qeveria

ilir-meta-konferenca.jpg
R D13:06 | 09/12/2019

Shqipëria ka ende në fuqi hartën sizmike të miratuar në kohën e Enver Hoxhës në vitin 1979, ç’ka do të thotë se ndërtesat e reja të bëra rishtazi sidomos pas viteve ’90 nuk janë bazuar në hartën e re sizmike. Katër akademikë, kanë bërë një studim si dhe hartën e re sizmike në vitin 2013 por ajo është shpërfillur nga qeveria. Për këtë ka reaguar edhe Presidenti Ilir Meta. Teksa shpërndan shkrimin e “Monitor”, Meta komenton në facebook “Është koha për të dëgjuar shkencëtarët, jo servilët”.

Shkrimi i plotë

Paralajmërimi i profesorëve të sizmologjisë e ofruan falas studimin më 2013

Në vitin 2013 katër sizmologë të njohur në vend, Prof.Dr.Eduard Sulstarova, Prof.Dr.Shyqyri Aliaj, Prof.Dr.Siasi Koçiu dhe Prof.Dr.Betim Muço, i ofruan qeverisë një hartë të re sizmike që shoqëronin botimin e tyre të përbashkët “Sizmiciteti, sizmotektonika dhe vlerësimi probabilitar i rrezikut sizmik në Shqipëri”.

Kur e prezantuan këtë studim para mediave ato i bënë thirrje qeverisë që të azhurnonte hartat e reja në standardet kombëtare në sektorin e ndërtimit.

Profesor Alija u shpreh në atë kohë se qeveria duhet ti bënte hartat e reja si kusht normativ për të gjitha ndërtimet. Sipas tij hartat e reja duhet të zëvendësonin hartën sizmike të viteve 80 që sot e kësaj dite është ende në fuqi edhe pse vendi u godit përgjatë dy muajve të fundit nga 2 tërmetet më të fuqishme të 40 viteve të fundit.

Disa projektues pohuan se hartat e reja të krijuara nga katër profesorët e nderuar sot përdoren si udhëzues për shumë projektues dhe ndërtues, por ato nuk janë të detyrueshme, për shkak se ligji nuk i njeh. Firmat e vogla të ndërtimit ato që rastësisht hyjnë në sektor duke ndërtuar tre katër pallate, zakonisht kërkojnë ekspertizë të ulet, pohojnë inxhinierët.

Rreth 6 vite më parë profesorët e nderuar i bënë thirrje qeverisë që të adoptonte hartat dhe kodet e ndërtimit për shkak se tani po ndërtoheshin pallate shumëkatëshe mbi rekorde ligjore të vjetra.

Shqipëria është nga vendet me sizmicitet më të lartë në Evropë. Në vitin 1995 qeveria nxori një vendim që të gjitha ndërtimet mbi 8 kate duhet të paraprihen nga studime sizmologjike, jo vetëm godinat e banimit, por edhe të tjera.

Për fat të keq ky vendim i Këshillit të Ministrave nuk është zbatuar në të gjitha ndërtimet tona”, u shpreh në atë kohë akademiku Sulstarova. Përmes studimit të kryer, pas 30 vjetësh akademikët kanë nxjerrë hartat e reja të shpërndarjes sizmike, të cilat, sipas Sulstarovës duhet të miratoheshin nga Këshilli i Ministrave, në mënyrë që të jenë të detyrueshme për të gjithë ndërtuesit në vend.
“Pretendojmë dhe kërkojmë nga qeveria që këto harta të futen, si kusht normativ për të gjitha ndërtimet antisizmike që bëhen në Shqipëri dhe të zëvendësojnë hartën sizmike të vendit e viteve ’80, që është edhe sot në fuqi”, – tha Sulstarova në vitin 2013.
Akademikët në botimin e tyre kanë veçuar se në territorin e Shqipërisë, me probabilitet 80%, mund të ndodhë një tërmet VII ballë një herë në çdo 5 vjet, një tërmet VIII ballë çdo 10 vjet, ndërsa një tërmet iX ballë çdo 30-40 vjet dhe tërmeti maksimal i mundshëm arrin magnitudën Ms=7.5.

Në studim autorët kanë dalluar 9 zonat e burimeve sizmike në vendin tonë.

Monografisë ja rrisin vlerën edhe 12 harta të rrezikut sizmik probabilitar të Shqipërisë, vlerat e rrezikut sizmik për 370 bashki e komuna, si edhe vlerat e plota spektrale për 36 qytete.

Në monografi arrihet përfundimi se rezultatet e këtij vlerësimi probabilitar të rrezikut sizmik duhet të shërbejnë si bazë për kodin e ri të ndërtimeve antisizmike në vend, duke zëvendësuar Hartën e Rajonizimit Sizmik të Republikës së Shqipërisë në shkallën 1:500.000, miratuar nga Këshilli i Ministrave në dhjetor 1979, e cila është ende në fuqi.

9 zonat e burimeve sizmike me magnituda

Zona Lezhë-Ulqin me Mmax=7.0
Ultësira Pranadriatike me Mmax=6.9
Bregdeti Jonian me Mmax=7.0
Korçë-Ohër me Mmax=6.9
Elbasan-Dibër-Tetovë me Mmax=6.9
Kukës-Peshkopi me Mmax=6.5
Shkodër-Tropojë me Mmax=6.5
Pejë-Prizren me Mmax=6.8
Zona e Shkupit me Mmax=6.5

 

pesa.jpg
in a15:12 | 08/12/2019

Qeveria nisi sulmet ndaj Institutit  të  Kërkimeve dhe Pasojave të Komunizmit, pasi ky institut kërkoi informacione për praninë e ish- sigurimsave të shtetit, në administratën aktuale. Kështu shprehet drejtoresha e botimeve, Luljeta Lleshanaku, për ABC News. 

“Filloi në formën e një sulmi ndaj institutit për një libër mbi Luftën e dytë Botërore të Çelo Hoxhës që është zv/drejtor i institutit. Janë disa hapa provokues, e para qe kërkesa drejtuar institucioneve për transparencën lidhur me eksponentët e sigurimit të shtetit në administratën shtetërore. Një pjesë e institucioneve u përgjigjen, një pjesë jo”, shprehet Lleshanaku.

Situata, sipas Lleshanakut u përkeqësua, pas informacionit të dhënë për ish-drejtorin e burgut famëkeq të Qafë Barit.

“Instituti iu përgjigj kërkesës së zonjës Mira Dine për infrormacion lidhur me drejtorin  e burgut të Qafë Qarit, Edmond Caja. Ne e kemi detyrim ligjor që ti japim informacion gjithkujt. Këto kërkesa sollën sulmin e hapur në media ndaj institucionit. Kemi të bjëmë me sulmin e një individi që është edhe deputet në Parlament, z. Spartak Braho”, shpjegoi ajo.

Luljeta Lleshanaku thotë se puna në institut është bërë e rrezikshme.

“Puna në institut është bërë e rrezikshme, Tufa është kërcënuar disa herë në forma të ndryshme të cilat do ti zbuloj kur ti vijë koha. Sulmet ndaj këtij institucioni e kanë veshtirësuar punen me dëshmitarët”.

“Gjithë kjo fushatë e ka dëmtuar goxha aktivitetin e institutit. Një pjesë e instituti është e lidhur më dëshmitë, pothuajse asnjë prej tyre deri më tani nuk hezitonte të tregonte të vërtetën, por tashmë ka ndryshuar, bashkëpunimi është dobësuar”.

Lleshanaku thotë se Agron Tufa  ka patur mbështetje  nga intitucionet  nderkombetare, por jo vendase.

“Reagimin më të fortë institucional nuk e gjetëm nga autoritetet shqiptare, por nga platforma Eurpiane e Kujtesës, një rrjet organizatash europiane që merren me memorien”.

Ndërkohë  që përgjegjësia e botimeve , thotë se në ligjin  në  kërkimet mbi të shkuarën, studiuesit zbatojnë ligjin, pasi misioni i këtij institucioni është, kujto për të mos harruar.

“Aktiviteti i instituti i përgjigjet misionit ligjor, e kemi të përcaktuar me ligje se me çfarë duhet të merremi, nuk mund të shmangim informimin e publikut”, u shpreh ajo.

Luljeta  Lleshanaku  thotë se amendimi ligjor që bëri parlamenti për ndryshimin e harkut kohor të studimit dhe  përjashtimi si fushë studimi e periudhës së Luftës së Dytë Botërore, ështe anti -shkencore .

“Nuk është shkecore sepse së pari duhet të njohësh rrënjët e fenomenit apo të një dëshmie”, tha ndër të tjera Lleshanaku.

Edhe pas dorehëqjes  dhe largimit  të Agron Tufës, për strehim politik  në një vend të Europës pas kërcënimeve me jetë, instituti do të vazhdojë me strategjinë 5-vjeçare hartuar së bashku me punonjësit.

“Është një strategji e përgatitur në grup, Tufa ishte një dëgjues shumë i mirë në gjithë punën e tij si drejtues. Kemi projekt 5-vjeçar të muzeve virtualë. Do të vazhdojë puna  e dëshmive të të mbijetuarëve”, tha ajo.

Dokumenta të periudhës së komunizmit janë të pakta në numër, por rrëfimi i kësaj periudhe bëhet më shumë përmes dëshmive të gjalla./abcnews.al

64626540_105913824025853_8236187010893611008_n-640x375.jpg
R D17:57 | 06/12/2019

Një ditë pasi kërkoi informacion për shembjen e pallateve në Thumanë, Sekretari i Përgjithshëm i PD Gazment Bardhi i drejton një kërkesë të ngjashme Kryeministrit Edi Rama dhe ministrit të Brendshëm Sandër Lleshaj, për godinën Nr. 4 të Shtëpisë së Pushimit në Durrës, ku vdiq gjatë termetit, Bajram Hajdarmetaj. Sipas Bardhit, nuk janë kryer verifikimeve në Kavalishencë pas termetit të parë, ccka ccoi në tragjedi gjatë termetit të dytë.

PD kërkon informacion lidhur me këto 4 çështje:

1. Pas tërmetit të datës 21 Shtator 2019, a ka kërkuar zyrtarisht dhe a ka kryer Ministria e Brendshme verifikimin e sigurisë dhe gjendjes së Godinës Nr. 4 të Shtëpisë së Pushimit të Ministrisë së Brendshme Durrës? Nëse po, ju lutem na vini në dispozicion dokumentin zyrtar që e provon këtë. A është informuar ose raportuar pranë Komitetit Ndërministror të Emergjencave Civile (KNEC) për gjendjen e kësaj godine?

2. A u verifikua Godina nr. 4 e Shtëpisë së Pushimit të Ministrisë së Brendshme Durrës pas tërmetit të 21 Shtatorit? Nëse po, kush janë ekspertët që u angazhuan dhe çfarë vlerësimi bënë ata? Lutemi një kopje të aktit të konstatimit/verifikimit të hartuar dhe nënshkruar prej tyre.

3. A është vlerësuar nga drejtuesit e Godinës se nga konstatimet faktike, lidhur me dëmet e muraturës, objekti nuk mund të funksionojë në kushtet se si është në gjendjen aktuale, pasi muraturat e dëmtuara demonstrojnë rrezikshmëri të lartë? Nëse po, kush ka urdhëruar përdorimin e Godinës dhe mbi çfarë baze është bërë kjo?

4. A është lajmëruar stafi për gjetjet e ekspertëve dhe për sigurinë e godinës? Nëse po, lutemi na vini në dispozicion kopje të akt njoftimeve.

 

familja-lala.png
R D18:08 | 05/12/2019

Qeveria i trajton njësoj familjet e viktimave të tërmetit të 26 nentorit, pavarësisht numrit të familjarëve të humbur. Në Fletoren Zyrtare është zbardhur vendimi për t’u akorduar financiarisht 1 milion lekë familjeve me pasoja në jetë njerëzish.

Më 30 nëntor qeveria ka vendosur t’i akordojë ndihmë financiare në shumën e 1 milionë lekëve familjeve të 51 viktimave të termetit të 26 nentorit.

Por, Abc News veren se ky vendim i trajton njësoj si familjet që kanë humbur një anëtar dhe ato që kanë patur më shumë viktima.

Ndihma financiare do të jetë e njëjte si për të afermit e familjes Reçi me katër viktima, ashtu dhe për familjen Qato që ka humbur një anetar te saj.

Një milion lekë do levorohen dhe për familjen Cara nga Thumana me 6 jetë te humbura, por dhe per Diena Karanxhen me te bijen si dhe te e emen Roza Mecaj që gjeten vdekjen nga termeti që goditi Durresin.

Vendimi qe ë trajton njesoj familjet e 51 viktimave pavaresisht anetareve te humbur u mor kater dite pas fatkeqesise natyrore.

Tashmë që ka kaluar më shume se se një jave prej ngjarjes e situata është qartësuar, mos ka ardhur koha për ta riparë atë?

Më poshtë familjet që patën numrim më të madh të viktimave:

1. Familja Lala nga Durrësi: Sahadete Lala, Ilir Lala, 52 vjeç i paralizuar prej vitesh, Marjeta Lala, nëna e gjashtë fëmijëve, Griselda Lala motra e Ramë Lalës, Amelia Lala 9 vjeçe, Emilio Lala 6 vjeç, Dionis dhe Dionisa 2-vjeçare.

2. Familja Cara nga Thumana: Fatmira Cara 53 vjeç, Hasan Cara 18 vjeç, Anthi Cara 72 vjeç, Almir Cara 29 vjeç, Stela Zvergeci 21 vjeç (e fejuara e Almir Cares) dhe Erisa Cara, 28 vjeçe.

3.Familja Reçi nga Durrësi: Eduard Reci 54 vjeç, Dolora Reci 49, Kristi Reci 25 vjeç, Klaus Reci 21-vjeçar.

4. Familja Çupi nga Thumana: Klement Çupi, 37 vjec Hajredin Cupi 66 vjeç dhe e ëma Lutfie Çupi.

5. Familja Greku nga Thumana: Saimir Greku, 31 vjeç dhe prindërit e tij Pëllumb Greku 57 Vjeç, dhe Çelike Greku

6. Familja Cakoni nga Thumana: Drita Cakoni 15 vjeç dhe i ati Kastriot Cakoni 58 vjeç.

/abcnews.al

 

ilir-meta-konferenca.jpg
ger ta14:25 | 03/12/2019

Presidenti Ilir Meta bën me dije se  se ka zhvilluar një takim me pedagogët dhe drejtuesit shkencorë për situatën e krijuar pas tërmetit.

Pas këtin takimi kreu i shtetit bën të ditur se i ka bërë kërkesat qeverisë.

“Pas takimit me pedagogët dhe drejtuesit shkencorë, lidhur me situatën e krijuar pas tërmetit, i kam kërkuar sot Qeverisë:

– Fillimin e punës sa më parë, për azhornimin dhe kompletimin e një Harte të re Fizike të Riskut për Shqipërinë në të cilën do të përfshihen dhe saktësohen zonat me rrezik sizmik, si dhe të gjitha territoret e kërcënuara nga erozionet, përmbytjet, rrëshqitjet, zjarrjet, etj;

– Zbatimin e detyrueshëm në të gjithë territorin e vendit të sistemit të eurokodeve në ndërtimet civile dhe objektet e banimit, pa asnjë përjashtim;

– Plotësimin e legjislacionit të planifikimit urban me elementë të rinj sigurie, sipas procedurave bashkëkohore, në projektimin dhe ndërtimin e objekteve të ndërtimit;

– Në kuadër të rishikimit të Buxhetit 2020, për përballimin e pasojave tepër të rënda, duhet të planifikohet edhe mbështetja e domosdoshme financiare për institucionet përkatëse të kërkimit shkencor”, shkruan Meta./abcnews.al

 

edi-rama-mbledhje-1280x814.jpg
nev ila15:55 | 01/12/2019

Kryeministri Edi Rama në mbledhjen e radhës së Këshillit të Ministrave deklaroi se familjarët e familjeve që patën viktima nga tërmeti i 26 nëntorit duhet të strehohen në shtëpi brenda këtij muaji. Ai tregoi të gjitha vendimet e qeverisë që do të lehtësojnë jetesën e familjeve që u goditën më rëndë.

Familjet të cilat patën goditje më të rëndë nga tërmeti shkatërrimtar i 26 nëntorit, sipas urdhrit të kryeministrit, duhet të jenë të akomoduara në shtëpi brenda këtij muaji.

“Maksimumi i maksimumit, brenda mesit të dhjetorit, të gjithë ata duhet të jenë nëpër shtëpi. E njëjta gjë me familjet në Durrës, e njëjta gjë me familjet në Tiranë. Ndërkohë që gjithçka vendosëm dje me aktet normative për trajtimin e tyre financiar duhet të garantohet që të jetë aktivizuar menjëherë”, bëri me dije Kryeministri.

Familjet do të kenë mundësi të zgjedhin mes dy opsioneve, por Rama tha se zgjedhja më e mirë për ta do të ishte: ikja nga ai vend do të ishte zgjidhja më e mirë, sepse qëndrimi në zonën ku humbën gjithë ata njerëz do ta bënte shumë të vështirë rikuperimin psikologjik të tyre, sidomos të fëmijëve.

Në dispozicion të familjeve është një fond të posaçëm prej 1 milionë lekësh nga i cili do të përfitojnë edhe dy familje të Kosovës, që humbën të afërmit e tyre në Durrës. Fëmijët e familjeve fatkeqe do të trajtohen me bursë për të gjithë shkollimin.

“Fondi prej 1 milionë lekësh të reja për çdo familje duhet të aktivizohet sot. Të mos harroni që janë edhe dy familje në Kosovë, që duhen kontaktuar dhe duhet ta marrin këtë fond. Ndërkohë që fëmijët duhet të marrin bursën mujore, – duke përfshirë edhe muajin nëntor pa diskutim, – prej 15 mijë lekësh të reja, që do ta kenë deri në fund të shkollimit të tyre, mbarimit të shkollës së mesme, ose mbarimit të universitetit sipas rastit”, tha Rama.

Të moshuarit do të trajtohen më pension të veçantë.

“Të gjithë ata që janë pensionistë në këto familje aktualisht, duhet të marrin këtë pension dhe shuma duhet të jetë e lëvrueshme menjëherë. Pra, nëse do të lëvrohet në dhjetor, brenda do të jetë dhe pensioni i nëntorit”, tha ai.

Përgjigja e kërkuara prej ndërkombëtarëve për fonde,  Rama tha se ka ardhur dhe ajo është shumë inkurajuese. Sa i përket banesave, ndërhyrja e parë shpjegoi Artan Shkreli, zv.ministër i Infrastrukturës, do të jetë në banesat që i janë shkatërruar struktura.

Për vlerësimin e pasojave në Shqipëri ndodhen dhjetëra inxhinierë të huaj./abcnews.al

Mbledhje-Qeverie-1280x854.jpg
nev ila18:10 | 27/11/2019

Është zbuluar VKM-ja e qeverisë që ka shpallur gjendjen e fatkeqësisë natyrore për qarkun Tiranë dhe Durrës, si pasojë e tërmetit.

Kjo gjendje për dy qarqet do të zgjasë 30 ditë, sikur e parashikon ligji për Mbrojtjen Civile. Bazuar kësaj VKM-je banorët që kanë pësuar dëme do të kompensohen, sipas vendimit që pritet të nxirret nga Këshilli i Ministrave.

VKM-ja parashikon krijimin e Komitetit Ndërministror të Emergjencave Civile që do të koordinojë dhe bashkëveprojë veprimet e institucioneve lidhur me situatën.

Ky Komitet do të drejtohet nga kryeministri Edi Ramën dhe në përbërje të tij janë disa ministra, drejtorë dhe dy prefektët e qarqeve. Masat që do të merren për situatën janë hartimi i një plani masash për të përballuar situatën dhe koordinimin e punës./abcnews.al

partizani-kukesi.jpg
Vladimir Prenga22:01 | 21/11/2019

Sporti është përdorur dhe vazhdon të përdoret. Futbolli më shumë. Stadiumet, në kohë fushatash mbushen me politikanë, të cilët nuk ngurrojnë edhe të japin bileta falas e të vendosin premio për ekipe të caktuara. Askush nuk mendon për zgjidhje që japin stabilitet dhe që bëjnë të mundur që të sporti të zhvillohet.

Prej më shumë se gjashtë muajsh flitet për ligjin e ri të sportit, për lehtësirat fiskale që do të ketë për ata që investojnë në sport dhe që bëjnë terrene sportive. Zero dashamirësi. Qeveritë kanë hallet e tyre që janë më të mëdha se sporti dhe sigurisht as që kanë kohë të mendojnë për të mirat që sjell. Në fakt të vjen keq kur mendon se kryeministri Edi Rama e ka provuar vetë parketin e basketbollit.

BOJKOTI – Armand Duka, presidenti i FSHF, të hënën në emisionin Pressing në ABC Neës u shpreh se ka pak shpresa që t’u plotësohen kërkesat e bëra. Pritet që sërish tatimi i zbritshëm të jetë 5%, jo 20% sa është tentuar, pas refuzimit për ta bërë 30% sa e ka Kosova. Duka, mes të tjerash nuk e përjashtoi mundësinë e një bojkoti.

“Mendoj se është një luftë mes premtimit dhe mundësive reale nga ekspertiza që ka më poshtë. Qoftë Idrizi, apo kushdo tjetër, do të ketë vështirësi. Nuk po flasim vetëm për klubet profesioniste, edhe të tjerat do të kenë të vështirë të mbijetojnë. Futbolli është i diskriminuar, ndryshe nga shumë degë të ekonomisë që u bëhen lëshime. Nëse këto nuk do të ndodhin, do e vuajë futbolli. Idrizi do mërzitet e do largohet.

Pa pasur një bazë të shëndoshë, pa pasur një rrugë me perspektivë, do të largohet ai dhe të tjerët. A e mendoni bojkotin? Edhe mund të ndodhë që të bojkotohet kampionati”, tha Duka mes të tjerash, ndërkohë që në FSHF pritet të mbahet një tjetër takim dhe nuk përjashtohet mundësia që të ketë një bojkot të garës. Klubet janë lodhur nga shpërfillja që i bëhet futbollit, ndërkohë që kësaj nisme mund t’i bashkohen edhe federata të ndryshme. /abcnews.al

rakipi5-1280x631.jpg
ent ela20:35 | 21/11/2019

Në të njëjtën linjë me Presidentin e Republikës Ilir Meta është edhe analisti Ylli Rakipi sa i takon qëndrimit për ambasadorin e OSBE-së Borchardt. I ftuar në “Mbrëmje në ABC News”, Rakipi thekson se ambasadori i OSBE-së është bërë palë me qeverinë dhe punon me qeverinë.

“Borchardt duhet të largohet sa më parë nga ky vend. Nuk është si Volfart që hante qofte, por ky që u gre gishtin qytetarëve duhet të largohet.

Një njeri që është bërë një me qeverinë dhe punon për qeverinë. E dini ju sa gëzohen ambasadorët kur emërohen në Shqipëri. Borchardt ambasador qesharak është pjesë integrale e regjimit. Unë nuk e kam dëgjuar të pipëtijë për atë çka ndodh në këtë vend”. /abcnews.al

BERZH-PER-KONCENSIONET-1280x720.jpg
ent ela16:29 | 20/11/2019

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim i tërheq vëmendjen qeverisë për kontratat e Partneritetit Publik-Privat.  Sipas saj konçesionet e mëdha janë të diskutueshme dhe pa një nivel të mjaftueshëm të analizës mes kostove dhe përfitimeve.

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim paralajmëron qeverine shqiptare për kostot që mund t’i vijnë prej kontratave mes Partneritetit Publik-Privat.

Në raportin e Tranzicionit 2019 -2020, BERZH nënvizon se disa prej koncesioneve janë dhënë pa konkurencë.

Të tjera kontrata janë lidhur me kompani me kapacitete të ulëta financiare në raport me madhësinë e projektit.

“PPP-të e mëdha të diskutueshme vazhdojnë të jepen, veçanërisht në sektorin rrugor, për shembull seksionet Milot-Balldren dhe Orikum-Llogara, pa një nivel të mjaftueshëm të analizës kosto-përfitim dhe konkurrencë në procesin e tenderit. Kjo rrit koston e mundshme sociale dhe e ekspozon qeverinë ndaj rreziqeve të zbatimit, duke pasur parasysh gjithashtu mungesën e përgjithshme të të dhënave dhe situatën financiare të ofertuesve të zgjedhur, në raport me shkallën e projekteve të tenderuara”

Kjo nuk është hera e parë që Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim tërheq vëmendjen për projektet e Partneritetit Publik-Privat.

Më herët, ndërsa rendiste arsyet e rishikimit të uljes se përformancës ekonomike BERZH theksonte dhe rreziqet  e brendshme që lidhen me detyrimet  nga koncesionet.

Qeveria sipas Bankës Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim  duhet të përqendrohet në përmirësimin e standardeve të qeverisjes fiskale dhe publike, përmirësimin e sjelljes së partneriteteve publike-private dhe forcimin e institucioneve dhe sundimit të ligjit.

Ndërkohë Shqipëria duhet të shtojë përpjekjet për të trajtuar informalitetin si një nga pengesat më të rëndësishme për të bërë biznes.

Sipas BERZH mjedisi i biznesit mbetet i vështirë, me Shqipërinë që u rendit në vendin e 82-të nga 190 shtete në raportin e Bankës Botërore Doing Business 2020, 19 vende më poshtë se një vit më parë.

Ndërsa rritja ekonomise u ngadalësua në 2.4% nga viti në vit në gjysmën e parë të 2019, nga 4.1% në 2018, kryesisht rrjedhoje e rënies së prodhimit të energjisë. /abcnews.al

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono