qeveria

MURTAJA-E-DERRIT.mpg_snapshot_00.08-1280x720.jpg
ent ela15:09 | 21/08/2019

Brenda 10 ditësh, rreth 28 mijë derra shtëpiakë e të egër duhet të theren. Janë masat radikale që ka ndërmarrë Qeveria e Maqedonisë së Veriut, me parandalimin e murtajës së derrit që ka prekur vendet fqinje Bullgarinë dhe Serbinë.

Qeveria u ka dhënë afat 10 ditësh koncesionerëve të shoqatave të gjuetisë në vend të bëjnë gjuetinë e 50% të derrave të egër, ndërsa në vendet e gjuetisë ku nuk ka koncesionerë  do të kyçet armata. Zëvëndëskryeministri për çështje ekonomike Koço Angjushev shtoi se dëmi në ekonomi do të ishte mbi 100 milionë euro.

“Secili gjuetar që do të gjuajë një derr të egër do të marrë shpërblim prej 1000 denarësh. Në ato vende të gjuetisë ku nuk ka koncesionerë, ndërsa janë në vendkalimet kufitare me Bullgarinë dhe me Serbinë, u është dhënë urdhër Ministrisë së Mbrojtjes dhe Shtatmadhorisë së ARM-së të përgatisin plan aksional në afat prej tri ditësh dhe të ndihmojnë në zhdukjen e derrave të egër më qëllim që të ulet rreziku I bartjes së sëmundjes.”

Ministri i Bujqësisë, Trajan Dimkovski, në lidhje me atë përse pasi u mor vendimi për gjueti të jashtëzakonshme të derrave të egër, deri tani është gjuajtur vetëm një, theksoi se është sezoni i pushimeve vjetore dhe gjuajtja e rregullt fillon më 1 nëntor.

“Thamë se duke pasur parasysh periudhën, d.m.th 1 gusht, ne nuk lejuam më shumë se 20 ditë, u alarmuam menjëherë. Lamë hapësirë prej 20 ditësh t’a shohim si do të veprojnë shoqatat e gjuetisë dhe e pamë se është sezon pushimesh. Kjo u la në vullnetin e lirë të shoqatave të gjuetisë, por tani ata kanë obligim konkret, përkatësisht afat ta bëjnë këtë.”

Opozitarja VMRO-DPMNE kërkon qasje serioze dhe sistematike për trajtimin e virusit të murtajës afrikane, ata akuzojnë se qeveria nuk ofron zgjidhje por e prolongon problemin.

“Zgjidhjet gjysmake të cilat i ofron qeveria janë rrezik për ngjalljen e problemit dhe dëme të mëdha për Republikën e Maqedonisë. Virusi i murtajës afrikane është shumë rezistent dhe shumë patogjen. Qasja gjatë trajtimit të tij duhet të jetë serioze dhe sistematike”.

Sipas të dhënave të Agjencisë për ushqim dhe veterinari në vend 18.000 derra rriten pa masa të përshtatshme të biosigurisë, ndërsa mbi 100.000 në ferma. /ABC News Albania 24/7

libra-nxenese.jpg
G. P.12:45 | 02/08/2019

Vitin që vjen nuk do të jenë më vetëm nxënësit nga klasa e parë në të katërt që do të përfitojnë tekste falas në përdorim. Qeveria ka vendosur që librat shkollore pa pagesë t’i marrin edhe nxënësit e klasave të pesta.

Vitin e ri shkollor tekste falas në përdorim do të marrin dhe nxënësit e klasave të pesta. Qeveria e ka vendosur në mbledhjen e radhës të saj. Librat do të blihen nga shkollat dhe çmimi i tyre do të mbulohet 100% nga fondet e buxhetit të shtetit miratuar për Ministrinë e Arsimit, Sportit dhe Rinise.  Vendimi i Këshillit të Ministrave miratuar më 31 Korrik thotë:

“Institucionet arsimore publike, si dhe zyrat vendore të arsimit parauniversitar, brenda muajit korrik të çdo viti, përgatisin listën e parashikuar të teksteve për përdorim falas dhe të reja, nga klasa e parë deri në klasën e pestë.”

Për herë të parë vitin e shkuar shkollor qeveria vendosi që përveç kategorive të veçanta dhe nxënësit nga klasa e parë deri në klasën e katërt të pajiseshin me tekste shkollore falas në përdorim.

Kjo i kushtoi buxhetit të shtetit rreth 610 milionë lekë. Me përfundimin e shkollës, librat janë fshirë nga nxënësit dhe janë dorëzuar nëpër shkolla me qëllim që tekstet e vlefshme të ripërdoren nga brezi i ardhshëm./ABC News Albania 24/7

spak.jpg
G. P.15:25 | 01/08/2019

Gjykata dhe Prokuroria Speciale që do të hetojnë politikanët dhe zyrtarët e lartë është duke u ngritur. Paralelisht me procesin e zgjedhjes së prokurorëve dhe gjyqtarëve specialë, qeveria i ka bërë gati edhe buxhetin e nevojshëm për këtë vit.

Me propozimin e ministrit të Drejtësisë dhe të ministrit të Financave, Këshilli i Ministrave i miratoi Strukturës së Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar buxheti fillestar prej 150 milionë lekësh.

Qeveria ka miratuar po ashtu edhe një vendim që i jep mbrojtje speciale çdo prokurori e gjyqtari, gjatë ushtrimit të detyrës apo edhe pas daljes në pension, nëse i rrezikohet jeta.

Në këtë skemë mbrojtjeje përfshihen familjarët e magjistratëve, por edhe pasuritë e tyre që mund të rrezikohen për shkak të detyrës./ABC News Albania 24/7

hong-kong-1280x644.jpg
G. P.16:30 | 29/07/2019

Sipas autoriteteve kineze janë politikanë perëndimorë ata që mbështesin protestat në Hong Kong, me shpresën për të penguar zhvillimin e Kinës. Gjithsesi ata nuk kanë dhënë emra konkretë.

Disa politikanë perëndimorë po ushqejnë protestën në Hong Kong me shpresën për të vënë në vështirësi Kinën dhe të ndalojnë zhvillimin e saj. Është kjo deklarata e Jang Guang, zëdhënësit të zyrës së ekzekutivit për çështjet e jashtme të Hong Kong.

Ai komentoi protestat e vazhdueshme në rajonin special administrative kinez. Këto përpjekje sipas tij nuk do të shërbejnë për asgjë pasi Pekini nuk do të tolerojë ndërhyrje të jashtme në çështjet e ish kolonisë britanike.

Zëdhënësi nuk ka përmendur emra personash apo vendesh. Qeveria kineze i ka kërkuar ekzekutivit të Hong Kong që të dënojë autorët e akteve të dhunës dhe të rivendosë sa më shpejt rendin, një ditë pas protestave të reja në ish-koloninë britanike./ABC News Albania 24/7

RMV-FAKE-NEWS.mpg_snapshot_00.02-1280x720.jpg
ent ela16:10 | 24/07/2019

Kryeministri i Maqedonisë së veriut Zoran Zaev ka prezantuar një sërë masash që qeveria e tij do të ndërmarrë për të zgjidhur problemin me lajmet false dhe shpërndarjen e informacioneve të rreme, të cilat, siç tha ai, ndikojnë seriozisht në interesin publik.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut ka përgatitur Plan Aksionar për luftë kundër dezinformatave, të cilat ashtu siç deklaroi kryeministri Zoran Zaev, po bëhen sulm serioz në institucionet demokratike dhe proceset zgjedhore dhe ndikojnë në besimin e qytetarëve në institucionet dhe mediat.

“Dezinformatat janë njëra prej sfidave të demokracisë në vitin 2019-të dhe mjet për manipulim me qytetarët. Keqpërdorimi i teknologjisë për krijim të etniteteve të rrejshme dhe shpikja e ndodhive jo ekzistuese është bërë sulm serioz në zgjedhjet demokratike dhe seriozisht kërcënojnë të ndikojnë në besimin e qytetarëve në institucionet dhe mediat”, deklaroi kryeministri Zaev.

Ai theksoi se në dy vitet e fundit, vendi disa herë është përballur me shpërndarje masive të lajmeve të rrejshme në rrjetet sociale, madje edhe në mediat tradicionale, ndërkaq ashtu siç tha, një pjesë e informatave janë ndarë edhe në territorin e vendeve të huaja.

“Si përgjigje ndaj këtyre kërcënimeve dhe në pajtueshmëri me kërcënimet për transparencë dhe llogaridhënie, Qeveria ka përgatitur Plan Aksionar për luftë kundër dezinformatave në nivel sistematik. Qëllimi është që ta përforcojmë sigurinë nacionale dhe sigurinë e qytetarëve të vendit tonë dhe ta mbrojnë dhe avancojmë demokracinë”, tha Zaev.

Ai sqaroi se plani do të jepet në diskutim publik dhe se deri në hartimin e versionit final do të dëgjohen mendimet e të gjithë aktorëve në shoqëri. Plani është i përbërë prej dy pjesëve, në pjesën e parë janë të përfshira masat e sigurisë, ndërkaq në të dytin janë masat proaktive. / ABC News Albania 24/7

qeveria-greke-1280x675.jpg
ent ela11:40 | 23/07/2019

Me 158 vota pro qeveria e re greke e Qiriakos Micotaqis, lider i Demokracisë së Re, ka marrë miratimin e parlamentit për të nisur punën me premtimin kryesor për të rimëkëmbur ekonominë e vendit

Kryeministri Micotaqis u shpreh se në gjashtë muajt e parë të 2015-ës, vendi përballej me një kombinim i arrogancës, paaftësisë dhe injorancës të institucioneve europiane. “Ndërsa Greqia ishte në buzë të humnerës, me bankat e falimentuara, tashmë Demokracia e Re do të mbajë Greqinë në Europë”, premtoi ai. /ABC News Albania 24/7

karburantet-1280x722.jpg
nev ila10:33 | 20/07/2019

Konfindustria i kërkon qeverisë të tërhiqet nga dhënia me koncesion e shërbimit të kontrollit të aparateve matës të karburanteve.

Administratori i Përgjithshëm Gjergj Buxhuku përmes një njoftimi për shtyp vlerëson se procesi është i paligjshëm dhe në kundërshtim të plotë me interesin publik.

Me këtë koncesion sipas Konfindustrias në treg krijohet një kompani private monopol. Ajo do ti marrë buxhetit të shtetit rreth 70 milion euro ndërkohë që investimi që do të kryhej arrin 500 mijë euro.

Koncesionari privat thotë Buxhuku mund të lidhë marrëveshje të fshehta me operatorë të caktuar për të abuzuar me volumet e shitjes në dëm të konsumatorëve. Këto volume përllogarit Konfindustria, aktualisht shkojnë në vlerat 20-25 milion euro/vit./ABC News Albania 24/7

edi-rama123-2.jpg
G. P.14:09 | 17/07/2019

Edi Rama refuzon 13 Tetorin si një datë për zgjedhje të parakohshme, siç propozon Presidenti dhe opozita. Në mbyllje të mbledhjes së kryesisë socialiste, ku u diskutua për strategjinë drejt zgjedhjeve e 2021-it, Rama tha se zgjedhjet lokale tashmë ishin kryer në 30 Qershor.

Anëtarët e kryesisë kanë dhënë të gjithë me radhë mendime për strategjinë e veprimit të mëtejshëm të socialistëve, kur për ta, nuk ka përsëritje të zgjedhjeve lokale, e as zgjedhje të parakohshme parlamentare.

Megjithëkëtë, kryeministri nuk e mbyll derën e dialogut.

Diskutimet e brendshme, nuk përjashtojnë kritikat, por për kryesocialistin, nuk ka vend për të ndëshkuar./ABC News Albania 24/7

hong-kong.jpg
G. P.17:45 | 14/07/2019

Qytetarët e Hong Kongut kanë dalë sërish në protestë. Këtë herë, krahas anulimit të ligjit të ekstradimit, ata kanë kërkuar edhe reforma demokratike, të shqetësuar se liria e Hong Kongut po zhbëhet.

Disa dhjetëra mijëra njerëz kanë mbushur sërish rrugët e Hong Kongut ditën e diel, për të përcjellë mesazhin se protestat e nisura javë më parë nuk kanë ndërmend të ndalen.

Sipas raportimeve të mediave ndërkombëtare, në disa raste janë verifikuar edhe përplasje mes manifestuesve dhe policisë. Protestat nisën për shkak të ligjit të kontestuar të ekstradimit në Kinë, por tani qytetarët kanë shtuar kërkesat e tyre për reforma demokratike pasi janë të shqetësuar se liria e Hong Kongut po zhbëhet.

Hong Kongu, një ish-koloni britanike, është pjesë e Kinës në bazë të formulës “një vend, dy sisteme”, që i garanton një nivel autonomie. Gjithashtu, rajoni ka sistemin e tij gjyqësor dhe një legjislativ të ndarë nga Kina mëmë.

“Financial Times” citon burime që thonë se liderja Kerri Lam është shprehur disa herë e gatshme të japë dorëheqjen, por Pekini nuk e ka lejuar. Qeveria kineze, sipas burimeve, insiston se ajo duhet të qëndrojë në detyrë për të pastruar rrëmujën që bëri.

Në protestën e kësaj të diele, disa nga qytetarët përsëritën kërkesën që zonja Lam të tërhiqet, ndërsa të tjerë ngritën banera duke kërkuar garantimin e pavarësisë së rajonit.

Ndërkohë, policia përdori spraj djegës ndaj një grupi demonstruesish që kishin dalë nga aksi zyrtar i protestave, ndërsa një tjetër grup personash të maskuar ngritën barrikada. Në demonstratë dolën edhe gazetarë për të denoncuar dhunën e përdorur nga policia ndaj reporterëve./ABC News Albania 24/7

avni-ponari.jpg
G. P.10:56 | 14/07/2019

Shqipëria është vendi organizator i një turneu zyrtar eliminator për basketboll që do të zhvillohet nga data 14 deri në datën 21 Korrik. Presidenti i FSHB, Avni Ponari tha për Abc Neës se nuk ishte aspak e lehtë organizimi i një eventi të tillë.

Një turne zyrtar eliminator për basketboll do të zhvillohet në Shqipëri, nga data 14 deri në 21 Korrik. Divizioni C në grupin A për moshën 16 vjeç për djem do të zhvillojnë ndeshjet e tyre eliminatore në Shqipëri, në sallën “Feti Borova”.

Në këtë grup marrin pjesë skuadrat e Shqipërisë, Skocisë, Moldavisë, San Marinos,Luksemburgut, Andorrës, Maltës dhe Uellist për moshën U-16. Përpara startit të eventit janë mbledhur edhe përfaqësuesit e grupit organizator me përfaqësues të federatave të shteteve pjesëmarrëse. Për këtë event, presidenti i FSHB-së, Avni Ponari, njëherësh edhe presidenti i vendit organizator, theksoi masat e marra për këtë kompeticion.

“U deshën ndodhsha dy vjet për të krijuar bindjen dhe për të dhënë mundësinë që Shqipëria të ishte ftuese e njëra prej grupeve e vogla, por shumë të rëndësishme të këtij kampionati evropian, që është U-16. Kjo organizohet për herë të parë në Shqipëri. Është një ngjarje e rëndësishme për Shqipërinë pasi janë rreth 12 shtete pjesëmarrëse në këtë veprimtari, pra prania e tyre jep një jehonë dhe një lloj inspirimi të basketbollit në Shqipëri”, tha Ponari.

Ndërkaq, në lidhje me skuadrën shqiptare dhe tërë ekipet kombëtare të moshave, presidenti i FSHB-së theksoi.

“Ajo që është e rëndësishme është që kjo U-16 e sotme pas 2-3 viteve ndoshta do të jetë ajo kombëtare shqiptare kur të jenë në moshën 20-vjeçare. Është shumë e vështirë të organizosh aktivitete në Shqipëri, aq më tepër që Federata e Basketbollit është një federatë që nuk ka të ardhura, nuk prodhon të ardhura. Shqipëria nuk ka mbështetjen e duhur. Për këtë aktivitet asnjë nga institucionet shtetërore nuk u tregua i kujdesshëm që të jepte sadopak një ndihmë, qoftë financiare apo ta mbështeste në zhvillimin e këtij aktiviteti, por të gjithë u larguan. Vështirësitë qenë të shumanshme dhe të shumëllojshme duke përfshirë edhe pallatin e sportit, për të cilën u desh një kohë shumë e gjatë dhe më e çuditshmja është që ne për pallatin e sportit edhe në ditët e ndeshjeve do të paguajmë para. Një federatë e cila nuk ka asnjë të ardhur dhe është e detyruar që në këtë veprimtari kaq të rëndësishme kur mund të ishte qoftë Ministria e Arsimit, qoftë Bashkia e Tiranës, t’ia jepte pallatin e sportit së paku për të bërë ndeshjet pa pagesë”, tha Ponari.

Ndeshjet do të nisin nga dita e dielë në palestrën sportive “Farie Hoti” në kryeqytet. Sfidat e këtij divizioni i hap takimi Skoci-Shqipëri, të djelën në orën 13.30. Më tej, çdo ditë do të zhvillohen ndeshjet e tjera sipas programit.

Pas Skocisë, kombëtarja shqiptare do të luajë të hënën me Moldavinë, e më pas me San Marinon dhe në fund me Luksemburgun. Falë FSHB-së dhe lobimit të saj të fortë, ndeshjet e këtij grupi iu besuan këtë radhë Shqipërisë për t’i organizuar./ABC News Albania 24/7


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono