ulur ndjeshëm dhe për këtë rendisin disa arsye.

Gjithsesi infrastruktura e keëtij shërbimi është e pamjaftueshme dhe shumë pacientë qëndrojnë në listë pritje.

Një tjetër problem me të cilin përballet shërbimi shëndetësor aktualisht është edhe largimi i mjekëve e infermierëve./abcnews.al

auto_meta_te_spitali_11514743474.jpg
ad min08:50 | 01/01/2018

Presidenti Ilir Meta zgjedhoi që vizitën e fundit dhe urimin e vitit të ri për shqiptarët ta bëjë tek fëmijët e sëmurë dhe prindërit e tyre  ne Spitalin Universitar “Nene Tereza”. Permes nje mesazhi ne rrjetin social Facebook, Presidenti Meta inkurajoi per më shumë kurajo e shpresë, kujdes e solidaritet, për një shëndet më të mirë e për më shumë gëzime e lumturi në familjet e shqiptare!

“Përmes kësaj foto me Amelian, vogëlushen nga Fieri, ju uroj të gjithë fëmijëve me probleme të shëndetit: “Gëzuar Vitin e ri 2018”!”, shkruan Meta ne mesazhin e tij te urimit për vitin e ri./abcnews.al


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono